Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rösten först december 2017

206 views

Published on

Trots decennier på marknaden har röststyrning haft svårt att etablera sig som gränssnitt hos konsumenten. Nu är däremot tiden mogen och i delar av världen tas den nya, förbättrade tekniken konsumenterna med storm. Med hjälp av artificiell intelligens har de digitala assistenterna blivit smartare, vilket är en förutsättning för att konsumenten ska se någon verklig nytta av tekniken. Den utvecklade röststyrningen kommer rent fysiskt att möblera om hemma, men kommer också innebära förändrade förutsättningar för branscher som retail, marknadsföring och reklam.

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Rösten först december 2017

 1. 1. December 2017 Trendanalys: Rösten först
 2. 2. Siri i mobilen - genombrott År 2011 lanserade Apple sin digitala assistent Siri och röststyrningen flyttade in i mobilen. Röststyrd teknik har funnits längre än så, men det är först flera år efter introduktionen av Siri som man nu kan säga att gränssnittet är redo för sitt stora genombrott.
 3. 3. NLP – stark drivkraft Utvecklingen inom Natural Language Processing (NLP) har avancerat kraftigt de senaste åren. NLP är ett forskningsområde som omfattar utveckling av dataprogram för att analysera, förstå eller generera mänskligt språk, och man har nu lyckats ta fram algoritmer som är bättre på att bearbeta och förstå mänskliga språk.
 4. 4. Digitala assistenter ändrar vanor En stark drivkraft till att röststyrningen nu sprids är de digitala assistenterna som smarta högtalare (ex. Amazon Echo, Google Home och Apple HomePod) är utrustade med. Prognoser anger en förväntan på att användandet av prylar utrustade med röststyrda digitala assistenter under 2017 ska öka med nära 130 procent jämfört med förra året (eMarketer, 2017) och det bara i USA.
 5. 5. Man kan se ett tydligt samband mellan ökningen av röststyrning och användandet av uppkopplade prylar, (Internet of Things, IoT). Stora förväntningar ligger på att röststyrningen kommer att driva på utvecklingen av IoT, men också vice versa. Med de digitala assistenterna i hemmet kan man genom röstkommandon utföra handlingar som att tända och släcka lampor, ställa in termostaten, spela upp musik och mycket annat. Hemmet blir smartare
 6. 6. Att växa upp med röststyrning Ett av de hinder som röststyrningen upplevt är att konsumenten generellt är obekväm med att prata högt till tekniken. Dagens barn och unga har däremot visat att det är en generationsfråga. Idag är röststyrning en naturlig del i dataspel och många aktiviteter på internet, vilket tidigt gör dem mer vana och därmed också mer bekväma med tekniken. De som tillhör generationen millennials är de främsta användarna av digitala röstassistenter, men det är de yngre generationerna som förväntas bidra till det riktigt stora antagandet.
 7. 7. De företag och varumärken som kommer att tjäna på röststyrd shopping är enligt vår bedömning de som ingår i det ekosystem av produkter och tjänster som styrs av ett, eventuellt ett par, aktörer. De ekosystem som på senare tid har börjat utvecklas av företag som Apple, Google och framförallt det amerikanska e-handelsföretaget Amazon sträcker sig över hela värdekedjan. Röststyrd shopping
 8. 8. Få valmöjligheter? En stor utmaning är däremot det radikala skiftet från skärm till röst som gränssnitt. Vid traditionell e-handel är konsumenten van att söka och jämföra olika alternativ. Vid röst-shopping får man ingen sådan överblick. Alternativen begränsas, vilket innebär att den digitala assistenten väljer ett alternativ baserat på tidigare inköp och valmöjligheterna uteblir. För konsumenten innebär det bekvämlighet men det betyder även att den som tillhandahåller tjänsten får stort inflytande över vad man väljer.
 9. 9. En ny reklammarknad Påtagliga effekter kommer att visa sig, inte minst inom områden som shopping, reklam och marknadsföring. Vad händer med reklammarknaden när man inte längre är beroende av att titta på sina skärmar för att söka på internet? Med rösten som det primära gränssnittet kommer möjligheterna att leverera annonser att minska.
 10. 10. Om Buzzter Buzzter är Sveriges största sajt för den som vill ha koll på vilka trender som påverkar dagens samhälle och konsumenter. Här hämtar man inspiration från spaningar, strukturerade i 14 konsumentkategorier. Buzzter ger färska insikter och trendanalyser om tjänster, koncept, idéer, beteenden och annat som sticker ut, och som kan komma att ha effekt på konsumentens handlingar. www.buzzter.se
 11. 11. Bobo af Ekenstam Chefredaktör bobo@docere.se Jörgen Ramnelöv Trendanalytiker jorgen.ramnelov@docere.se Kontakta oss

×