Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gunakan BM dengan betul

4,160 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Gunakan BM dengan betul

 1. 1. GUNAKANLAH BAHASA YANG BETUL GUNAKANLAH BAHASA YANG BETUL
 2. 2. 1. CARA MENULIS EJAAN KATA MAJMUK 1.1 Dipisahkan 1.2 Disatukan Kata majmuk yang sudah mantap disatukan
 3. 3. 2. MENULIS PARTIKEL “PUN” Terdapat 13 perkataan yang perlu ditulis dengan partikel “pun”
 4. 4. 3. PENULISAN KATA SINGKAT Kata singkat dalam bahasa Melayu ialah ku, kau, mu, dan -nya 3.1 Ditulis Serangkai 3.2 Bagi Nama Tuhan (Allah)
 5. 5. 4. PENGGUNAAN KATA SENDI NAMA Awalan di- dan ke- hendaklah ditulis serangkai dengan kata dasar yang mengikutinya, misalnya 4.1 Awalan di- dan ke- di- = awalan diangkat angkat = kata dasar Contoh yang lain ialah
 6. 6. 4. PENGGUNAAN KATA SENDI NAMA Kata sendi nama di dan ke hendaklah ditulis terpisah daripada kata nama atau frasa nama yang mengikutinya, misalnya 4.2 Kata Sendi Nama di dan ke di = kata sendi nama di sawah sawah = kata nama Contoh yang lain ialah Kata sendi nama di tidak boleh digunakan untuk menunjukkan keterangan waktu atau masa. Kata sendi nama yang betul ialah pada . Lihatlah rajah yang berikut.
 7. 7. 4.3 Kata Sendi Nama dari dan daripada KSN dari digunakan untuk menyatakan arah, tempat dan waktu. KSN daripada digunakan untuk menyatakan perkara, selain arah, tempat dan waktu. 4.4 Kesilapan Penggunaan Kata Sendi Nama
 8. 8. 4.5 Betulkan Kesilapan yang Berikut
 9. 9. 5. ELAKKAN LEWAH
 10. 10. 6. PENGGUNAAN KATA BILANGAN
 11. 11. 7. HUKUM D - M Perkara yang diterangkan mendahului yang menerangkannya. Contoh
 12. 12. 8. IMBUHAN DALAM BAHASA MELAYU 8.1 Imbuhan Asli 8.1 Imbuhan Asli
 13. 13. 8. IMBUHAN DALAM BAHASA MELAYU 8.2 Imbuhan Pinjaman pro-, anti-, pra-, dan lain-lain hendaklah disatukan dengan kata nama am, misalnya Bagi kata nama khas, tanda sempang ( - ) hendaklah digunaan, misalnya
 14. 14. 9. ELAKKAN DARIPADA KESALAHAN EJAAN
 15. 15. “ Separuh daripada apa yang anda mahu dalam hidup adalah dengan mengetahui apa yang anda perlu KORBANKAN sebelum anda mendapatnya.” “ Kecemerlangan memerlukan pengorbanan”
 16. 16. MEMANFAATKAN UNGKAPAN YANG MENARIK DALAM PENULISAN KARANGAN
 17. 17. COGAN KATA “ Pengguna bijak faedahnya banyak”, “Bijak berbelanja keluarga bahagia.” Begitulah antara slogan yang sering kita dengar dan tontoni melalui media massa. Dalam masa yang sama, timbul pula slogan “Jualan murah, potongan 70%, Harga Runtuh”. PERIBAHASA Pengguna mudah tertipu terutamanya apabila berhadapan dengan pemborong dan peruncit yang pandai memutar lidah dan mempengaruhi pengguna. Mereka ini juga boleh diibaratkan duri dalam daging kerana mereka bekerjasama dengan pengeluar dalam usaha memonopoli industri negara ini. Usaha bersepadu daripada semua pihak amat perlu dalam menangani masalah tersebut kerana bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Hati kuman sama dicecah, hati gajah sama dilapah. Hasrat tersebut akan menjadi seperti mengira helaian bulu kambing jika terdapat pihak yang memandang enteng dan ada yang bertindak menikam dari belakang.
 18. 18. STATISTIK Hal ini diperkukuhkan lagi melalui statistik yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) sejak empat bulan pertama tahun 2008 iaitu sebanyak 303 kes kehilangan kanak-kanak telah direkodkan. Perangkaan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan menunjukkan sehingga tahun 2008 sebanyak 18.816 juta kenderaan didaftarkan berbanding 7.686 juta pada tahun 1996. FRASA INDAH Untuk pengetahuan saudari, sejak tahun 1990, pihak kerajaan telah berusaha dan menggembleng tenaga untuk menggamit lebih ramai pelancong ke Malaysia. Kecanggihan teknologi maklumat sesungguhnya mencirikan kehidupan yang berkualiti menjelang tahun 2020. Persoalannya, apakah impak yang dapat dirasai daripada kemajuan tersebut? Bidang pendidikan merupakan komponen yang paling diwarnai keupayaan industri ini. Dia aku temui di bawah terik rembang mentari Kuala Lumpur. Tersentak dengan tegurannya membuatkan aku terpana. Antara gamam, antara hairan, segesit itu aku cuba menggali ingatan silam. “ Aku tersenyum tawar. Spontan tangan mendarat pada tahi lalat yang bermukim di sisi bibir kanan. Ingatan lalu berpusar-pusar.”
 19. 19. PETIKAN HADIS DAN AYAT AL-QURAN Kita begitu takut dan sentiasa berwaspada terhadap seseorang atau sesuatu, melebihi daripada perasaan takut terhadap Allah s.w.t. Allah s.w.t berfirman di dalam ayat 62 surah An-Naml yang bermaksud “atas siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila dia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah di samping Allah ada Tuhan yang lain? Amat sedikit kamu mengingati-Nya.”
 20. 20. “ Kejayaan merupakan hasil daripada usaha-usaha kecil yang diulang-ulang setiap hari.” “ Tiada rahsia untuk berjaya. Ia adalah hasil daripada persiapan, kerja keras dan belajar daripada kegagalan.” Japa tumbuh dekat kundur, Orang dapur membasuh kuali; Lupa hanya waktu tidur, Bangun tidur ingat kembali . TERIMA KASIH

×