Alternatief plan voor
Westluidense Poort - Tiel

TypischTiel – November 2012
De poort open voor herbezinning
Sinds de eerste planvorming rond de Westluidense Poort, is de
wereld ingrijpend veranderd
...
Niets tegen vernieuwing, maar…
We zijn niet tegen vernieuwing. Integendeel. Tiel moet
stappen zetten
Er moet een oplossing...
Focus op de essentie
Er worden momenteel plannen uitgewerkt voor de Westluidense
Poort. Naast een cultuurkwartier, moet er...
We weten het niet beter…
Onze ideeën over de Westluidense Poort zijn een jaar geleden ontwikkeld
We hebben ze niet eerder ...
Parkeren, muziek en…verbinden

Bovengronds bouwen is vele malen goedkoper.
Vandaar dat gekozen is voor drie bovengrondse
p...
Een plan met behoud van de bomen
Met een parkeergarage in stijl
en in lijn met de historische omgeving
als decor voor het verhaal van Tiel
met tableaus, ornamenten, verhalen
nieuwe muziekhal 22l
22

parkeerdek v.a. Daisy’s
Verbinding Maartenskerk - stadswal
Muziekhal 22
Speels, groen en transparant

overgang dek/Agenietenhof

terugvallend 3e parkeerdek

uitgang bij V. Ooijen

groene wandelv...
Tot slot…

Dit plan kan uitgevoerd worden voor ca. 1012 miljoen euro en biedt parkeerruimte
voor ca. 590 auto’s. Het is ee...
© TypischTiel november 2012
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Alternatief plan voor westluidense poort Tiel

427 views

Published on

Published in: Real Estate
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
427
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Alternatief plan voor westluidense poort Tiel

 1. 1. Alternatief plan voor Westluidense Poort - Tiel TypischTiel – November 2012
 2. 2. De poort open voor herbezinning Sinds de eerste planvorming rond de Westluidense Poort, is de wereld ingrijpend veranderd De economische recessie heeft grote betekenis voor de overheidsuitgaven op lokaal niveau Niet alleen nu, maar ook op langere termijn moet rekening gehouden worden met teruglopende budgetten en stijgende uitgaven voor onderhoud van bestaande voorzieningen Bij de eerste planvorming voor de Westluidense Poort is uitgegaan van een bedrag van 365.000 euro dat dertig jaar lang, jaarlijks door de Tielse bevolking opgebracht moet worden In dit bedrag zijn nog niet meegenomen de eventuele tegenvallers m.b.t. de bouw of de latere verkoop/exploitatie. Het is reëel dat de kosten 60-100% hoger uitvallen.
 3. 3. Niets tegen vernieuwing, maar… We zijn niet tegen vernieuwing. Integendeel. Tiel moet stappen zetten Er moet een oplossing komen voor het parkeren langs de Waal Als de auto’s daar weg zijn, kunnen we serieus aan de slag met Het Waalfront Dan moeten er echter nog meer parkeerfactiliteiten komen en daar gaat de investering in de Westluidense Poort al onmiddellijk knellen Met de recent voorgestelde investeringstop, lijkt b.v. het project Santwijckse Poort stil te vallen Een begrijpelijke overweging gezien de financiële positie van Tiel nu en in de toekomst, maar doodzonde voor de doorontwikkeling van onze stad.
 4. 4. Focus op de essentie Er worden momenteel plannen uitgewerkt voor de Westluidense Poort. Naast een cultuurkwartier, moet er woningen, horeca en een grote parkeergarage komen Woningen en horecavoorzieningen zijn er volgens ons voldoende en met de huidige mogelijkheden in het Gasgebouw, is er voor wat betreft het clusteren van cultuurvoorzieningen, veel mogelijk Daarbij komt dat er ontwikkelingen zijn rond de functies ‘muziekschool ‘ en ‘bibliotheek’. De reële benutting van m2 zal mogelijk al snel terug lopen Het huidige plan is prachtig, maar zet druk op de middelen. Niet alleen in termen van bouwkosten, maar ook in termen van toekomstige exploitatie De focus zou o.i. moeten liggen op het creëren van een (veel goedkopere) bovengrondse parkeervoorziening met behoud van de bomen en het creëren van een parkeervoorziening bij de Santwijckse Poort.
 5. 5. We weten het niet beter… Onze ideeën over de Westluidense Poort zijn een jaar geleden ontwikkeld We hebben ze niet eerder gepubliceerd omdat we het gevoel kregen dat we ons als enige druk maakten over deze investering. Nu de recessie doorzet en er gesproken wordt over een investeringstop, willen we onze visie toch graag delen. Niet omdat wij het beter weten. Niet omdat ons plan nu zo geweldig is… We doen het alleen maar om een ander perspectief te bieden Een perspectief dat buiten de kaders van de huidige opdracht valt Een perspectief waarbij Westluidense en Santwijckse Poort, alsmede een light version van Het Waalfront gerealiseerd kunnen worden voor het bedrag dat nu gemoeid is met één project.
 6. 6. Parkeren, muziek en…verbinden Bovengronds bouwen is vele malen goedkoper. Vandaar dat gekozen is voor drie bovengrondse parkeerlagen, waarvan het derde dek terugvalt. Dek twee verbindt de Agenietenhof met de nieuw te bouwen muziekhal. Deze grenst aan het her in te richten Gasgebouw. In dit plan derhalve geen extra horeca en geen woningen. Wel speciaal, functioneel en verrijkend voor de stad.
 7. 7. Een plan met behoud van de bomen
 8. 8. Met een parkeergarage in stijl
 9. 9. en in lijn met de historische omgeving
 10. 10. als decor voor het verhaal van Tiel
 11. 11. met tableaus, ornamenten, verhalen nieuwe muziekhal 22l 22 parkeerdek v.a. Daisy’s
 12. 12. Verbinding Maartenskerk - stadswal
 13. 13. Muziekhal 22
 14. 14. Speels, groen en transparant overgang dek/Agenietenhof terugvallend 3e parkeerdek uitgang bij V. Ooijen groene wandelverbinding 1e dek
 15. 15. Tot slot… Dit plan kan uitgevoerd worden voor ca. 1012 miljoen euro en biedt parkeerruimte voor ca. 590 auto’s. Het is een object dat zich voegt in de omgeving en zowel functionele- als belevingswaarde toevoegt aan onze stad.
 16. 16. © TypischTiel november 2012

×