Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Japan

1,301 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Japan

 1. 1. ЈАПАН Биљана Поповић, наставник разредне наставе
 2. 2. ИЗВОРНО ИМЕ Јапан 日本国 Nihon-koku Чисто јапанско име за Јапан је Јамото, али је то застарео назив који се више не користи. Јапан још називају и Нипон или „Земља излазећег сунца“.
 3. 3. ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ Протеже се уздуж источне (пацифичке) обале Азије. Јапан је острвска царевина на Далеком истоку. Модерна је, али са срцем древне културе.
 4. 4. ОСТРВСКА ДРЖАВА Јапан је на западу од Русије, Северне и Јужне Кореје одвојен Јапанским морем, а на југозападу од Кине га раздваја Источнокинеско море. Источну страну Јапана запљускује Тихи океан.
 5. 5. ЗАСТАВА И ГРБ Бела позадина јапанске заставе означава чистоту и интегритет, а црвено „излазеће сунце“ топлоту и ведрину. Грб Јапана је жута или наранџаста хризантема са црним или црвеним ободом или позадином. Централни диск је окружен са 16 латица. Овај грб сме користити само цар Јапана. Остали чланови царске породице користе верзију са 14 латица. "Kimigajo" (Владавина нашег цара) је државна химна Јапана и једна од најкраћих државних химни на свету. Званични језик је јапански.
 6. 6. Јапански архипелаг састоји се од мноштва мањих и већих острва, од којих су највећа Хокаидо, Хоншу, Шикоку и Кјушу.
 7. 7. МИЛИОНСКИ ГРАДОВИ Јапан спада међу најгушће насељене земље света. Кобе Кјото Има 12 милионских градова, међу којима су највећи Токио, Јокохама, Осака, Нагоја, Сапоро, Кобе и Кјото (некадашња престоница и средиште царске резиденције). Токио Осака Јокохама Нагоја Сапоро
 8. 8. НЕВОЉЕ ЈАПАНА
 9. 9. Планина Фуџи (Вечни живот) највиша је планина у Јапану, висока 3 776 метара. То је вулкан који је последњу ерупцију имао 1707. године, али га геолози још увек сврставају у активне.
 10. 10. ПРИРОДА ЈАПАНА Са више од 17.000 различитих врста биљака, вегетација Јапана је разноврсна. Приближно две трећине територије покривају шуме. Од природних богатстава, поред шума, значајне су водне снаге, природни и топли минерални извори, рибе и разноврсни плодови из мора и океана.
 11. 11. ВОДЕ ЈАПАНА
 12. 12. СТАНОВНИШТВО ЈАПАНА По броју становника Јапан заузима девето место у свету, а по броју стогодишњака прво. Основно становништво чине Јапанци (99,2%), 0,6% Корејци и 0,2% остали. Јапанке просечно живе 86, а Јапанци 79 година, што је светски рекорд у просечној дужини животног века. Misao Okawa
 13. 13. ПРИВРЕДНО ЧУДО Јапанци су познати као веома марљиви и образовани људи, тако да је Јапан данас једна од најбогатијих земаља света. Дом је великих произвођача, као што су: Тојота, Хонда, Мазда, Сузуки, Нисан, Субару, Сони и Тошиба. Роботика је велика економска снага, Јапан поседује 720 000 „радећих робота“.
 14. 14. ПРОСЛАВЕ И СВЕЧАНОСТИ
 15. 15. ЈАПАНСКА КУХИЊА Рижа је најважнија намирница јапанске кухиње. Васаби Тофу Јакитори Традиционални јапански доручак је барена рижа са сојиним зрневљем. Мисо супа Темпура Јакинику
 16. 16. СУШИ
 17. 17. ЧАЈНА ЦЕРЕМОНИЈА Садо је традиционални начин припремања и служења чаја. По правилу се користи посебна врста зеленог чаја. Чајна церемонија обухвата оброк и два служења чаја, а траје приближно четири сата. Првобитно је била привилегија искључиво аристократије.
 18. 18. ЈАПАНСКА ТРАДИЦИОНАЛНА ОДЕЋА
 19. 19. СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈА
 20. 20. И ЈОШ ПОНЕШТО...
 21. 21. И ЈОШ ПОНЕШТО...
 22. 22. И ЈОШ ПОНЕШТО...
 23. 23. ДОНАЦИЈА ЈАПАНА БАРАЈЕВУ Пресу користи ЈКП “10. октобар”. Општина Барајево је пре неколико година добила веома вредан поклон од јапанског амбасадора Тошиа Цунозакија – пресу за сабијање смећа са циљем да се обезбеди здравија животна средина грађана наше општине (кроз побољшање рада на прикупљању смећа).
 24. 24. SAYONARA!

×