Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Level 3 hybrid wan
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

Molieri (1622 1673)

Download to read offline

Biografia e Molierit.

  • Be the first to like this

Molieri (1622 1673)

  1. 1.  Zhan Batist Pokëlen, i njohur me pseudonimin Molieri, u lind në Paris. I ati punonte si tapicer në oborrin mbretëror. E ëma i vdes herët,por i ati u kujdes që ta shkollojë të birin. Molieri i kreu mësimet e mesme në një kolegj jezuitësh. Pas kolegjit ndoqi fakultetin e drejtësisë. Ai pak kohë punoi si avokat dhe shumë pak e ushtroi profesionin e të atit. Më tepër e tërhiqte roli i aktorit, regjisorit dhe në fund suksesin më të madh e arriti si autor i pjesëve teatrale.  Molieri formoi trupë teatrale, shëtiti tërë Francën për të dhënë shfaqje, por nuk pati sukses, hyri edhe në borxhe, i vetmi përfitim ishte se pati mundësi të njohë për së afërmi jetën e popullit e të mbledh material për veprat e ardhshme të tij. Ai e njohu jetën dhe shpirtin e popullit, karakteret e njerëzve, veset dhe pasionet,që do t’i pasqyrojë në veprat e ardhshme.
  2. 2.  Më 1643 Molieri e lë trupën e tij shëtitëse dhe vjen në Paris. Jep dy shfaqje në Luvër,mbreti e pëlqeu shumë komedinë e tij, prandaj i liroi trupës së tij një sallë në Luvër e Molierit i lidhi pension.Tash Molieri do ta arrijë kulmin e afirmimit të tij në tri plane: si aktor, si komediograf dhe si regjisor. Shkruan pa ndërprerje njërën pas tjetrës 29 komedi, disa nga të cilat janë kryevepra. Fama e tij rritet, mbrojtja e Luigjit të XIV ishte shumë e rëndësishme për të, se me goditjet që u jepte në komeditë aristokratëve, oborrtarëve, hipokritëve , ai bëri shumë armiq dhe atë persona të fuqishëm.  S’qe i lumtur e i qetë as në jetën familjare, sepse martesa që bëri me një artiste të grupit të tij, shumë më e re se ai nuk ishte e suksesshme.  Një veprimtari kaq e dendur, shqetësimet familjare dhe intrigat e shumta të armiqve ndikuan negativisht në shëndetin e tij. Më 1673 pasi luajti në komedinë ” I sëmuri për mend” menjëherë pas shfaqjes vdes. Kryepeshkopi nuk lejoi që të varroset solemnisht, por në fshehtësinë më të madhe në prezencën e priftit dhe të miqve më të ngushtë.
  3. 3.  Tartufi (1664)  Don Zhuani (1665)  Mizantropi (1666)  Koprraci (1668)  Borgjezi fisnik (1670)  I sëmuri imagjinar(1673)  Shkolla e grave (1662) etj.

Biografia e Molierit.

Views

Total views

5,409

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

14

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×