Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Mars 2017
Trendanalys: Blockkedjor
Transaktionsrevolution
Den nya blockkedjetekniken kan komma att medföra
en helt ny transparens och uppföljning av
transakt...
Vad är blockkedjeteknik?
Enkelt uttryckt är det en ny typ av krypterad databas
där det inte går att ändra något som en gån...
Bitcoin
Den mest kända användningen av
blockkedjetekniken hittills är den virtuella valutan
Bitcoin. Bitcoin är en valuta ...
En av de mer fundamentala förändringarna som
tekniken kan medföra gäller öppenhet och
förtroende. Här kommer tekniken att ...
Förtroendeskapare
I takt med att vi allt större utsträckning via t ex e-
handel och tjänster som Airbnb gör affärer över
g...
IBM och transportföretaget Maersk har inlett ett
samarbete för att administrera containertrafik med
hjälp av blockkedjetek...
Koll på rättigheterna
Rättighetsfrågan och hur musiker ska få betalt för sina
verk är ett ständigt problem för musikindust...
Potential
•Ökad transparens – med blockkedjetekniken utlovas total
transparens i våra transaktioner.
•Billigare tjänster –...
Om Buzzter
Buzzter är Sveriges största sajt för den som vill ha
koll på vilka trender som påverkar dagens samhälle
och kon...
Bobo af
Ekenstam
Chefredaktör
bobo@docere.se
Jörgen Ramnelöv
Trendanalytiker
jorgen.ramnelov@docere.se
Kontakta oss
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Blockkedjor mars 2017

338 views

Published on

Vi står nu inför stora förändringar där förutsättningarna för branscher som finans, fastigheter, sjukvård med flera kan komma att förändras på ett revolutionerande sätt. Den nya blockkedjetekniken kan komma att medföra en helt ny transparens och uppföljning av transaktioner som tidigare inte varit möjligt. Experter på området pratar redan i termer av att blockkedjetekniken kommer att innebära lika stora förändringar för transaktioner som Internet gjorde för informationshantering/-överföring.

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Blockkedjor mars 2017

 1. 1. Mars 2017 Trendanalys: Blockkedjor
 2. 2. Transaktionsrevolution Den nya blockkedjetekniken kan komma att medföra en helt ny transparens och uppföljning av transaktioner som tidigare inte varit möjligt. Experter på området pratar redan i termer av att blockkedjetekniken kommer att innebära lika stora förändringar för transaktioner som Internet gjorde för informationshantering/-överföring.
 3. 3. Vad är blockkedjeteknik? Enkelt uttryckt är det en ny typ av krypterad databas där det inte går att ändra något som en gång har förts in. Blockkedjan är en serie unika transaktioner, publicerade i en form som alla kan ta del av, vars äkthet bekräftas av datorerna som ingår i nätverket. Det går heller inte att ändra eller ta bort transaktioner i efterhand. För varje ny transaktion skapas ett nytt block i kedjan. Varje block kan sedan i efterhand granskas och användas för att validera äktheten/pålitligheten i framtida transaktioner.
 4. 4. Bitcoin Den mest kända användningen av blockkedjetekniken hittills är den virtuella valutan Bitcoin. Bitcoin är en valuta som inte ges ut av en stat eller riksbank utan skapas genom att medlemmar i nätverket skapar nya block i kedjan.
 5. 5. En av de mer fundamentala förändringarna som tekniken kan medföra gäller öppenhet och förtroende. Här kommer tekniken att utmana flera av våra traditionella föreställningar. En av de mer framträdande fördelarna med den nya blockkedjetekniken är den totala transparensen som tekniken medför. Total transparens
 6. 6. Förtroendeskapare I takt med att vi allt större utsträckning via t ex e- handel och tjänster som Airbnb gör affärer över gränserna med för oss okända motparter ställs nya krav på att hitta system för att skapa förtroende. Här kan blockkedjetekniken vara (en del av) svaret. Med den nya tekniken kommer vi inte längre att vara beroende av att en tredjepart (banker, kortföretag, myndigheter etc) verifierar transaktioner/information.
 7. 7. IBM och transportföretaget Maersk har inlett ett samarbete för att administrera containertrafik med hjälp av blockkedjeteknik. Genom att använda blockkedjor räknar IBM och Maersk med att kunna förbättra kontrollen över containertransporter och samtidigt minska kostnaderna. Bättre logistik
 8. 8. Koll på rättigheterna Rättighetsfrågan och hur musiker ska få betalt för sina verk är ett ständigt problem för musikindustrin. Bolaget Dot Blockchain Music (dotBC) tror att problemet kan lösas, en gång för alla, med hjälp av blockkedjeteknik. Man vill bygga ”ett backend ekosystem som kan ge bättre information om äganderättigheter, snabbare betalningar, och större öppenhet.”
 9. 9. Potential •Ökad transparens – med blockkedjetekniken utlovas total transparens i våra transaktioner. •Billigare tjänster – i och med att information/data sprids ut på alla deltagande aktörers datorer behöver ingen enskild aktör stå för hela investeringen. •Säkerhet – Transparensen och spårbarheten kan t ex utnyttjas inom mat- och läkemedelindustrin. Här kan konsumenten bokstavligen följa matens väg från ax till limpa. •Den pålitliga mellanhanden – Blockkedjetekniken kan ersätta den tredjepart som vi idag är beroende av för att säkerställa att t ex korttransaktioner fungerar. •Identitetsskydd – Genom blockkedjetekniken behöver vi inte längre skicka personnummer och annan identitetsinformation över Internet.
 10. 10. Om Buzzter Buzzter är Sveriges största sajt för den som vill ha koll på vilka trender som påverkar dagens samhälle och konsumenter. Här hämtar man inspiration från spaningar, strukturerade i 14 konsumentkategorier. Buzzter ger färska insikter och trendanalyser om tjänster, koncept, idéer, beteenden och annat som sticker ut, och som kan komma att ha effekt på konsumentens handlingar. www.buzzter.se
 11. 11. Bobo af Ekenstam Chefredaktör bobo@docere.se Jörgen Ramnelöv Trendanalytiker jorgen.ramnelov@docere.se Kontakta oss

×