Dasar pembangunan nasional [1991 2000]

3,949 views

Published on

#abaikan shortform 'yang' :)

Published in: Education
0 Comments
7 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,949
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
125
Comments
0
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dasar pembangunan nasional [1991 2000]

 1. 1. OLEH: AIMI ATHIRAH,NORUL,SITI AISYAH
 2. 2. PENGENALAN      DPN MERUPAKAN LANJUTAN KEPADA DASAR EKONOMI BARU (DEB) YANG TAMAT TEMPOHNYA PADA TAHUN 1990. DPN TELAH DILANCARKAN OLEH TUN DR.MAHATHIR MOHAMAD PADA 17 JUN 1991. DASAR INI MELIPUTI RANCANGAN MALAYSIA KEENAM(RMK6) DAN RANCANGAN MALAYSIA KETUJUH (RMK7). MENANDAKAN BERMULANYA SATU LAGI ERA BARU DI DALAM USAHA UNTUK MENJADIKAN MALAYSIA SEBUAH NEGARA MAJU MENJELANG TAHUN 2020. SEPERTI DEB, DPN JUGA AKAN MENERUSKAN USAHA2 UNTUK MENGURANGKAN KETIDAKSEIMBANGAN EKONOMI BUKAN SAHAJA DI KALANGAN KAUM ETNIK TETAPI JUGA DI ANTARA GOLONGAN KAYA DAN TERMISKIN DAN ANTARA WILAYAH.
 3. 3. OBJEKTIF DPN   MENJADIKAN NEGARA MALAYSIA SEBAGAI NEGARA MAJU. MENINGKATKAN PERPADUAN DAN KERJASAMA ANTARA KAUM.
 4. 4. STRATEGI DPN  MEWUJUDKAN  KESEIMBANGAN YG OPTIMUM DI ANTARA MATLAMAT PERTUMBUHAN EKONOMI DGN PENGAGIHAN YG SAKSAMA.  MEMASTIKAN PEMBANGUNAN YANG SEIMBANG BAGI SEKTOR2 UTAMA EKONOMI UNTUK MENINGKATKAN DAYA SALING MELENGKAPI ANTARA SEKTOR BAGI MENGOPTIMUMKAN PERTUMBUHAN.  MENGHAPUSKAN KETIDAKSAMAAN SOSIAL DAN EKONOMI NEGARA UNTUK MENGGALAKKAN PERKONGSIAN SECARA LEBIH ADIL DAN SAKSAMA FAEDAH YG DIPEROLEHI. MENGGALAK DAN MEMPERKUKUHKAN INTEGRASI NASIONAL DENGAN MENGURANGKAN KETIDAKSEIMBANGAN YG LUAS ANTARA NEGERI DAN ANTARA KWASAN BANDAR DAN LUAR BANDAR.
 5. 5.    MEMBANGUNKAN SEBUAH MASYARAKAT YANG PROGRESIF, DI MANA SEMUA RAKYAT MENIKMATI KESEJAHTERAAN HIDUP YG TINGGI DI SAMPING MEMPUNYAI NILAI2 SOSIAL  DAN KEROHANIAN YG POSITIF SERTA MENGHAYATI PERASAAN BANGGA DAN CINTAKAN NEGARA. MEMAJUKAN SUMBER MANUSIA DAN TERMASUK MEWUJUDKAN TENAGA KERJA YG BERDISPLIN DAN PRODUKTIF. MENJADIKAN SAINS DAN TEKNOLOGI SEBAGAI SATU TERAS PENTING DALAM PERANCANGAN DAN PEMBANGUNAN SOSIOEKONOMI DALAM PROSES MEMBANGUNKAN SATU EKONOMI PERINDUSTRIAN YG MODEN. MEMASTIKAN BAHAWA DALAM USAHA MENCAPAI PEMBANGUNAN EKONOMI PERHATIAN YG SEWAJARNYA DIBERIKAN KEPADA PERLINDUNGAN ALAM SEKITAR DAN EKOLOGI SUPAYA DALAM JANGKA PANJANG DAPAT PASTIKAN PEMBANGUNAN NEGARA DAPAT DIKEKALKAN SECARA BERTERUSAN.
 6. 6. PROGRAM PELAKSANAAN DPN    HASIL PENCAPAIAN YANG BERKUALITI DAN BERKEKALAN.  DALAM PROSES MENGHAPUSKAN KEMISKINAN DI KALANGAN GOLONGAN TERMISKIN DAN JUGA MENGURANGKAN  KETIDAKSEIMBANGN,PENEK ANAN AKAN DIBERIKAN KPD ASPEK2 PENDIDIKAN DAN LATIHAN SEBELUM BANTUAN DIBERIKAN. PERSAINGAN DALAM PASARAN ANTARABANGSA. DI DALAM MENGHADAPI PERSAINGAN ANTARABANGSA,MALAYSIA PERLU MENINGKATKAN DAYA TARIKAN KPD PELABUR DAN PENGUSAHA SUPAYA DPT MEMPERLUASKAN URUSAN MEREKA DI NEGARA INI. PARA PENGEKSPOT NEGARA JUGA PERLU MENGURANGKAN PERGANTUNGAN MEREKA KEPADA SISITEM KEUTAMAAN AM (GSP) DAN MENJADI PENGEKSPORT YG MEMPUNYAI DAYA SAINGAN YG TINGGI.
 7. 7.    WAWASAN 2020 DUNIA. PENYERTAAN SEMUA KAUM  ADALAH PENTING UNTUK MEMAJUKAN MALAYSIA KE  TARAF NEGARA YG MAJU. OLEH ITU, PELAKSANAAN STRATEGI SERAMPANG DUA MATA DPN AKAN TERUS MENGGALAKKAN PENGGEMBLENGAN SUMBER2 NEGARA DAN MENGGUNAKAN POTENSI KECERDASAN MASYARAKAT BERBILANG KAUM UTK MEMBINA EKONOMI YG TEGUH SERTA MENINGKATKAN KETAHANAN NEGARA BAGI MENGATASI KETIDAKSTABILAN DAN KETIDAKTENTUAN EKONOMI PEMBASMIAN KEMISIKINAN OLEH KERANA KADAR KEMISKINAN YG TERLALU TINGGI DI KWAN LUAR BNDAR PADA AKHIR TAHUN 1960-an PELAKSANAAN DEB (197-1990) TELAH MEMPERLIHATKAN PENGLIBATAN TERUS PERKHIDMATAN AWAM MELALUI PEMBUKAAN TANAH2 DAN PEMBERIAN SUBSIDI BESAR-BESARAN KPD PETANI2 KECIL UNTUK MEWUJUDKAN PEKERJAAN DAN BANTU TINGKATKAN PENDAPATAN MEREKA.
 8. 8.    LATIHAN YG DIBERIKAN KPD BELIA2 DILUAR BANDAR AKAN MEMBOLEHKAN MEREKA MENDAPATKAN KERJA-KERJA YG BERKEMAHIRAN DAN BERPENDAPATAN LEBIH TINGGI.  PEMBERIAN SUBSIDI DAN SOKONGAN AKAN DITERUSKAN UTK GOLONGAN PENANAM PADI DAN NELAYAN TETAPI IANYA AKAN DITUMPUKAN KE ARAH MEMPERTINGKTKAN PRODUKTIVITI PENGELUARAN MEREKA.   PERANAN SEKTOR AWAM MENERUSI PROGRAM2 SEPERTI PENDIDIKAN DAN LATIHAN,KESIHATANPENGAN GKUTAN,DAN SEBAGAINYA. DI KAWASAN BANDAR,KEMISKINAN AKAN DIKURANGKAN MENERUSI PENYEDIAAN PELUANG YG LEBIH BAIK UNTUK TINGKATKAN PENDAPATAN DAN KEMUDAHAN ASAS SEPERTI PERUMAHAN,PENGANGKUTA N DAN KEMUDAHAN AWAM.
 9. 9.    PENYUSUNAN SEMULA MASYARAKAT PENGHAPUSAN PENGENALAN KAUM MENGIKUT FUNGSI2 EKONOMI DAN PENYUSUNAN SEMULA HAKMILIK AKAN TERUS MENJADI PROGRAM  PENTING DI BAWAH STRATEGI INI. WALAUPUN DASAR DAN PROGRAM KERAJAAN AKAN TERUS MENYEDIAKAN SOKONGAN KEPADA USAHAWAN BUMIPUTERA,TETAPI ADALAH MENJADI HARAPAN KERAJAAN USAHAWAN BUMIPUTERA AKAN MEMAJUKAN PERNIAGAAN BERASASKAN DAYA USAHA SENDIRI DAN KURANG BERGANTUNG KEPADA BANTUAN DAN SUBSIDI KERAJAAN. SEHUBUNGAN DENGAN INI LATIHAN DALAM BIDANG PENGURUSAN HARTA DAN ETIKA PERNIAGAAN AKAN DIUTAMAKAN.SEBAGAI LANGKAH JANGKA PANJANG,PROGRAM UNTUK MEMUPUK USAHAWAN MUDA JUGA DIBERI TUMPUAN.
 10. 10.    DPN AKAN MENGGALAKKAN PENYERTAAN BUMIPUTERA SECARA MELUAS DALAM  SEKTOR PEMBUATAN DAN PERKHIDMATAN. PERHATIAN KHUSUS DIBERIKAN KEPADA PENYERTAAN BUMPUTERA DALAM INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA MENERUSI  PROGRAM SUB-KONTRAK DAN FRANCHISE. MATLAMAT PENYUSUNAN SEMULA GUNATENAGA AKAN MEMASTIKAN CORAK GUNATENAGA DI PELBAGAI SEKTOR DAN PEKERJAAN DALAM EKONOMI MENCERMINKAN KOMPOSISI PELBAGAI KUMPULAN ETNIK DALAM NEGARA. DI SEKTOR LUAR BANDAR,UNTUK MENIGKATKAN MOBILITI TENAGA KERJA,LANGKAHLANGKAH AKAN DIAMBIL UNTUK MEMPERBAIKI TAHAP PENDIDIKAN DAN KEMAHIRAN. PENSWASTAAN AKAN DIGUNAKAN SEBAGAI SUATU CARA UNTUK MEMPERCEPATKAN DAN MEMPERLUASKAN PENYERTAAN BUMIPUTERA DALAM SEKTOR SWASTA SERTA MENCAPAI HASRAT PENYUSUNA SEMULA MODAL SAHAM.

×