ACTIVITATS TEMA 4
2. Observa les fotografíes i identifica-hi els elements o les característiques dels
poblaments rural i u...
Funció comercial funció que és present en tots els nuclis urbans, n’hi ha que
abunden les botigues, els grans magatzems, e...
20. Ara localitza l’àrea industrial i respon a les preguntes:
a) Es roba al centre o a la perifèria?
A la perifèria
b) Hi ...
32. Anomena dues ciutats valencianes en què predomine cada una d'aquestes
funcions: cultural, politicoadministrativa i tur...
–

Cortijo: Tipus de cada que predomina a Andalusia.

2. Quins criteris permeten diferenciar el poblament urbà del rural?
...
Casa de camp

llogaret

Conjunt molt reduït de cases de camp, acompanyat
d'altres edificis complementaris

Edifici aïllat ...
Xàbia és un poble on hi ha 35.000 habitants. Hi ha escoles i institututs, també hi ha un
ajuntament i un centre de salut. ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Activitats tema 4 socials

207 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
207
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Activitats tema 4 socials

  1. 1. ACTIVITATS TEMA 4 2. Observa les fotografíes i identifica-hi els elements o les característiques dels poblaments rural i urbà, respectivament. En la primera fotografia el poblament es rural perquè la població s’assenta en pobles o cases aïllades al camp. I la segona fotografia es un poblament urbà per que la població s’estableix en ciutats. 3. Quines diferències hi ha entre el poblament concentrat i el dispers? El poblament concentrat els habitatges s’agrupen i formen nuclis de població i el poblament dispers habita en cases, granges, llogarets o masos disseminats pel camp. 4. Investiga com és la vida en un grana i explica-ho en el teu quadern. Cada día has de donar de menjar als animals i recol·lectar la llet i a més tens que recol·lectar els fruits que tens plantats. 8. Investiga i descriu en el teu quadern una casa de camp característica de la teua comunitat autònoma. Explica am quin material està construïda i com són els tancaments. Pots il·lustrar l’explicació amb una fotografia o un dibuix. Normalment, són de ciment i al voltant de la casa hi ha valles de tosca, solen tenir moltes finestres i una finestra 9. Observa la graella. Com ha evolucionat la població urbana al món? Any 1950 1965 198 1995 2006 Població urbana al món (%) 29.1 34.7 39.1 44,7 48,6 Ha evolucionat positivament 12. Esmenta el nom de tres funcions que pot exercir una ciutat i explica en què consisteix cada una. Funció residencial és una activitat característica de totes les ciutat, es prioritària en aquelles en què predominen els habitatges per sobre els comerços.
  2. 2. Funció comercial funció que és present en tots els nuclis urbans, n’hi ha que abunden les botigues, els grans magatzems, els supermercats i els centres comercials. Funció industrial la indústria estava vinculada a la ciutat, però en l’actualitat tendeix a localitzar-se als afores. 13. Imagina que has de visitar Florència; cerca informació i escriu en el teu quadern monuments històrics i artístics que podries visitar. Palazzo Vecchio, Palacio Pitti, Galería palatina, Cathedral, La cúpula de Brunelleschi, la basílica de San Lorenzo. 14. Una ciutat pot tenir diverses funcions? Per que? Si, perquè tenen una funció residencial i industrial 15. Què és l’àrea d’influència d’una ciutat? És l'entorn geogràfic amb el qual té relació 16. Què és una xarxa urbana? El conjunt de nuclis urbans jerarquitzats i relacionats entre si.
  3. 3. 20. Ara localitza l’àrea industrial i respon a les preguntes: a) Es roba al centre o a la perifèria? A la perifèria b) Hi ha cap via de comunicació que connecta la zona industrial amb la resta de la ciutat? Sí 21. Què és la contaminació acústica? Com es produeix? És el soroll excessiu, es produeix pel trànsit terestre i aeri, ja que els aeroports solen estar prop de les ciutats. 22. Quins problemes relacionats amb el subministrament d'aigua afecten les ciutats? Són la sequera i la qualitat. 23. Quan es produeixen les hores punta a les ciutats? Al començament i al final de la jornada laboral. 24. Quina relació tenen les circumval·lacions amb el transport urbà? Que peermeten accedir-hi a la ciutat sense travessar el centre. 29. Observa el mapa i explica quina ciutat domina l'interior peninsular. Quines són les ciutats més poblades a les regions insulars? La ciutat que domina és Madrid. Les ciutats insulars més poblades són Barcelona, València, Sevilla i Màlaga. 30. En quines zones de la comunitat Valenciana hi ha un grau de poblament concentrat més alt? I de dispers? Un grau de concentrament alt al litoral i un grau dispers és propi de l'interior de les províncies de Castelló i València
  4. 4. 32. Anomena dues ciutats valencianes en què predomine cada una d'aquestes funcions: cultural, politicoadministrativa i turística. Cultural: València i Alacant Policoadministrativa: Castelló de la plana i València Turística. Benidorm i Cullera 33. Tria una ciutat de la Comunitat Valenciana. Busca informació sobre el seu nucli històric i explica'n els trets més destacats. Benidorm, el nucli antic manté un grau de conservació envejable. El seu caràcter tradicionalment mariner i comercial ha determinat la seua particular arquitectura, amb planta i distribució típica de l'època de la reconquista .En les excavacions de la zona s'han trobades restes de l'època ibèrica i de procedència fenícia o egípcia. En el conjunt històric artístic és necessari visitar l'església-fortalesa De l'Assumpció, pertanyent al gòtic català, i el conjunt dels carrers Colom i de Canalejas, on es conserven edificis amb diferents estils arquitectònics que abracen els segles XIX i XX. 1. Defineix els termes següents: – Poblament: És l'assentament de la població en el territori. – Paisatge rural:És el que ha estat alterat per activitats agrícoles, presenta un poblament escàs i conserva elements del medi natural. – Camí rural: Permeten la comunicació entre els nuclis de població i entre aquests i les àrees cultivades. – Poblament concentrat: Són habitatges que s'agrupen i formen nuclis de població en què resideixen els habitants i es localitzen en serveis. – Agrociutat: És un poble gran en el qual hi ha diversos serveis i elements urbans encara que les activitats principals dels habitants són l'agricultura i ramaderia. – Poblament urbà: És el resultat d'un procés de concentració de persones en ciutats. – Àrea metropolitana: Està formada per un nucli centtral, la metròpolis i uns altres nuclis urbans no tan grans. – Plànol urbà: És una representació gràfica de la distribució dels espais edificats i espais lliures.
  5. 5. – Cortijo: Tipus de cada que predomina a Andalusia. 2. Quins criteris permeten diferenciar el poblament urbà del rural? El poblament urbà és quan la població s'estableix en les ciutats i el poblament rural és quan la població s'assenta en pobles o en cases aïllades al camp. 3. Segons la distribució de la població, quins tipus de poblament rural hi ha? El poblament dispers: La població habita en cases, granges, llogarets o masos disseminats pel camp. El poblement concentrat: Els habitatges s'agrupen i formen nuclis de població en què resideixen els habitants i es localitzen els serveis. El poblament intercalar: És un poblament intermedi entre els dos anteriors; hi ha edificis aïllats entre els nuclis de població. 5. Observa la fotografia i explica si correspon a un pobla concentrat o a un de radial. És concentrat perquè no té nucli del qual ixen els carrers i perque hi ha una plaça central però no ixen tots els camins d'allí. 7. Quin tipus de poblament rural predomina a Espanya? Quines diferències hi ha entre el poblament del sud i del nord de la península? El poblament concentrat. Al nord predomina el poblament dispers i al sud no. 8. Quina diferència hi ha entre una casa rural compacta i una de disgregada?On trobem a Espanya aquests tipus d'habitatge? La compacta situa totes les dependències davall del mateix sostre, i la disgregada les situa al voltant d'un pati central. La compacta la trobem al nord i la disgregada al sud. Copia aquestes columnes en el teu quadern i relaciona amb fletxes les edificacions del poblament dispers amb la definició corresponent:
  6. 6. Casa de camp llogaret Conjunt molt reduït de cases de camp, acompanyat d'altres edificis complementaris Edifici aïllat en què resideixen persones i es duen A terme activitats agrícoles o ramaderes. Mas Unitat de població inferior a un poble, que aplega Cases i altres edificis auxiliars. 10. Indica si aquestes afirmacions són verdaderes o falses i corregeix les falses en el teu quadern -Les megalòpolis són grans extensions de terreny, molt poblades, formades per diverses conurbacions. Verdader. -La major part de la població mundial viu en nuclis rurals. Verdader.-La major part de la població espanyola resideix en nuclis urbans. Verdader. -El plànol urbà és una representació gràfica de la distribució dels espais edificats i els espais lliures. Verdader. -El poblamentconcentratpredominaalesmuntanyesoeninsulars .Fals. El poblament concentrat predomina a les àrees rurals. -El poblament concentrat predomina a les àrees rurals.-La xarxa urbana espanyola es bicèfala. Verdader. 11. Esbrina quants contenidors de residus hi ha prop de ta casa, on estan situats i quin tipus de residus s'hi arrepleguen. Hi ha 2 de residus orgànics, 1 de paper, 1 de plàstic, 1 de vidre, 1 d’oli usat i 1 de roba. 12. Investiga i escriu en el teu quadern un informe breu sobre la localitat on resideixes.
  7. 7. Xàbia és un poble on hi ha 35.000 habitants. Hi ha escoles i institututs, també hi ha un ajuntament i un centre de salut. Hi ha 9 parcs públics, i hi ha un gran mercat al centre del poble. 14. Quines iniciatives es duen a terme per a revitalitzar nuclis rurals abandonats o despoblats? Fer construccions noves, portar algun esdeveniment important a eixe nucli rural, anunciar el nucli en la televisió.. 17. Amb quines activitats i amb quins edificis es correspon generalment el centre de la ciutat? Les activitats que hi ha són comercials, com el mercat, les botigues de roba.. Hi ha edificis i cases antigues i velles. 19. Copia i completa en el teu quadern la graella de la jerarquia urbana espanyola. CATEGORIA CARACTERÍSTIQUES EXEMPLE Metròpolis nacionals Població: 1,600.000 Madrid i Barcelona Metròpolis regionals Població: entre 500.000 i 1,600.000 Medina del Campo Ciutats menudes Població: menys de 5.000 Plasència Ciutats mitjanes Població: entre 250.000 i 500.000 Badajoz Metròpolis subregionals Població entre 500.500 i 1,600.000 Albacete Anna Buigues 3r D

×