Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ирска

2,116 views

Published on

Пројекат "Пут око света"

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ирска

 1. 1. ИРСКА Биљана Поповић, наставник разредне наставе
 2. 2. ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ Ирска (Éire) је треће по величини острво у Европи. Налази се на крајњем западу континента.
 3. 3. ОСТРВСКА ДРЖАВА Са западне стране острво запљускује Атлантски океан. Ова обала се махом састоји од стена, брда и ниских планина. На североистоку налази се Северни канал, а на истоку Ирско море које се на југозападу спаја са океаном преко Канала светог Ђорђа и Келтског мора.
 4. 4. ЗАСТАВА И ГРБ Зелена боја на застави означава земљу, бела – мир, а наранџаста сећање на велику победу краља Виљема III, који је владао у 17. веку. На грбу се налази златна харфа са сребрним жицама на плавој позадини. Слика харфе налази се на кованом новцу Ирске, пасошима и званичним државним документима. Војничка песма (Amhrán na bhFiann) је национална химна Републике Ирске. Званични језици су ирски и енглески.
 5. 5. ГРАДОВИ ИРСКЕ Голвеј и Лимерик су на западној обали. Главни град је Даблин, занимљива мешавина традиционалног и савременог. На јужној обали налазе се градови Корк и Вотерфорд .
 6. 6. ДАБЛИН Куће у граду су од опеке, а читава архитектура се своди на детаљ, углавном врата којих има у безброј комбинација и боја. Ван града, то су мале куће, са лепо уређеном окућницом.
 7. 7. Phoenix Park Visitor Centre Dublin Zoo Главни парк у Даблину је Феникс парк. Papal cross Парк има неколико стаклених башти и зоолошки врт. Phoenix Monument Wellington Monument
 8. 8. БУЈНА ВЕГЕТАЦИЈА Бујна вегетација производ је благе климе и честих падавина, зато Ирску још називају и „Emerald Isle“ – Смарагдно острво. Земља је брдовита уз обални појас с плодним средишњим низијама. Модра језера, мочваре и баре средишњој Ирској дају посебан, мистични угођај. Некад бујне шуме храста, брезе и јасена данас су искрчене.
 9. 9. Чари ове земље употпуњују сламнати кровови малих кућа, вијугаве сеоске стазе и „зачаране“ рушевине. Земља Келта, замака, ветрова, храбрих и славних људи
 10. 10. НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ У Ирској постоји шест националних паркова: НП Баликрој НП Гленвех НП Конемара НП Бурен НП Киларни НП Виклоу
 11. 11. ФАУНА Од животињских врста највише има ласица, творова, дивљих мачака, ровки, кртица, јелена, змија, жаба, зечева и смеђих штакора, пар врста птица и кукавица. Од домаћих животиња најважнији су коњи, пси и стока. Специфичне врсте су конемарски пони, ирски вучјак и керијски плави теријер. Connemara, древна пасмина која је вековима живела слободно у ирским планинама Kerry Blue Terrier, национални пас Ирске Irish Wolfhound, пас племића и дворова
 12. 12. ПРАЗНИЦИ ДАН СВЕТЕ БРИГИТЕ, заштитнице млекарства и крава, слави се као посни празник 1. фебруара. Некада је свака кућа и штала у Ирској на тај дан била украшена крстом свете Бригите, за који се сматрало да штити куће и остале зграде од ватре и других оштећења.
 13. 13. ПРАЗНИЦИ ДАН СВЕТОГ ПАТРИКА се слави сваког 17. марта у част ирског свеца заштитника и великог просветитеља. О његовој личности и животу постоје бројне легенде. По предањује протерао све змије и остале отровне животиње из Ирске. Данас у Ирској готово да нема гуштера, змија, гмизаваца, чак ни шишмиша. На дан празника, ирске породице традиционално иду у цркву ујутру, и славе послеподне. Пост се прекида на тај дан, људи плешу, пију и једу традиционална ирска јела прављена од сланине и купуса.
 14. 14. Традиционална обележја су још лист детелине и зелена боја.
 15. 15. ПРАЗНИЦИ ДАН УОЧИ СВИХ СВЕТИХ слави се 31. октобра. Ирски емигранти су овај обичај пренели у Америку. Тог дана маскирана деца обилазе куће и уз речи: „Trick or treat“ измамљују од домаћина слаткише. ЏЕК О ЛАНТЕРН (Jack-O'-lantern) је бундева с исеченим очима, носом и устима, у којој је запаљена свећа.
 16. 16. КУХИЊА Типична намирница и темељ традиционалне ирске кухиње је кромпир. Кромпир се једе у кори, као пире, куван, печен, пржен, а од њега се израђују хлеб и колачи. Irish Potato Bread Колачићи од кромпира
 17. 17. ТИПИЧНА ИРСКА ЈЕЛА Ирска је на гласу по свом богатом доручку са кобасицама, сланином, јајима. Boxty – врста кромпирове палачинке, која се најчешће једе за доручак уз кобасице, јаја и сланину. Colcannon - јело од кромпира, дивљег белог лука, кеља и зеља Irish Stew – ирски гулаш Coddle - даблински специјалитет с куваним свињским кобасицама. Сода хлеб (бесквасни хлеб)
 18. 18. НАПИЦИ Најславнија је Irish coffee - ирска кафа. Чај је врло популарно ирско пиће које се конзумира током целог дана. Распон чајева врло је широк, а омиљени су црни чајеви који се послужују уз топло млеко и шећер.
 19. 19. Весела и радо певана песма. ПАТУЉЦИ Многима Ирска изгледа као зачарана земља у којој још увек живе патуљци, чаробњаци и добре виле. Патуљци су овде познати као чувари блага.
 20. 20. DARBY O'GILL & THE LITTLE PEOPLE Прича о Ирцу који је у потрази за својим коњем доспео у царство патуљака. Тамо су га чекала многа изненађења... Погледајте Walt Disney Presents : Darby O'Gill and the Little People (1959) FULL MOVIE http://www.youtube.com/watch?v=XOdwtuWRaDE
 21. 21. КЊИЖЕВНОСТ Да се присетимо чувених ирских књижевника. За нас су писали: Вилијам Батлер Јејтс (William Butler Yeats) Семјуел Бекет (Samuel Beckett) Џејмс Џојс (James Joyce) Џорџ Бернард Шо (George Bernard Shaw) Оскар Вајлд (Oscar Wilde) Сматрао је да је српска ћирилица најсавршеније писмо на свету и један заокружен и логичан систем.
 22. 22. МУЗИКА И ПЛЕС Јединствена музика је једно од важних обележја ове земље, али и игра, односно фолклор (национални плес са келтском нотом).
 23. 23. Ортодокс Келтс (Orthodox Celts) је бенд из Београда који изводи традиционалну ирску музику комбиновану са рок елементима. Значајно су утицали на њену популаризацију у Србији и југоисточној Европи. Основани су 1992. а први албум су издали 1994. године. Александар Петровић (Аца Селтик) – певач, фронтмен групе
 24. 24. СПОРТ У Ирској постоје два национална спорта: ХАРЛИНГ, сличан је хокеју на трави ГАЛСКИ ФУДБАЛ, наликује европском фудбалу
 25. 25. ДЕЧЈЕ ИГРЕ У овој игри за троје или више деце, група одабере једно дете које ће бити лисица. Лисица и остатак групе морају стајати најмање двадесет корака удаљени, на супротним странама. Деца питају лисицу: „Колико је сати, Мр. Фоx?“ Лисица одговори, нпр.: „Један сат.“ Деца корачају полако према лисици и понове своје питање. Лисица опет одговори: „Један сат.“ То се наставља све док лисица не одлучи одговорити: „Време вечере!“. У том тренутку деца се окрећу и беже од лисице, покушавајући се вратити на стартну линију пре него их лисица додиром означи. Ако лисица означи некога, та особа постаје лисица. Ако лисица не успе, остаје лисица док год некога не означи. Мр. Фоx Преузето са: Лукин портал за дјецу и обитељ

×