SlideShare a Scribd company logo
1 of 6
Download to read offline
MJEDIS I PASTËR,
JETË MË E MIRË
C’ESHTE MJEDISI?
• Mjedisi është burimi kryesor i jetës në Tokë dhe për këtë arsye duhet ruajtur dhe
përdorur me kujdes. Mjedisi sot përdoret në mënyrë të pabarabartë në vende të
ndryshme të botës dhe kërcënohet nga faktorë të shumtë. Mbrojtja e tij është një
domosdoshmëri jo vetëm për brezat e sotëm, por edhe për brezat e ardhshëm.
Mjedisi apo ambienti, është tërësia e rrethanave përreth një organizmi ose shume
organizmave, kombinimin I kushteve atmosferike me jeten e gjallesave, zhvillimin,
dhe mbijetesën e organizmave. Mjedisi mund te perkufizohet edhe si teresia e
elementeve biotike dhe abiotike ne Toke.
PAMJE NGA AMBJENTE TE NDRYSHME
NDOTJA E MJEDISIT
• Ndotja e mjedisit eshte nje problem shqetesues ne te gjithe boten. Ndotja mund te
jete ne disa forma, si: ndotja e tokes, ajrit, ujit etj. Ne disa raste, ndotja e ujit
ndodh kur ndotesit perfundojne ne lumenj, liqene, dete etj. Pjesa me e madhe e
ndotesve jane: kimikate,plehra, pesticide, nafte, papasterti te tjera. Ndotja e ajrit
është një problem tjetër të mjedisit që është parë në të gjithë botën. Ndotja e ajrit
mund të jetë krijuar nga fabrika apo kompanitë që clirojne ndotes te ndryshem në
ajër.
NGROHJA GLOBALE
Ngrohja globale është një problem mjedisor. Gazet e tilla si karboni,
clirohen ne atmosfere, dhe po shkaterrojne shtresen e ozonit. Kjo ka cuar
ne rritjen e temperaturave te planetit dhe ne rritjen e nivelit te deteve e
oqeaneve. Niveli i dioksidit të karbonit në ditët e sotme është rreth 30 %
më i lartë se sa ka qenë përpara evoluimit të industrisë. Ajo që të bën më
shumë përshtypje është shpejtësia me të cilën niveli i CO2 është rritur. Nga
njohuritë gjeologjike të njeriut mbi botën për miliona vite bota kurrë nuk
ka përjetuar një rritje aq të shpejte.
Presentation 2 (1)

More Related Content

What's hot

Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitOlsi Sita
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Arbi Shkozari
 
Problemet mjedisore
Problemet mjedisoreProblemet mjedisore
Problemet mjedisoreAnida Rroshi
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...#MesueseAurela Elezaj
 
Ambijenti Natyral dhe Ndotesit
Ambijenti Natyral dhe NdotesitAmbijenti Natyral dhe Ndotesit
Ambijenti Natyral dhe NdotesitSuzana Muja
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
 
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Ervis Cara
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global WarmingGestjana
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Darla Evangjeli
 

What's hot (18)

Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
 
Problemet mjedisore
Problemet mjedisoreProblemet mjedisore
Problemet mjedisore
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 
Ambijenti Natyral dhe Ndotesit
Ambijenti Natyral dhe NdotesitAmbijenti Natyral dhe Ndotesit
Ambijenti Natyral dhe Ndotesit
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
E Erejta Ekologjike
E  Erejta EkologjikeE  Erejta Ekologjike
E Erejta Ekologjike
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 

Viewers also liked

Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)bona4444
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
12X1 T05 01 inverse functions (2010)
12X1 T05 01 inverse functions (2010)12X1 T05 01 inverse functions (2010)
12X1 T05 01 inverse functions (2010)Nigel Simmons
 
Math130 ch09
Math130 ch09Math130 ch09
Math130 ch09Putrace
 
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...AndiRabiaj21
 
Helicobacter
HelicobacterHelicobacter
Helicobactervisar001
 
Web Services: Dje - Sot
Web Services: Dje - Sot Web Services: Dje - Sot
Web Services: Dje - Sot Betim Drenica
 
Intro to logarithms (rev1)
Intro to logarithms (rev1)Intro to logarithms (rev1)
Intro to logarithms (rev1)Inez Hofner
 
Biodiversity projekt
Biodiversity  projektBiodiversity  projekt
Biodiversity projektFacebook
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiErgi Nushi
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinaveornela rama
 

Viewers also liked (15)

Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
12X1 T05 01 inverse functions (2010)
12X1 T05 01 inverse functions (2010)12X1 T05 01 inverse functions (2010)
12X1 T05 01 inverse functions (2010)
 
Math130 ch09
Math130 ch09Math130 ch09
Math130 ch09
 
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
 
Helicobacter
HelicobacterHelicobacter
Helicobacter
 
Culture media
Culture mediaCulture media
Culture media
 
Natyra
NatyraNatyra
Natyra
 
Web Services: Dje - Sot
Web Services: Dje - Sot Web Services: Dje - Sot
Web Services: Dje - Sot
 
Intro to logarithms (rev1)
Intro to logarithms (rev1)Intro to logarithms (rev1)
Intro to logarithms (rev1)
 
Biodiversity projekt
Biodiversity  projektBiodiversity  projekt
Biodiversity projekt
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinave
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 

Similar to Presentation 2 (1)

Similar to Presentation 2 (1) (15)

Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
Ndotja termike
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Mbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne KosoveMbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne Kosove
 
E drejta-ekologjike.internet
E drejta-ekologjike.internetE drejta-ekologjike.internet
E drejta-ekologjike.internet
 
Ajri
AjriAjri
Ajri
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Fiz
FizFiz
Fiz
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
PUNOI BERTI SHEHU
PUNOI BERTI SHEHUPUNOI BERTI SHEHU
PUNOI BERTI SHEHU
 

Presentation 2 (1)

  • 2. C’ESHTE MJEDISI? • Mjedisi është burimi kryesor i jetës në Tokë dhe për këtë arsye duhet ruajtur dhe përdorur me kujdes. Mjedisi sot përdoret në mënyrë të pabarabartë në vende të ndryshme të botës dhe kërcënohet nga faktorë të shumtë. Mbrojtja e tij është një domosdoshmëri jo vetëm për brezat e sotëm, por edhe për brezat e ardhshëm. Mjedisi apo ambienti, është tërësia e rrethanave përreth një organizmi ose shume organizmave, kombinimin I kushteve atmosferike me jeten e gjallesave, zhvillimin, dhe mbijetesën e organizmave. Mjedisi mund te perkufizohet edhe si teresia e elementeve biotike dhe abiotike ne Toke.
  • 3. PAMJE NGA AMBJENTE TE NDRYSHME
  • 4. NDOTJA E MJEDISIT • Ndotja e mjedisit eshte nje problem shqetesues ne te gjithe boten. Ndotja mund te jete ne disa forma, si: ndotja e tokes, ajrit, ujit etj. Ne disa raste, ndotja e ujit ndodh kur ndotesit perfundojne ne lumenj, liqene, dete etj. Pjesa me e madhe e ndotesve jane: kimikate,plehra, pesticide, nafte, papasterti te tjera. Ndotja e ajrit është një problem tjetër të mjedisit që është parë në të gjithë botën. Ndotja e ajrit mund të jetë krijuar nga fabrika apo kompanitë që clirojne ndotes te ndryshem në ajër.
  • 5. NGROHJA GLOBALE Ngrohja globale është një problem mjedisor. Gazet e tilla si karboni, clirohen ne atmosfere, dhe po shkaterrojne shtresen e ozonit. Kjo ka cuar ne rritjen e temperaturave te planetit dhe ne rritjen e nivelit te deteve e oqeaneve. Niveli i dioksidit të karbonit në ditët e sotme është rreth 30 % më i lartë se sa ka qenë përpara evoluimit të industrisë. Ajo që të bën më shumë përshtypje është shpejtësia me të cilën niveli i CO2 është rritur. Nga njohuritë gjeologjike të njeriut mbi botën për miliona vite bota kurrë nuk ka përjetuar një rritje aq të shpejte.