Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

L' escriptura

5,887 views

Published on

 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2Q98JRS ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

L' escriptura

 1. 1. curs 2010-2011 l'escriptura l'escriptura l'escriptura l'escriptura l'escriptura l'escriptura ANY DELS INVENTS
 2. 2. una mica d'història... Les primeres manifestacions que podem relacionar amb l’escriptura són les pintures que trobem en algunes coves on vivien els homes primitius.
 3. 3. S’han trobat figures d’animals i també escenes de caça. Pintaven amb pigments naturals, feien servir els dits i les mans.
 4. 4. Els homes de l’antiguitat van haver d’inventar-se un sistema per portar els comptes. Els mesopotàmics feien marques o senyals amb una canya afilada damunt d’unes tauletes d’argila humida.
 5. 5. A l’antic Egipte els escribes feien servir uns signes anomenats jeroglífics.
 6. 6. Una llegenda explica que els xinesos van inventar la seva escriptura imitant les empremtes dels ocells.
 7. 7. Van ser els fenicis , un antic poble de les costes mediterrànies, els que van inventar l’alfabet.
 8. 8. El primer alfabet tenia 22 lletres, cada una de les quals representava un so. L’alfabet que fem servir actualment en té 26 i prové dels romans.
 9. 9. abecedaris actuals Per a sords Per a invidents
 10. 10. Els egipcis fabricaven una mena de paper amb papir. El papir és una planta. Tallaven la tija d’aquesta planta amb làmines molt fines i les posaven a remullar . Les anaven entrecreuant ben estretes i les aplanaven amb un martell. Quan el paper estava sec ja s’hi podia escriure. del papir al paper...
 11. 11. A Roma es va inventar el pergamí , fabricat amb pell de cabra, de xai o de vedell. Era més resistent i de més bon transportar que el papir i es va servir fins a l’Edat Mitjana.
 12. 12. Els xinesos, primer escrivien a sobre de trossos de seda però, fa 2000 anys,un emperador xinès va demanar a un seu ajudant que inventés un material més barat.Va posar en remull escorça de morera, de bambú i draps vells. Ho va triturar tot i li va quedar una pasta. La va premsar per treure l’aigua i la va deixar assecar. Havia nascut EL PAPER !
 13. 13. Actualment es fa servir fusta triturada molt i molt fina. A les fàbriques se’n fa pasta de paper i unes màquines molt grans l’estiren i l’assequen. Finalment, el paper s’emmagatzema en unes bobines molt grosses.
 14. 14. els primers llibres... Durant molts i molts anys els llibres van ser escassos, perquè eren fets a mà, i això portava molt temps de feina. Els monjos de l’ Edat Mitjana copiaven els textos sobre pergamí. Un artista decorava les pàgines amb dibuixos acolorits i boniques lletres majúscules. Després les pàgines es cosien i es protegien amb una coberta de fusta o cuiro.
 15. 15. La impremta, invenció dels xinesos Els xinesos, fa uns 1200 anys, van descobrir un sistema per copiar pàgines més de pressa. Primer escrivien el text en un full, tot seguit el col.locaven de cap per avall sobre una fusta, pressionaven ben fort i el text quedava marcat a la fusta. Llavors, esculpien les marques invertides i les entintaven. Hi col.locaven un altre full de paper a sobre pressionant suaument i el text quedava imprès.
 16. 16. Gutemberg (1400-1468) Johann Gutemberg va néixer a Alemanya. Va fer dos invents : la tipografia i la impremta. La tipografia consistia en fer totes les lletres de l’alfabet amb peces de metall. Ajuntant les lletres es componien les frases i tot seguit s’entintaven.
 17. 17. El segon invent va ser la premsa d’imprimir . Servia per prémer paper perquè les lletres quedessin ben estampades amb el contacte amb la tinta. Així s’imprimien les pàgines tantes vegades com es volia. Gutenberg va ser el primer que va imprimir un llibre amb lletres soltes. El seu invent va ser copiat de seguida i la publicació de llibres fou més fàcil i barata.
 18. 18. de la canya a l'ordinador... Al llarg del temps s’han anat ideant estris diversos per escriure sobre el fang, papir o paper. Canyes o pals de fusta Pinzells de pèl de cabra Plomes d’oca llapis Plomes d’acer
 19. 19. Al segle XIX, per escriure més ràpid es va inventar la màquina d’escriure. Calia pitjar molt fort les tecles. A poc a poc es van anar perfeccionant fins que es van fabricar les elèctriques. Es podia variar el tipus de lletra.
 20. 20. Al 1938 es va inventar el bolígraf. Quan rodava la boleta de la punta anava deixant anar la tinta sobre el paper.
 21. 21. La invenció dels ordinadors va substituir ràpidament les màquines d’escriure. Amb l’ordinador es poden guardar els escrits en memòria, es poden corregir en qualsevol moment i gràcies a les impressores, es poden imprimir tants exemplars com es vulgui.
 22. 22. la comunicació actual...
 23. 23. i d'ara endavant... ? ?

×