Penyediaan Ujian, Pentadbiran & Analisis Item

1,072 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,072
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
54
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Penyediaan Ujian, Pentadbiran & Analisis Item

  1. 1. BAB 8 : PENYEDIAAN UJIAN, PENTADBIRAN & & &DAN ANALISIS ITEM
  2. 2. PENYEDIAAN &PENTADBIRAN UJIAN
  3. 3. ANALISIS Merupakan proses mencari Merupakan proses mencariITEM Indeks Kepayahan, Indeks Indeks Kepayahan, Indeks Diskriminasi dan Diskriminasi dan keberkesanan pengganggu. keberkesanan pengganggu.
  4. 4. INDEKS Menunjukkan Menunjukkan kesukaran sesuatu item, aras kesukaran sesuatu item, aras iaitu sama ada sesuatu item iaitu sama ada sesuatu itemKEPAYAHAN itu mudah dijawab atau itu mudah dijawab atau susah dijawab. susah dijawab.TUJUAN PENERANGAN 1 Mengenalpasti konsep yang perlu diajar semula, iaitu apabila guru mendapati soalan-soalan berkenaan tidak dapat dijawab oleh sebahagian besar pelajar (soalan sukar) 2 Mengenalpasti dan melaporkan kekuatan dan kelemahan bahagian-bahagian kurikulum; iaitu yang boleh dikuasai pelajar dan tidak boleh dikuasai pelajar 3 Memberi maklumbalas kepada pelajar tentang kekuatan dan kelemahan mereka bagi setiap tajuk pengajaran yang diuji 4 Mengenalpasti soalan yang bias kepada sesuatu kandungan (content bias) seperti kandungan yang ditekankan semasa pengajaran (misalnya diberi latih tubi/ulangan)
  5. 5. INDEKS Menunjukkan Menunjukkan perbezaan perbezaan keupayaan pelajar antara keupayaan pelajar antaraDISKRIMINASI pelajar baik dan lemah. pelajar baik dan lemah.TUJUAN PENERANGAN 1 Mengenalpasti konsep yang perlu diajar semula, iaitu apabila guru mendapati soalan-soalan berkenaan tidak dapat dijawab oleh sebahagian besar pelajar pandai 2 Mengenalpasti dan melaporkan kekuatan dan kelemahan bahagian- bahagian kurikulum, iaitu yang tidak boleh dikuasai pelajar pandai 3 Memberi maklum balas kepada pelajar pandai tentang kelemahan mereka bagi setiap tajuk pengajaran yang diuji 4 Mengenalpasti soalan yang bias kepada sesuatu kandungan, seperti kandungan yang tidak ditekankan semasa pengajaran atau langsung tidak diajar 5 Mengenalpasti pelajar-pelajar yang berpencapaian tinggi untuk melanjutkan pengajian dalam bidang-bidang tertentu.
  6. 6. ANALISIS Pilihan jawapan yang salah Pilihan jawapan yang salah bertujuan bertujuan untuk untuk mengganggu pelajar dari mengganggu pelajar dariPENGGANGGU jawapan sebenar. jawapan sebenar.
  7. 7. PENGIRAAN

×