Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
PRIMUL MEU TRIATLON                          ANTRENAMENTUL PE BAZA PULSULUIDe ce sa te antrenezi ...
Testul de obtinere :     - Se face dupa o zi libera de antrenament    - Se efectueaza pe un deal lung de peste 200m...
Intensitatea de efort = ( P. Maxim – P. Minim) x 50% + P. Minim    Adica:     0     50           ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Antrenamentul pe baza pulsului

1,137 views

Published on

Published in: Travel, News & Politics
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Antrenamentul pe baza pulsului

 1. 1. PRIMUL MEU TRIATLON ANTRENAMENTUL PE BAZA PULSULUIDe ce sa te antrenezi pe baza de puls?Pentru ca uneori daca mergi mai repede si mai puternic nu este cea mai buna cale sa obtii rezultate dinantrenamentul tau . Daca vrei sa-ti imbunatatesti performantele mai rapid, ai nevoie sa te antrenezi laintensitatea corespunzatoare.IN ANTRENAMENTUL PE BAZA PULSULUI trebuie sa tii cont de 3 lucruri importante:  Pulsul minim (sau de repaus)  Pulsul maximal  Ecuatia Karvonen 1. Pulsul minim (sau de repaus)Se obtine dupa cca 7 zile consecutive in care iti iei in fiecare dimineata (inainte sa te ridici din pat) pulsulintr-un interval de 60 de secunde. Pulsul cel mai mic din aceasta perioada este pulsul tau minimal. Ceamai simpla metoda pentru obtinerea pulsului este sa numeri bataile inimii cu degetul aratator plasat peincheietura mainii stangi timp de 15 sec, ulterior inmultesti rezultatul cu 4.Pulsul tau minim se va imbunatati (va scadea) pe masura ce forma ta sportiva se va imbunatati. 2. Pulsul maximalCea mai buna si precisa metoda de obtinere a acestei valori este MAXIMAL STRESS TESTPulsul tau maximal este diferit in cele trei discipline, in urmatoarea ordine: Alergarea are cel mai inalt puls deoarece implica cel mai inalt volum de muschi implicati in timpul activitatii
 2. 2. Testul de obtinere : - Se face dupa o zi libera de antrenament - Se efectueaza pe un deal lung de peste 200m - Trebuie sa dai totul din tine (100%)Incalzire - 15min pe langa deal, urmata de un sprint in deal cu viteza maxima (tragi cat te tinpicioarele, inima si plamanii); in ultimele 30 de secunde uita-te la monitorul de puls de 2-3 ori siretine valoarea maxima atinsa = acesta este pulsul tau maxim.CiclismPrincipiile de obtinere sunt exact la fel:Se alege un deal lung, astfel incat “atacul“ sa tina cca 5 min; incalzirea dureaza tot aproximativ15 min; se “ataca“ dealul cu putere maxima astfel incat sa simti cati ard picioarele. Foloseste unmonitor de puls atasat ghidonului astfel incat sati fie mai usor sa vezi valorile. Alege valoarea cemai mare si acela este pulsul tau maxim.InotSe face o incalzire de cca 15 min dupa care se inoata maximal pe 200 m, la sfarsit se numarabataile inimii si se repeta cei 200 m si luarea pulsului. Este recomandat sa se foloseasca unmonitor de puls deoarece este mult mai precis decat numaratul batailor.3. Ecuatia KarvonenNu va speriati – este vorba de o ecuatie simpla si eficienta.Marele fiziolog Karvonen a realizat ca fiecare individ este diferit si dupa ani de cercetari adescoperit o metoda precisa de calculare a zonelor de efort sau a asa numitei intensitati deefort.Asadar, ca sa va fie mai usor vom lucra printr-un exemplu:Andrei are un puls maxim de 200 batai / min si minim de 50 batai / min.ExercitiuVrem sa aflam ce inseamana intensitate 50% pentru un subiect fictiv pe nume Andrei in bataipe minut.
 3. 3. Intensitatea de efort = ( P. Maxim – P. Minim) x 50% + P. Minim Adica: 0 50 200 Minim Rezerva de efort MaximIntensitatea de efort ( sau zona de efort)= (P.Maxim – P.Minim) x 50% + P.Minim= (200 - 50) x 50% + P.Minim= 150 x 50% +P. Minim= 75 + 50= 125 de batai pe minut aceasta este intensitatea de 50% pentru Andrei Asadar daca vrei sa iti afli intensitatea de efort (zona de efort) dorita doar adaugi in formula cat la % doresti si calculezi. Asta dupa ce ti-ai obtinut valorile de P. Maxim si P. Minim prin testele de mai sus. SUCCES!

×