Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

2013 05 29 ict coördinatordag

482 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

2013 05 29 ict coördinatordag

 1. 1. 1Knooppunt.netICT Coördinatordag VSKO29 mei 2013
 2. 2. 2• Introductie• Mission Statement Educatieve Uitgevers• Situering Knooppunt• Ontstaan & doel Knooppunt• Organisatie• Diensten Knooppunt• Nu• Knooppunt-waarden• Knooppunt plannen• Silverboard-app versus Knooppunt-app• DEMO knooppunt app• Vaak gemelde problemen• Richtlijn voor ondersteuning bij problemen• ICT integratie uitdagingen• Knooppunt onderzoekstrajectenAgenda
 3. 3. 3• ““Simplicity is the ultimate sophistication”Één login op 1 platform geeft toegang tot al het digitaallesmateriaal van alle aangesloten uitgeverswww.knooppunt.netwww.digiportail.beÉén email adres en een activatiecode van een uitgever =toegang tot lesmateriaalKnooppunt: introductieLeonardo da Vinci
 4. 4. 4Knooppunt: Introductie1 standaard overzicht van het geactiveerd lesmateriaal1 helpdesk“Uitgevers onderscheiden zich op het niveau van de inhoud”
 5. 5. Mission StatementEducatieve uitgevers• Waarom kiezen voor professioneel ontwikkeld lesmateriaal?• Professioneel ontwikkeld lesmateriaal heeft de coherentie, destructuur en de reikwijdte die leerlingen nodig hebben en dieleerkrachten verwachten• In overeenstemming metcurricula, eindtermen, leerplandoelstellingen en andereeducatieve standaarden,• Met aandacht voor de specificiteit van elk niveau vanopleiding,• Gebaseerd op internationaal aanvaarde wetenschappelijkeinzichten in lesgeven en leren,• En conform de meest recente pedagogische ontwikkelingen.5
 6. 6. Mission statementEducatieve uitgevers• Educatieve uitgevers leveren:• Keuze, door competitie in een open markt,• Kwaliteit, door het combineren van de beste auteurstalenten, hetscherpste redacteurswerk en de kennis van de noden van degebruikers,• De middelen die curriculumveranderingen in de klas brengen,• Meerwaardecontent die de digitale technologieën leerrelevantmaakt.• In een open markt zullen uitgevers:• Innoveren in antwoord op nieuwe uitdagingen.• Kwaliteitsvol lesmateriaal doelgericht en duurzaam ontwikkelen.• Zich aanpassen aan de veranderende noden van leerlingen enleerkrachten.• Gebruikmaken van de zich ontwikkelende technologieën.Allemaal op eigen risico6
 7. 7. 7• Ontstaan• Initiatief van 2 uitgevers en sinds 2009 geleid vanuit Boek.beals aparte vzw• Doel• Eenduidigheid• 1 login op 1 platform geeft toegang tot al het digitaallesmateriaal van de aangesloten uitgevers• Voor leerkracht én leerling• 1 helpdesk• Gebruikersgemak• 1 standaard overzicht van lesmateriaal• Alle updates op dezelfde plek• Kwaliteitsgericht• Met respect voor auteursrechtOntstaan & doel Knooppunt
 8. 8. 8Uniek in Europa: content grootste uitgeverssamen op 1 gratis siteDe partners:Knooppunt organisatie
 9. 9. 9Vzw = Geen winst doelstellingPortaal gratis voor de gebruikersBetaald door de uitgeversKosten worden gedeeldEen service =Geen catalogusGeen verkoopkanaalGeen complexiteitKnooppunt organisatie
 10. 10. 10• Gemeenschappelijk en dus in beheer Knooppunt• Overzicht van lesmateriaal• Activatie• Beschikbaarheid• Gebruikersbeheer (wachtwoorden / scholen / etc)• Helpdesk• Nieuwe gemeenschappelijke initiatieven• Ondersteuning innovatie / research• Uitgever specifiek• Vorm / inhoud / werking specifiek lesmateriaal• Verkopen / verdelen activatiecodesKnooppunt organisatie
 11. 11. 11• Knooppunt-site• www.knooppunt.net & www.digiportail.be• Alle digitale producten van de verschillende uitgevers• Digitale oefeningen• Handleidingen• Bordboeken• Leer(werk)boeken• Opvolgingssysteem• Links• Naar methodesites• Multimedia• YouTube• InternetsitesKnooppunt-diensten
 12. 12. 12Knooppunt-dienstenaddendaDigitale oefeningenmethodesitesmethodesitesyoutubeopvolgingssysteemmultimedia+- 2300 producten
 13. 13. 1350 000 leerkrachten 350 000 leerlingenSecundair onderwijs hoofdzakelijkMaar grote foutmarge door identificatie op basis van email+- 560 000 actieve licentiesVroeger oefeningen thuis bij start schooljaar en examen periodesNu met bordboeken ook in de klasKnooppunt: nu
 14. 14. 14Knooppunt-waardenUitgeverijneutraalGeen promotie van een methode of uitgeverijGeen voorrang: groot én kleinInnovatie op de snelheid van de gebruikersNiet te ver doorgedreven om digitale maagden niet te verliezen, maarook niet te conservatief om de digitale evolutie te missenGeen producten waarvoor er geen infrastructuur en ondersteuning is inde scholen of geen training beschikbaar voor leerkrachten"You dont understand anything unless you understand there are at least 3ways."Marvin Minsky
 15. 15. 15Knooppunt-waardenInclusief! Toegankelijk en begrijpelijk voor alle gebruikersNiet enkel voor de techneuten, de bezitters van specifieke software ofelektronische leeromgevingen, de Microsoft- of Apple-adepts, descholen met geld, …Kwaliteit producten en inhoudEducatieve uitgevers concurreren op vlak van inhoud, niet op vlak vantechnologieKwaliteit vanaf pagina 1: gebruikers hoeven niet tussen honderdenproducten, sites, … te zoeken naar kwaliteit, hoeven de leerplannenniet te doorgronden, kunnen focussen op hun leerlingen“Quality is never an accident; it is always the result of intelligenteffort.”John Rusking
 16. 16. 16ICT integratie: huidige situatie
 17. 17. 17RADICAAL DIGITAAL  KRIJT en PAPIERGrote verscheidenheidVerschillende snelhedenStructureel ongemakOpleiding & infrastructuurKostenbesparendICT integratie: huidige situatie
 18. 18. 18SEPTEMBER 2013: Knooppunt kiosk met e-boekenEen gemeenschappelijke ‘boekenkast’ voor educatievebordboeken / e-boekenVersterking van profiel educatieve uitgevers & knooppunt door hetleveren van een extra, kosteloze service naar de klantGebruiksgemak en transparantie voor gebruikersKosten delenBeantwoorden op een actuele vraag van de marktGeen shop / geen catalogus / geen meerprijs per licentie / geenkost voor gebruikerKnooppunt: plannen
 19. 19. 19Kenmerken knooppunt kioskAndroid / Windows / IosFunctionaliteitenMultimedia toevoegenOplossingen delenWiskundige toolsOffline / onlineInteractiefNotities…Knooppunt: plannen
 20. 20. 20• Verbeterde ondersteuning• Helpdesk formulier wordt herwerkt• Veelgestelde vragen wordt herwerkt• Afbouw ELO koppelingen (eloV / smartschool)• Motivatie:• Geen directe link en veel gebruikersproblemen zonder directalternatief• Focus knooppunt op rol van distributiekanaal educatieve content• Acties:• Communicatie naar gebruikers• Recuperatie van dummy accounts• Uitwerken oplossing voor studenten lerarenopleidingKnooppunt: plannen
 21. 21. 21• Silverboard-app (initiatief van 2 educatieve uitgeverijen)• 2012 -2013 = testjaar• Gratis lesmateriaal in ruil voor feedback over problemen• Test scholen om ervaring uit te testen en problemen te melden(gebruik op scholen anders dan gebruik in testlokalen uitgevers)• Iteratief ontwikkelproces waarbij gemelde problemen de basisvormen voor nieuwe ontwikkeling en fine tuning• Noden betreffende interactief lesmateriaal aftoetsen• Grote investering voor uitgeverijen tegenover beperkte vraagscholen• Knooppunt-app (vanaf september 2013)• Kiosk wordt gebruikt door alle educatieve uitgevers aangeslotenvia Knooppunt• Player wordt uitgever specifiek• Helpdesk bij KnooppuntSilverboard-app vsKnooppunt-app
 22. 22. 22• Functionaliteiten Knooppunt app• Basis is silverboard-app• Web-app én iTunes Store (iOS) én Google Play Store (Android)én Windows 8 Store• Uitbreiding van functionaliteiten op de agenda• Delen van oplossingenlaag met leerlingen• Wiskundige tools• Pagina tussenvoegen• Beheer ruimte• Uitbreiding downloadmogelijkheden• ….• Extra focus op performantie en stabiliteit• Blijvend evolutie te verwachten• Gratis product aanvullend op www.knooppunt.net-siteSilverboard-app vsKnooppunt-app
 23. 23. 23DEMO Knooppunt app
 24. 24. 24• Inloggen lukt niet• Email adres klopt niet• Testje via ‘wachtwoord aanvragen’. Als email niet gekend is, zal dit gezegdworden• Wachtwoord klopt niet• Nieuw wachtwoord aanvragen via link ‘ik ben mijn wachtwoord vergeten’• Account is nog niet geactiveerd• Eerst op link in bevestigingsmail klikken (check ook ‘SPAM’)• Lesmateriaal niet meer zichtbaar of geen lesmateriaal• Lesmateriaal is verlopen• Nieuwe activatiecode aanvragen bij uitgever of via knooppunt site• Lesmateriaal is verborgen• Vakje ‘verborgen lesmateriaal’ aanvinken en knop ‘niet meer verbergen’aanklikken• Lesmateriaal is geactiveerd vanuit andere knooppunt account gebruiker• Vaak voorkomend bij ELO koppelingen• Vragen of ze ander email adres hebben• Activatiecode van ‘verdwenen lesmateriaal’ doorsturen naar knooppuntVaak gemelde problemenSITE (1)
 25. 25. 25• Activatiecode wordt niet aanvaard• Activatiecode is reeds geactiveerd door u• Checken dat lesmateriaal niet op ‘verborgen’ of ‘verlopen’ staat• Activatiecode is reeds geactiveerd door andere gebruiker• Checken dat gebruiker niet nog een extra knooppunt of ELO account heeft ofdat het door de ouders geactiveerd is• Nieuwe activatiecode aanvragen via knooppunt met vermelding van oudeactivatiecode en titel van lesboek• Tikfout in activatiecode• Hoofdletter ‘i’ wordt vaak verward met letter ‘l’ of cijfer ‘1’• Letter ‘O’ wordt vaak verward met cijfer ‘0’• Letter ‘w’ wordt verward met dubbele letter ‘v’• Activatiecode doorsturen naar helpdesk met vermelding van boodschapNote:In de nieuwe codes worden deze karakters niet meer opgenomen• Duurtijd activatiecode is verlopen• Activatiecode + titel lesboek doorsturen naar helpdesk voor een nieuwe codeVaak gemelde problemenSITE (2)
 26. 26. 26• School wordt niet gevonden• Scholenlijst komt van departement onderwijs. Naam is misschien nietde ‘roep’ naam• Zoeken op postcode en (deel van de) straat• Activatiecode is reeds geactiveerd door u• Checken dat lesmateriaal niet op ‘verborgen’ of ‘verlopen’ staat• Verwijderen lesmateriaal of account• Het is niet mogelijk om lesmateriaal te verwijderen, maar advies om hetin deze situatie te verbergen zodat het uit het overzicht verdwijnt• Het is niet mogelijk om zelf accounts te verwijderen omwille van risicodat dit per ongeluk of impulsief gebeurt• Mailtje naar helpdesk met verklaring voor verzoek. Verwijderen isonherroepelijk verwijderen uit de database, waarbij alle traces verdwijnen• Bevestigingsmail – wachtwoord mail komt niet aan• Checken van de mailbox ‘ongewenste mail’ / ‘SPAM’Vaak gemelde problemenSITE (3)
 27. 27. 27• Grootte app• Producten bevatten veel meer componenten dan gewoon boek(multimedia, oplossingenlaag, aantekeningenlaag, technischefunctionaliteiten, …)• Zie evolutie eerste gsm tov huidige smartphone• Beelden niet scherp / niet vloeiend• Hangt samen met de grootte van de app• Teveel detail maakt downloaden traag, te weinig detail geeft slechtresultaat zoomen• Uitvallen / niet opstarten / ellenlange download van nieuwe versies• Combinatie van mogelijke oorzaken: grootte product, technischeproblemen Silverlight (Microsoft), internetverbinding, piek vangebruikers op bandbreedte, pc-specifieke componenten, verschillendeversies browser, operating systems, ….• Opslaan van gegevens• Combinatie van gebruikersacties en uitwerking functionaliteitVaak gemelde problemenAPP: gebruikersgemak (1)
 28. 28. 28• Oplossingspistes• Inhoudelijk door uitgever (op basis van feedback gebruiker)• Afwegen mate van detail tov grootte• Afwegen van diversiteit aan functionaliteit tov snelheid• Functioneel• Storage management• Fine tuning aantekeningenlaag• Continue interactie met gebruiker om gebruiksgemak te verbeteren• Technisch• Evoluties op de markt• Hosting• IT-infrastructuur in scholen• Blijvend onderzoek• Duidelijke melding van problemen die opduiken• Suggesties welkomVaak gemelde problemenAPP: gebruikersgemak (2)
 29. 29. 29• Gebrek aan interactiviteit• Heel erg lesmateriaalgebonden (sommige uitgeverijen zetten in opmethodesites incl opvolgingssystemen, andere focussen opbordboeken).• Er moet nog uitgebreid onderzoek verricht worden naar welke vormenvan interactiviteit positief effect hebben op het leereffect• Welke vorm van interactiviteit is gewenst?• Boek achter glas (zie ook interactiviteit)• Uitgevers hebben erg veel inspanningen gedaan om op korte termijnvoor bepaalde vakken waarvoor nog weinig digitaal lesmateriaalaanwezig was, dit alsnog digitaal aan te kunnen bieden, waarbij hetaanbieden van verrijkte pdf’s het meest haalbaar was• Oplossingenlaag simplistisch (specifiek voor open vragen)• Uitgeversafhankelijk• Beschikbaarheid pdf buiten app om• Ondermijnt de leefbaarheid en innovatiekracht van de uitgeverijenVaak gemelde problemenAPP: Productvorm (1)
 30. 30. 30• Oplossingspistes:• Inhoudelijk voor de uitgeverijen• Zetten in op en participeren in onderzoekstrajecten naar ‘goede’vormen interactiviteit / lesmateriaal• Rekening houdend met vraag en aanbod• Blijven investeren in ontwikkelen van nieuw digitaal lesmateriaaldat voldoet aan curriculum en kwaliteitseisen• Functioneel• Nieuwe functionaliteit in oplossingenlaag om die tijdelijk te kunnendelen met leerlingen• Opmerkingen / suggesties melden aan uitgeverijen / Knooppunt• Technisch• We zullen ons best doen om de stabiliteit van de app te verbeteren• Aanbieden pdf’s enkel binnen een omgeving die rekening houdtmet auteursrechtVaak gemelde problemenAPP: Productvorm (2)
 31. 31. 31• Communicatie• Het was een testjaar en dat is een beetje zoeken• Proportioneel hebben uitgeverijen veel tijd geïnvesteerd in de app• Soms problemen die niet duidelijk gemeld waren• Reactiesnelheid oplossingen• Hoge complexiteit (analyse van probleem)• Is een prioriteit en kan altijd beter• Procedures zijn te omslachtig en te onbetrouwbaar• Interactie met leerkrachten die eigen lesmateriaal ontwikkelen• Uitgeverijen werken met leerkrachten voor ontwikkeling vanlesmateriaal• Dienen wel met lesmateriaal voor de ganse scholengroep te komenVaak gemelde problemenAPP: Organisatie (1)
 32. 32. 32• App onder Knooppunt-beheer• 1 helpdesk – 1 aanspreekpunt moet communicatie vlotter doenverlopen• Nuance: gezien de complexiteit van de materie (zie pc-afhankelijk, internetverbinding, piekperiodes) soms niet evident omonmiddellijk een oplossing te kunnen bieden, maar de intentie is er welom alle problemen op te lossen binnen een redelijke periode• Duidelijkheid• Intentie van Knooppunt is immer om eenvoudig te zijn• Alle suggesties rond simplificatie van procedures welkom• Interactie met leerkrachten die eigen lesmateriaal ontwikkelen• Op te pikken met de verschillende uitgeverijen – die zijn altijd op zoeknaar enthousiaste, geïnspireerde auteurs• Suggesties voor Knooppunt ook altijd welkomVaak gemelde problemenAPP: Organisatie (2)
 33. 33. 33• Verzoek om problemen altijd te melden• Duidelijke omschrijving van het probleem• Vermelding operating system / app-versie / titel lesboek• Schermafbeelding van probleem meesturen• Knooppunt-helpdesk (knooppunt@boek.be)• Eerstelijnshelpdesk (verzorgt dispatching naar uitgevers)• Alle Knooppunt-site- en app-problemen• ICT-coördinator• Uitgever• Nieuw digitaal lesmateriaal• Inhoudelijke opmerkingenRichtlijnen voor ondersteuningbij problemen
 34. 34. 34ICT integratie: uitdagingen
 35. 35. 35ICT integratie: uitdagingenMedia wijsheidKwaliteitGeldKennisOpleidingInfrastructuurInhoud“The weakest link in a chain is the strongest because it can break it”Stanislav LecTechnologie
 36. 36. 36ICT integratie: uitdagingen
 37. 37. 37App-ontwikkeling en -ondersteuningGrote verscheidenheid in productenVerschillende snelheden van gebruikersVerscheidenheid in vraagStructureel ongemakOpleiding & infrastructuur in scholenKostenbesparend (nu dubbelop)Klein testpubliekVeel factoren die het succes (of niet) bepalenICT integratie: uitdagingen
 38. 38. 38Knooppunt:onderzoekstrajectenBusinessmodelMeerkanalenauteursomgevingInteractief werken op contentAdaptief lerenIndividueel lerenLeereffect digitaal versus papier
 39. 39. 39Knooppunt:onderzoekstrajecten

×