Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Деца у саобраћају

4,281 views

Published on

Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Деца у саобраћају

 1. 1. ДЕЦА У САОБРАЋАЈУ Биљана Поповић, наставник разредне наставе
 2. 2. Деца пешаци Један од главних узрока незгода деце као пешака је „излетање“ на улицу, у којем се деца не заустављају пре преласка улице и не проверавају да ли наилазе возила пре него што пређу улицу.
 3. 3. Основна правила безбедног преласка преко улице 1. Зашто је важно стати испред ивице коловоза? Ивица коловоза је граница твоје безбрижности! СТАНИ!!! Обавезно се заустави сваки пут пре ступања на коловоз! Покажи намеру да желиш да пређеш улицу!
 4. 4. Основна правила безбедног преласка преко улице 2. Које три ствари треба обавезно да урадимо пре него што пређемо улицу? Зауставимо се, добро осмотримо улицу - погледамо лево, десно и поново лево! Затим без трчања пређемо до половине улице, а онда, поново погледамо у десно, па пређемо и другу половину улице.
 5. 5. Основна правила безбедног преласка преко улице 3. Којом брзином треба прећи преко улице? Ходај нормално, никада не трчи преко улице! Не претрчавај преко ње и никада не истрчавај на улицу!!!
 6. 6. Основна правила безбедног преласка преко улице 4. Зашто је важно ићи право преко пута, а не укосо? Преко улице треба прећи најкраћим путем! Када се улица прелази „дијагонално“, пут преласка је дужи и опаснији. Иди право преко улице, а не укосо!
 7. 7. Бранко Коцкица „Како се прелази улица“
 8. 8. Основна правила безбедног преласка преко улице 5. Понекад су аутомобили паркирани на улици. Да ли улицу прелазимо тако што пролазимо између њих? Опасно је „провлачити се“ између паркираних аутомобила. Возач те не види! Може померити паркирано возило и ударити те. Аутомобили блокирају видик другим возачима који те неће видети од паркираних аутомобила, а и теби је тешко да видиш возила која се приближавају. Не ходај између возила и никад не прелази улицу између паркираних и заустављених возила!
 9. 9. Основна правила безбедног преласка преко улице 6. Шта треба да урадимо ако смо на пола пешачког прелаза, а светло за пешаке се промени из зеленог у црвено? Прелазак улице треба завршити нормалним ходом. Уколико потрчите, можете да паднете. Када се светло промени, остаје неколико секунди како би пешаци који су започели прелазак имали довољно времена да безбедно пређу на другу страну улице.
 10. 10. Основна правила безбедног преласка преко улице 7. Којом се страном крећемо, ако нема тротоара? Када се крећете улицом која нема тротоар идите уз њену леву ивицу, како би возачи који вам долазе у сусрет могли да вас уоче. Лакше је и нама и возачима да видимо једни друге јер се кроз ветробранско стакло гледамо лицем у лице, односно гледамо се „очи у очи“.
 11. 11. НЕ! НЕ! ДА! ДА!
 12. 12. Још правила за безбедно понашање деце пешака 1. Одабери место где ћеш прећи улицу тако да је најједноставније пређеш! 2. Увек прелази улицу на безбедном месту (пешачком прелазу на којем постоји семафор или саобраћајни знаци), чак и ако мораш мало даље да ходаш да би стигао до њега! 3. Буди пажљив и када си на пешачком прелазу због возила која се крећу! 4. Увек буди опрезан! Провери да ли су сви аутомобили прошли или се зауставили. 5. Изабери пут до школе на којем имаш најмање улица да прођеш. 6. Увек „гледај и слушај“ шта семафор и саобраћајни знаци наређују! 7. Пази на аутомобиле који скрећу! 8. Не играј се када се крећеш тротоаром и иди десном страном што даље од коловоза! 9. Не телефонирај када прелазиш улицу! 10. Не трчи преко улице за лоптом!
 13. 13. Где се играмо?
 14. 14. Како се крећемо тротоаром?
 15. 15. „Пажљивко“ (први део) - цртани филм Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије
 16. 16. Деца путници У Србији деца највише страдају као путници у возилу. Један од разлога страдања деце као путника у возилу је некоришћење сигурносних појасева, односно заштитних система за децу (безбедоносних седишта, односно бустер седишта). Без обзира што је дете правилно везано сигурносним појасем или се налази у одговарајућем седишту, може бити повређено од стране особе која не користи сигурносни појас.
 17. 17. Правила за безбедно понашање деце путника 1. Зашто је важно користити сигурносни појас? Због некоришћења сигурносног појаса можете бити повређени! 2. Шта треба обавезно да урадимо пре него што започнемо путовање возилом? Треба да правилно вежемо сигурносни појас. 3. Шта треба да проверимо пре него што започнемо путовање? Треба да проверимо да ли су сви у возилу везани сигурносним појасом, а посебно да ли су сви путници на задњем седишту везани сигурносним појасом, јер они могу да повреде дете без обзира што је дете везано сигурносним појасом.
 18. 18. Буди пример безбедности – слободно опомени родитеље ако они забораве да вежу појас!
 19. 19. Вожња ван седишта огроман је ризик!
 20. 20. Деца бициклисти Најчешће околности за учествовање деце бициклиста у саобраћајним незгодама јесу: „излетање“ деце бициклиста на улицу, у којем се деца не заустављају пре преласка улице и не проверавају да ли наилазе возила пре него што пређу улицу, вожња бицикла преко пешачког прелаза, вожња неосветљеног бицикла у ноћним условима видљивости, недовољна вештина детета за самостално управљање бициклом или управљање на начин који умањује стабилност бицикла, неупотреба светлоодбојног прслука ради боље уочљивости.
 21. 21. Деца бициклисти Пресудну улогу на последице у саобраћајним незгодама са учешћем деце бициклиста има неупотреба заштитне кациге. Деца бициклисти најчешће не управљају бициклом на местима где им је то дозвољено, а често управљају бициклом самостално иако им због година то није дозвољено.
 22. 22. Правила за безбедно понашање деце бициклиста 1. Зашто на пешачком прелазу дете које вози бицикл мора да „сиђе“ са бицикла? Пешачки прелаз намењен је за кретање пешака, а не вожњу бицикла! Вожњом бицикла може се угрозити безбедност пешака, али и сопствена безбедност јер возачи не очекују на пешачком прелазу бицикл који се знатно брже креће него пешак и може да настане саобраћајна незгода. Пешачки прелаз се прелази пешке, а не возећи бицикл! 2. Зашто је важно носити заштитну кацигу? Једини начин да се заштити глава бициклисте, приликом пада или саобраћајне незгоде јесте употреба заштитне кациге. Кацига умањује ризик од задобијања повреда главе. Користи кацигу, сваки пут када возиш бицикл!
 23. 23. Правила за безбедно понашање деце бициклиста 3. Зашто је важно бити видљив у ноћним условима? Сва превозна средства на два точка, па и бицикли, теже бивају уочена од стране моторних возила. Уколико деца бициклисти обуку светлију одећу или светлоодбојни прслук као најбоље решење, возачи ће их знатно лакше уочити чиме се ризик од незгоде знатно смањује. Потруди се да те сви добро виде када возиш бицикл! 4. Шта све не сме да се ради приликом вожње бицикла? Дете возач бицикла никако не сме да испушта управљач из руку, склања ноге са педала, придржава се за друга возила, употребљава слушалице на оба ува, превози предмете који га ометају да безбедно вози, вуче друга возила или је вучено од стране других возила, или води животињу. Вожња бицикла у јавном саобраћају није време за игру!
 24. 24. Бицикл није играчка!
 25. 25. Правила за безбедно понашање деце бициклиста 5. Када смем на јавном путу да возим бицикл самостално? Самостално управљање бициклом на јавном путу је дозвољено деци старијој од 12 година. 6. Где смем да управљам самостално бициклом пре него што напуним 12 година? Можеш управљати бициклом самостално само у пешачкој зони, зони успореног саобраћаја, зони „30“, зони школе и некатегорисаном путу, ако си навршио 9 година, односно ако ниси напунио 9 година мораш бити под надзором лица старијег од 16 година.
 26. 26. Бицикл се не вози средином коловоза! Бицикл мора бити осветљен! Мора имати укључено бело светло напред и црвено светло на задњој страни.
 27. 27. „Пажљивко“ (други део) - цртани филм Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије
 28. 28. САОБРАЋАЈ СВЕ ЈЕ ЖИВЉИ, НЕСРЕЋА СЕ ЗАЧАС СТВОРИ, У ПРАВИЛНОМ ПОНАШАЊУ ЛЕЖЕ ПРАВИ ОДГОВОРИ. У саобраћају се само једном греши! Немојте мислити да се незгоде дешавају само другима.

×