Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Aleksandar Vučić, politička polarizacija i diskurs na Tviteru [istraživanje]

Istraživanje pominjanja ključne reči Vučić, Vucic i Вучић, kao i hashtagova #Vučić i #Vucic, u periodu od 6. februara do 6. marta 2015. godine.

Istraživanje pokazuje da je odnos prema Aleksandru Vučiću na Tviteru pretežno negativan, u 92% slučaja, a da u isto vreme, mediji o Vučiću izveštavaju u istom tom procentu pozitivno.

Analizom je utvrđeno da je preovlađujući govor podrške Aleksandru Vučiću uglavnom govorni čin tvrdnje, a da se podrška svaki četvrti put izražava obračunom sa neistomišljenicima, pri čemu se najčešće koristi logička pseudoargumentacija.
Istraživanje pokazuje da je preovlađujući govor oponiranja Aleksandru Vučiću je takođe tvrdnja i to u više od polovine tvitova, a po načinu iskazivanja preovladava ironija i sarkazam.

Duboljom analizom diskursa, utvrđena je direktna kauzalnost vrste javnog govora premijera i vrste govora tviteraške javnosti. Posebno uočljiva je zapaljivost govora segregacije, razdvajanja, tipa "ja versus oni", "mi versus vi", koja poziva obe grupe na ponavljanje logičke matrice na Tviteru.

Istraživanje je pokazalo da na Tviteru postoji visok nivo političkog nezadovoljstva obe grupe. "Negativna" grupa ga iskazuje u 100% svojih tvitova, a "pozitivna" grupa svoju podršku premijeru iskazuje političkim nezadovoljstvom prema oponentima u čak polovini slučajeva.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 4.758 jedinstvenih profila koji su objavili 9553 tvitova koji sadrže ključnu reč Vučić. Narativno objašnjenje nalaza možete pogledati ovde http://www.blogopen.rs/2015/03/27/aleksandar-vucic-i-politicka-polarizacija-i-diskurs-na-tviteru/

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Aleksandar Vučić, politička polarizacija i diskurs na Tviteru [istraživanje]

 1. 1. Aleksandar Vučić i politička polarizacija na Tviteru Istraživanje pominjanja premijera Vučića na Tviteru u cilju definisanja političke polarizacije i vrste diskursa na ovoj mreži u periodu od 06. februara do 06. marta 2015. Ključne reči: Vučić, Vucic, #Vučić, #Vucic, Вучић Centar za nove medije Liber, Novi Sad Mart 2015. blogopen.rs ► @blogopen ►libercentar@gmail.com ► office@blogopen.eu
 2. 2. Najpominjanija ličnost na Tviteru: “Lajna mi je samo Vučić”
 3. 3. Uzorak Jedinstvenih profila: 4.758 Oiriginalnih tvitova: 9.553 Total RT: 4.839 Total fave: 23.176 NAPOMENA: Svi statistički i kvantitativni podaci iz ove analize odnose na dan 6. marta, kada je završena online obrada i otpočeta obrada podataka u off-line modu. Budući da je Tviter živ medij, neki podaci (broj RT, fave i sl.) su u međuvremenu porasli, a neki statusi su i izbrisani.
 4. 4. Računaju se svi tvitovi profila i ukupan broj fejvova koje su dobili za njih u posmatranom periodu.
 5. 5. Mediji U “medije” su svrstani svi tvitovi medija, koji na Tviteru prenose svoje vesti, putem naslova i linka, bez obzira da li sama vest nosi pozitivan, neutralan ili negativni sentiment. U ovoj grupi su i “spam nalozi” i tviter nalozi koji imitiraju medije, kao i profili koji vuku RSS feed sa medija i nemaju nikakvu drugu aktivnost. Broj pozitivnih tviter pominjanja ključne reči VUČIĆ preko medija i naslova vesti: 92%
 6. 6. Negativan i pozitivan sentiment tvitova ►Kao tvitovi sa pozitivnim sentimentom karakterisani su svi originalni statusi koji nose pozitivan, ili neutralan sentiment. U ovoj grupi se nalaze i tvitovi kojima su tviteraši, osim svog mišljenja, prenosili vesti sa drugih medija, a sa pozitivnim ili neutralnim sentimentom. ►Negativni sentiment dodeljen je originalnim tvitovima koji pominju ključnu reč “Vučić” u izražavanju negativnog ličnog mišljenja, ili prenose vesti sa medija u kojima se kritikuje premijer.
 7. 7. Odnos pozitivnog i negativnog sentimenta
 8. 8. Pojedinačni statusi. Podaci na dan početka obrade, 6. marta
 9. 9. Koji su to statusi-rekorderi ličnih naloga u broju fave opcija Ilustracije vode na odgovarajuće linkove
 10. 10. Koji su to statusi ličnih naloga, rekorderi po dometu Ilustracije vode na odgovarajuće linkove
 11. 11. Analiza govora pozitivnog sentimenta tvitova Govor koji se koristi u pozitivnim tvitovima najčešće sadrži tvrdnje i podršku. Podrška se u 50% slučajeva izražava kroz negativni odnos prema oponentima. Prema govornom činu, sadržaj je analiziran kao: podrška, tvrdnja, pitanje i savet . Većina tvitova sadrži više od jednog govornog čina.
 12. 12. Način iskazivanja pozitivnog sentimenta Prema načinu iskazivanja, pozitivni tvitovi govornog čina tvrdnje, pitanja i saveta, kvalifikovani su, kada je bilo uslova, i kao ironija ili sarkazam. Ironija ili sarkazam se u ovom slučaju pojavlju prilikom iskazivanja podrške, načinom oponiranja neistomišljenicima.
 13. 13. Kada oponiraju neistomišljenicima, tviteraši koji podržavaju Vučića, koriste ironiju i sarkazam veoma retko.
 14. 14. Analiza govora negativnog sentimenta tvitova Govor koji se koristi u negativnim tvitovima se može, u najširem smislu reči, okarakterisati kao govor otvorene netrpeljivosti. Prema govornom činu, sadržaj je analiziran kao: uvreda, kletva, psovka, pretnja, pitanje, savet, tvrdnja. Većina tvitova sadrži više od jednog govornog čina.
 15. 15. Kada oponiraju Vučiću, tviteraši iz ove grupe najčešće koriste tvrdnje, a kletve i pretnje se pojavljuju samo incidentno.
 16. 16. Način iskazivanja negativnog sentimenta Prema načinu iskazivanja, negativni tvitovi govornog čina tvrdnje, pitanja i saveta, kvalifikovani su, kada je bilo uslova, i kao ironija ili sarkazam.
 17. 17. Kada oponiraju neistomišljenicima, tviteraši iz “negativne” grupe veoma često koriste ironiju i sarkazam, za razliku od “pozitivne” grupe.
 18. 18. Upotreba argumenata u neslaganju Govor, stav, koji je korišćen u izražavanju negativnog mišljenja, po načinu argumentacije grubo je podeljen kao: Govor segregacije (govor razdvajanja, gde se osoba ili grupa stavljaju u poziciju “vi ili mi”) Govor pseudoargumenata (promena predmeta diskusije-ad hominem, govor predrasuda, preterano uopštavanje...)
 19. 19. Vrsta argumentacije prema neistomišljenicima Tvitovi iz “pozitivne” grupe prema neistomišljenicima Tvitovi iz “negativne” grupe prema neistomišljenicima Skoro polovina svih iskaza članova “pozitivne” grupe u komunikaciji prema oponentima, sadrži pseudoargumentaciju.
 20. 20. Govor segregacije “on versus mi” Analiza pokazuje da izjave i događaji u vezi sa premijerom direktno provociraju vrste izjava tviteraša. To se najbolje vidi putem analitike pojavljivanja govora razdvajanja, koji kulminira 2. i 3. marta, nakon objavljivanja autorskog teksta Aleksandra Vučića: Moj odgovor njima, koji bismo takođe okarakterisali kao primer govora segregacije “ja protiv njih / oni protiv mene”.
 21. 21. Dominacija psovki Takođe, primetan porast direktnih tviteraških uvreda i psovki istog/sličnog tipa pronalazimo 3. marta, nakon izjave premijera: “Vičite meni Vučiću pe*deru, ali ne vređajte Novaka”. Ova rečenica je za tviteraše bio “poziv”, tako da je većina uvredljivih tvitova nosila taj sadržaj toga dana u različitim varijetetima u “negativnoj” grupi.
 22. 22. Nepomirljivost razlika iskaza na iste teme
 23. 23. Mediji i RSS nalozi Mediji koji pominju ključnu reč “Vučić” kroz naslove svojih članaka, imaju značajan udeo u broju originalnih statusa u posmatranom periodu. 92% od svih statusa medija nosi pozitivan sentiment.
 24. 24. Ilustracije vode na odgovarajuće linkove Statusi medija, rekorderi po dometu - svet -
 25. 25. Statusi medija, rekorderi po dometu - Srbija - Ilustracije vode na odgovarajuće linkove
 26. 26. Linkovi i medija Najviše deljeni linkovi i fotografije u posmatranom periodu
 27. 27. Najdeljeniji linkovi do 6. marta  Moj odgovor njima, SNS (167 deljenja)  Blair hired to advice Serbia, RT.com (81)  Aleksandar Vučić i prvi put u istoriji, Istinomer (70)  Vucic wants to commit political suicide, RT.com (65)  Serbia: media and government, Peacefare (61) Ovi kvantitativni podaci su naročito izmenjeni (daleko su veći na dan objavljivanja studije nego na dan obrade podataka), budući da je deljenje linkova nastavljeno kada smo uveliko otpočeli obradu prikupljenih podataka. Ovde smo zadržali vrednosti na dan 6. marta. Klikom na linkove može se utvrditi aktuelno stanje.
 28. 28. Najdeljenije fotografije
 29. 29. Metodologija Kvantitativna analiza: Podaci prikupljani preko servisa Tvitni.me u periodu od 6. februara do 6. marta. Prikupljani su samo tvitovi koji sadrže ključnu reč Vučić, Vucic, #Vučić, #Vucic i Вучић. Iz analize izbačeni svi tvitovi koji sadrže ključnu reč “Vučić”, a ne odnose se na premijera Aleksandra Vučića (Andrej Vučić, Ksenija Vučić, Milena Vučić, Tom Vucic...). Kvalitativna analiza: Svaki pojedinačni tvit je određivan po vrsti sentimenta neposrednom analizom (pročitan i obeležen po vrsti, ili po sentimentu). Za tvitove sa nejasnim sentimentom (obično kod ironije), proverena cela prethodna i kasnija konverzacija, ili profil autora tvita. Podeljeni na pozitivne i negativne, tvitovi su potom posebno pojedinačno analizirani dubinskom analizom po vrsti govornog čina, načinu iskazivanja i argumentacije.
 30. 30. Centar za nove medije Liber Blogopen.rs libercentar@gmail.com @blogopen Mart 2015.

×