Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

1

Share

Content is king... could the library be queen? (Johan Mijs)

Presentatie Johan Mijs rond digitaal aanbod op de Denk- en discussiedag Bibnet (12 februari 2010)

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Content is king... could the library be queen? (Johan Mijs)

 1. 1. [email_address] denk- en discussiedag collectiebeleid 12 februari 2010 Content is king … could the library be queen?
 2. 2. ? FULL tracks tijdschriftartikels … Zoeken.bibliotheek.be
 3. 3. tracks tijdschriftartikels … Zoeken.bibliotheek.be internet FULL
 4. 4. Google free broken links geforceerd verouderde auteurswetgeving leenrecht
 5. 5. tracks tijdschriftartikels … Zoeken.bibliotheek.be internet FULL webwijzer Bib.fm …
 6. 6. De gemiddelde kostprijs voor een raadpleging van een Mediargus persartikel in de bibliotheek schommelde in 2009 rond de twee euro. Sinds de grote piek bij de lancering in oktober 2008 daalde het aantal downloads elke maand. http://www.bibnet.be/portaal/Bibnet/Publiekstoepassingen/Digileen/Evaluatie/
 7. 7. 29.421 downloads van de DigiLeen-applicatie leiden tot uiteindelijk 8.442 leners : meer dan de helft van de potentiële leners krijgt de software niet geïnstalleerd?
 8. 8. http://www.flickr.com/photos/ingridesign De 50% meest actieve leners (4.221 leners) lenen samen 96,13% van de downloads. De overige leners maken amper gebruik van DigiLeen(maximum 4-8 downloads) en zijn dus probeerders die niet terugkomen.
 9. 9. De mate van integratie beïnvloedt het gebruik van DigiLeen sterk. Bibs die vroeg in het project een maximale koppeling in hun zoekomgeving hebben geïmplementeerd, scoren opmerkelijk hoger.
 10. 10. Integratie van een groeiende veelheid aan bronnen Google Universal Search : Google’s method of blending search results from its own various topically-focused or "vertical" search engines. Elke verticale zoekmachine kan op zich verder zoeken in een voorgedefinieerde set van data Summon (Serials Solutions), EBSCO Discovery Service De Mediargus persdatabank bevat meer dan 17 miljoen persartikels.
 11. 11. Een verdere zoektocht in DigiLeen vanuit de beluisterde track wordt onvoldoende begeleid door aanbevelingen of suggesties. En vooral: de terugkoppeling vanuit de DigiLeen-software naar de catalogus van de bibliotheek (ook wel ‘de connectie tot de collectie’) is onbestaande. Wie de cd ook wil lenen of reserveren, moet die (opnieuw) gaan opzoeken in de zoekomgeving van de bibliotheek.
 12. 12. de bib is te veel alles voor iedereen doelgroepen leren kiezen Het doelpubliek van DigiLeen blijkt overwegend mannelijk en tussen 45 en 60 jaar. scholieren ?
 13. 13. Lanceercampagnes zijn niet genoeg. Bibliotheekvernieuwing moet blijvend worden gepromoot. Die continue promotie en aandacht kan er pas komen als digitaal aanbod écht onderdeel wordt van de collectie van de bibliotheek, ook in de hoofden van alle mensen die er werken.
 14. 14. <ul><li>klemtoon op meetbaarheid, extreme gebruiksvriendelijkheid en optimale integratie in catalogus </li></ul><ul><li>onderzoek naar vraag en gebruiksbehoefte </li></ul><ul><li>onderzoek naar win-win businessmodellen met de contentleverancier </li></ul><ul><li>zoeken naar een efficiënt organisatiemodel voor samenaankoop </li></ul><ul><li>inzetten op lokaal draagvlak en meerwaarde (bv. piloten, lokale content) </li></ul>
 • WimVerhulst

  Feb. 17, 2010

Presentatie Johan Mijs rond digitaal aanbod op de Denk- en discussiedag Bibnet (12 februari 2010)

Views

Total views

1,116

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

24

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×