Invata macrame

17,454 views

Published on

Acest manual a fost creat in cadrul proiectului
Adult Learning In Cultural Event prin traducere din limba engleza a informatiilor de pe site-ul
http://www.free-macrame-patterns.com/learn-macrame.html.
Manualul este creat pentru a fi distribuit in mod gratuit pentru Adult Education Providers si nu este destinat comercializarii .
This document was created to serve as a handbook in the frame of the Grundtvig partnership project Adult Learning In Cultural Event financed by Europea Union .
The handbook was created by translation of basic information from the site http://www.free-macrame-patterns.com/learn-macrame.html with the accord of the author and is shared for free to adult education providers and schools .

0 Comments
12 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
17,454
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
230
Comments
0
Likes
12
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Invata macrame

 1. 1. Learn macramé-Invata macramé Manual pentru începători Traducere din limba engleza sursa: http://www.free-macrame-patterns.com/ Translation by: Anca Diana PaleuIntroducere O data ce stii lucrurile de baza, este simplu sa inveti sa lucrezi Macrame. Potiutiliza bucati de snur si sa practici cu fiecare in parte noduri decorative. Poti de asemeneasa alegi unul din multitudinea de proiecte oferite drept model pe acest site si sa invetimacrame in timp ce faci ceva din acest lucru. O data ce incepi sa te familiarizezi din ce cein ce mai mult cu modul in care se combina nodurile pentru a da forma unui designartistic, poti crea tu singur un model unic si propriu. Nodurile de baza prezente in majoritatea modelelor de macrame sunt listate maijos. Procesul de lucru urmarit pas cu pas si insotit de fotografii sugestive, iti va arata cumse procedeaza. Daca vrei sa inveti macrame este important sa stii cum sa legi toatenodurile de baza prezentate. Pentru a invata macrame asa cum trebuie recomand ca toti incepatorii sa practicefiecare nod in parte, model sau design de cel putin doua ori inainte sa treaca la vreunproiect complex. De asemenea am adaugat instructiuni pentru a putea innoda si cateva nodurineobisnuite. Modelul de macrame vintage,asa cum imi place sa il numesc, prezinta unmare interes pentru mine in special. Unele noduri folosite in primele zile ale acestuimestesug sunt cu adevarat unice. Multe dintre aceste tehnici au fost uitate si lipsesc dinmodelele cotidiene. Unele dintre ele prezinta un grad mai mare de interes pentru a fi
 2. 2. invatate unele dintre ele te stimuleaza//fascineaza mai mult sa le inveti, dar cucertitudine merita sa acorzi timpul necesar pentru a face acest lucru. Aceste noduridecorative sunt indicate prin simbolul “ + “ . In plus, exista si instructiuni pentru nodurile celtice. Aceste modele impletite inmod deosebit nu sunt atat de bine cunoscute. Sunt frumoase si perfecte pentru a facebijuterii lucrate manual si accesorii moderne. Experimentez in mod frecvent cu acestemodele, icnercand sa le introduc in multe dintre proiectele mele. Macrameul chinezesc foloseste noduri simbolice si foarte complexe. Unele existade mai mult 2000 de ani. Familii intregi obisnuiau sa lucreze la o varietate de combinatiipentru a da nastere de noi modele de macrame. In mod obisnuit, aceste modele deinmanau in timpul unor sarbatori,evenimente ca de exemplu in timpul nuntilor. Acestetehnici sunt destul de fascinante si prezinta interes pentru a fi invatate. Dar daca urmezipas cu pas procesul de invatare pentru fiecare nod chinezesc in parte, le poti apoicombina in propria opera de arta.A. Nodurile de baza si nodurile de macrame vintageI. Modelul nodurilor in careu1.Nodul careuDescriere: Nodul careu (Square Knot- SK) este nodul decorativ cel mai des folosit inmacrame. Este folosit din greu in pescuit, in ancorarea barcilor, si de asemeni in multealte activitati. Totusi, in modelele de macrame le innozi,le legi de obicei intre ele cu maimult de doua snururi,cordoane. Ele sunt folosite in primul rand pentru faza de inceput a
 3. 3. modelului,pentru a forma suportul,baza, dar poate fi folosit si pentru fixare sau inprocesul de finalizare a modelului.Ca variatie exista nodul numit nod in oglinda ce vas fi prezentat dupa ce evidentiereapasilor in formarea nodului careu.Pasul 1 : Pentru a putea practica acest nod de baza se asambleaza doua snururi pe un inelsau pe un diblu incat sa obtii in final 4 fire.Cele din afara sunt snururile cu care lucrezi iarcele din interior constituie materialul de “umplere”(filerul).Pasul 2: Foloseste firul din stanga si indoaie-l peste ambele fire deumplere, sustinere.Pasul 3: Apoi, ia firul din dreapta si trece-l peste cel din stanga. Treci cu elprin spatele celor doua fire de umplere/filere si peste spatiul din partea stanga.Pasul 4: Vei lega acum a doua jumatate a nodului ceea ce este contrarinstructiunilor de mai sus. Snurul din dreapta va fi indoit, iar firul din stanga va trecepeste cel din dreapta prin spatele celor doua fire de umplere si prin spatiul dindreapta.Strange nodul tragand de ambele capete. “Capul” nodului va fi in parteastanga.Daca tii cele doua snururi de umplere strans, nodul nu se va strange usor.2.Nodul careu in oglinda ( Mirror Square Knot – MSK)
 4. 4. Folosesc proprii termeni pentru a descrie aceasta tehnica, care este imaginea vazutain oglinda a nodului descris mai sus. Alte denumiri folosite din cate am observat suntNodul careu pe dreapta si Reversul nodului careu. Le utilizez atunci cand doresc cadoua jumatati dintr-un proiect sa fie simetrice.Pasul 1: Folosind 4 snururi, indoaie snurul drept cu care lucrezi peste celedoua filere. Adu firul din stanga peste cel drept,trecandu-l pe sub cele doua filere siprin locul liber,in partea dreapta.Pasul2 : Apoi, indoaie snurul din stanga cu care lucrezi. Trece snurul dindreapta peste acesta,pe sub cele doua filere, si prin locul liber in partea din stanga.Strange nodul.II.1. Modelul nodului ingustat pe margine (Picot)Descriere: Unele modele de tipul ingustat pe margine pot fi facute prin noduri careu sauprin impletitura in spirala. Acest tip de design sunt simple bucle de-a lungul marginilortresei(impletiturii marinaresti). Pot fi inguste sau late,in functie de tehnica folosita.Exista trei variante pe care le veti intalni descrise aici, in special in modele ce au fostdescrise in anii 1970. pentru a observa un model de actualitate in care sunt folositenodurile ingustate pe margine vom descrie modelul de macrame “Pomul de Craciun”.Modelul Macrame “Pomul de Craciun”
 5. 5. Acest tip de macrame este usor de facut sic ere sa stii doar cateva tipuri de noduri.Aceasta decoratiune pentru sarbatori are aproximatic 18 inci inaltime si este conceputapentru a sta pe masa sau pe alte suprafete. Se pot adauga ornamente pentru sarbatori dedimensiuni mici sau iti poti crea singur propriile decoratiuni. Incearca sa faci semnul decarte fluture ca ornament sau o versiune mica a decoratiunii pentru usa,in forma de inger.De asemenea, pasari artificiale mici, conuri de brad, ghirlande sau bomboane in forma debastonase, constituie toate forme amuzante de a decora acest brad dragut.De ce este nevoie:snur verde rasucitun inel cu diamentrul de 1½ inciun inel cu diametrul de 5 inciun inel cu diametrul de 10 inciTipuri de noduri utilizate:Nodul “coada de randunica”Nodurile careuri alternanteJumatati de noduri dubleNodul careuNodul ingustat pe margine (picot)Pasul 1:Taie snururile dupa cum urmeaza:24 de snururi de 252 inci fiecare12 snururi de 180 inci fiecare12 snururi de 108 inci fiecareAsamblarea snururilorPasul 2:Asambleaza 12 dintre snururile cu lungimea de 252 inci pe cel mai mic inel care va fiplasat in varful pomului de Craciun din macrame. Foloseste nodurile “coada derandunica” ,pliind snururile in jumatate. Folosing grupari de cate 4 fire,leaga nodurilecareu de 2 la 3 inci in partea de jos a inelului. Trece nodul in partea de sus astfelincat sa ramana in partea opusa nodului “coada de randunica”. Acesta formeazabucla ingustata pe margine. Alterneaza firele mutandu-le peste doua fire. Leaga unal doilea sir de noduri in acelasi mod.Conceperea cadruluiPasul 3:Adauga la model 6 snururi cu lungimea de 252 inci fiecare folosind nodurile careu.Apoi leaga un sir de noduri careu ingustate pe margine ca in pasul 2. Alterneazafirele si leaga un sir aditional de noduri in aceeasi maniera.Adaugarea de fire: Faci acest lucru pozitionand noul snur centrat pe sub unul careeste deja folosit. Leaga un nod careu folosing noul fir pentru a face nodulrespectiv,iar pe celalalt utilizeaza-l ca umplutura.Pasul4:Repeta pasul 3, adaugand firele de 252 inci lungime ramase.Pasul 5:
 6. 6. Alterneaza snururile mutandu-le peste 2 fire.Leaga un alt sir de noduri careu cuingustare pe margine.Alterneaza snururile in fiecare sir nou obtinut si leagasuficiente siruri pentru a completa 9 inci(din inel).Pasul 6:Ia fiecare fir si leaga jumatate de nod dublu pe inelul mediu.Este mai usor sa afciacest lucru daca treci firul mai intai pe sub inel. Se lasa nodurile lejere astfel incatsirul de baza de noduri careu ingustate pe margine sa ramana in partea de sus ainelului.Pasul 7:Leaga cel putin inca 9 siruri de noduri careu cu ingustare pe margine, alternand firelecu fiecare sir nou. Leaga destule siruri astfel incat sa obtii un model de 9 inci.Adauga cele 5 snururi cu lungimea de 180 inci fiecare dupa al treile sir de noduri siadauga cele 3 fire de 108 inci fiecare dupa cel de-al saselea sir.Fundamentul si ultimele retusuriPasul 8:Ataseaza toate snururile la inelul mare prin intermediul jumatatilor de noduri duble.Daca dintr-un anumit motiv inelul nu este complet acoperit, adauga jumatati denoduri.Pasul 9:Aranjeaza snururile astfel incat sa aiba 4 inci lungime. Poti chiar sa si descalcestifirele si sa periezi pentru a crea franjuri moi, sau sa insiri margele pe fiecare fir,urmate de un nod.Pasul 10:Baga mana in interiorul pomului de Craciun din macrame si trage buclele ca sa steain afara. Adauga ornamente achizitionate sau lucrate manual si bucura-te deimaginea noii decoratiuni!II.2.Modelul “Picot” de baza ( ingustare pe margine)Legand o serie de noduri careu cu spatiu lasat intre ele va da nastere formei deingustare pe margine. Cu cat lasi mai mult spatiu, cu atat buclele vor fi mai largi.Aceste noduri careu din imagine au fost toate legate in acelasi mod, astfel incatcapetele nodurilor se afla pe aceeasi directie.
 7. 7. Aceasta este o alta imagine care evidentiaza spatiul lasat intrenoduri. Nodul cel mai de jos trece in partea cea mai de sus pentru a ramane langaprimul, formand buclele nodului de tip “picot”.II.3.Alternarea impletiturii marinaresti cu nodurile de tip “picot” (ingustarede margine)Uneori este de dorit ca nodurile careu sa se afle in directii alternante cand faci impletituramarinareasca. Vei adauga in continuare spatiu intre noduri, trecand noul nod in sus pentrua ramane langa cel innodat anterior. Aceasta imagine arata modul in care arata nodurile inainte sa fietrecute in partea superioara. Primul este un nod careu obisnuit, iar al doilea nod estenodul careu privit in oglinda care este indreptat spre dreapta.II.4.Firul impletit in spirala cu “picot” (ingustare de margine)Cea mai mare diferenta a acestui model “picot” este aceea ca faci jumatati de nodurifata de cum se proceda in mod obisnuit. Termenul vechi este “impletitura in spirala”si prefer sa il utilizez pe acesta. Din acest model rezulta bucle care nu se intind pe
 8. 8. orizontala. Formeaza spirala de jur imprejur intr-o impletitura marinareasca foarteatragatoare. Indoaie doua snururi in jumatate si solidifica indoitura intr-un plan??/? onto a project board???? Leaga prima jumatate a nodului careu cu snururile dinafara. Cele doua fire din interior sunt pentru umplere. Leaga din nou prima jumatate de nod careu chiar sub primul. Lasaintre ½ si 1 inci spatiu si apoi leaga inca doua jumatati de noduri. Treci nodurile de jos in partea de sus astfel incat sa ramana langaprimele noduri facute, astfel formand “picot-uri”(impletiturile ingustate pe margine).In continuare, lasa spatiu si leaga inca doua jumatati de noduri. Cu cat lasi mai multspatiu, cu atat mai largi vor deveni picot-urile" ( impletiturile cu ingustare pemargine).Intregul model va fi in forma spiralata o data ce jumatatile de noduri vor fi legate, iarimpletiturile ingustate pe margini vor fi de jur imprejurul respectivei impletiturimarinaresti. Aceasta tehnica vintage este una deosebita in folosirea creariidecoratiunilor de Craciun precum pomul de Craciun, pentru a face bratari sau funiispeciale pentru a atarna ghivecele cu plante.III. Nodurile careu alternante
 9. 9. Descriere: Nodurile Careu Alternante (ASK) creeaza un model tip retea care este desintalnit in macrame. Ceea ce este esential sa faci e sa legi siruri orizontale formatedin noduri careu, folosind snururi alternative pentru a le lega in fiecare alt sir format.Multe modele de macrame cer sa cunosti aceasta tehnica importanta. Asigura-te castii cum sa legi nodurile careu individuale inainte sa incepi lucrul la acest model demacrame.Pasul 1:Obtine 4 snururi si leaga-le cu noduri tip “coada de randunica” de un snur desustinere, pliindu-le in doua.le poti lega cu snur de suprafata ta de lucru sau de undiblu daca e de preferat. Numeroteaza in gand firele de la 1 la 8, mutandu-le dinstanga catre dreapta. Leaga nodurile dupa cum urmeaza: Sirul 1: Leaga un nod careu (Square Knot – SK) cu snururi de la 1la 4. Firele 2 si 3 vor juca rolul de umplutura. Leaga inc aun nod careu folosing firelede la 5 la 8. Sirul 2: Omite primul si ultimele doua snururi complet si leaga unnod folosing firele de la 3 la 6. Observa ca noul nod obtinut este format din doua firedin fiecare dintre nodurile de deasupra celui nou. Sirul 3: Pentru a continua modelul alternant de macrame, estenevoie doar sa repeti pasii 1 si 2 de cate ori acest lucru este cerut.Crearea simetrieiObserva ca in imaginea ce indica nodurile careu alternante, toate nodurile suntlegate in aceeasi directie, prin urmare marginile sunt diferite. Multe modele demacrame cer sa formezi un model simetric sau identic la ambele margini.Pentru a crea simetria trebuie doar sa inversezi procesul de a crea jumatatile denoduri careu. Numesc aceste inversiuni “Noduri careu in oglinda”. Unele carti lenumesc “Noduri Careu pe dreapta” sau “Inversul nodurilor careu”. Pentru a formamodelul trebuie doar sa legi nodurile careu obisnuite in jumatate, iar nodul careu inoglinda in alta jumatate.
 10. 10. Nodurile careu obisnuite sunt in partea stanga iar nodurile careuin oglinda din partea dreapta sunt facute prin inversare. “Capetele” nodurilor vor fiindreptate catre marginile exterioare. Buclele simetrice formeaza de-a lungul marginilor, intre siruri,atunci cand nodurile sunt legate in acest mod.Modele de noduri careu alternanteMai jos se regasesc doua modele foarte comune ce se intalnesc atat in designul demacrame vechi cat si in cel modern.III.1. Nodurile Careu Alternante Duble (DOUBLE ASK) Leaga 8 fire de un snur de sustinere sau de un diblupliindu-le in jumatate. Numeroteaza firele de la 1 la 16.Sirurile 1,3,5, etc. sunt constituite din noduri careu duble, folosind toate firele. Cualte cuvinte, in loc sa legi un nod, legi doua.Sirurile 2,4,6, etc. au fost facute folosindu-se doar snururile de la 3 la 14.Acest model creeaza mai mult spatiu in totalitatea modelului. Daca vrei ca ambelemargini sa fie la fel, nodurile din partea stanga trebuie sa fie legate in directiaprecisa. Nodurile din partea dreapta trebuie sa fie inversate, prin urmare suntindreptate spre dreapta.III.2. Nodurile Careu Alternante tip “retea” (navod)
 11. 11. Uneori doresti sa existe mai mult spatiu intre siruri pentrua crea “retea”, navod. Fie ca iti vine sa crezi sau nu, aceasta este tocmai modalitateain care sunt facute navoadele. Procesul pentru a face nodurile careu alternante nueste diferit, doar ca adaugi mai mult spatiu.Din nou, pentru a crea simetrie, doar inversezi directia in care faci nodurile lajumatate din model.IV. Modele Alternante in VDescriere: Modelele Alternante in V sunt frecvent folosite in macrame, in special inmodelele Vintage. Exista sase modele diferite, pentru fiecare folosindu-se nodurilecareu alternante.In general, micsorand doua sau mai multe snururi, pe masura ce legi fiecare sir noude noduri,vei crea un model in V. Dar exista situatii in care un proiect macrame cereca nodurile careu sa imprejmuiasca forma in V, sau ca modelul in V sa ramanaizolat.Unele proiecte cer ca modelul in V sa fie inversat. Cele sase tabele cu statisticide jos te vor ajuta sa manuiesti aceasta tehnica importanta de macrame.Toate nodurile careu din cele patru modele de mai jos sunt facute cu doua fire deumplutura si cu doua fire cu care lucrezi. Este o idee buna de a fixa snururile pe cevamai intai.Daca preferi,indoaie snururile taiate in jumatate si fixeaza-le de o masa cuo panglica.IV.1. Nodul Careu Alternant in V tipar standard
 12. 12. Taie 8 snururi, pliindu-le in jumatate astfel incat sa obtii in total 16 fire cu care salucrezi. Acesta este cel mai des intalnit tipar din cele 4 variatii existente. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 4 1-4, 5-8, 9-12, 13-16 2 3 3-6, 7-10, 11-14 3 2 5-8, 9-12 4 1 7-10Sirul 1 Sirul 2 Sirul 3IV.2. Nodul Careu Alternant Inversat Model in VVei avea nevoie de 8 snururi pliate in doua sau legate,incalecate ca in modelul demai sus. Acest model va crea un tipar in V care este inversat, sau cu partea de sus injos.SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 1 7-10 2 2 5-8, 9-12 3 3 3-6, 7-10, 11-14 4 4 1-4, 5-8, 9-12, 13-16Sirul 1 Sirul 2 Sirul 3IV.3. Noduri Careu Alternante Model de Aripa in V
 13. 13. Acest model alternant in V seamana cu o pereche de aripi. Vei avea nevoie de 10snururi pliate sau legate astfel incat sa ai 20 de fire cu care sa lucrezi. Organizeazafirele in 5 grupe de cate 4 snururi. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 2 1-4, 17-20 2 2 3-6, 15-18 3 4 1-4, 5-8, 13-16, 17-20 4 4 3-6, 7-10, 11-14, 15-18 5 5 1-4, 5-8, 9-12, 13-16, 17-20Sirurile 1 si 2 Sirul 3 Sirul 4IV.4. Aripa Inversata Model in VAcest model alternant in forma de V este o varianta inversata a urmatorului tipar“aripa”. Vei avea nevoie de 20 de snururi cu care sa lucrezi (10 snururi indoite injumatate). SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 5 1-4, 5-8, 9-12, 13-16, 17-20 2 4 3-6, 7-10, 11-14, 15-18 3 4 1-4, 5-8, 13-16, 17-20 4 2 3-6, 15-18 5 2 1-4, 17-20
 14. 14. Sir 1 Sir 2 Sir 3 Sir 4IV.5. Model in V IzolatDin cand in cand vei intalni un tipar care cere un model de impletitura in V care sa fieizolat fara alte noduri in jur. Acest model se numeste Modelul in V Izolat si esteoarecum diferit fata de celelalte modele listate mai sus.Pentru a pune in practica acest lucru e necesar sa obtii 10 snururi si sa le indoi injumatate sau sa le legi de ceva, astfel incat sa ai in final 20 de fire cu care sa lucrezi. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 2 1 - 4 and 17 - 20 2 2 3 - 6 and 15 - 18 3 2 5 - 8 and 13 - 16 4 2 7 - 10 and 11 - 14 5 1 9 - 12Sirul 1 Sirul 2 Sirul 3 Sirul 4IV.6. Inversul modelului in V Izolat
 15. 15. Acest model alternant in V este varianta inversata a celui de mai sus. Ar putea finumit de asemeni un Model in V Gol pentru ca nu exista alte noduri intre sau in jurulformei V. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 1 9 - 12 2 2 7 - 10 and 11 - 14 3 2 5 - 8 and 13 - 16 4 2 3 - 6 and 15 - 18 5 2 1 - 4 and 17 – 20Sirul 1 Sirul 2 Sirul 3 Sirul 4V. Modelul Fulg de ZapadaDescriere: Modelul Fulg de Zapada este facut cu noduri careu care alcatuiesc o formacirculara. Deci, uneori se refera la ceva ca un nod circular. Acest tipar este considerata fi o tehnica vintage si este intalnita rar in modelele moderne de macrame.Pasul 1:Pentru a incepe sa practici acest nod unic, taie 6 snururi de cel putin 40 inci lungimefiecare. Indoaie-le in jumatate si fixeaza-le de masa de lucru. Numeroteaza in mintefirele de la 1 la 12.Pasul 2: Foloseste snururi de la 3 la 6 pentru a face un nod careu.Procedeaza la fel cu snururile de la 7 la 10. Aceste noduri careu trebuie sa fie facutecu 2 fire cu care lucrezi si cu 2 fire de umplere.
 16. 16. Pasul 3: Urmatoarele doua noduri careu trebuie sa fie legate cu fire de la 1la 4 si la fel firele de la 9 la 12.Pasul 4: Muta primele si ultimele 3 snururi usor inspre exterior. Leaga unnod careu folosind snururile 4 si 9 in calitate de fire lucratoare, si snururile 5 si 8 incalitate de fire de umplere.’Pasul 5: Repeta pasul 3, folosind snururi de la 1 la 4, si la fel firele de la 9la 12.Pasul6: Repeta pasul 2, utilizand firele de la 3 la 6 si la fel si firele de la 7la 10 astfel incat sa faci doua noduri careu. Acest detaliu completeaza modelulFulgului de Zapada.
 17. 17. VI. Impletitura in SpiralaDescriere: Se poate observa ca s-a preferat folosirea termenul de “ impletitura “ inSpirala in locul termenului “nod”. Acesta este numele cel mai adesea folosit inmodelele de macrame Vintage. Se refera la acelasi lucru ca si in cazul Jumatate deNod Spirala. Acesta este un nume chiar potrivit din vreme ce este vorba de jumatatedintr-un Nod Careu legat in lant.Variante: Spirala cu Directie SchimbataPasul 1: Pentru a face acest nod decorativ, leaga doua snururi de un inelsau de un snur de sustinere. De aici vor rezulta 4 snururi cu care se va lucra.Folosind cele doua snururi din exterior in calitate de snururi “active” (cu care lucrezi),leaga prima jumatate a nodului careu.(jumatate de nod).Pasul 2: Continua sa faci Noduri pe Jumatate. Asigura-te ca legi fiecare nodexact in acelasi mod. Firele se vor rasuci si vor forma un lant spiralat foarteatragator.Observatie: Pe masura ce nodurile progreseaza, s-ar putea sa fie necesar sarasucesti intregul model la jumatate.
 18. 18. VI.2. Spirala cu directia schimbataAceasta este o varianta foarte interesanta a impletiturii in spirala. Am gasit-o intr-ocarte cu modele Vintage, scrisa la inceputul anilor 1900, dar in schimb nu amintalnit-o in multe carti moderne, asa ca nu cred ca este foarte bine cunoscuta.Pasul 1: Vei avea nevoie de 4 fire de snur. Leaga prima jumatate anodului careu (jumatate de nod).Pasul 2: Leaga inca 7-10 noduri pe jumatate chiar sub primul. Modelul vatrebui sa faca cel putin o data spirala.Pasul3: Leaga a doua jumatate a nodului careu. Acesta va forma un nodcareu complet. Continua mai departe si leaga acelasi numar de noduri pe care le-aifacut in pasul 2, fiind sigur ca sunt a doua jumatate si nu prima. Aceasta sectiune vaspirala in directia opusa.
 19. 19. VII. Nodul Careu Buton (Nasture)Descriere: Nodul Careu Buton este cu certitudine un nod Vintage. Nu l-am vazutniciodata in vreun model modern de macrame. Aceste noduri decorative erau foartepopulare in modelele ce erau create in anii 1970. Acest tip deosebit de not butoneste usor de facut in comparative cu alte tehnici asemanatoare de macramé.Pasul 1: Pentru a putea practica aceasta tehnica interesanta de innodare,trebuie obtinute mai intai doua snururi. Leaga-le cu noduri de tip Cap de Ciocarlieintr-un inel, astfel incat sa obtii in final 4 snururi. Leaga un lant scurt din NoduriCareu (5 sau 6).Pasul 2: Lasa aproximativ ¼ inci spatiu si leaga inca 3 noduri. Daca vrei cabutonul sa fie mai lat, fa unul sau doua noduri in plus.Pasul 3: Introdu capetele de sus in spatiul lasat in pasul anterior. Douasnururi ar trebui sa mearga in partea dreapta a snururilor de sustinere, iar celelaltein partea stanga a acestora. Mare atentie sa nu incrucisezi snururile. Trage de capetein jos pentru a forma butonul rasucit.
 20. 20. Pasul 4: Leaga inca un nod careu mai dedesubt pentru a fi mai sigur.Nota: Unele instructiuni iti spun sa aduci numai filerele in spatiul lasat pentru a facenodul. Bineinteles, le poti lega in acel mod, dar butonul va fi mai stabil daca folosestitoate cele 4 capete.VIII. Nodul Careu de tip Impletitura MarinareascaDescriere: Nodul Careu de tip impletitura marinareasca poate fi facut in mai multemoduri, formandu-se astfel modele foarte interesante si variate. Modelul Peste demai sus de exemplu, este facut in intregime din noduri careu. In multe modele demacrame se utilizeaza aceste tehnici, asadar o idee foarte buna este aceea de apractica ce am mentionat deja pana acum. Poti chiar s ainventezi cateva modeleproprii si unice o data ce ajungi sa intelegi toate aspectele.O Impletitura Marinareasca este un simpu lant de noduri, legate unul dupa altul.Modul in care combini impletiturile marinaresti pentru a forma un model intregdepinde de cum procedezi, de ceea ce faci si cum faci. Multe modele iti vor spune ceanume sa faci, dar daca doresti sa creezi propriile proiecte si modele speciale,unice sioriginale, e necesar sa petreci ceva timp pentru a practica diverse combinatii denoduri.
 21. 21. VIII. 1. Povestea Modelului PesteBanuiesc ca nu ai crezut ca voi uita sa prezint modelul “Domnul Peste”!... Aripile depeste au fost formate prin incrucisarea a doua impletituri marinaresti complete. Nuincrucisezi snururi individuale, ci intregul lant de noduri.Iata povestea modelului “ Peste“ : Au fost o data ca niciodata, doua impletituri marinaresti singure,izolate, facute din 5 noduri careu. Aceleasi noduri obisnuite si plictisitoare in fiecarezi... Intr-o zi le-am incrucisat, trecand partea din stanga peste cea dindreapta. Arata destul de interesant, dar tot nu era perfect.Chiar atunci (bineinteles!), cainele meu s-a gandit sa intre in incapere. Asa ca amlegat imediat 4 noduri careu in impletitura marinareasca, utilizand cele 4 snururi inmijloc. Cu alte cuvinte, am alternat firele. Fara sa mai acord importanta acestuilucru l-am lasat balta o vreme. Si cand m-am intors…Culorile erau schimbate,si, ce mi-a fost dat sa vad. Impletiturile mele erau maiinteresante acum, cum de a fost posibil?L-am ridicat si am intors modelul. Atunci am vazut cea mai interesanta forma. Acestaeste adevarul, nu am de ce sa mint.Asa ca am luat capetele libere si le-am rasucit, si astfel am ajuns sa-l am pe “domnulpeste” (Mister Fish).
 22. 22. VIII.2. Variatii de Culori Acest model iti arata ce poate fi creat cu diverse culori.Uneori, cel mai bun mod pentru a forma impletituri marinaresti foarte interesante cunoduri careu este acela de a folosi variatii de culoare.Pasul 1: Fixeaza 2 fire de un snur de sustinere, prin intermediul nodurilorCap de Ciocarlie. Adauga 2 fire auxiliare de diferite culori, cu varianta Nodului Cap deCiocarlie numita Montura Cuib.Acesta este si scopul, sa aranjezi snururile astfel incato culoare sa fie in interiorul celeilalte (in mijloc o culoare, pe margini alta culoare).Pasul 2: Fa 2 impletituri marinaresti scurte din noduri careu, folosind 4snururi pentru fiecare nod in parte.Snururile de culoare albastra sunt firele cu carelucrezi.Pasul3: Alterneaza snururile, si leaga o impletitura marinareasca din noduricareu. Snururile rosii sunt cele cu care lucrezi.Pasul4:Alterneaza din nou snururile, si fa doua impletituri marinaresti intocmai ca in pasul 2,folosind toate firele. Firele lucratoare sunt din nou cele de culoare albastra.
 23. 23. VIII.3. Modelul IncrucisatExista cateva moduri in care poti alterna culorile atunci cand faci impletiturimarinaresti din noduri careu. Acest Model Incrucisat realizeaza cateva schimbariinteresante de culoare doar prin simpla incrucisare a unor snururi.Pasul 1: Fixeaza 2 snururi de doua culori diferite de un snur de sustinereprin intermediul Nodurilor Cap de Ciocarlie.Pasul 2:Leaga 2 noduri careu de fiecare set de cate 4 fire. Numeroteaza in minte snururiledin fiecare set.Pasul3: Snururile 3 si 4 din impletitura din stanga(cea albastra) trebuie satreaca peste snururile 1 si 2 din impletitura din partea dreapta (rosie). Cu altecuvinte, snururile 1 si 2 din fiecare impletitura marinareasca sunt unul langa altul sila fel se procedeaza cu snururile 3 si 4.Pasul 4: Leaga urmatoarele seturi de cate doua noduri careu cu snururileasa cum sunt ele asezate. Doar ce combini snururile mai aproape unul de altul.Pentru fiecare impletitura marinareasca 2 snururi vor fi de o culoare, iar celelaltedoua de alta culoare.Pasul 5:Daca vrei sa continui aceasta impletitura marinareasca va trebui sa incrucisezi dinnou snururile. Nodurile vor arata ca in pasul 2, fiecare impletitura marinareascaavand alta culoare.
 24. 24. B. Modele Jumatate de NodI. Impletitura Forma de CosDescriere: Am descoperit Impletitura in Forma de Cos intr-o carte scrisa la inceputulanilor 1900. Asadar, consider ca este un nod Vintage. In alta sursa, aceeasi tehnica eratrecuta ca varianta a modelului Jumatate de Nod Alternant. Ceea ce face ca acest nod safie unic este faptul ca se folosesc multe snururi de sustinere pentru a largi modelelealternante. Ai putea folosi acest nod decorativ in orice proiect care necesita un lant intinsde noduri asemanator unei curele.Pasul 1: Pentru a practica, taie patru sau mai multe snururi. Fixeaza-le deun inel, un snur de sustinere sau de un diblu. Snururile din exterior sunt firele cucare lucrezi, iar cele din interior sunt firele de sustinere.Pasul 2: Ia firul cel mai indepartat din dreapta.Mergi cu el pe deasupra,apoi pe sub toate firele de sustinere, si prin bucla care se formeaza in parteadreapta. Leaga-le usor, si lasa nodul larg si detasat, astfel incat snururile sa nu sestranga.Pasul 3: Apoi, utilizeaza cel mai indepartat snur din partea stanga si repetapasul 2. Leaga Jumatatea de Nod fix sub primul, tragand de capat prin bucla dinstanga. Asigura-te ca nu strangi prea tare nodurile.
 25. 25. II. DiamanteDescriere: Diamantele facute cu Jumatati de Noduri Duble sunt printre cele mai comunemodele dintre cele existente. Majoritatea cartilor de macrame au instructiuni si modelecare folosesc aceste noduri intr-un mod sau altul. Conceptul de baza pentru fiecare modeleste in fond acelasi.II. 1. Diamantul GolSa incepem cu cel din imaginea de mai sus. Acest model este numit Diamantul Golpentru ca nu exista nici un nod in interiorul modelului. Acesta este cel mai deosebit siunic totodata model dintre toate modelele diferite posibile, si este alcatuit oarecum intr-omaniera diferita fata de celelalte descrise mai jos.Incepe prin a fixa 6 snururi de un fir de sustinere prin intermediul nodurilor Cap deCiocarlie. Asta va usura practica.Snururile trebuie sa aiba cel putin 45 inci lungime.Pasul 1:Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 12. Snururile de sustinere vor fi cele cu nr 6 si7. Directioneaza-le pe diagonala si fixeaza-le de o suprafata de lucru.Pasul 2:Ataseaza snurul 5 in stanga snururlui de sustinere (6) cu jumatate de nod dublu. Ataseazasnurul 8 la firul de sustinere 7 in jumatatea din dreapta a modelului.Pasul 3: Snurul 5 va fi acum ca un fir de sustinere auxiliar si combinat cuprimul (firul 6). Ataseaza snurul 4 la ambele cu o jumatate de nod dublu.Procedeaza la fel in partea stanga. Snurul 9 trebuie sa fie legat de ambele snururi 7si respectiv 8.
 26. 26. Observatie: Imi place sa lucrez cu ambele jumatati simultan, mai degraba decatsa completez o parte si apoi sa lucrez cu cealalta. Modelul ajunge sa fie maiechilibrat in acest fel.Pasul 4: Firele de sustinere vor fi acum cele cu nr 4, 5 si 6( in dreapta).Ataseaza snurul nr 3 la toate cele 3 snururi printr-o jumatate de nod dublu.In stanga modelului, snururile de sustinere vor fi 7, 8 si 9. Leaga snurul 10 de eleprintr-o jumatate de nod dublu.Pasul 5: Continua acest proces de crestere a numarului de snururi desustinere atunci cand fiecare nod este legat. Firele 2 si 11 vor fi folosite ulterior.Firele din fiecare margine (1 si respectiv 12) vor fi atasate la toate celelalte in pasulfinal. Jumatatea de sus a diamantului este acum completa. Acum pentru jumatateade jos. Vei inversa procesul si vei scadea firele cu fiecare nou nod.Pasul 6: Foloseste snurul 1 din stanga si snurul 12 din dreapta, legandjumatate de nod dublu in jurul celorlalte. Acestea au fost ultimele snururi folosite inpasul 5. Aceste fire se vor scadea si nu se vor mai folosi.Pasul 7:Ia un snur din ghemul de fire de sustinere si leaga-l imprejurul celorlalte. Procedeazala fel in partea opusa a modelului respectiv.Pasul 8:Repeta pasul anterior pana cand vor ramane doar 2 snururi, cate unul in fiecarejumatate. Pentru a inchide diamantul, ataseaza firul din dreapta la cel din stanga(sau invers).
 27. 27. II.2. Modele StandardCea mai obisnuita metoda de a confectiona Diamante cu Jumatate de Nod Dublu oconstituie cea a modelelor pe care imi place sa le numesc “Umplute”. In centrul lor seafla snururi care se intrepatrund. Aceste snururi pot fi manevrate pentru a forma nistevariatii interesante. Toate aceste modele incep in acelasi mod. Urmatorii doi pasi aratacum se face partea de sus a diamantelor.Pasul 1:Pentru a practica aceste varietati interesante, fixeaza 6 snururi de un fir de sustinere prinNoduri Cap de CiocarliePasul 2: Directioneaza firele 6 si 7 pe diagonala si fixeaza-le de suprafatade lucru. Firele trebuie sa fie intinse.Pasul 3: Ataseaza celelalte snururi de firele de sustinere. Pentru stanga,ataseaza de la 5 la 1 in aceasta ordine. In dreapta, ataseaza de la 7 la 12.Firele verticale sunt acum folosite pentru a face o varietate de modele, formandsectiunea centrala( vezi mai jos). Cele doua snururi de sustinere nu se utilizeazapana cand centrul nu este complet. In acel moment, ele sunt directionate insprecentru, iar celelalte snururi sunt din nou atasate. Jumatate din fire vor fi legate defiecare.Pentru a inchide diamantul, se va atasa un fir de sustinere la celalalt.
 28. 28. II. 3. Fire Rasucite in CentruImaginea mai mare de sus arata ca firele din centru sunt rasucite intr-un diedru. Acestaeste un model vintage obisnuit intalnit in multe carti despre macrame.Pasul 1:Formeaza partea de sus a diamantului dupa cum este descris mai sus. Numeroteaza inminte firele care patrund in centru de la 1 la 10, miscandu-le de la stanga la dreapta.Pasul 2: Directioneaza firele de sustinere inspre centru. In jumatateadreapta a modelului, ataseaza snurul 6 la snurul de sustinere din dreapta printr-ojumatate de nod dublu, rasucindu-l peste celelalte. Cu alte cuvinte, snururile care seafla cel mai departe de firele de sustinere sunt atasate primele.Pasul 3:Ataseaza snururile de la 7 la 10 la urmatorul fir de sustinere din dreapta (in ordineamentionata).Pasul 4: In stanga, ataseaza firul 5, apoi firele de la 4 la 1. pentru a inchide forma,ataseaza un snur de sustinere la altul.Alta avrianta pe care am intalnit-o include urmatorul aspect: rasucind firele din centru odata, apoi completand portiunea de jos.II. 4. Un Singur Nod in CentruIata o varianta diferita unde snururile din mijloc au un nod in centrul lor.Pasul 1: Formeaza partea de sus a diamantului dupa cum este descris mai sus.Numeroteaza in minte snururile care patrund in centru de la 1 la 10 (nu include firele desustinere).Pasul 2: Foloseste firele 1 si 10 ca fire cu care sa lucrezi. Restul sunt fire deumplutura. Leaga un nod careu. Esentialul este sa il plasezi astfel incat sa raman direct incentrul diamantului, si este echilibrat.Pasul 3:Directioneaza firele de sustinere catre centru si ataseaza celelalte snururi la acestea prinjumatate de nod dublu. Inchide forma atasand un fir de sustinere de celalalt.Am intalnit multe alte modele de noduri decorative utilizate astfel, precum NodurileMarinar, Nodul Buton si multe altele. Esential este sa te asiguri ca nodurile sunt mici sicompacte, si astfel forma nu este strambata.
 29. 29. II. 4. Impletitura Marinareasca in CentruIata o alta varianta interesanta pentru centrul diamantului din jumatate de nod dublu.Esentialmente, mai degraba formezi una sau mai multe mici impletituri marinaresti saunoduri decat una singura,sau doar un nod.Pasul 1:Confectioneaza partea de sus a diamantului dupa cum este descris mai sus. Numeroteazain minte snururile care patrund in centru de la 1 la 10 (nu include firele de sustinere).Pasul 2: Foloseste snururile de la 4 la 7 pentru a face o scurta impletituramarinareasca in spirala. Lungimea va fi determinata de marimea diamantului pe care ilfaci si de obicei specificat in model.Pasul 3:Directioneaza firele de sustinere inspre centru, si ataseaza celelalte snururi la acestea prinjumatate de nod dublu. Jumatate din snururi trebuie sa fie atasate la fiecare fir desustinere in parte. Inchide forma atasand un fir de sustinere la altul.Poti de asemenea sa incerci Jumatate de Nod Spirala, sau chiar o impletituramarinareasca din Noduri Careu care vor forma un model intins.II. 5. Snururi Tesute in CentruVarianta finala care este des intalnita este cea in care mijlocul diamantului formeaza unmodel tesut.Pasul 1:Formeaza varful diamantului dupa cum este descris mai sus. Numeroteaza in mintesnururile care patrund in centru de la 1 la 10.Pasul 2: Directioneaza snururile 1 de la 5 inspre dreapta, fixandu-le astfel incatsa fie intinse. Incruciseaza snururile de la 6 la 10 printre ele, directionandu-le insprestanga.Pasul 3:Directioneaza snururile de sustinere inspre centru, si ataseaza firele de lucru asa cum suntpozitionate. Cinci va trebui atasta la fiecare fir de sustinere.Pentru a face ca forma sa fie completa, ataseaza un fir de sustinere la un altul.
 30. 30. III. Jumatate de Nod VerticalDescriere: Jumatate de Nod Vertical este oarecum format intr-o maniera diferita fata decelelalte variante de Jumatate de Nod Dublu. Aceasta tehnica de macrame mai estenumita si Jumatate de Nod Dublu Vertical.Pentru a usura munca, fixeaza 4 sau mai multe snururi de un fir de sustinere prin noduriCap de Ciocarlie. Snururile verticale sunt firele pentru sustinere.Taie un fir auxiliar care va fi utilizat ca fir de lucru. Acest lucru este opusul modeluluiJumatate de Nod Dublu Standard.Pasul 1:Prinde firul de lucru de suprafata pe care lucrezi in stanga celorlalte snururi. Daca estidreptaci, e mai bine sa muti din stanga spre dreapta. Pentru oricine care este stangaci,fixeaza firul in dreapta si misca din dreapta catre stanga. Intr-un astfel de model, directiilevor specifica in ce parte sa lucrezi.Pasul 2: Ataseaza snurul de lucru (albastru) la primul snur care se afla cel maiaproape de capatul fixat, printr-o jumatate de nod dublu vertical. Trece-l pe sub firul vertical,apoi imprejur si prin bucla. Mergi din nou de jur imprejur pentru a face a doua jumatate denod. Ambilor pasi le corespunde o jumatate de nod dublu.Pasul 3: Treci firul de lucru pe sub urmatorul snur vertical si legi o altajumatate de nod dublu.Pasul 4:Urmeaza sa completezi sirul legand mai multe jumatati de nod dublu cu firul cucare lucrezi, pe fiecare dintre snururile verticale.Pasul 5:
 31. 31. Pentru a face un nou sir, doar inversezi directiile. Trebuie sa treci mereu firul delucru pe sub snururile verticale de sustinere inainte sa legi prima Jumatate deNod.III.1. Cum sa faci Picioare Membranate (labe de gasca)Te-ai intrebat vreodata cum sunt facute picioarele membranate ale broastelor sau alepasarilor? Se folosesc Jumatati de Noduri Verticale, bineinteles! Nu-i asa ca esti bucurosca inveti acest model de macrame? Membranarea este facuta prin largirea snururilor desustinere in timp ce progresezi traversand sisrurile de noduri.Pasul 1: Formeaza jumatatea de nod dublu vertical pentru un sir, dupa cum estedescris mai sus. Nodurile trebuie sa fie aproape unele de altele.Pasul 2: Leaga al doilea sir de jumatati de noduri duble astfel incat snururile desustinere sa fie raspandite de o parte.Firul de lucru va avea capatul in partea opusa. Cufiecare nou sir, separa-le chiar mai departe pentru a forma modelul membranat.
 32. 32. III. 2. Ingustari de Margine si BucleModelul vertical Jumatate de Nod aratat in partea de sus a paginii are bucle mici picot(ingustare de margine) de-a lungul marginilor. Este lasat spatiu intre sirurile verticaleformand picots(ingustari de margine).Pasul 1:Alcatuieste primul sir de jumatati de noduri duble verticale dupa cum este descrisanterior.Pasul2: Cand doresti sa formezi un picot( ingustare de margine), fa pur sisimplu primul nod in sir astfel incat sa stea mult mai jos pe snururl de sustinere. Deobicei spatiul de la ¼ si ½ inci este suficient. Impinge nodul in sus langa celelalte pentrua forma picot-ul. Completeaza sirul fara spatiu aditional.III. 3. Modelul Bucla Picot( ingustare de margine)Aceasta varianta interesanta este numita Modelul Bucla Picot si este vorba despre otehnica vintage. L-am descoperit in cateva carti mai vechi de ale mele, scrise la incepututlanilor 1900. Folosind doua culori se asigura o atingere interesanta si recomand sa oincerci in timp ce practici modelul respectiv.Vei avea nevoie doar de 3 snururi pentru acest model Jumatate de Nod pe Verticala.Ataseaza unul dintre ele la un fir de sustinere printr-un nod Cap de Ciocarlie, pliindu-l injumatate. Cele 2 snururi reprezinta nodul vertical de sustinere.Pasul 1:Celelalte doua snururi (cate unul de fiecare culoare) sunt firele de lucru. Trebuie sa aibacel putin 50 inci lungime.Leaga o jumatate de nod langa un capat de-al ambelor snururi. Fixeaza-le de suprafata deproiect in stanga snururilor verticale. Unul trebuie sa stea mai jos decat celalalt.
 33. 33. Pasul 2: Foloseste firul de lucru de sus (culoarea A) si fa doua jumatati denoduri pe verticala, una pe fiecare dintre nodurile de sustinere. Se indreapta de la stangala dreapta.Pasul3:Utilizeaza urmatorul fir de lucru (culoarea B) si procedeaza la fel.Pasul4:Inverseaza directia (de la dreapta la stanga), si foloseste firul de lucru de culoarea Bpentru a face urmatorul sir de noduri. Muta putin mai jos un mic spatiu penbtru a leganodurile. Impinge-le in sus langa celelalte pentru a forma picots (ingustari de margine).In acest mod faci 2 siruri de aceeasi culoare (albastru).Pasul 5:Acum foloseste firul de lucru de culoarea A (rosu) si fa un sir de jumatati de noduri peverticala, indreptandu-le de asemenea de la dreapta la stanga.Pasul 6:Foloseste din nou firul de lucru de culoarea A si fa urmatorul sir de noduri, indreptandu-le de la stanga spre dreapta. In acest fel vor exista 2 siruri de aceeasi culoare unul langaaltul. Alternandu-le astfel, picot-urile (ingustari de margine) sunt de diferite marimi.In imaginea mai mare de sus, numerele reprezinta multimea de siruri ce trebuiefacute. Pentru a face ingustarile de margine mai largi, pur si simplu trebuie safaci siruri in plus, alternandu-le printre culori.
 34. 34. IV. Nodul CochilieDescriere: Nodul Cochilie este un tip de Nod Buton care este format din jumatati denoduri duble. L-am intalnit facand referinta de asemenea la un Nod Boaba. Este greu saintalnesti aceasta tehnica de macrame in modelele actuale, dar l-am considerat a fi atatde frumos incat i-am dedicat o pagina intreaga doar lui. Poti folosi acest elementdecorativ pe posete, piese vestimentare cum ar fi vestele, pt a agata diverse lucruri deperete sau pe modelele de cortine, perdele.Incepe prin a fixa 5 fire de un snur de sustinereprin intermediul nodurilor Cap de Ciocarlie. Fiecare dintre ele trebuie sa aiba cel putin 40inci lungime.Pasul 1: Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 10. Firele de sustinere suntfirele cu numerele 5 si 6. Directioneaza-le la dreapta si la stanga pe diagonala, indoindu-le usor. Fixeaza-le de suprafata de lucru.Observatie: Portiunea exterioara a nodului este practic un diamant indoit.Pasul 2:Ataseaza snururile de la 4 la 1 in partea stanga a firului de sustinere (5), in aceasta ordine,cu jumatati de noduri duble. Apoi, ataseaza snururile de la 7 la 10 in dreapta firului desustinere (6).Pasul 3: Leaga un nod careu cu snururile de la 1 la 4. Leaga inca unul cusnururile d ela 7 la 10, dar fa un nod careu in oglinda (indreptat spre dreapta). Ambelenoduri trebuie sa stea contra barelor de fixare formand portiunea cea mai de sus amodelului.
 35. 35. Pasul 4: Directioneaza snurul 7 inspre stanga, de-a curmezisul celorlaltesnururi. Trebuie sa stea chiar sub Nodul Careu in partea stanga.Ataseaza snururile de la 4la 1 la acest nod cu jumatatti de noduri duble, in aceasta ordine.Pasul 5: Repeta pasul 4, directionand snurul 8 spre stanga, pentru a putea fifolosit ca un nou fir de sustinere. Ataseaza snururile de la 4 la 1 la acest nou fir desustinere prin jumatati de noduri duble.Pasul 6: Fa inca doua siruri in acelasi mod, folosind snururile 9 si 10 in calitatede noi fire de sustinere.Pasul 7: Leaga 2 noduri careu foarte strans cu snururile de la 1 la 4. Leaga incaun nod careu cu snururile de la 7 la 10.Il poti face un nod careu in oglinda, daca doresti.Acest lucru determina modelul jumatati de noduri duble sa se traga in sus formand astfelbutonul Nod Cochilie.Pasul 8: Renumeroteaza in minte snururile. Directioneaza firul de sustinere dinstanga inspre centrul cochiliei. Ataseaza snururile de la 1 la 4 cu jumatati de noduriduble.Pasul 9: Directioneaza firul de sustinere din dreapta inspre centru. Ataseazasnururile de la 7 la 10 la acesta prin jumatati de noduri duble.
 36. 36. Pasul 10:Ataseaza firul de sustinere din stanga la cel din dreapta ptin jumatati de noduri duble.Acest lucru va inchide forma de diamant.C. Modelele de Nod Cap de CiocarlieI. Nodul Cap de Ciocarlie VerticalDescriere: Nodul Cap de Cocarlie Vertical este folosit de obicei pentru a formaimpletitura marinareasca (lant). In unele modele vintage de macrame, acesta este numitNodul Butoniera, pentru ca aceasta tehnica este folosita pentru a face clapete decoravitein proiecte care solicita butoni.Oricand folosesti Nodul Cap de Ciocarlie in cadrul unuimodel, altul decat cel ca un nod fixat, e de rpeferat sa le legi in acest mod. Asadar, acestnod reprezinta o tehnica foarte importanta e care trebuie sa o inveti.Pasul 1:Este mai usor sa practici aceasta tehinca daca cele doua snururi pe care le folosesti suntdeja fixate de ceva. Vei lega nodurile cu doua snururi independente, verticale. Asiguraportiunea fixata de suprafata pe care lucrezi.Pasul 2: Foloseste snururl din stanga ca fir de lucru. Cel din partea dreapta vafi cablul, care se mai numeste si fir de sustinere. El va sustine nodul. Il poti inversa dacadoresti, si poti folosi snurul din stanga ca fir de sustinere. Treci snurul de lucru pestecelalalt fir, trecandu-l pe sub urmatorul, apoi prin bucla.Pasul 3: Ia acelasi snur si trece-l de jur imprejur din nou, dar de aceasta datadirectioneaza mai intai capatul sub cablu. Adu-l in partea de sus si pe deasupra ,apoi prinbucla.
 37. 37. Observatie: Daca vei canta incet “ peste, dedesubt, prin, dedesubt, peste, prin” in timp celegi nodurile, iti vei fixa asta in minte mult mai bine.Pasul 4:Daca faci un lant, repeta pasii 1 si 2. Ambilor pasi le corespunde un nod.Daca faci o greseala, vei sti acest lucru imediat. Vei vedea o schimbare in model. Lucrulcel mai bun despre aceasta tehinca este acelas ca este simplu sa remediezi o greseala. Pursi simplu apuci si tii strans snururl folosit in calitate de cablu, deasupra zonei pe care orepari, si tragi. Nodurile se vor destrama.VARIATIIUneori, un model solicita nodul Cap de Ciocarlie Vertical care este indreptat spre oanumita directie. Asadar, aceste dintai 2 variatii infatiseaza acest nod mai intai directionatunul inspre celalalt, apoi departe unul de altul.I.1. Nodul Cap de Ciocarlie Orientat inspre InteriorFa rost de 2 snururi si pliaza-le in jumatate. Le poti fixa de un diblu sau de un fir desustinere pentru a usura lucrul cu ele. Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 4. Snururile de lucru sunt 2 si 3. Snururile de sustinere sunt 2 si 4. Leaganodurile Cap de Ciocarlie dupa cum este descris anterior. Fixeaza nodurile tragand de capete. Se vor orienta unul inspre celalalt.Continua impletitura marinareasca legand noduri auxiliare.I.2. Nodul Cap de Ciocarlie Orientat inspre ExteriorFixeaza 2 snururi de un diblu sau de un snur de sustinere, indoindu-le in jumatate astfelincat sa obtii 4 snururi cu care sa lucrezi. Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 4. Firele de lucru sunt cele din exterior, numerele 1 si 4. Snururile ramasesustin nodurile. Leaga nodurile Cap de Ciocarlie Verticale dupa cum este descriesanterior.
 38. 38. Cand le fixezi, nodurile vor fi orientate cu fata departe unul de altul.Continua impletitura marinareasca legand inca o parte de noduri in plus.Aceasta impletitura marinareasca Cap de Ciocarlie Vertical este facuta prin folosireafirului obisnuit de sustinere. Nodurile sunt orientate catre directii diferite. Acesta era unmodel foarte cunoscut in anii 1900.Pasul 1:Vei avea nevoie de 3 snururi pentru a lucra. In imagine, l-am atasat pe fiecare la un snurde sustinere cu montura jumatati de nod dublu. Daca doresti, le poti pur si simplu fixa saulega cu snur de suprafata de lucru.Pasul 2: Snurul de sustinere este firul din centru, iar celelalte doua vor fifolosite pentru a face nodurile. Incepe prin a lega noduri Cap de Ciocarlie cu firul delucru din dreapta. Apoi leaga unul chiar dedesubt, folosind firul din stanga. Nodurile sevor orienta inspre exterior in directii opuse.Pasul 3:Continua sa repeti pasul 2 pentru a completa impletitura marinareasca. Buclele de-alungul marginilor sunt adesea folosite pentru a atasa alte snururi, in special la articolecum ar fi posetele.
 39. 39. Aceasta impletitura marinareasca are de asemenea nodurile orientate in directii opuse, dareste legata in mod diferit fata de variantele prezentate anterior.Pasul 1:Pentru aceasta interesanta impletitura marinareasca vei avea nevoie de 3 snururi,preferabil fixate de ceva.Pasul 2: Fa un nod Cap de Ciocarlie folosind snurul cel mai indepartat dindreapta. Celelalte doua snururi trebuie sa sustina nodurile.Pasul 3: Al doilea nod Cap de Ciocarlie este facut cu cel mai indepartat snurdin stanga. Celelalte doua snururi vor sustine nodul.Pasul 4:Continua sa faci acelasi lucru alternand pasii 1 si 2 pentru a completa impletituramarinareasca.
 40. 40. Aceasta impletitura marinareasca din noduri Cap de Ciocarlie nu foloseste snururi desustinere separate, ca cele de mai sus. Leaga primul nod Cap de Ciocarlie Vertical cu unsnur peste celalalt. Apoi rasucesti, folosind snurul opus care este in calitate de fir delucru. Nodurile vor fi orientate spre directii diferite iar impletitura marinareasca se vacurba putin. Acest lucru constituie un model minunat ce poate fi folosit pentru manere degenti, bratari si peste tot unde ai nevoie de un lant subtire de noduri.Aceasta impletitura marinareasca este legata fix ca cea de mai sus, doar ca legi douanoduri in loc de unul. Daca rasucesti cablurile de lucru, nodurile se vor orienta in directiiopuse.D. Noduri pentru Fixare si FinalizareI. Modele Unice de FixareModelele Unice de Fixare pot fi create prin folosirea combinatiilor de noduri macramepentru a forma astfel bucle picot (ingustare de margine). Am pus in evidenta catevatehnici pentru a arata ce poti sa faci cu doar putina imaginatie. Acestea sunt doar catevadintre multele posibile modele pe care le poti face.
 41. 41. I. 1. Montura Nod ButonObtii un snur sau o coarda de 20 inci lungime pentru un fir de sustinere. Apoi se maiobtin cateva snururi pentru a forma nodurile buton. Poti face Butoni Celtici sauChinezesti, sau chiar Degete de Maimuta. Leaga-le intr-o portiune centrala a cablului.Cand nodurile buton sunt gata, fixeaza snururile independente de un fir de sustinere cuJumatati de Noduri Duble.I.2. Montura Nod AgatatoareAceasta tehnica de montura are o aparenta mult mai delicata, in special daca folosestisnururi fine. Ca in toate cazurile de montura, vei avea nevoie de un snur de sustinere. Enecesar sa obtii de asemenea si snururi auxiliare. Fa un Nod Agatatoare in mijloculfiecarui snur. Cand le fixezi si cand bucla are marimea dorita, foloseste jumatati denoduri duble pentru a fixa cele doua snururi independente de cablul de sustinere.
 42. 42. I.3. Montura JosephineNodul Josephine este preferatul meu, asa ca nu am putut sa rezist sa nu il adaug in randulmodelelor unice de montura. Secretul este acela de a face nodurile destul de mici pentru aarata bine, dar tot sa indice modelul care trebuie. Leaga nodurile Josephine in mijloculsnururilor, apoi fixeaza-le de firul de sustinere cu jumatati de noduri duble. Daca doresti,poti lega Nodurile Josephine. Trebuie pur si simplu sa treci snurul pe care il folosestipentru a lega nodul de cel pe care l-ai legat anterior.I. 4. Montura Bucla Picot (ingustare de margine)Acest model unic de montura este intalnit cand si cand in carti dedicate macrameuluiVintage.Consta in trei picot-uri (ingustari de margine) de diferite marimi “cuibarite”impreuna. E necesar sa ai un fir de sustinere si cateva snururi pentru a putea pune inpractica aceasta tehnica. Vei avea nevoie de trei snururi pentru fiecare montura. Gasestemijlocul primului snur. Ataseaza ambele segmente de snur la firul de sustinere cujumatati de noduri duble. Lasa putin loc pentru a forma picot-ul. Jumatatile de noduriduble trebuie sa fie una langa alta. Procedeaza la fel cu urmatorul snur, dar fixeaza celedoua segmente ale cablului de fiecare parte a primelor doua jumatati de noduri duble.Picot-ul (ingustarea de margine) rezultat trebuie sa fie destul de largi. Repeta procesulpentru cel de-al treilea snur.
 43. 43. I. 5. Montura SpiralaAceasta tehnica foloseste Impletitura Spirala pentru a forma picot-ul. Trebuie sa obtii unfir de sustinere si de asemenea cateva fire pentru fixare. Pentru fiecare nod sunt necesarepatru fire. Fa modelul de spirala in mijlocul snururilor, folosind noduri careu (2 filere).Leaga sufieciente noduri pentru a face lanturi cu lungime de la ½ la ¾ inci. Apoi fa obucla si fixeaza snururile independente de cablul de sustinere cu jumatati de noduri duble.Daca doresti, poti utiliza trei snururi in loc si sa ai doar un filer.I. 6. Montura Bucla TriplaFa rost de 3 snururi, fiecare avand cel putin 6 inci lungime. Indoaie-le in jumatate, facando bucla si fixeaza-le de o suprafata de proiect , astfel incat sa ramana unul langa altul.Bucla din centru trebuie sa ramana la aproximativ 1 inci deasupra celorlalte doua. Leagaun nod careu folosind cele mai din afara 2 snururi. Celelalte 4 fire sunt filerele. Cand estegata, ataseaza modelul de un fir de sustinere, un diblu sau un inel folosind Jumatati deNoduri Duble.
 44. 44. II. Nodul InfasuratDescriere: Nodul Infasurat se refera uneori la ceva ca o Manta Infasurata (GatheringWrap).Serveste la acelasi scop ca acela al Impletiturii de Lana ( Linen Stitch), care estefolosita pentru a face o bobina din doua sau mai multe fire. Poate fi folosit ca lantisor sauca incheietoare pentru bratara. Aceasta tehnica era folosita la inceput in modelele demacrame ca nod pentru finalizare, dar poate fi folosit oricum.Pasul 1: Fa rost de doua sau mai multe fire cu care sa lucrezi. Aseaza-leorizontal pe suprafata ta de lucru, unul langa altul. Unul dintre ele va fi indoit in forma debucla iar celalat sau celelalte fire vor ramane drepte.Pasul 2: Snurul indoit in forma de bucla este cel care infasoara (e snurul delucru). Trage capatul snururlui de lucru mai aproape de tine si infasoara-l in jurulcelorlalte snururi la fel de bine ca si pe el insusi. Infasoara-l de jur imprejur de cateva ori,lucrand inspre bucla. Infasoara-l de cateva ori de jur imprejur, lucrand inspre bucla.Pasul 3: Cand ai parcurs 5 sau 10 ture de jur imprejur, adu capatul firului prinbucla pe care ai facut-o in pasul 1. Trage treptat de toate capetele pentru a fixa nodul.Observatie: Daca formezi o inchedere, capetele tuturor snururilor trebuie sa fie manevrateintr-un fel care sa previna deplasarea lor in tesatura. Poti de asemenea sa legi un nod micla fiecare capat pentru a preveni ca modelul sa se destrame.
 45. 45. E. Noduri de Macrame ChinezestiI.1. Nodul Chinezesc (in forma de) SarpeDescriere: Nodul Chinezesc in forma de Sarpe simbolizeaza norocul si avutia, datoritafaptului ca se considera ca aduce ghinion daca un sarpe este omorat sau ranit sau dacaeste gasit intr-o casa. Se crede ca sarpele este pazitorul comorilor si bogatiei, asadar nueste surprinzator faptul ca poporul chinez are un nod numit dupa aceasta creatura. Acestnod decorativ nu este intalnit in macrame atat de des, dar el formeaza un model frumosde lant. Il poti folosi ca maner pentru posete, ca o parte a unui colier lucrat manual, sauori de cate ori ai nevoie de un lant subtire si placut din noduri.Pasul 1: Vei avea nevoie de doua snururi cu lungime de cel putin 36 inci, pentru a facenodul Chinezesc Sarpe. In timp ce inveti aceasta tehnica, incearca sa folosesti doua culoridiferite daca ai posibilitatea.Pasul 2: Aseaza doua snururi in fata ta, pe verticala. Fa o bucla in sensulaceleor de ceasornic cu snurul din dreapta, la aproximativ 4-6 inci fata de capat. Trece-lpe dedesubt, apoi pe deasupra snururlui din stanga in timp ce faci bucla. Snururl trebuiesa treaca peste el insusi inspre partea dreapta, si sa se indrepte in jos. Trebuie sa rezulteun peste cu capul in stanga, cu inotatoarele una in sus, alta in jos.Pasul 3: Foloseste portiunea superioara din stanga snurului si incepe sa faci o adoua bucla. Trece snurul pe sub inotatoarea superioara a “formei de peste” si apoi pestecea inferioara, ca si cum ai face un cerc in sensul acelor de ceasornic. Capatul trebuie satreaca prin cealalta bucla din partea superioara, asigurandu-te ca trece peste ea insasi inmijloc. Fixeaza nodul tragand de toate capetele.
 46. 46. Pasul 4: Foloseste din nou snururl din dreapta, si directioneaza capatul pe sub“coada” din stanga, pe sub nod, dupa cum faci un cerc in sensul acelor de ceasornic.Treci capatul in jos si prin bucla fixata ce a fost facuta cu snurul din stanga. Utilizareasnururilor de culori diferite pica tocmai bine in acest caz. Daca foloseai aceeasi culoare,ar fi fost bucla cea mai indepartata din partea dreapta.Pasul 5: Intoarce modelul. Folosind snurul nou din partea drepata (culoareaopusa), fa inca o bucla similara cu cea din pasul 4. Tine minte sa-l treci pe sub firul dinstanga.Directioneaza capatul inspre nodul facut in pasul 4. Este cel care se afla cel maiaproape de partea dreapta a modelului.Pasul 6:Continua sa repeti pasul 5 iar si iar pana cand esti multumit de lungimea lantului facut dinNoduri Chinezesti Sarpe. Poti finaliza acest model cu un nod buton sau pur si simpluincruciseaza sau leaga capetele in cadrul modelului pentru a fixa snururile. Asigura-te camanevrezi capetele astfel incat firele sa nu se destrame.I. 2. Nodul MisticDescriere: Nodul Chinezesc Mistic se refera uneori la Nodul Pan Chang. El reprezintacircuitul infinit al naturii. Acest nod decorativ este una dintre cele mai folosite tehnici inMacrameul Chinezesc. Aceasta tehnica interesanta poate fi folosita pentru a face clapetepentru posete, pentru a decora clopotei decorativi pentru terasa, sau pentru a facepandantive sau coliere. Incearca sa faci asta cu snur din celofibra (matase artificiala)satinata pentru a obtine un model frumos de macrame.
 47. 47. Pasul 1:Vei avea nevoie de o suprafata de lucru si de piuneze care s ate ajute sa controlezi maibine snururile. Taie un snur de cel putin 72 inci lungime. Fixeaza fiecare bucla cu opiuneza si infasoara snurul in jurul piunezelor, dupa cum arata imaginile de mai jos.Pasul 2:Gaseste mijlocul snurului si fixeaza-l pe suprafata de lucru. Ia capatul drept sidirectioneaza-l in jos (pe verticala), apoi mergi inapoi in sus, facand o indoitura ingusta.Procedeaza la fel cu capatul din stanga.Pasul 3: Apuca partea dreapta a snurului, si formeaza o bucla in partea cea mai desus din coltul drept. Apoi incruciseaza snurul pe orizontala, alternandu-l peste si pe subbucle si fire in timp ce iti creezi drum inspre stanga. Fa inca o indoitura ingusta cand teindrepti inapoi inspre partea dreapta, urmand “cararea” pe care tocmai ai facut-o.Pasul 4: Incruciseaza din nou snurul la fel ca in pasul anterior, dar de dataaceasta jos, la baza modelului. Pliul din mijloc trebuie sa fie putin mai larg decatindoiturile celelalte. Fixeaza capatul in afara atunci cand ai terminat.Pasul 5: Apuca acum capatul din stanga si fa o bucla circulara in partea cea maide sus a coltului din stanga. Incruciseaza snurul inspre dreapta, mergand peste toatefirele. Snurul trebuie sa ramana deasupra primului sir de fire incrucisate din pasul 3. Apoidirectioneaza capatul pe sub toate firele atunci cand te indrepti inapoi spre stanga.
 48. 48. Pasul 6: Indreapta-te inapoi inspre partea dreapta, printer cele doua indoituriinguste pe care le-ai facut in pasul 3 respectiv 4. Mergi peste toate firele. Indreapta-te iarspre stanga, mergand pe sub ele. Observatie: Ar trebui sa poti observa acum in totalitate conceptul Nodului Mistic,constand in bucle circulare situate in afara. Ambele categorii de indoituri, pliuri, atat celeinguste cat si cele largi, sunt in interiorul modelului. Indoiturile inguste raman ininteriorul celor mai largi.Pasul 7: Foloseste acelasi capat pentru a face bucla circulara in partea de josdin stanga. Incruciseaza printre bucle pe directie verticala, inspre partea superioara amodelului. Indreapta-te spre prima indoitura ingusta din partea de jos. Treci pesteurmatoarele cateva bucle si inspre a doua indoitura ingusta, din nou din partea de jos.Directioneaza snurul inspre bucla din varf.Pasul 8: Indreapta-te inapoi inspre baza modelului, mergand pe sub bucla dinvarf. Directioneaza din nou snurul inspre ambele indoituri inguste din partea de jos. Dacadoresti, poti alterna snurul peste si pe sub celelalte bucle.Pasul 9: Indreapta-te inapoi in sus catre varful modelului, intre indoiturile peverticala facute in primul pas. Apoi vino inapoi in partea de jos. Incearca sa faciincrucisarile pe deasupra si pe dedesubt la fel ca in pasul 7, respectiv 8. Ai grija saparcurgi indoiturile inguste de jos.Pasul 10:Inlatura mai intai piunezele din buclele mici din interior.Trage buclele din jur insprecolturi precum si indoiturile largi o data ce ai inceput sa le fixezi. Buclele vor deveni
 49. 49. foarte largi. Ajusteaza-le cate una pe rand. Nodul Mistic se presupune ca are un patratplacut incrucisat in mijloc si 7 bucle in exterior.F. Nodul CelticI. Nodul Celtic CircularDescriere: Nodul Celtic Circular este derivat din simbolul celtic care reprezintaconceptul vietii eterne. Minunatul model incurcat si complex face sa merite efortul caretrebuie depus pentru a il crea. Are o imagine unica desi foarte incurcata. Legarea acestnod decorativ poate constitui o adevarata provocare, asadar asigura-te ca nimic nu te vadistrage de la munca ce urmeaza a fi depusa.Pasul 1:Pentru a face acest nod, fa rost de o bucata de snur de cel putin 40 inci lungime.Leaga cusfoara un capat de suprafata pe care lucrezi. Fa toate buclele prezentate intr-o directieopusa a acelor de ceasornic. Fixeaza fiecare bucla cu o piuneza sau leaga-le cu sfoara saupanglica.Pasul 2: Fa prima bucla la aproximativ 5 inci distanta fata de capatul legat. Faa doua bucla in stanga celei dintai bucle.Pasul 3: A treia bucla va merge in varful celei de-a doua. Aceasta va fi intr-oparte in comparatie cu bucla a doua, iar capatul va fi indreptat in jos.
 50. 50. Pasul 4: Cea de a patra bucla trebuie sa se intinda chiar sub buclele 1 si 2.Pasul 5: Urmeaza a cincea bucla. Muta snurul astfel incat aceasta bucla saramana partial peste bucla nr 4, si usor inspre partea stanga a buclei nr 4. Directioneaza capatul snurului inspre buclele 2 si 3, alternandu-l pededesubt si pe deaspura buclelor.Pasul 6: Fa cea de a sasea bucla indoind capatul in jos unde sunt buclele 4 si 5.Traverseaza prima bucla, pe sub a doua, si peste urmatoarele doua.Pasul 7: Fa cea de a saptea bucla in varful celei dintai bucle facute. Trebuie sase intinda usor inspre dreapta si dedesubt, asadar acolo exista trei spatii diferite.
 51. 51. Adu capatul inapoi in jos la bucla nr 4. Mergi pe sub prima bucla, sideasupra celei de a doua bucle o data ce te indrepti inapoi prin bucla.Pasul 8: Directioneaza snurul inapoi in sus unde se gasesc buclele 1 si 7, inpartea cea mai de sus din dreapta.Alterneaza snururl pe dedesubt si pe deasupra buclelor.Trece-l pe sub “coada” din varf.Pasul 9: In sfarsit, vei alterna pe deasupra si pe dedesubtul buclelor o data cefaci ultimul cerc, indreptandu-te inapoi inspre portiunea cea mai de sus din dreaptamodelului. Inlatura legatura sau piunezele.Pasul 10:Daca ai legat corect Nodul Celtic Circular, va ramane laolalta fara sa se destrame. Dacanu, din nefericire va trebui sa mai incerci o data. Inlatura degajarea din bucle ajustandu-lecate una pe rand, in ordine. Cand ai terminat, nodul trebuie sa fie rotund si pe cat de micposibil dar sa se mai poata inca observa bine modelul.

×