Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Неизпратени писма

77 views

Published on

Презентация по проект, свързан с Холокоста и социалната справедливост. Линкът към презентацията със снимки на децата, които са обект на този проект е неактивен, но презентацията може да тук http://neizprateni-pisma.webnode.com/prouchvatelna-dejnost-po-proekta/

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Неизпратени писма

 1. 1. Неизпратени писма Да си припомним изчезналите деца по време на Холокоста
 2. 2. 1. Ане получава „дневника“ за 13-я си рожден. Само че в същността си това е албум за лепене на снимки, писане на пожелания и т.н.. Младата писателка решава, че ще е по-добре да го ползва като дневник. След като го изписва целия, тя започва да пише в тетрадки. Ане пише по-голямата част от дневника си под формата на писма, адресирани до „Кити“. Коя е Кити? Някой вярват, че Кити е приятелка на Ане от преди войната, а други смятат, че името е плод на въображението й. Но не целият дневник е адресиран като писма до Кити. По-ранните писма са адресирани до Кони, Мариан, Еми и Поп. Ане и семейството й са заловени, защото са предадени от някой, който до ден днешен е анонимен. На 4-ти август 1944 г. немски офицери ги арестуват. Карл Силбербауер извършва ареста над семейството и казва, че никога не го е забравил. Тогава е казал на Ото Франк, че дъщеря му е едно много хубаво момиче. Ане умира в концентрационния лагер Берген-Белзен. Майката на Ане умира от глад, сестра й умира от тиф и тя смята баща си за мъртъв. Три дни след смъртта на сестра си, Ане също се разболява от тиф и умира. Лагерът е освободен от британските войски няколко седмици по-късно.
 3. 3. От 7-те души, които са се крили заедно с Ане, оцелява само един. Ото Франк, баща на Ане, оцелява в Аушвиц и е освободен от съветските войници през януари 1945 г. Ото Франк взима дневника на Ане от Мип Хис – холандската гражданка, която помага на семейство Франк. Хис събира дневниците след като войните арестуват клетниците и се надява някой ден да успее да ги върне на Ане. След като Ото получава изписаните страници, той ги изпраща за публикуване с мисълта, че това е било желанието на Ане. Първото заглавие на дневника е „Черната дупка“.
 4. 4. Има опити да се забрани изучаването на дневника в училищата. През 1983 г. училище в Алабама се опитва да премахне книгата от учебния материал. Някои хора, най-вече отричащите Холокоста, смятат, че дневникът на Ане Франк е преправен. Анализ на почерка, хартията и мастилото доказва, че това не е вярно.
 5. 5. Този, който не пише, не знае колко е приятно да пишеш
 6. 6. Части от дневника на Ане
 7. 7. Семейството на Ане Франк и домът и в Амстердам
 8. 8. „Родена съм под щастлива звезда“
 9. 9. Десет причини да напишем писмо до изчезналите деца по време на Холокоста. Обичам да пиша и да споделям мислите си. Искам да разкажа за себе си. Искам да стана писател, защото Ане Франк не е могла. Вярвам, че децата не изчезват просто така, те са звездите на небето. Искам да прочета писмото на всички мои познати и приятели, за да узнаят и те за Ане и другите деца. Искам да направим книжка от всичките писма и да я четем заедно с моите приятели от класа Мисля, че децата трябва да пишат, за да споделят какво чувстват и какво искат
 10. 10. Да си припомним как се пише писмо! Думи – помощници Здравей…, Пише ти….. Моите приятели са: Моето семейст во е: Научих много за децата, които са изчезнали… Пиша ти това писмо, защото….. Аз живея в…. Искам да ти разкажа за игрите, които обичам…. Знам, че няма да получа отговор, защото…. Завинаги твоя/й приятел/ка: Искам всички деца по земята да са щастливи. Моят домашен любимец е ….

×