Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Martin dnevnik

952 views

Published on

Učenički rad na temu Sigurniji internet

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Martin dnevnik

 1. 1. MARTIN DNEVNIK!!
 2. 2. Marta je bila jedna od onih djevojaka koju i nisu često primječivali drugi, nije bila jedna od onih što bi tražili pozornost radeći svakakve nepodovštvine ili glasno pričala. Svi su je smatrali nekako drugačijom te su je zato i izbjegavali. Čak nitko niti iz njezinog osmog razreda nije se želio družiti s njom...
 3. 3. Nitko nije želio s njome niti popričati, a još manje bolje ju upoznati. Ona se očajnički samo željela družiti s drugima...
 4. 4. Jednoga dana prišla je Danijeli. Ona joj se činila simapatičnom, ali Danijela ju je bezobrazno odgurnula govoreći joj da se makne od nje.
 5. 5. ...U školi joj je prišla Danijela i ispričala joj se. Marta joj je oprostila, nakon toga dosta su se zbližile. Marti se to činilo nekako čudno te nije znala je li je to prijateljstvo iskreno, ali ipak se nadala da je...
 6. 6. Nekoliko dana kasnije, sve je otišlo u krivom smjeru. Marta je, kada je otišla na wc uhvatila Ivanu kako ju ogovara s ostalim, „popularnim“ društvom. Nakon toga one su se posvađale, ali Marta je svejedno bila tužna zbog toga.
 7. 7. Marta je ponovno bila slomljena i osjećala se vrlo usamljenom, povrijeđenom, iznevjerenom, nije ni ona znala što više učiniti, samo je mislila o tome što će joj se još slijedeće dogoditi... Potpuno sama plakala je na školskom hodniku, kao da uz nje nema nikoga drugoga.
 8. 8. Lana iako se činila dobra i draga, ona je bila sto i više puta drugačije od toga. A njezina prednost bila je to što je bila popularna i lako je privlačila druge. Toga dana bila je na Facebooku i tražila svoju slijedeću žrtvu...
 9. 9. Tražila je i tražila, a onda je odjednom došla na profil Marte Kavrinović. Ta djevojka joj se činila idealnim za svoj zadatak, a ipak nije bila uopće popularna. „Tu ću curu lako namamiti, idealna je žrtva...” Razmišljala je Lana te joj poslala zahtjev za prijateljstvo.
 10. 10. Njihovo dopisivanje nastavljalo se i ostalih dana. Ona se osjećala nekako sretnije i mislila je da napokon pronašla savršenu prijateljicu, nadala se da će ju upoznati jednom. Marta joj je priznavala sve svoje tajne, imala je povjerenja u Lanu. Iako su je još uvijek ostali zlostavljali, osjećala se ipak bolje uz Lanu.
 11. 11. Marta je tako svakoga dana sve više i više istraživala inernetom te je također instalirala neke, njoj nepoznate programe, ali Lana joj ih je preporučila pa je vjerovala da će joj pomoći zaštititi njeno računalo.
 12. 12. Dok se dopisivala s Lanom u inbox joj je došla i poruka od Danijele. Marti nije bilo jasno što ona želi od nje, ali je ipak odlučila pročitati poruku. U njoj je Danijela napisala istinu o Lani...no ipak, Marta joj nije vjerovala. Iako je bila šokirana te je odlučila pitati Lanu o tome... Marta joj je odmah napisala da ne vjeruje u to, vjerujući da će joj to reći i Lana.
 13. 13. Marta je Danijelinu poruku poslala Lani, smatrajući da ipak treba znati o tome što se dogodilo. Kada joj je Lana napisala da to nije uopće točno, Marta je odahnula. Također Lana je pitala Martu želi li se ona upoznati s njome. Marta je naravno s oduševljenjem i bez imalo razmišljanja pristala na to.
 14. 14. Nakon što joj je Lana rekla gdje treba ići, Marta se spremila te krenula. Uskoro je došla u jednu mračnu ulicu. Sada joj je sve bilo pomalo sumnjivo, poželjela se vratiti kući, ali ipak kada je pomislila da bi se Lana mogla ljutiti na nju, krenula je dalje.
 15. 15. Uskoro je došla na mjesto sastanka. Bila je to bijela kuća sa biciklom ispred. Malo je stala ispred te ju pogledala. Nije joj se ništa činilo sumnjivim pa je napokon i pokucala na vrata.
 16. 16. Odjednom, vrata kao da su se sama otvorila. Marta je bila zbunjena, no ipak se nadala da će se pred njom stvoriti Lana. Ali umijesto nje otvorio joj je neki čovjek...
 17. 17. Sada se već počela i plašiti, pokušala mu je objasniti, pitati ga gdje je Lana... Nije se ni snašla, a taj čovjek ju je odjednom jako primio za ruku te počeo gurati u kuću. Uz to na njegovom licu nalazio se okrutni smješak.
 18. 18. Gurao ju je sve jače prema unutra, uplašena Marta pokušavala se obraniti rukama i nogama, vrištajući...
 19. 19. Marta se pokušala braniti, ali više ni ona sama nije mogla, samo je vrištala moleći da ju pusti...
 20. 20. On ju je grubo odgurnuo te zavezao. Marta nije znala, a ni mogla što učiniti. Molila je za pomoć, vrištala, i na kraju svega užasno se kajala zbog toga što nije poslušala Danijelu onog dana. Samo se nadala da će ipak sve dobro završiti.
 21. 21. Nakon toga došla je i Lana, prišla je Marti s bodežom u ruci, izgledala je kao da će ju ozlijediti. Marta nije mogla vjerovati što vidi, čak joj nije bilo jasno kako to da sada dugačije izgleda. Počela je još jače plakati i vikati, čak je Lanu molila ju pusti ali još uvijek je izgledala uplašeno. Sada je tek sve shvatila i samo se nadala da ipak nije prekasno za sretan kraj.
 22. 22. Baš kada je Lana htjela ozlijediti Martu u kuću je ušla Danijela. Imala je pištolj u ruci. Sada se i u Laninim očima mogao vidjeti strah, ali se ona ipak još uvijek držala hrabro. Marta je još uvijek bila uplašena i nadala se da sve ovo neće završiti loše.
 23. 23. Nakon toga u kuću je ušao policajac. Oko Laninih ruku stavio je lisice. Ona je vikala te se pokušala braniti. Na Martinu sreću nije uspjela. Danijela je oslobodila Martu, a policajac je u to vrijeme izveo, sada već bijesnu Lanu iz kuće.
 24. 24. Nekoliko dana poslije Martu je nazvala policija. Rekli su joj da je Lana zapravo član mafije koja se bavi preprodajom osoba te da je ona jedna od onih rijetkih koje su se uspjele spasiti. Također i da mora naučiti još neke stvari o sigurnijem internetu, ali su joj ipak nakon svega čestitali na hrabrosti i zbog što su upravo zbog nje ulovili Lanu, djevojku koju su hvatali već godinama. Marta je bila šokirana i grozno se osjećala, ali bilo joj je drago zbog toga što se sve dobro završilo.
 25. 25. Deaktivirala je svoj Facebook, a računalo je na žalost morala dati popraviti zbog toga što su one aplikacije zapravo bili virusi. „No bolje da se dogodilo računalu nego meni...“, pomislila je te napokon zatvorila to poglavlje života i svoj dnevnik, nadajući se da više takvo što neće niti ćuti, ali da joj se također nikada više niti neće dgoditi takvo što.
 26. 26. Pouka! Iako je ova priča završila sretno, na žalost ima i mnogo njih koje završavaju suprutno. Zapravo na ovom svijetu ima mnogo dobrih, ali povučenih ljudi. Svima pokušajte pružiti priliku, družite se. Isto tako napravite i na internetu, ali prije toga obavezno zaštitite i ne otkrivajte svoje podatke kao što su: • pravo ime i prezime, • mjesto stanovanja, • kućni broj, • školu koju pohađaš, • imena i prezimena roditelja i drugih članova obitelji, • broj mobitela i drugo nepoznatim ljudima.
 27. 27. Pouka! • Bit svega zapravo bi trebao biti u druženju, ali na žalost na ovom svijetu ima i loših ljudi, koji društvene mreže i internet koriste za suprotne stvari od toga i kriminalna djela... • Ukoliko primijetite nešto sumnjivo, nemojte biti kao Marta, recite nekome i razgovarajte s njime.
 28. 28. Pouka! • Na žalost, Internet osim što je zabavan, ubrzo može postati i opasno mjesto, tako da se UVIJEK trebate zaštititi. • Također nikada ne otvarajte neke sumnjive aplikacije i stranice, nemojte vjerovati baš svakome, prije svega svoje laptope i računala zaštitite antivirusnim programima, a onda, nakon što proučite sve savjete i ostalo, možete krenuti sigurno „koračati” internetom...!!
 29. 29. Likovi: • • • • Marta Kavrinović - Marina Duk. Lana Karman – Matea Lučan. Danijela Amar – Irena Šturlić. Zvonimir Alianović, „nepoznati” čovjek te policajac – Antonio Duk.
 30. 30. Scenarij (priča): Marina Duk Fotograf: Matea Lučan Uredila: Irena Šturlić Ideja: Irena Šturlić, Marina Duk, Matea Lučan
 31. 31. Izradile: Irena Šturlić Matea Lučan Marina Duk OŠ Slavka Kolara Hercegovac

×