Publieksbereik 2.0

1,256 views

Published on

Presentatie door Peter De Keyser op Denk- en discussiedag Bibnet 'De digitale bibliotheek: work in progress' - Publieksbereik 2.0

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,256
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Bestaat uit 2 onderdelen / 30 minuten inleiding over online diensten van de bib en hoe je het bereik ervan kan vergroten / interactief: 3 sessies met discussiepunten (volgende slides)publieksbereik 2.0, blogs als toegangspoort, widgets, meten van online diensten
 • Ter inleiding: een overzicht van het aandeel internetgebruikers in België. Cijfers zijn van 2009 over totale populatie, dus bibliotheekgebruikers zijn waarschijnlijk nog actiever wegens hoger geschoold. 2 grafieken: internetgebruik 3 maand / dagelijks.
 • Een aantal trends worden aangehaald in het rapport: Ten eerste is het opvallend hoog aantal dagelijkse gebruikers + het intensieve gebruik. Ten tweede de opmars van sociale netwerken. Ook e-commerce begint in Vlaanderen populair te worden (beetje achterstan tov buitenland). Tot slot, evolutie naar mobiel gebruik.
 • Een ander interessant rapport is van Digimeter.be een initiatief van IBBT. Ik licht er een aantal uitspraken uit: regelmatig gebruik e-mail en informatie, 8/10 geregistreerde gebruikers waarvan meer dan de helft op een sociale netwerksite, nieuws is populair .Noot: nog eens nalezen
 • Belangrijke opmerking: van het aantal potentiële gebruikers zijn er ook die je niet zal bereiken. Dit is een belangrijke uitdaging, niet alleen voor bibliotheken > zie e-government.E-inclusie kan dus een onderdeel zijn van de visie op publieksbereik.
 • Maar hoe doe je dat, als kleine organisatie op het web.
 • Bibnet heeft samen met Locus een piloot opgezet met 2 gemeenten om de culturele websites of blogs te meten met GA. Doelstelling is te bekijken of en hoe we online diensten best kunnen evalueren.Studiedag.Inzichten die ik hier kom vertellen zijn gebaseerd op die en andere metingen.
 • Voedselbronnen / verkeersbronnenOm een goede samenvatting te kunnen maken van het bereik online van je blog/site heb ik een online eco-systeem getekend. Iedere ellips staat voor een bron vanwaaruit gebruikers je site bezoeken. Wordt ook verkeersbronnen genoemd. Het is een soort eco-systeem omdat het ‘leven’ van je site in grote mate afhangt van andere sites en omgekeerd.De grootte van de ellipsen is niet echt correct, maar ik heb ze wel geprobeerd te ordenen. Zoals je ziet is de vindbaarheid van een site in Google zeer belangrijk.
 • Dat eco-systeem staat niet op zichzelf, uiteindelijk hangt het hele web samen en zijn er veel meer ellipsen op alle niveau’s te tekenen. Op die manier zullen gebruikers via een zoekopdracht in Google op de gemeentesite komen om dan vervolgens door te klikken naar de pagina of blog van de bibliotheek.
 • Even een praktisch voorbeeld. Dit is een weergave van het eco-systeem van de de blog van Bib Halle. Op de eerste taart zie je Google (53%) als belangrijkste bron, daarna Halle.be (18%), Direct verkeer (dat is verkeer dat niet van een andere site komt, oa ook verkeer van Outlook) en dan een reeks kleinere sites (Facebook, nieuwssites), tenslotte nog een goede 10% varia.Op de volledige periode van ongeveer 5 maand zijn er meer dan 10 000 bezoeken geweest.De tweede geeft de bezoeken weer tijdens de week van de lancering. Wat onmiddellijk opvalt is dat editiepajot.com (lokaal nieuws) en facebook.com een veel groter percentage vertegenwoordigen. Dat is logisch, de nieuwswaarde van berichten daalt zeer snel.390 bezoeken op 3 dagen.Benchmarking
 • Verkeersbronnen overlopen.Vraag: wie gebruikt Google als startpaginaGoogle heeft de grootste impact. Veel internetgebruikers gebruiken Google voor zowat alles, inclusief direct zoekopdrachten (www.bibnet.be). Grofweg kan je zoekopdrachten indelen in specifieke zoekopdrachten (openingsuren, …) en meer algemene zoekopdrachten. Tip: zoek jezelf. Is je bibliotheek duidelijk aanwezig. Wat met je openingsuren, boetes, reglement?
 • Een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst is de catalogus / informatiezoeker. Bibliotheekcatalogi ontbreken grotendeels in zoekmachines. Daardoor lijkt het dat ze niet bestaan, en dat is een probleem. Het is echter niet haalbaar om 300 catalogi op het web te zetten en dan te hopen dat gebruikers daarin hun weg kunnen vinden. Er zijn daarvoor diverse redenen: ten eerste zullen zoekmachines sites met dezelfde informatie negeren / ten tweede zullen kleinere catalogi naar beneden gedrukt worden waardoor ze quasi onvinbaar zijn.Daarom is een gezamenlijker inspanning noodzakelijk. Binnen het project bibliotheekportalen gaan we uittesten hoe we best de catalogus laten doorzoeken door zoekmachines. Het project zal gebaseerd zijn op het doorzoekbaar maken van zoeken.bibliotheek.be en vandaaruit de gebruiker doorsluizen naar de catalogus van zijn bibliotheek.
 • Na Google een zeer 1.0 communicatiemiddel maar nog steeds effectief. E-mail is niet door en heeft een aantal voordelen. Ten eerste kan je als bibliotheek email-adressen vragen bij inschrijving. Je kan via een e-zine ook feedback vragen van gebruikers. Nadeel is wel dat het moeilijker te organiseren is, een professioneel e-zine versturen vraagt wel wat werk, het onderhoud van e-mailadressen ook.Vraag: wie verstuurt een e-zine.
 • Nieuws. Zoals eerder gezegd wordt er veel online nieuws gelezen. Ook lokaal nieuws. Eén van de populairste sites: nieuwsblad.be zet daar trouwens sterk op In, je kan je inschrijven op hun e-zine met je postcode zodat je lokaal nieuws bovenaan komt. Daarnaast zijn nogal wat lokale nieuwsbronnen enkel online. Nieuwsbronnen hebben echter enkel een zeer tijdelijke impuls, maar op termijn zal je site natuurlijk bij een breder publiek bekend raken.Vergeet geen URL’s te vermelden in je nieuwsbericht.
 • Uit de cijfers die we nu hebben is de impact op het gebruik van je site/blog relatief; Facebook staatnietteminwaarschijnlijk in de TOP 5 van de verwijzende sites, maartov Google, de gemeentesite is het tocheenstuk minder. Watnietmaaktdat je het nietmoetdoen.Want Facebook is een gratis nieuwskanaal, vrijhandig en het laat toe omeendirecterelatieteonderhouden met je gebruiker. Je post immersberichten in zijn Facebook-profiel, gebruikerskunnen feedback geven, de info delen met hunvrienden etc. Je aanwezigheidom Facebook heeftbovendienvoordelen voor je aanwezigheid in zoekmachines en anderekanalen. Zodat je tochbeter de moeiteneemtomregelmatig je Facebook-pagina teupdaten. Gidsje op Bibnet-website.
 • Wat is nu de 2.0 van publieksbereik? Het zit hem vooral in 2 trefwoorden. Identiteit is belangrijk. Als bibliotheek moet je ook online herkenbaar zijn, daar waar ook de gebruiker zich bevind (Google, Facebook, etc.)Dynamiek is een voorwaarde daarvoor. Hoe meer gebruikers je boodschap online tegenkomen, hoe sterker je communicatie. Een blog is ideaal. Je moet je identiteit uitdragen om aanwezig te blijven.Zowel een e-zine, facebook als nieuwsbronnen zijn enkel nuttig als je ze regelmatig gebruikt. 2.0  aanwezigheid vergroten op het internet.Vergeet de gemeentesite niet als je een eigen blog of site hebt ! Tot nu toe de belangrijkste verwijzende bron, ondermeer omdat de gemeentesite meestal eerst geranked is in Google.
 • Widgets kan je plakken op jouw site maar geven content weer uit andere bronnen = kleine vensters. Is in feite ook een weergave van eco-systeem. Cultuur delen benadrukken.Voorbeelden : bibliotheek kortrijk Flickr fotopagina / bibliotheek Harelbeke Bib tv met Youtube filmpjes. Van bibliotheek.be populaire widget: dbnl.
 • Als je nu panikeert en denkt, ik sta nog nergens: begin bij het begin. Wees vindbaar: zorg voor een goede URL (bibliotheek.*.be, zet je informatie duidelijk online). Probeer aan zichtbaarheid te winnen door bv op Facebook aanwezig te zijn of een e-zine te versturen. Kijk ook naar anderen: op Bibliotheek.be vind je een reeks interessante goeie blogs. Volg 23 dingen online om je online aanwezigheid te verzorgen. Bv Foto’s in Flickr, etc…
 • 3 sessies, we presenteren een aantal cases met een aantal discussiepunten / doorschuiven en round-up
 • Publieksbereik 2.0

  1. 1. Publieksbereik 2.0<br />
  2. 2. Overzicht<br />Inleiding<br />Hoe vergroot je het bereik van je online diensten?<br />3 sessies in groep<br />
  3. 3. Publieksbereik 2.0<br />Persbericht ICT 2009 FOD Economie: http://statbel.fgov.be/nl/binaries/Persbericht%20ict%202009%20NL_tcm325-93207.pdf<br />
  4. 4. Publieksbereik 2.0<br />TRENDS<br /><ul><li>Dagelijks gebruik
  5. 5. Intensief (+ 2u/dag)
  6. 6. Opmars van sociale netwerken
  7. 7. E-commerce
  8. 8. Evolutie naar mobiel gebruik</li></li></ul><li> Publieksbereik 2.0<br />“Bijna 9 op 10 van de Vlaamse internetbezitters gebruikt het internet minstens wekelijks voor e-mail en specifieke informatiezoekopdrachten.”<br />“8 op 10 Vlaamse internetbezitters gaven aan een geregistreerde<br />gebruiker te zijn van een bepaalde website. Van die 80% heeft 63% een account op een sociale netwerksite.”<br />“Meer dan 1 op 3 Vlamingen raadpleegt dagelijks een<br />nieuwswebsite via zijn/haar computer (bv. deredactie.be, standaard.be, …) om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.”<br />Rapport 1 Digimeter samengevat, IBBT – iLabo, www.digimeter.be<br />
  9. 9. Publieksbereik 2.0<br />Niet gebruikers<br />Wat met gebruikers die niet online zijn? <br />
  10. 10. Publieksbereik 2.0<br />
  11. 11. Publieksbereik 2.0<br /><ul><li> BIBNET/LOCUS piloot met Halle en Dilbeek om gebruik website/blog te meten.
  12. 12. Gebruik van Google Analytics.
  13. 13. Eenvoudige manier zoeken om online dienst te evalueren .
  14. 14. Studiedag voorjaar 2011.</li></li></ul><li> Publieksbereik 2.0<br />Online eco-systeem van je blog/site<br />GOOGLEtot 70% <br />Gemeentesite<br />Bibliotheek.be <br />Catalogus<br />Nieuws<br />Blog/site<br />E-zine<br />RSS<br />Facebook<br />
  15. 15. Online eco-systeem van je blog/site<br />Gemeente<br />GOOGLEtot 70% <br />GOOGLE<br />Facebook<br />Nieuws<br />catalogus<br />SITE<br /> Publieksbereik 2.0<br />Nieuwssites<br />E-zine<br />RSS<br />Facebook<br />
  16. 16. Publieksbereik 2.0<br />Voorbeeld : Bibliotheek Halle<br />
  17. 17. Publieksbereik 2.0<br />SPECIFIEK<br /><ul><li> Bibliotheek x</li></ul>- Openingsuren- Lokaal evenement <br />ALGEMEEN<br /><ul><li> Literatuur</li></ul>- Actualiteit<br />- Evenementen<br />TIP: zoek jezelf<br />
  18. 18. Publieksbereik 2.0<br />Waar is de bibliotheekcatalogus?<br />- Informatiezoeker ontbreekt want catalogus is amper zichtbaar <br /><ul><li> 300 catalogi is niet haalbaar : dubbele content / kleinere catalogi worden weggedrukt.</li></ul>- Gezamelijke inspanning is noodzakelijk<br />- Initiatief binnen bibliotheekportalen<br />
  19. 19. Publieksbereik 2.0<br /><ul><li> E-mail is niet dood. Nog steeds een veelgebruikt communicatiemiddel.
  20. 20. Laat ook toe om feedback te vragen.
  21. 21. Is wat moeilijker te organiseren dan bv Facebook.</li></ul>- E-mail RSS (feedburner)<br />
  22. 22. Publieksbereik 2.0<br /><ul><li> Behoren tot de populairste sites
  23. 23. Nogal wat lokale nieuwsbronnen zijn enkel online (bv editiepajot.be)
  24. 24. Geven enkel tijdelijke impuls.</li></li></ul><li> Publieksbereik 2.0<br /><ul><li> Directe relatie gebruiker, maar gebruik is relatief.
  25. 25. Laat toe om feedback te geven.</li></ul>- Is moeilijk om in de massa op te vallen. - Wat met Facebook-fatigue? 4 Pagina’s 1 gemeente?<br />
  26. 26. Publieksbereik 2.0<br />IDENTITEIT en DYNAMIEK<br /><ul><li> Een dynamische, vindbare site / blog
  27. 27. Brede aanwezigheid
  28. 28. e-zine
  29. 29. Facebook
  30. 30. Nieuws
  31. 31. Vergeet de gemeentesite niet!= belangrijkste verwijzende site </li></ul>- Meten als instrument om inspanningen te testen.<br />
  32. 32. Publieksbereik 2.0<br />Widgets: vensters naar het web<br />
  33. 33. Publieksbereik 2.0<br />
  34. 34. Cases<br />Opzet<br /><ul><li>Voorstelling cases
  35. 35. 3 gespreksronden
  36. 36. Na 10 minuten wisselen van case</li></li></ul><li>Overzicht<br />Inleiding<br />Hoe bewegingrealiserenalslokale bib? Is het sop de koolwelwaard? (Ilse)<br />Klantenrelaties – hoe gebruikersaantrekken/vasthouden- hoe online dienstenaanbieden (Peter) <br />Hoe elkaarversterken/samenwerkenbinnengemeente/regio (verschillende sites/FB-pagina'snaastelkaar) (Elly)<br />
  37. 37. Case 1<br />Gemeente-site<br />Facebook?<br />E-nieuws-brief<br />Blog?<br />
  38. 38. Case 1<br />Hoe beweging realiseren als lokale bib?<br />1. Belang<br />Hoe collega’s en IT-dienst overtuigen van meerwaarde voor bib?<br />2. Keuze<br />Op welke tools (eerst) inzetten?<br />3. Aanpak<br />Opzet, timing, taakverdeling, promotie, interactie, …<br />
  39. 39. Case 2<br />Gebruikers online bereiken en behouden?<br />1. Wat is het doel van je online aanwezigheid?<br />Enkelpromotie en informatie?<br /> Online filiaal van je bibliotheek?<br />
  40. 40. Case 2<br />Gebruikers online bereiken en behouden?<br />2. Eenstrategie online?<br /> Online dienstenvsfysieke?<br />Niet-gebruikersondersteunen?<br />Doelgroepgerichtwerken?<br />
  41. 41. Case 2<br />Gebruikers online bereiken en behouden?<br />3. Een online identiteit<br /> De bib = buitendienst?<br />Chatten met de bibliothecaris?<br />
  42. 42. Case 3<br />Gemeente Klaarhout op het web<br />www.klaarhout.be<br />Pagina Bibliotheek<br />www.gcklaarhout.be<br />Pagina dienst Toerisme <br />www.ocmwklaarhout.be<br />Gemeenschaps- centrumals vriend<br />Klaarhoutblogt<br />Bibliotheeksite met toegang catalogus<br />Bibliotheekblog<br />RegioPolderland.be<br />
  43. 43. Case 3<br />Kan deze "webaanwezigheid" van gemeente Klaarhout versterkend werken voor alle initiatiefnemers?En zo ja, hoe? Richten deze diensten zich sowieso naar hetzelfde publiek? <br />

  ×