Powerpoint Templates Pagina 1Powerpoint Templates
Briefgeheim
Wesley
Jan Terlouw
Boekbespreking
Powerpoint Templates Pagina 2
Auteur / Schrijver :
Jan Cornelis Terlouw ….volledige naam
15 november 1931 …geboren
Kamperv...
Powerpoint Templates Pagina 3
Populaire titels:
1972 Oorlogswinter
1971 Koning van Katoren
1986 Gevangenis met een open de...
Powerpoint Templates Pagina 4
Iets over de schrijver:
Na middelbare school:
- …wis- en natuurkunde studie in Utrecht
+ 13 ...
Powerpoint Templates Pagina 5
Jan Terlouw:
…Ook nog secretaris-generaal van de Conferentie van
Europese transportministers...
Powerpoint Templates Pagina 6
Bekroningen :
1972 Gouden Griffel voor Koning van Katoren
1973 Gouden Griffel voor Oorlogswi...
Powerpoint Templates Pagina 7
Briefgeheim :
Jan Terlouw …geschreven door
Fiel van der Veen …geïllustreerd door
Lemniscaat ...
Powerpoint Templates Pagina 8
De hoofdpersonen :
Eva:
tenger, bangig meisje
Jackie (vriendin)
vaak brutaal &
…kan hardlope...
Powerpoint Templates Pagina 9
Het verhaal – Waar en wanneer :
Op en rond school
bij Eva thuis
bij Jackie en Thomas thuis
…...
Powerpoint Templates Pagina 10
Waar het Verhaal over gaat :
Onderwerp: De moord op de kolonel
Thema: Mevr. Tijnman (Mr. Va...
Powerpoint Templates Pagina 11
Het verhaal / het boek :
Ouders van Eva: Veel ruzie!
Vlak voor Eva zich gaat verstoppen bij...
Powerpoint Templates Pagina 12
Het geheim :
Eva is in diepe slaap, weet niets meer!
Na een paar dagen verteld Eva alles aa...
Powerpoint Templates Pagina 13
De kolonel wordt doodgeschoten :
Eva gaat met moeder naar A’dam (winkelen)
Thomas heeft all...
Powerpoint Templates Pagina 14
Op kamp :
Een paar weken later…
Als ze in het dorp wandelen zien ze bushalte
met “Nunspeet”...
Powerpoint Templates Pagina 15
Thomas kan goed stenen gooien :
Thomas gooit steen tegen het hoofd van, van Pasen
Ze binden...
Powerpoint Templates Pagina 16
Een stukje uit het boek :
Blz. 77 - …Hoe de Kolonel (Mr. Brandsma)
werd vermoord!
Powerpoint Templates Pagina 17
Vragen :
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Briefgeheim

2,921 views

Published on

Briefgeheim, Eva haar ouders maken heel vaak ruzie en na de ruzie komt er “het grote zwijgen” zoals Eva dat noemt. Op een gegeven moment heeft Eva er genoeg van, samen met haar vrienden, Thomas en Jackie, bedenkt ze een plannetje. Ze gaat weglopen, niet echt maar ze gaat zich verstoppen bij Jackie en Thomas thuis, op zolder.
Vlak voordat Eva bij Jackie en Thomas zich gaat verstoppen ontdekt ze een brief in de tuin van de kolonel, de buurman van Jackie en Thomas, gericht aan A.G. van Pasen, prinses margrietlaan 23 te nunspeet. Als Eva bij Jackie en Thomas op de zolder is opent ze de brief, de brief is in geheimschrift geschreven, ze schrijft hem over en daarna gaat ze hem terug leggen. Althans dat probeert ze, terwijl ze de brief in de tuin probeert te leggen komt de kolonel eraan en die neemt haar gevangen. Na drie dagen ontdekt Jackie, Eva in haar schuilplaats. Eva is in diepe slaap, ze was gedrogeerd, als ze haar eindelijk wakker hebben gekregen weet Eva niet meer waar ze de afgelopen drie dagen is geweest. Tenminste dat zegt ze tegen iedereen. Na een paar dagen kan ze het echter niet geheim houden en vertelt ze het hele verhaal aan Jackie en Thomas. Hoe de kolonel haar betrapt heeft, hoe hij haar drie dagen gevangen heeft gehouden en waarom hij haar heeft vrijgelaten. Eva vertelde ook dat de kolonel vertelde dat hij een spion was net zoals haar vader, tenminste dat vertelde de kolonel, ze moest beloven aan de kolonel voordat hij haar vrijliet dat ze haar mond dicht zou houden, want anders was haar vader er ook bij. Eva besloot samen met Thomas en Jackie om het maar te vergeten.
Op een zaterdag gaan Eva en haar moeder winkelen in Amsterdam en dan word de kolonel doodgeschoten als hij in de tuinbezig is. Thomas ziet alles gebeuren en vertelt zijn verhaal aan de inspecteur. De inspecteur verdenkt in het begin Eva’s vader. Als Eva thuiskomt hoort ze het hele verhaal en ook dat haar vader verdacht wordt. Als haar ouders een avond weg zijn gaat Eva op onderzoek uit en vind ze een pistool en een zwarte leren handschoen. Eva krijgt de kriebels en word bang voor haar vader.
Een paar weken later gaat Eva met haar hele klas op kamp, dus ook met Thomas en Jackie. Als ze in het dorp mogen gaan wandelen komen ze een bushalte tegen met de plaats Nunspeet erop. Alle drie denken ze aan hetzelfde, Meneer van Pasen. Ze stappen met zen drieën op de bus naar Nunspeet, daar zoeken ze de straat op en Jackie belt aan. Als Jackie zegt dat meneer van pasen de groeten krijgt van de kolonel trekt hij haar mee naar binnen. Eva en Thomas zien dat, want ze hadden zich verstopt achter de bosjes. Eva en Thomas gaan naar de achtertuin en zien dat meneer van Pasen Jackie wil dood schieten met een pistool. Thomas kan goed gooien en werpt een steen tegen het hooft van meneer van Pasen aan, die valt flauw en ze binden hem met zijn drieën vast. Jackie belt de politie en het hele verhaal komt aan het licht.
Meneer van Pasen was het hooft van een ondergrondse organisatie, de kolonel hoorde bij die organisatie. Toen hij die brief verloor en Eva hem vond, moest hij haar ontvoeren en vermoorden. De kolonel kon het niet en liet haar weer gaan in de waan dat haar vader ook bij de organisatie hoorde, zo zou Eva niks vertellen. Toen meneer van Pasen dit hoorde vermoorde hij de kolonel.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,921
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
63
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Briefgeheim

 1. 1. Powerpoint Templates Pagina 1Powerpoint Templates Briefgeheim Wesley Jan Terlouw Boekbespreking
 2. 2. Powerpoint Templates Pagina 2 Auteur / Schrijver : Jan Cornelis Terlouw ….volledige naam 15 november 1931 …geboren Kamperveen …geboren in Man …geslacht Neder- …nationaliteit lands
 3. 3. Powerpoint Templates Pagina 3 Populaire titels: 1972 Oorlogswinter 1971 Koning van Katoren 1986 Gevangenis met een open deur 1973 Briefgeheim 1998 Eigen rechter 1970 Pjotr 1989 De kunstrijder 1983 De kloof 1976 Oosterschelde, windkracht 10 1978 De derde kamer (2) 1971 Oom Willibrord 2007 Zoektocht in Katoren 1991 Hoogspanning … & Films!
 4. 4. Powerpoint Templates Pagina 4 Iets over de schrijver: Na middelbare school: - …wis- en natuurkunde studie in Utrecht + 13 jaar onderzoek in de natuurkunde, …in Nederland, Verenigde Staten en Zweden. Daarna de politiek in! - In 1971, D'66 - in de Tweede Kamer; - Twee jaar later voorzitter v/d Tweede Kamerfractie. Onder zijn leiding kwam D'66 uit een diep dal + in 1981 een grote verkiezingsoverwinning. !!! Zijn jeugdboeken hebben bijgedragen aan de populariteit onder jongeren van D'66 !!! Hij werd minister van Economische Zaken (tweede en derde kabinet-Van Agt). Hij stopte na verkiezingsnederlaag D'66 in 1982
 5. 5. Powerpoint Templates Pagina 5 Jan Terlouw: …Ook nog secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers in Parijs. Commissaris van de Koningin in Gelderland, 1991. Eind 1996 met pensioen, maar in 1999 in de Eerste Kamer. Jan Terlouw: Getrouwd, 4 kinderen.
 6. 6. Powerpoint Templates Pagina 6 Bekroningen : 1972 Gouden Griffel voor Koning van Katoren 1973 Gouden Griffel voor Oorlogswinter 1990 Prijs van de Nederlandse Kinderjury, 13 t/m 16 jaar voor De kunstrijder 2000 Tip van de Jonge Jury voor Eigen rechter
 7. 7. Powerpoint Templates Pagina 7 Briefgeheim : Jan Terlouw …geschreven door Fiel van der Veen …geïllustreerd door Lemniscaat …uitgeverij 138 …aantal blz.
 8. 8. Powerpoint Templates Pagina 8 De hoofdpersonen : Eva: tenger, bangig meisje Jackie (vriendin) vaak brutaal & …kan hardlopen Thomas: Jonge broer van Jackie …kan goed stenen gooien Brandsma: achterbuurman Jackey en Thomas …dol op tuinieren en lid spionagenetwerk Juf Tijnman: lerares/invaller –toverheks op poezenschoenen + …Ouders, politie, …
 9. 9. Powerpoint Templates Pagina 9 Het verhaal – Waar en wanneer : Op en rond school bij Eva thuis bij Jackie en Thomas thuis …(op zolder/geheime hol) op schoolkamp …het speelt zich af in deze tijd
 10. 10. Powerpoint Templates Pagina 10 Waar het Verhaal over gaat : Onderwerp: De moord op de kolonel Thema: Mevr. Tijnman (Mr. Van Pasen) …heeft de kolonel vermoord Avontuurlijk & familieverhaal: …vrij spannend! Titel v/h boek: Een brief met een geheim Maar het had ook “De raadselachtige moord” …kunnen heten!
 11. 11. Powerpoint Templates Pagina 11 Het verhaal / het boek : Ouders van Eva: Veel ruzie! Vlak voor Eva zich gaat verstoppen bij Jackie & Thomas …brief gevonden in tuin v/d buurman Brief is voor A.G. van Pasen, Princes margrietlaan 23, …te Nunspeet Schuilplaats: Brief is in geheimschrift. …Eva schrijft de brief over en brengt hem terug Kolonel pakt Eva! …3 dagen opgesloten! Na lang zoeken vindt Jackie Eva weer in de schuilplaats.
 12. 12. Powerpoint Templates Pagina 12 Het geheim : Eva is in diepe slaap, weet niets meer! Na een paar dagen verteld Eva alles aan Jackie & Thomas! (Geheim houden & zweren) …hoe kolonel haar betrapte …3 dagen gevangen …waarom ze weer vrij is Leugen: Eva’s vader, net als kolonel een spion is!
 13. 13. Powerpoint Templates Pagina 13 De kolonel wordt doodgeschoten : Eva gaat met moeder naar A’dam (winkelen) Thomas heeft alles gezien — een hand, een schot! Politie verdenk haar vader …Eva ontdekt handschoen & pistool en wordt bang
 14. 14. Powerpoint Templates Pagina 14 Op kamp : Een paar weken later… Als ze in het dorp wandelen zien ze bushalte met “Nunspeet” erop! Bus komt en ½ uur later zijn ze bij huis A.G. van Pasen Jackie belt aan en geeft hem de groeten van de Kolonel Jackie gevangen, Eva en Thomas achter de bosjes. Pistool: …In de achtertuin: zien ze dat moordenaar ook Jackie wil door schieten!
 15. 15. Powerpoint Templates Pagina 15 Thomas kan goed stenen gooien : Thomas gooit steen tegen het hoofd van, van Pasen Ze binden de moordenaar vast en bellen naar het kamp Alles werd duidelijk! Mr. van Pasen was ook de invaljuf (& moordenaar) …+ hoofd van ondergrondse organisatie Kolonel was ook lid v/d bende & moest Eva vermoorden. (Toen duidelijk was dat zij de brief had gevonden) De kolonel kon het niet en liet haar gaan! Toen Mr. Van Pasen dit hoorde vermoorde hij de kolonel.
 16. 16. Powerpoint Templates Pagina 16 Een stukje uit het boek : Blz. 77 - …Hoe de Kolonel (Mr. Brandsma) werd vermoord!
 17. 17. Powerpoint Templates Pagina 17 Vragen :

×