Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo1
Navorming ICT-ondersteund leren 20/2/2013
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo2
Inhoudsopgave
1 Werken met blogs ..............................................
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo3
1 Werken met blogs
Wat is een weblog?
Een weblog, ook wel blog genoemd, is e...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo4
Basis werken met Tumblr
Surf naar http://tumblr.com .
Registreer je rechtsbo...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo5
Vul je profiel aan, via het ‘tandwieltje’.
Via het ‘huisje’ kom je op de sta...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo6
Belangrijk is het aanpassen van de instellingen:
 Hier kan je je gegevens v...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo7
Instellingen van de blog: beveilig je blog met een paswoord:
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo8
Pagina’s
Vanuit je Sjabloon weergave, kan je ook aparte pagina’s aan je blog...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo9
In Tumblr: maak een nieuw Tekstbericht in je blog, maak wat lege paragrafen ...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo10
tussen leerlingen en leerkrachten, mentoren, volgers van de blog ... Iedere...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo11
 vertrouwelijke informatie voor jongere gebruikers
Enkele voorbeelden van ...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo12
2 Online samenwerking: GoogleDocs (GoogleDrive)
Wat?
Google Docs is een han...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo13
Met Google Drive kunt u uw bestanden overal opslaan en openen: op het web, ...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo14
Didactisch gebruik van GoogleDocs:
 Directe interactie met studenten: laat...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo15
1. Aanschouwelijke afbeeldingen zijn belangrijk bij het helder aanbrengen v...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo16
3. Schermafdrukken
Er zijn verschillende manieren om een schermafdruk te ne...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo17
4 Twitter als een persoonlijk leernetwerk (PLN)
Inleiding
Ken je ze ook: de...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo18
Volgen en gevolgd worden
Als je op de hoogte wilt blijven van wat anderen s...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo19
Retweeten
Als je een interessant bericht leest, dan kan je het "retweeten"....
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo20
Tips en trucs
 Sommige mensen gebruiken Twitter als zoekmachine of als nie...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo21
Twitter in het onderwijs
Twitter kan in het onderwijs voor verschillende do...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo22
 Organisatorische doelen:
o Onderwijsinstellingen, studenten en docenten k...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo23
Hoe een screencast maken?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een screen...
Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo24
instructies meer, maar YouTube-colleges. Flipping the classroom heet het co...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Navorming ict ondersteund leren coltd

422 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
422
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Navorming ict ondersteund leren coltd

 1. 1. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo1 Navorming ICT-ondersteund leren 20/2/2013
 2. 2. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo2 Inhoudsopgave 1 Werken met blogs ........................................................................................................................... 3 2 Online samenwerking: GoogleDocs (GoogleDrive) ....................................................................... 12 3 Creatief met afbeeldingen............................................................................................................. 14 4 Twitter als een persoonlijk leernetwerk (PLN).............................................................................. 17 5 Extra: maken van screencasts ....................................................................................................... 22
 3. 3. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo3 1 Werken met blogs Wat is een weblog? Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig nieuwe berichten verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerste) wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(-n) aan. De auteur, ook wel 'blogger' genoemd, biedt in feite een logboek aan van informatie die hij/zij wil delen met de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar het kan ook om foto's (een 'fotoblog'), video (een 'vlog') of audio gaan. Weblogs bieden hun lezers ook vaak de mogelijkheid om - al dan niet anoniem - reacties onder de berichten achter te laten. Het is het persoonlijke of het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers. Hoe zelf een weblog maken? Er zijn vele aanbieders van gratis weblog-software. Bekijk enkele filmpjes over blogsystemen.  Wordpress: http://www.screenr.com/dQXs  Tumblr: http://www.screenr.com/4QXs Google heeft ook een blogsysteem, namelijk http://blogger.com . Je hebt voor Blogger enkel je Gmail nodig, of een Google account met een ander e-mailadres. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Posterous.com is ook een goed blogsysteem, het is echter overgenomen door Twitter, en wordt niet langer ondersteund. Af te raden dus… We kiezen in deze cursus voor http://tumblr.com Reden:  Zeer gebruiksvriendelijk. Een aparte account aanmaken is nodig maar dat is niet veel werk.  Sterk groeiende “community”. Dit zal dus niet zomaar stopgezet worden.
 4. 4. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo4 Basis werken met Tumblr Surf naar http://tumblr.com . Registreer je rechtsboven.  Doorloop de stapjes van registratie.  Het importeren van ‘vrienden en contactpersonen’ kan je overslaan.  Standaard heb je al 1 blog gemaakt door je te registreren. Namelijk: jegebruikersnaam.tumblr.com Meld je aan na registratie. Na aanmelden kan je nog meerdere blogs aanmaken. Klap daarvoor rechts het vak met je 1e blognaam open. Na aanmelden kan je bovenaan aan de belangrijkste intellingen.
 5. 5. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo5 Vul je profiel aan, via het ‘tandwieltje’. Via het ‘huisje’ kom je op de startpagina van je Dashboard. Je blog heeft dus altijd een ‘voorzijde’ en de beheerderskant, namelijk het Dashboard. Via de knoppen op je Dashboard kan je berichten / blogposts maken.  Tekst / Foto / Citaat / Link / Chat / Audio / Video.  Rechtsboven in het rolmenu kies je de blog waarin je het bericht plaatst. Wanneer je Tekst kiest, kan je alsnog Afbeeldingen of andere objecten invoegen. Dit is een eenvoudig Tekstbewerkingsvenster, en wijst zichzelf uit. Onderaan geef je ‘Tags’ op, dit zijn trefwoorden. Klik op ‘Maak bericht’ en je Post is geplaatst. Je kan het controleren door naar je blogadres te surfen.
 6. 6. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo6 Belangrijk is het aanpassen van de instellingen:  Hier kan je je gegevens van je Account aanpassen  Algemene instellingen voor je volledige Dashboard  Email notificaties instellen  Apps op externe toestellen (smartphone, tablet) beheren  En instellingen per blog die je hebt Zo kan je bijvoorbeeld je Sjabloon van je blog aanpassen: Als je het Sjabloon aanpast > kan je ook nog in een linkermenu aan enkele instellingen om je Blog te personaliseren.
 7. 7. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo7 Instellingen van de blog: beveilig je blog met een paswoord:
 8. 8. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo8 Pagina’s Vanuit je Sjabloon weergave, kan je ook aparte pagina’s aan je blog toevoegen. Verschil tussen een blogpost en een pagina: Een pagina is een “statische” pagina waar je algemene informatie over jezelf kwijt kan. Pagina’s komen dan in een aparte menu terecht (afhankelijk van je sjabloon). Het verschil met een blogpost: een blogpost zal altijd anti-chronologisch verschijnen in je blog (laatste bovenaan), en op een blogpost kan commentaar gegeven worden op een pagina niet. “Embedden objecten” (insluiten): Het kunnen insluiten van online objecten op een eigen site/blog, of in een leerplatform is een heel handige manier om online inhoud gericht te gebruiken. Dit insluiten of "embedden" gebeurt telkens op een zelfde manier. Is het nu een Youtube filmpje in Chamilo leerplatform, een Explania animatie of Educaplay oefening in je blog ... Het zijn steeds de volgende stapjes: 1. De insluit code vinden en kopiëren. Bvb op Youtube: Knop Delen - Insluiten 2. Op je doelsbestemming de code plakken in html modus. Vooral dit laatste is erg belangrijk, anders plak je de code als "gewone tekst".
 9. 9. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo9 In Tumblr: maak een nieuw Tekstbericht in je blog, maak wat lege paragrafen met de Enter toets en klik op Plak de code van Youtube of andere bron. Let er op dat dit tussen de <p> </p> tags staat. Klik op Bijwerken. Extra: weblogs in het onderwijs In de onderwijssector zijn veel bloggers actief. Door hen te volgen blijf je steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op onderwijs- en ICT gebied. Bijvoorbeeld  Blog van H. Van Schie, boordevol ICT tips: http://ict-idee.blogspot.com/  http://www.trendmatcher.nl/p/edubloggers.html Didactisch nut van blogs Een blog voorziet de student of leerder van een “open” platform voor het publiceren en delen van gedachten, kritische reflecties en het verzamelen van een theoretische kennisbasis (artikels, links, presentaties op het web, etc.). Een blog is bij uitstek een middel tot reflectief schrijven. Een blog is meer dan een traditionele “geschreven” opdracht want de inhoud van een blog post kan zowel tekst, afbeeldingen, audio of video bevatten. In die zin is het content-rich, rijk aan inhoud. En dat biedt een meerwaarde ten opzichte van de gewone geschreven opdracht. Een blog kan volledig open zijn op het internet. Er kan commentaar gegeven worden door externen. Dit vergroot de communicatie en feedback door externen. Het toestaan of niet, van commentaar heb je zelf onder controle. Ook is het mogelijk om een blog gesloten te houden door bijvoorbeeld beveiliging met een paswoord. Zo kan een beperkt circuit gecreëerd worden
 10. 10. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo10 tussen leerlingen en leerkrachten, mentoren, volgers van de blog ... Iedereen die het paswoord heeft kan dan de blog openen. In tegenstelling tot forums, is de student zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de blogs. Zo kan een student expert worden binnen bepaalde gebieden door veel te lezen, te vergelijken en kritisch te reflecteren in zijn blog. Op deze manier stimuleert het gebruik van een blog hogere niveaus van leren (toepassen - integreren De Block-Heene). Sterke kanten van een blog:  stimuleert reflectief en kritisch schrijven  authentieke leerervaring  student is eigenaar en expert  multimedia rijke inhoud  sociale interactie (digitaal) wordt gestimuleerd  beïnvloedt positief de relatie student-leraar  makkelijk om feedback te geven  flexibel middel om te leren, want staat los van tijd en plaats  makkelijk om verschillende blogs te volgen via RSS  blogs zijn gratis en er is veel ondersteuning op het web  een blog leren gebruiken is op lange termijn een vaardigheid waar men buiten de school ook iets mee is Zwakke kanten van een blog  blogs zijn meestal niet geïntegreerd in elektronische leeromgevingen (waardoor het weeral een ander systeem is)  blogs zijn web-based, internet is nodig  studenten zonder internet worden uitgesloten  als de blog open staat voor publiek kan het een negatieve leerervaring opleveren door negatieve commentaar (leidraad voor modereren kan noodzakelijk zijn)  veel technische skills zijn niet nodig maar toch moet geïnvesteerd worden in tijd om studenten de blog te leren beheren  betrouwbaarheid van de geraadpleegde informatie op het web is niet gegarandeerd  blog is minder geschikt voor digitale samenwerking (daarvoor is een wiki beter)
 11. 11. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo11  vertrouwelijke informatie voor jongere gebruikers Enkele voorbeelden van toepassingen:  student als dagboek-blogger  student houdt actualiteit bij voor het vak PAV  student als inhoudelijke blogger: hij verzamelt informatie over een specifiek onderwerp van zijn interesse Evaluatie van blogs: Belangrijk is dat je als leraar een blog op gepaste wijze kunt evalueren. Hiervoor wordt meestal een “quality rubric” gebruikt. Een voorbeeld:
 12. 12. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo12 2 Online samenwerking: GoogleDocs (GoogleDrive) Wat? Google Docs is een handige oplossing om online aan documenten te werken, samen te werken met anderen of documenten eenvoudig te delen met anderen. Documenten hoeven niet meer heen en weer gemaild te worden tussen belanghebbenden. Met de online software Google Docs kan je online vijf soorten documenten aanmaken die in zelfgekozen mappen geplaatst kunnen worden Dus: maak en deel documenten op internet en open deze documenten vanaf iedere computer of smartphone met internetverbinding. Dit kunnen zijn: Algemene kenmerken:  Bestanden online opslaan: overal toegang tot je documenten (een computer of Mac met internetverbinding)  Direct delen en samenwerken: nodig mensen uit om uw GoogleDocumenten te bewerken en samen met u te gebruiken  Geen USB stick of backup meer nodig, enkel de internetverbinding is een dwingende voorwaarde. Lees er meer over op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Docs Aan de slag 1. Aanmelden  Om GoogleDocs te gebruiken heb je een Google Account nodig.  Surf naar http://google.be en meld je aan met je Google Account  Ga via de knop Meer > naar Documenten, of Drive Opmerking: Google heeft een update van hun GoogleDocs systeem gedaan namelijk GoogleDrive. De basis van het werken met GoogleDocs blijft hetzelfde. GoogleDrive doet echter meer …
 13. 13. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo13 Met Google Drive kunt u uw bestanden overal opslaan en openen: op het web, op uw vaste schijf of onderweg. Het werkt als volgt: 1. Ga naar Google Drive op het web op het adres drive.google.com. 2. Installeer Google Drive op uw computer of mobiele apparaat. 3. Sleep uw bestanden of mappen naar Google Drive. Dit is eenvoudig toegankelijk op uw apparaat. Uw bestanden gaan nu overal met u mee. Als u een bestand op het web, uw computer of mobiele apparaat wijzigt, wordt het bijgewerkt op elk apparaat waarop u Google Drive heeft geïnstalleerd. U kunt delen, samenwerken of alleen werken: u bepaalt het zelf voor uw bestanden. 4. De eerste 5 GB van uw materiaal kunt u gratis opslaan. > Zodoende is GoogleDrive een combinatie van Dropbox (online USB stick) met de GoogleDocs functionaliteit geworden. Een aanrader … ! 2. Overzicht van de basisbewerkingen: Bekijk volgend filmpje: http://www.screenr.com/D76s 3. Samenwerken met anderen:  Met GoogleDocs kan je makkelijk samenwerken aan documenten. Daarvoor moet je het document delen met anderen (via e-mailadres, of het document publiek openbaar stellen). Bekijk volgend filmpje: http://www.screenr.com/HH6s Extra: 4. GoogleSpreadsheet maken met invulformulier Bekijk volgend filmpje: http://www.screenr.com/XH6s
 14. 14. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo14 Didactisch gebruik van GoogleDocs:  Directe interactie met studenten: laat een huiswerk of taak maken in GoogleDocs en laat meteen delen met jou -> Zo kan je sneller feedback geven.  Werk verlichten: laat studenten zelf organiseren: maak een GoogleDoc voor een planning bijvoorbeeld en deel dat met de studenten. Kijk eens hier: http://bit.ly/udu1KD  Aanspreken op individuele verantwoordelijkheid:  Remediëringsmogelijkheden: maak oefeningen met GoogleSpreadsheet formulieren  Verzamelen van data, bijvoorbeeld een vragenlijst over je cursus. Of  Gebruik Google Tekeningen om online mindmaps te maken, leerlingen logo's te laten ontwerpen of als whiteboard  Zie je zelf nog andere didactische mogelijkheden? Er zijn er ongetwijfeld nog … … 3 Creatief met afbeeldingen Het goed gebruik van afbeeldingen in een leeromgeving is vooral belangrijk omwille van aanschouwelijkheid. Aanschouwelijk onderwijs is een didactisch principe waarbij de leraar de gelegenheid geeft om waar te nemen met zoveel mogelijk zintuigen. Eén daarvan kan zijn door het gebruik van afbeeldingen (audio en/of audio-visueel kan ook). "Waar aanschouwelijk materiaal ingeschakeld kan worden is dat te verkiezen boven veel woorden" Aandachtspunten bij aanschouwelijk onderwijs:
 15. 15. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo15 1. Aanschouwelijke afbeeldingen zijn belangrijk bij het helder aanbrengen van (meer complexe) begrippen 2. Afbeeldingen stimuleren ook het leren waarnemen en kunnen gebruikt worden om aan te zetten tot discussie (een beeld zegt soms meer dan woorden). Gebruik daarom ook beelden in bijvoorbeeld een PowerPoint. 3. Afbeeldingen zijn ook een ideale illustraties voor een leerlingbundel of syllabus. Leestip: http://www.searchenginepeople.com/blog/why-use-images-in-blog-posts-and-where-to-find- them.html 1. Vinden van afbeeldingen Belangrijk bij het gebruik van afbeeldingen is dat je steeds de (gevonden) bron respecteert, door te verwijzen naar de website of auteur waar je de bron vond. Meer informatie over het vrij gebruiken van bronnen (Creative Commons) lees je hier:http://nl.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons Er zijn websites waar je afbeeldingen en illustraties vrij kunt gebruiken. Enkele aanraders om aanschouwelijke afbeeldingen te gebruiken:  Een zeer interessante bijdrage van Klascement: http://klascement.info/help/vrij/  Morguefile: http://morguefile.com/ Een indrukwekkend aanbod aan (semi)professionele foto’s. Je kan ze makkelijk doorzoeken met (Engelstalige) zoekopdrachten. Gebruik: Onder elke foto staat onder welke licentie de foto verspreid wordt. Vaak hoef je zelfs geen bronvermelding toe te voegen.  Veel handige illustraties en cartoons: http://office.microsoft.com/nl-nl/images/ Tip: Klik bij een gevonden afbeelding door op "Stijl xxxx" rechts van de afbeelding. Zo krijg je alle afbeeldingen van die stijl te zien. Dan kan je eventueel andere afbeeldingen van dezelfde stijlgebruiken (uniformiteit). 2. Gebruiken van afbeeldingen - Afbeeldingen kopiëren en plakken, opslaan op de harde schijf. Bekijk volgend filmpje: http://www.screenr.com/mQks
 16. 16. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo16 3. Schermafdrukken Er zijn verschillende manieren om een schermafdruk te nemen (screenshot). Een schermafdruk is handig om zelf deeltjes van je beeldscherm of delen van een foto als afbeelding op te slaan. Met het knipprogramma van Windows 7 kan je schermafdrukken maken. Superhandig voor schrijven van handleidingen over ICT-tools!!!Ga naar Start, en typ "Knipprogramma" in het zoekvenster onderaan. Na het starten van Knipprogramma verschijnt er een keuzemenu onder "Nieuw". Je kan een heel venster kopiëren (Vensterknipsel) maar ook een stukje uitknippen. Na het uitknippen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals opslaan, verzenden en notities maken. Het beeld wordt ook naar het Klembord gekopieerd, om het direct te kunnen inplakken in een ander programma. Bekijk zeker onderstaand filmpje voor meer informatie! http://youtu.be/wzji_ubhs90 4. Illustraties zelf aanvullen Dikwijls is het zo dat een afbeelding, illustratie of clip niet 100% de informatie bevat die jij wenst. Dan kunnen we dat combineren met vormen, tekstballonnen. Ik gebruik dan meestal de afbeelding in PowerPoint, voeg elementen toe, en neem dan een schermafdruk die ik kopieer naar Paint bijvoorbeeld. Dan kan ik die afbeelding opslaan als .jpg en gebruiken of invoegen waar nodig. Kijk maar naar volgend filmpje: http://www.screenr.com/oQks
 17. 17. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo17 4 Twitter als een persoonlijk leernetwerk (PLN) Inleiding Ken je ze ook: de mensen graag eens twitteren? Zit je samen met zo’n twitteraar aan tafel, dan stuurt hij via zijn mobieltje soms een ‘tweet’. Heb je een ‘tweep’ in de collegezaal, dan zie je hem steeds fanatiek typen op zijn laptop terwijl alle andere studenten zitten te luisteren. De vragen die deze twitteraar stelt zijn afkomstig van een medestudent die je tot nu toe niet hebt gezien tijdens de colleges. Ongezellig, onhandig, afleidend? Of sociaal, betrokken en samenwerkend? Multitasken? De hoogste tijd om eens te onderzoeken wat Twitter nu is en hoe je het kunt gebruiken. Het is alvast een interessant medium om je persoonlijke leerervaring snel te verrijken! Lees meer (Engelstalig): http://brambruggeman.blogspot.be/2012/08/start-building-your-personal-learning.html http://www.slideshare.net/paljasken/twitter-in-education-13096350 Wat is Twitter? Twitter is één van de (online) programma's waarmee je, in berichten van 140 tekens (een soort microblogposts dus), anderen op de hoogte kunt houden van wat je doet, of op de hoogte brengen van nieuwe informatie op het internet. De Nederlandse betekenis van het woord twitter is tjilpen. Om te kunnen twitteren maak je een gratis account aan op de dienst twitter.com. Bij het maken van je account moet je een unieke twitternaam invullen. De berichten die je schrijft, je tweets, worden verzameld op jouw twitterpagina: www.twitter.com/ditismijnnaam. Je kunt zelf instellen of je tweets door iedereen gelezen kunnen worden of alleen door degenen die jij toegang geeft tot je tweets: je 'volgers'.
 18. 18. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo18 Volgen en gevolgd worden Als je op de hoogte wilt blijven van wat anderen schrijven, kan je hun berichten lezen op hun pagina's. Je kunt ook automatisch de berichten van twitteraars in wie jij geïnteresseerd bent op je eigen pagina verzamelen. Klik op tekst ‘Follow’ naast een profiel. Wanneer je bent ingelogd op twitter.com dan verschijnen de berichten van die persoon (ook) op jouw Twitterpagina. Deze lijst van berichten van jezelf en van iedereen die je volgt worden in chronologische volgorde weer gegeven. Dit noemt men de timeline. Als je hebt ingesteld dat je profiel niet openbaar is kunnen mensen je niet automatisch volgen. Als iemand je wil volgen ontvang je een e-mail met verzoek tot toestemming. Jij beslist dan per persoon of men je mag volgen. Met Twitter kan je heel snel een netwerk opbouwen. Begin eens in je omgeving te vragen wie er twittert en wat hun twitternamen zijn. Je kunt deze namen opzoeken op Twitter (bij ‘Find People’). Lees eens hun tweets en bekijk wie zij volgen. Met wat klikken vind je zo makkelijk een heleboel mensen uit jouw vakgebied die via Twitter anderen op de hoogte houden van hun doen en laten.  Zoek op trefwoorden in de zoekfunctie rechtsboven het venster twitter.com  Ga via #Discover - Who to follow gericht op zoek naar mensen die je kent  ! Klik door op een interessante persoon die je volgt, én kijk wie die persoon allemaal volgt. @mention of Direct Message Vaak zul je twitterberichten schrijven die bestemd zijn voor iedereen die jou volgt. Als je je speciaal wilt richten tot één of meer personen zet dan @twitternaam van die mensen, bijv. @edushock of @wrubens in het bericht. Deze berichten verschijnen ook op de timeline van die persoon. Als iemand @jouwtwitternaam noemt in een twitterbericht, zie je dat ook als tweet op je twitterpagina verschijnen. Als 2 mensen elkaar volgen, kunnen ze elkaar ook een direct message (DM) sturen. Een DM kan alleen gelezen worden door degene voor wie het bericht bestemd is. Dat bericht verschijnt dus niet in het overzicht van alle tweets die je hebt verstuurd. Een DM verstuur je via het Menu van je profiel op twitter.com - Direct Messages. Of door een tweet te beginnen met D, dan een spatie en de @twitternaam van degene aan wie je het bericht stuurt en daarachter het bericht. Dus: ‘D @twitternaam bericht’.
 19. 19. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo19 Retweeten Als je een interessant bericht leest, dan kan je het "retweeten". Klik daarvoor eenvoudigweg op de knop Retweet bij het bericht. Als je een bericht retweet, dan stuur je het eigenlijk door naar de mensen die jouw volgen. Het is ook een manier om appreciatie uit te drukken voor de auteur van dat bericht. Hashtags Als mensen twitteren over een speciaal onderwerp, dan geven ze de berichten daarover een ‘hashtag’: een trefwoord. Een hashtag is te herkennen aan het # ervoor. Een Hashtag is aanklikbaar en linkt naar een pagina met de meest recente tweets die allemaal deze term bevatten. Zo’n hashtag wordt vaak gegeven aan berichten over actuele onderwerpen, bijv. een conferentie en onderwerpen waarvan verwacht wordt dat veel mensen daarin geïnteresseerd zijn (bijv. een televisieserie). Deze hashtags ontstaan spontaan: er is geen lijst met vaste hashtags. Maar wie een tijdje heeft getwitterd, zal waarschijnlijk de volgende hashtags herkennen:  #durftevragen #dtv : voor berichten met vragen waarop je niet direct zelf het antwoord weet en waarvan je verwacht dat anderen, ook buiten je volgers om, het antwoord weten,  #ff (followfriday): voor berichten met namen van interessante twitteraars, die je wilt aanbevelen bij je volgers. Nut van Twitter "Waarom zou ik willen weten wat iemand van minuut tot minuut doet?" is een veel gehoorde vraag over Twitter. Als je Twitter hebt leren gebruiken weet je dat het daar niet om gaat. Met Twitter worden contacten worden gelegd en onderhouden en kennis gedeeld. Door het opbouwen van een goed twitternetwerk en het gebruik van hashtags kan Twitter veel je voor betekenen. Zo kan je snel een Personal Learning Network uitbouwen! Lees maar eens wat Twitter voor deze 'newbie" betekende ... http://adaptivelearnin.wordpress.com/2011/09/30/why-teachers-should-join-twitter-what-i-have- learned-as-a-twitter-newbie/
 20. 20. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo20 Tips en trucs  Sommige mensen gebruiken Twitter als zoekmachine of als nieuwssite. Je vindt altijd actuele informatie. Nieuws is via Twitter vaak sneller beschikbaar dan via de traditionele kanalen. Tevens laat Twitter Trending topics zien, termen die op dat moment veel gebruikt worden op Twitter. Deze gelden globaal en kunnen ook ingesteld worden voor alleen een stad of land.  Steeds meer internetsites worden gekoppeld aan je Twitteraccount. Het is mogelijk om vanuit blogs, YouTube, Slideshare en LinkedIn Tweets te versturen. Ook is het mogelijk om vanuit Twitter naar Facebook, LinkedIn (via hashtag #in). Bij veel applicaties kan dit automatisch. Let wel, dat gebruik van de diverse platforms verschillend is en het vaak niet wenselijk is om alle berichten automatisch op een ander platform over te nemen.  Er zijn wel een aantal regels, bijvoorbeeld:  Twitter niet anoniem: gebruik een eigen naam of nickname en maak je tweets persoonlijk.  Wees positief in je berichten en gebruik humor.  Vermeld waar mogelijk je bron.  Verspreid berichten van anderen die je interessant vindt in je eigen netwerk (retweeten), maar herhaal niet je eigen berichten: dat wordt vaak ervaren als drammen.  Maak zinvol gebruik van hashtags:  Spreek met mensen met wie je samenwerkt af welke hashtags je gaat gebruiken, zodat je relevante berichten er snel uit kunt pakken.  Maak gebruik van algemeen bekende hashtags zodat je tweets ook buiten je eigen netwerk gelezen worden. Een tweet voorzien van de hashtag #durftevragen wordt door duizenden gelezen!  Gebruik direct messages waar nodig en noem (waar mogelijk) in het begin van je tweet tot wie je je richt.
 21. 21. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo21 Twitter in het onderwijs Twitter kan in het onderwijs voor verschillende doelen ingezet worden:  Educatieve doelen: o Via Twitter kan samengewerkt worden: tweeps houden elkaar op de hoogte van wat ze doen en denken via Twitter, en gebruiken hun netwerk om gezamenlijk problemen op te lossen, o Lessen worden interactiever door vragen te stellen die via Twitter beantwoord kunnen worden, of door studenten uit te nodigen zelf vragen te stellen via Twitter. Bij de University of Texas hebben ze ondervonden dat het gebruikt van Twitter de studentbetrokkenheid in de les heeft vergroot. Op de site Mashable staat een (video-)verslag http://mashable.com/2010/03/01/twitter-classroom/ . o Wie zijn studenten vraagt om tijdens een les via Twitter verslag uitbrengen over wat ze horen, krijgt een aardig beeld wat studenten hebben opgepikt van het college. Spreek samen een hashtag af. o Door studenten samen te laten twitteren, worden ze gedwongen te bepalen wat de kern is van het onderwerp waarover ze twitteren. Het verslag zelf kan door de studenten gebruikt worden bij het verder bestuderen van de stof, niet alleen door de studenten die zelf het verslag hebben geschreven via Twitter, maar ook door studenten die niet bij het college konden zijn. o Het is ook mogelijk om Twitter in te zetten als tool om te discussiëren over (toepassing van) de leerstof of het geleerde te evalueren en tot een gezamenlijke conclusie te komen. o Twitter kan ook gebruikt worden om studenten opdrachten te geven of ze te herinneren aan eerder gegeven opdrachten of om ze te wijzen op informatie m.b.t. hun studie of ze tips te geven en zo (meer) interesse te kweken voor de leerstof. o Een docent kan links naar bronnen en interessante gedachten gaan twitteren. o Samenwerkend leren: “Samenwerkend leren kun je via Twitter een impuls geven. Bijvoorbeeld een leerling die voor een groep op onderzoek uitgaat en bevindingen twittert, een ander maakt een verslag op een weblog, een derde is alvast in het computerlokaal aan de presentatie bezig. o Een docent kan een lijst maken met interessante twitteraars. Deze lijst kan gevolgd worden door studenten.
 22. 22. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo22  Organisatorische doelen: o Onderwijsinstellingen, studenten en docenten kunnen via Twitter een netwerk opbouwen en onderhouden: met andere onderwijsinstellingen, bedrijven, vakgenoten, alumni enz. o Via Twitter kunnen relatief eenvoudig mededelingen verstuurd worden aan studenten, bijv. over roosterwijzigingen. Dit is een vrije bewerking van een tekst van Michel Jansen en Margreet van den Berg, in opdracht van SurfAcademy. 5 Extra: maken van screencasts Een screencast is een digitale opname van computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurt. Vaak zijn deze screencasts voorzien van commentaar van de maker. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Screencast Dit is een heel handig hulpmiddel in een krachtige leeromgeving!  Je geeft aanschouwelijk uitleg, los van het klaslokaal. Via een website (bvb embedden op je blog) of je elektronische leeromgeving (ook embedden). Anytime, anyplace, anywhere ...  Het is heel visueel, en bevordert zo het leren (Beeldslim, visueel-ruimtelijke intelligentie).  Het is heel helder, soms is het moeilijk om alles mooi op papier neer te schrijven hoe je iets doet. De screencast toont hoe het moet en geeft mondeling extra uitleg.  Je kan het gebruiken om feedback te geven op werkstukken, taken, etc. In plaats van alles uit te tikken, spreek je het in. Zie je nog meer mogelijkheden?  ... …
 23. 23. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo23 Hoe een screencast maken? Er zijn verschillende mogelijkheden om een screencast te maken. De eenvoudigste zijn: Screenr en Screencast-o-matic. Deze zijn volledig web-gebaseerd, werken dus in de browser. Wat heeft de browser nodig?Java . Dat is normaalgezien geïnstalleerd, of de browser zal daar om "vragen". Beperking? Weinig extra mogelijkheden of bewerking, enkel opnemen. En beperkt in de tijd: Screenr: 5 minuten , Screencast-o-matic: 15 minuten. Hoe werkt Screenr (trailer van hun site): http://www.screenr.com/ Opmerking: Screencasts zijn een essentieel onderdeel in het didactische principe “Flipping the classroom”. ‘Een klaslokaal kan soms een onnatuurlijke leeromgeving zijn. Je zet een groep leerlingen bij elkaar, neemt klassikaal de lesstof door en hoopt dat leerlingen geconcentreerd naar je luisteren.’ Dit zijn de woorden van Jelmer Evers, een docent geschiedenis die er ongeveer een jaar geleden voor heeft gekozen het roer letterlijk om te gooien. Vrijwel geen klassikale
 24. 24. Navorming ICT ondersteund leren @coltd_eeklo24 instructies meer, maar YouTube-colleges. Flipping the classroom heet het concept, ofwel het omdraaien van de les.’ Leerlingen luisteren en kijken thuis naar de uitleg van de lesstof, waardoor er in de les tijd vrijkomt voor dingen die normaal als huiswerk worden opgegeven: opdrachten maken, met digitaal lesmateriaal werken, onderzoek doen, in groepjes werken, etc. Vandaar de term ‘flipping the classroom’. Het idee is afkomstig van de Khan Academy. Bron: http://www.onderwijsvanmorgen.nl/flipping-the-classroom/ Opgelet: Flipping the classroom is eigenlijk een vorm van demonstreren. Chris Dede: ‘I think that the flipped classroom is an interesting idea if you want to do learning that is largely based on presentation. You use presentation outside of the classroom.’ No more, no less. http://usergeneratededucation.wordpress.com/2011/11/20/flipped-classroom-full-picture-an- example-lesson/ Veel succes! Nog vragen? @brambruggeman op Twitter 

×