SlideShare a Scribd company logo

Ese, dita e sotme.docx

Dita e sotme ese

1 of 1
Download to read offline
Asgjë nuk është më e vlefshme se dita e sotme
Do të doja ta filloja këtë ese me një fragment nga “Letra e lamtumirës” e G.G. Markezit. Në
fakt kjo pjesë e shkruar prej këtij shkrimtari të madh, është e vërteta më e gjallë e temës së
lartpërmendur.
“Nëse për një çast Zoti do të harronte se unë jam një kukull lecke e do të më dhurojë paksa
jetë, ka gjasa se nuk do të them gjithçka që mendoj, por patjetër do ta mendoj çdo gjë që do
ta them. Do t’iu jepja vlerë gjërave, jo për vlerën që kanë, por për kuptimin e tyre. Do të flija
pak, do të ëndërroja më shumë. E kuptoj se për çdo minutë që i mbyllim sytë, humbim
gjashtëdhjetë sekonda dritë.”
Ne të gjithë jemi individë unikë dhe jo të gjithë kemi të njëjtat mendime dhe perceptime për
kohën dhe mënyrën se si ne e konceptojmë vlerën e saj. Mendoj se ajo që njerëzit bëjnë
gabimin më të madh në jetën e tyre, është se mendojnë që kanë Kohë. Por, a e kemi vërtet
këtë kohë? A e kuptojmë se sa është e çmuar cdo ditë e cdo moment? Jeta nuk është gjë
tjetër veçse një udhëtim me mësime, vështirësi, dhimbje zemre dhe momente të veçanta.
Jeta është vërtet një dhuratë shumë e çmuar. Çdo moment i jetës është një mundësi, për të
vepruar për të zhvilluar dhe shprehur virtytet tona.
Rrugë nuk ka, ato krijohen duke ecur. Çdo moment i përpjekjeve tona, na hap rrugën drejt
së ardhmes. Një person është i mençur vetëm kur ai/ajo, është i gatshëm të reagojë në cdo
moment, në mënyrën sa më të mirë të mundshme, jo vetëm për vete, por edhe për ata që e
rrethojnë. Në fund të fundit kjo do të na çojë në destinacionin tonë, në qëllimin tonë në
jetë. Rruga nuk do të jetë gjithmonë e shtruar; në fakt, gjatë gjithë udhëtimeve tona, do të
përballemi me shumë sfida. Këto sfida gjithmonë do të provojnë guximin, pikat e forta,
dobësitë dhe besimin tonë. Gjatë rrugës sonë, ne mund të hasim në pengesa, por që nuk
duhet të na lëkundin, duke na bërë të humbim vlerën e të sotmes. Jo më kot populli thotë
“Punën e sotme, mos e ler për nesër.” Për të qenë në rrugën e duhur, duhet t'i kapërcejmë
këto pengesa. Sekreti i jetës është ta jetosh cdo ditë sikur të jetë dita e fundit, edhe pse kjo
duket si klishe. Ne nuk duhet ta matim jetën tonë në bazë të zotërimeve materialiste, por
me vlerën e njerëzve, pa të cilët nuk mund të jetojmë.
Ekziston gjithmonë një e nesërme dhe jeta na jep edhe mundësi të tjera që t’i bëjmë gjërat
siç duhet, por nëse bëjmë gabime na mbetet vetëm e sotmja. E nesërmja nuk është e sigurt
për askënd, si i ri, si i vjetër.

Recommended

Research for different real world technology modelling simulations copy.docx
Research for different real world technology modelling simulations copy.docxResearch for different real world technology modelling simulations copy.docx
Research for different real world technology modelling simulations copy.docxbrajanosmani
 
Qarkullimi I automjeteve.docx
Qarkullimi I automjeteve.docxQarkullimi I automjeteve.docx
Qarkullimi I automjeteve.docxbrajanosmani
 
Worksheet 3 grade 10.docx
Worksheet 3 grade 10.docxWorksheet 3 grade 10.docx
Worksheet 3 grade 10.docxbrajanosmani
 
434492667-2016-Libbri-i-Mesuesit-Gjeografi-10.pdf
434492667-2016-Libbri-i-Mesuesit-Gjeografi-10.pdf434492667-2016-Libbri-i-Mesuesit-Gjeografi-10.pdf
434492667-2016-Libbri-i-Mesuesit-Gjeografi-10.pdfbrajanosmani
 
4.1 Shkolla dhe funksionet e saj .pptx
4.1 Shkolla dhe funksionet e saj .pptx4.1 Shkolla dhe funksionet e saj .pptx
4.1 Shkolla dhe funksionet e saj .pptxbrajanosmani
 
3.5-3.6 TE DREJTAT NE KONFLIKT DHE KUFIZIMET DHE DOKUMENTET THEMELORE.pptx
3.5-3.6 TE DREJTAT NE KONFLIKT DHE KUFIZIMET DHE DOKUMENTET THEMELORE.pptx3.5-3.6 TE DREJTAT NE KONFLIKT DHE KUFIZIMET DHE DOKUMENTET THEMELORE.pptx
3.5-3.6 TE DREJTAT NE KONFLIKT DHE KUFIZIMET DHE DOKUMENTET THEMELORE.pptxbrajanosmani
 
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024Albert Qian
 

More Related Content

Featured

Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsSocial Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsKurio // The Social Media Age(ncy)
 
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Search Engine Journal
 
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summarySpeakerHub
 
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd Clark Boyd
 
Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Tessa Mero
 
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentGoogle's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentLily Ray
 
Time Management & Productivity - Best Practices
Time Management & Productivity -  Best PracticesTime Management & Productivity -  Best Practices
Time Management & Productivity - Best PracticesVit Horky
 
The six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementThe six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementMindGenius
 
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...RachelPearson36
 
Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...
Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...
Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...Applitools
 
12 Ways to Increase Your Influence at Work
12 Ways to Increase Your Influence at Work12 Ways to Increase Your Influence at Work
12 Ways to Increase Your Influence at WorkGetSmarter
 
Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...
Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...
Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...DevGAMM Conference
 
Barbie - Brand Strategy Presentation
Barbie - Brand Strategy PresentationBarbie - Brand Strategy Presentation
Barbie - Brand Strategy PresentationErica Santiago
 
Good Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them well
Good Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them wellGood Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them well
Good Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them wellSaba Software
 
Introduction to C Programming Language
Introduction to C Programming LanguageIntroduction to C Programming Language
Introduction to C Programming LanguageSimplilearn
 
The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...
The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...
The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...Palo Alto Software
 

Featured (20)

Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsSocial Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
 
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
 
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
 
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
 
Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next
 
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentGoogle's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
 
How to have difficult conversations
How to have difficult conversations How to have difficult conversations
How to have difficult conversations
 
Introduction to Data Science
Introduction to Data ScienceIntroduction to Data Science
Introduction to Data Science
 
Time Management & Productivity - Best Practices
Time Management & Productivity -  Best PracticesTime Management & Productivity -  Best Practices
Time Management & Productivity - Best Practices
 
The six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementThe six step guide to practical project management
The six step guide to practical project management
 
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
 
Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...
Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...
Unlocking the Power of ChatGPT and AI in Testing - A Real-World Look, present...
 
12 Ways to Increase Your Influence at Work
12 Ways to Increase Your Influence at Work12 Ways to Increase Your Influence at Work
12 Ways to Increase Your Influence at Work
 
ChatGPT webinar slides
ChatGPT webinar slidesChatGPT webinar slides
ChatGPT webinar slides
 
More than Just Lines on a Map: Best Practices for U.S Bike Routes
More than Just Lines on a Map: Best Practices for U.S Bike RoutesMore than Just Lines on a Map: Best Practices for U.S Bike Routes
More than Just Lines on a Map: Best Practices for U.S Bike Routes
 
Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...
Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...
Ride the Storm: Navigating Through Unstable Periods / Katerina Rudko (Belka G...
 
Barbie - Brand Strategy Presentation
Barbie - Brand Strategy PresentationBarbie - Brand Strategy Presentation
Barbie - Brand Strategy Presentation
 
Good Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them well
Good Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them wellGood Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them well
Good Stuff Happens in 1:1 Meetings: Why you need them and how to do them well
 
Introduction to C Programming Language
Introduction to C Programming LanguageIntroduction to C Programming Language
Introduction to C Programming Language
 
The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...
The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...
The Pixar Way: 37 Quotes on Developing and Maintaining a Creative Company (fr...
 

Ese, dita e sotme.docx

  • 1. Asgjë nuk është më e vlefshme se dita e sotme Do të doja ta filloja këtë ese me një fragment nga “Letra e lamtumirës” e G.G. Markezit. Në fakt kjo pjesë e shkruar prej këtij shkrimtari të madh, është e vërteta më e gjallë e temës së lartpërmendur. “Nëse për një çast Zoti do të harronte se unë jam një kukull lecke e do të më dhurojë paksa jetë, ka gjasa se nuk do të them gjithçka që mendoj, por patjetër do ta mendoj çdo gjë që do ta them. Do t’iu jepja vlerë gjërave, jo për vlerën që kanë, por për kuptimin e tyre. Do të flija pak, do të ëndërroja më shumë. E kuptoj se për çdo minutë që i mbyllim sytë, humbim gjashtëdhjetë sekonda dritë.” Ne të gjithë jemi individë unikë dhe jo të gjithë kemi të njëjtat mendime dhe perceptime për kohën dhe mënyrën se si ne e konceptojmë vlerën e saj. Mendoj se ajo që njerëzit bëjnë gabimin më të madh në jetën e tyre, është se mendojnë që kanë Kohë. Por, a e kemi vërtet këtë kohë? A e kuptojmë se sa është e çmuar cdo ditë e cdo moment? Jeta nuk është gjë tjetër veçse një udhëtim me mësime, vështirësi, dhimbje zemre dhe momente të veçanta. Jeta është vërtet një dhuratë shumë e çmuar. Çdo moment i jetës është një mundësi, për të vepruar për të zhvilluar dhe shprehur virtytet tona. Rrugë nuk ka, ato krijohen duke ecur. Çdo moment i përpjekjeve tona, na hap rrugën drejt së ardhmes. Një person është i mençur vetëm kur ai/ajo, është i gatshëm të reagojë në cdo moment, në mënyrën sa më të mirë të mundshme, jo vetëm për vete, por edhe për ata që e rrethojnë. Në fund të fundit kjo do të na çojë në destinacionin tonë, në qëllimin tonë në jetë. Rruga nuk do të jetë gjithmonë e shtruar; në fakt, gjatë gjithë udhëtimeve tona, do të përballemi me shumë sfida. Këto sfida gjithmonë do të provojnë guximin, pikat e forta, dobësitë dhe besimin tonë. Gjatë rrugës sonë, ne mund të hasim në pengesa, por që nuk duhet të na lëkundin, duke na bërë të humbim vlerën e të sotmes. Jo më kot populli thotë “Punën e sotme, mos e ler për nesër.” Për të qenë në rrugën e duhur, duhet t'i kapërcejmë këto pengesa. Sekreti i jetës është ta jetosh cdo ditë sikur të jetë dita e fundit, edhe pse kjo duket si klishe. Ne nuk duhet ta matim jetën tonë në bazë të zotërimeve materialiste, por me vlerën e njerëzve, pa të cilët nuk mund të jetojmë. Ekziston gjithmonë një e nesërme dhe jeta na jep edhe mundësi të tjera që t’i bëjmë gjërat siç duhet, por nëse bëjmë gabime na mbetet vetëm e sotmja. E nesërmja nuk është e sigurt për askënd, si i ri, si i vjetër.