Bouwen aan een collectiecyclus (Wim Verhulst)

1,566 views

Published on

Presentatie rond het bouwen aan een collectiecyclus van Wim Verhulst, op Denk- en discussiedag Bibnet (12 februari 2010)

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,566
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
224
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bouwen aan een collectiecyclus (Wim Verhulst)

  1. 1. bouwen aan <br />een collectiecyclus<br />wim.verhulst@bibnet.be<br />12 februari 2010 <br />
  2. 2.
  3. 3. 20% OB’s doet aan efficiënte collectievorming & planning<br />+ doelgericht lokaal & regionaal<br />+ draagvlak voor verandering, ook bij collectieleveranciers<br />Maar versnipperd en niet toegankelijk voor hele sector<br />Overkoepelende rol voor Bibnet<br />
  4. 4. Ambitie Bibnet<br />vanuit bestaande praktijkvoorbeelden<br />werkprocessen voor lokale collectievorming<br />helpen organiseren en faciliteren<br />door<br />een kader te bieden waarbinnen collectiediensten uitgebouwd worden <br />die modulair of als gehele cyclus geautomatiseerd inzetbaar zijn <br />voor alle openbare bibliotheken<br />
  5. 5. collectiemanagement<br />DO<br /> AANSCHAFFENselecteren & bestellen<br />verwerken & leveren<br />PLANmaken profiel per collectiesoort<br />ACT <br />Vaststellen & herijken beleid<br />CHECK<br />meten & <br />evalueren<br />
  6. 6. Vlaamsecijfers<br />Budget jaarlijkse collectie aankoop<br />24 miljoen euro = bijna 10% van de totale boekenverkoop<br />Totale collectie<br />27 miljoen exemplaren<br />Meer dan 70% quasi identiek<br />Potentieel aantal uitleningen x 12 maanden = 324 miljoen<br />Werkelijk aantal uitleningen<br />51 miljoen <br /><ul><li>meer dan 80% staat op plank </li></ul>Geschatte tijdsbesteding collectievormingca. 20% <br />
  7. 7. 3 collectioneursaan de slag<br />Goede Praktijkcases pioniers<br /> Collectieprofielen <br /> Laten selecteren en bestellen<br /> Kastklaar laten leveren<br />Bibnet rijgt projecten aan elkaar en rolt uit op Vlaams niveau<br />
  8. 8. van ketting…<br />collectieplanning<br />selecteren & bestellen<br />kastklaar leveren<br />
  9. 9. …tot geautomatiseerde cyclus <br />Collectie<br />planning<br />Collectie<br />Planning<br />collectieprofielen <br />kastklaar geleverd<br />Kwaliteit!<br />(laten)<br />Selecteren<br />(laten)<br />Selecteren<br />Leveren<br />Leveren<br />bestelling titels<br />dispatching<br />Bestellen<br />Bestellen<br />Kastklaar maken<br />Kastklaar maken<br />monopolie!<br />Lokale collectieplanning als voorwaarde <br />om aan te (laten) schaffen in vertrouwen<br />
  10. 10. van kader<br />naar<br />Invulling<br />
  11. 11. gefaseerd<br />
  12. 12. Acties 2010 [korte termijn] als grondvest voor uitbouw cyclus [lange termijn]<br />1. Collectieplanning <br />2. Sprintercollectie<br />3. Oriëntatie <br />
  13. 13. 1 Collectieplanning <br />Opvolgen pilootprojecten collectieplanning<br />Mogelijkheden onderzoeken Vlaams model collectieplanning<br />Onderzoeken uitrol resultaten lokaal marktonderzoek<br />
  14. 14. 2 Consortium Sprintercollectie<br />Voorbereidende denkronde <br />met bibliotheken over <br /> Selectie | Bindwijze | Snelheid <br />Bibliotheken keuren lastvoorwaarden goed en geven mandaat<br />Bibnet voert gunningsprocdure<br />Resultaat<br />Centraal georganiseerde Standing Order<br />Bibliotheken vrij van overheidsopdracht<br />Aanschafcyclus als testcase<br />Vlaams pilootproject uniforme etiketten<br />
  15. 15. 3 Oriëntatie voor verdere uitbouw cyclus<br />Opstarten sectoraal bepalen van inhoudelijke collectieprofielen<br />Onderzoek naar centrale bestelmodule <br />Contacten met systeemleveranciers & collectieleveranciers<br />
  16. 16. Draagvlak<br />draagvlak<br />
  17. 17. bottom up<br />Bibnet<br />Overleg en reflectie met OB’sDenktank <br />Coördineert<br />Stuurgroep Collectiemanagement Bibnet/SBB’s<br />Bovenlokale Regiegroep<br />Betrokken bij uitvoering<br />BIBLIOTHEKEN<br />
  18. 18. partnership<br />
  19. 19. LocusProvinciesBoek.becollectie leveranciers <br />Bibliotheekopleidingen<br /> systeem leveranciers consultants…<br />leveranciers bibliotheekservices <br />

×