2013 09 25 presentatie knooppunt converging media

531 views

Published on

Presentatie Knooppunt op Converging media conference - 25 september 2013

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
531
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2013 09 25 presentatie knooppunt converging media

 1. 1. 1 Knooppunt.net Digiportail.be
 2. 2. 2 • Knooppunt: • Wat? • Waarom? • Beeld graag! • Cijfers graag! • Onze ethiek & Dan….. • Digitale ® evolutie @ school • Pitchen • Zoomen • Swipen Agenda
 3. 3. 3 • “ “Simplicity is the ultimate sophistication” Één login op 1 platform geeft toegang tot al het digitaal lesmateriaal van alle aangesloten uitgevers www.knooppunt.net www.digiportail.be Één email adres en een activatiecode van een uitgever = toegang tot lesmateriaal Knooppunt: Wat? Leonardo da Vinci
 4. 4. 4 Vzw = Geen winst doelstelling Portaal gratis voor de gebruikers Betaald door de uitgevers Kosten worden gedeeld Een service = Geen catalogus Geen verkoopkanaal Geen complexiteit Knooppunt: Wat?
 5. 5. 5 Knooppunt: Waarom? 1 distributieplatform met overkoepelende centrale organisatie 1 helpdesk 2 sites 4 desktop apps 2 webapps 6 native apps “Uitgevers onderscheiden zich op het niveau van de inhoud”
 6. 6. 6 Knooppunt: Beeld graag!
 7. 7. 7 • Sinds 2009 • 1 Vzw met een uitgeveronafhankelijke projectleider • 6 uitgevers • 1 Operationele werkgroep (operationeel) • 1 Stuurgroep (strategisch) • 1 Raad van Bestuur (bestuur) • > 249 000 accounts met actief lesmateriaal • Lager onderwijs: Leerkrachten • Secundair onderwijs: Leerkrachten & leerlingen • >615 000 actieve licenties • > 4000 verschillende “producten” Knooppunt: Cijfers graag!
 8. 8. 8 Knooppunt: Onze ethiek Uitgeverij-neutraal Geen promotie van een methode of uitgeverij Geen voorrang: groot én klein Innovatie op de snelheid van de gebruikers Niet te ver doorgedreven om digitale maagden niet te verliezen, maar ook niet te conservatief om de digitale ®evolutie te missen Geen producten waarvoor er geen infrastructuur en ondersteuning is in de scholen of geen training beschikbaar voor leerkrachten “You don't understand anything unless you understand there are at least 3 ways." Marvin Minsky
 9. 9. 9 Knooppunt: Onze ethiek Inclusief! Toegankelijk en begrijpelijk voor alle gebruikers Niet enkel voor de techneuten, de bezitters van specifieke software of elektronische leeromgevingen, de Microsoft- of Apple-adepts, de scholen met geld, … Kwaliteit producten en inhoud Educatieve uitgevers concurreren op vlak van inhoud, niet op vlak van technologie Kwaliteit vanaf pagina 1: gebruikers hoeven niet tussen honderden producten, sites, … te zoeken naar kwaliteit, hoeven de leerplannen niet te doorgronden, kunnen focussen op hun leerlingen met behulp va lesmateriaal gemaakt door teams van vak-leerkrachten “Quality is never an accident; it is always the result of intelligent effort” John Rusking
 10. 10. 10 En dan…
 11. 11. 11 En dan…
 12. 12. 12 DIGITALE ® EVOLUTIE: het doel en de middelen? • Is er voldoende infrastructuur beschikbaar? • Internet-, software & hardware producenten hebben allerlei producten en formules om de scholen te bedienen • Weten kinderen hoe ze een tablet of PC moeten bedienen? • Is er kwalitatief educatief DIGITAAL lesmateriaal? • 95% van lesmateriaal educatieve uitgevers is ook digitaal beschikbaar en bereikbaar (Knooppunt.net is 100% digitaal) • Is er ruimte voor diversiteit in aanpak? Er is een gamma aan methodes en digitale (aanvullende) middelen waaruit leerkrachten kunnen kiezen vanuit hun eigen deskundigheid, waarbij ruimte is om die te verrijken en aan te vullen conform eigen noden en wensen Digitale ® evolutie @ school: Pitchen
 13. 13. 13 DIGITALE ® EVOLUTIE: het doel en de middelen? • Uitgevers streven in samenwerking met teams van leerkrachten – auteurs, om, in een concurrentieel open markt, het verschil te maken door de beste methodes te ontwikkelen • Gebruikmakend van de zich ontwikkelende technologieën • Zich aanpassend aan de veranderende noden van leerlingen en leerkrachten. • In overeenstemming met curricula, eindtermen, leerplandoelstellingen en andere educatieve standaarden, • Gebaseerd op internationaal aanvaarde wetenschappelijke inzichten in lesgeven en leren, • Conform de meest recente pedagogische ontwikkelingen Voor optimaal leereffect Digitale ® evolutie @ school: Pitchen
 14. 14. 14 DIGITALE ® EVOLUTIE: a closer view • Is er voldoende infrastructuur beschikbaar? • Beschikken alle scholen over dezelfde financiële middelen? • Weten kinderen hoe ze een tablet of PC moeten bedienen? • Ze kunnen pitchen, zoomen, sliden, apps downloaden, gamen, closen, chatten, googlen, maar volstaat deze kennis, kunnen ze info filteren, kritisch denken, conclusies trekken, info opslaan? • Zijn leerkrachten voldoende digitaal voorbereid? • Is er voldoende ondersteuning / training? Volstaat vakkennis, volstaat digitale kennis of toch best allebei? • Is er kwalitatief educatief DIGITAAL lesmateriaal? • 95% van lesmateriaal educatieve uitgevers is ook digitaal beschikbaar, maar heeft het digitale een pedagogische meerwaarde over de papieren versie? Digitale ® evolutie @ school: Zoomen
 15. 15. 15 Digitale ® evolutie @ school: Zoomen Media wijsheid Kwaliteit Geld Kennis Opleiding Infrastructuur Inhoud “The weakest link in a chain is the strongest because it can break it” Stanislav Lec Technologie
 16. 16. 16 Digitale ® evolutie @ school: Zoomen
 17. 17. 17 Digitale ® evolutie @ school: Swipen DIGITALE ® EVOLUTIE: The next page • Via Edutab: • een universitair onderzoeksproject in samenwerking met het ganse onderwijsveld om het leereffect te onderzoeken van digitaal versus papier voor een selectie van vakken • Via : onderzoek naar educatieve games, mogelijkheden rond interactief werken op content, nieuwe business modellen die meer flexibiliteit in gebruik toelaten, leereffect individueel leren, …
 18. 18. 18 DIGITALE ® EVOLUTIE: The next page • In dialoog met de scholen, de leerkrachten, de ICT coördinatoren, de koepels, de hard- & software producenten, de ministeries, de leerlingen, de ouders, de auteurs, de uitgevers .... Zoeken naar een optimale synergie tussen digitaal en papier, tussen statisch en interactie, tussen the world wide web en closed sources, om tot het beste leereffect te komen Digitale ® evolutie @ school: Swipen

×