Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Përdorimi i makinave të kërkimit në diplomacinë digjitale

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 32 Ad

More Related Content

Advertisement

Përdorimi i makinave të kërkimit në diplomacinë digjitale

 1. 1. Përdorimi i makinave të kërkimit në diplomacinë digjitale GRANIT DOSHLAKU MANAFERRA.COM @granitdoshlaku granit.doshlaku@manaferra.com
 2. 2. Download this Slide Deck bit.ly/diplomaciadigjitale
 3. 3. Makinat e kërkimit?
 4. 4. Disa fakte:  66.74% PJESËMARRJE NËTREG  40,000 KËRKIME ÇDO SEKONDË (3.5 MILIARDEÇDO DITË)  1.17 MILIARD PËRDORUESAKTIV  16% DERI NË 20%TË KËRKIMEVE QË BËHEN ÇDO DITË JANE UNIKE  200+ FAKTORË QË MERR PARASYSH PËR RANKIMIN E NJË FAQEJE
 5. 5. Google në Kosovë  Në mungesë të ccTLD përdorim Google.com  Në Shqipëri në fillim të 2013 lansohet Google.al  Mbi 90% pjesëmarrje në treg (Kosovë dhe Shqipëri)  Një numër i produkteve nga Google njohin Kosoven si shtet (Gmail, Maps,AdWords etj)
 6. 6. Google dhe diplomacia digjitale Menaxhimi i reputacionit  Mbi 350,000 kërkime çdo muaj rreth termit ‘kosovo’ (dhe të përafert)  Mbi 100,000 kërkime në vit për termin ‘kosovo war’  Anti-kampanjë nga Serbia Promovimi i aseteve  Mbi 50,000 kërkime çdo muaj për turizmin, kulturën dhe hotelet në Kosovë  Mbi 80% e turistëve përdorin Google për të kërkuar informata rreth një shteti para se ta vizitojnë atë.  Përdoruesit priren ti besojnë më shumë rezultateve që renditen në faqe të parë në Google sesa reklamave.
 7. 7. Menaxhimi i reputacionit
 8. 8. Çfarë kërkohet për Kosovën në Google? Menaxhimi i reputacionit  ‘kosovo war’ [118,800]  ‘kosova savaşı’ [15,600]  ‘kosovo conflict’ [10,560]  ‘kosovo genocide’ [10,560]  ‘kosovo is serbia‘ [10,560]  ‘kosovo recognition’ [26,400]  ‘kosovo independence’ [15,600]  ‘kosovo religion’ [10,560]  ‘kosovo tourism’ [10,560]  ‘kosovo history’ [8,640]
 9. 9. “ ” 94% e përdoruesve shfletojnë vetëm rezultatet në faqen e parë! BURIMI: SEARCHENGINEWATCH.COM
 10. 10. burimi: Kosovo.net
 11. 11. Çka tutje?  Krijimi i kuadrove dhe ekipeve të punës  Krijimi i kanaleve të kontrolluara të komunikimit (uebsajte, blogje, prezenca në rrjete sociale, komunitete online etj)  Krijimi i përmbajtjes për tu publikuar në uebsajte lokale dhe ndërkombëtare  Monitorimi i përmbajtjes që përmend tema me interes dhe relevante për Kosovën  Identifikimi i faqeve që përmbajnë/shkruajnë artikuj për Kosovën dhe kontaktimi I tyre (outreach)  Implementimi i projekteve digjitale me partnerë ndërkombëtar dhe OJQ
 12. 12. Krijimi i kuadrove dhe ekipeve te punes  Krijimi i nje ekipi te brendshem qe do te krijonte strategjine dhe kordinonte punet
 13. 13. Kanalet e komunikimit  Uebsajtet & blogjet  Komunitete online (shembull: forume)  Prezenca në rrjete sociale  Facebook  Twitter  Instagram  Pinterest
 14. 14. Llojet e përmbajtjes  Artikuj  Video  Fotografi  Infografika  Kuize  Raste studimi  Resurse  Libra elektronik  Anketa  Hulumtime etj…
 15. 15. Hulumtimi dhe kontaktimi i faqeve
 16. 16. Monitorimi  Na mundëson të shohim së çfarë po flitet për Kosovën në internet në kohë reale  Na mundëson që të reagojmë ose ti bashkohemi një diskutimi të caktuar  Mund të identifikojmë personat që po promovojnë Kosovën (a.k.a brand ambassadors)  Mund të identifikojmë trendet e fundit në fusha të ndryshme me interes për ne (turizmi?)
 17. 17. Bashkëpunimi me partnerë Strategjia Partnerët Implementimi
 18. 18. Promovimi i Kosovës në Google  kosovo national football team  kosovo capital  kosovo culture  kosovo climate  kosovo food  kosovo hiking  kosovo music  kosovo nightlife  kosovo natural resources  kosovo olympics  kosovo religion  kosovo travel  kosovo youth  etc...
 19. 19. Procesi i promovimit te Kosoves ne Google Strategjia Ekipi Platformat PërmbajtjaOutreach Monitorimi Analizimi
 20. 20. Granit Doshlaku Co-Founder & SEO Director @Manaferra @granitdoshlaku granit.doshlaku@manaferra.com

×