Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tradicii i legendi

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tradicii i legendi

 1. 1. България Коменски 2013-2015 Традиционни игри, легенди и народни традиции
 2. 2. ““Народните коледни традиции –Народните коледни традиции – извор на духовна култура”извор на духовна култура” „„Бъдни вечер“Бъдни вечер“
 3. 3. Децата с желаниеДецата с желание претворяват коледнитепретворяват коледните традиции , пренесени оттрадиции , пренесени от вековевекове
 4. 4. Приготвяне на традиционните коледна пита и гевречета в група “Звездица”
 5. 5. Коледен хляб изработен от децата от ІV А клас училище “ Софроний Врачански”
 6. 6. Традиционните коледни танци зареждат децата с положителни емоции Децата с радост и желание се впускат в изпълнението им
 7. 7. Присъствието на учители,родители и Европейските ни партньори стимулира максималната изява на децата
 8. 8. На “Бъдни вечер”заедно с Европейските ни партньори
 9. 9. Коледен традиционен празник – ”Бъдни вечер” Група “Звездица” - ЦДГ”Щастливо детство” Дата: 04.12.2014 г.
 10. 10. През месец декември деца, родители и учители от ЦДГ”Щастливо детство” направиха проучване на легенди от България .
 11. 11. Децата от НУ”Св.Софроний Врачански”ни помогнаха да обогатим нашата колекция от легенди
 12. 12. Според легендата мартеницата води началото си още от времето на Хан Аспарух, който бил предвестен за идването на сестра си Хуба в новите земи с бял конец, обагрен с кръв. От тогава бяло-червения конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме Българи - където и по света да се намираме.
 13. 13. Вярва се, че мартениците пазели къщата, да не влезе в нея злото - болести и немотия, а хората предпазвали от болежки, уроки и предвещавали дълъг живот, здраве и сила. Белият цвят символизира дълъг живот, червеният - здраве и сила. Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белият цвят е втъкана ЧИСТОТАТА и искренноста на отношенията, а червеният - ТОПЛОТАТА, на приятелството и ВЗАИМНАТА ОБИЧ.
 14. 14. Деца , родители и учители , заедно изработиха мартеници за своите приятели от Испания, Франция, Гваделупа,Италия, Белгия,Литва и Турция. Пресъздадоха ритуалите и обичаите, които се извършват на този празник.
 15. 15. Пресъздадоха ритуалите и обичаите, които се извършват на този празник. БАБА МАРТА БЪРЗАЛА МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА
 16. 16. ТРАДИЦИИ И ЛЕГЕНДИ

×