Treball de socials de Adrian Reinoso 2nESO

2,043 views

Published on

Published in: Travel, Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,043
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
33
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Treball de socials de Adrian Reinoso 2nESO

 1. 1. EDIFICIS PÚBLICS ROMANS Adrián Reinoso Gámez 2º E.S.O.
 2. 2. LA CIVILITZACIÓ ROMANA <ul><li>L’imperi romà va néixer el 509 a.C. Era una civilització molt organitzada. </li></ul><ul><li>La població es dividia en ciutadans que podien participar en la vida política, i els no-ciutadans que no tenien cap dret i podien ser lliures o esclaus. </li></ul><ul><li>L’exèrcit romà va ser el més ben organitzat de l’antiguitat i tenia un pes molt important en la societat romana. L’exèrcit estava dividit en legions i els soldats eren legionaris. </li></ul><ul><li>Els homes romans portaven una túnica curta i sandàlies i les dones tenien una túnica llarga, es cobrien el cap amb un mantell i també portaven sandàlies. </li></ul><ul><li>La dieta dels romans era molt senzilla pa, peix, llenties , mongetes i utilitzaven oli d’oliva per amanir les seves amanides. </li></ul><ul><li>A la societat romana es començava la jornada laboral pel matí i s’acabava al migdia. Després de dinar els romans dedicaven la tarda a l’oci. Anaven a les termes, al teatre, al circ, a l’amfiteatre...A la ciutat eren advocats, polítics o dirigien grans negocis en canvi al camp l’home anava a cuidar del bestiar i la dona feia la roba i els aliments. </li></ul>
 3. 3. <ul><li>A la ciutat, els més rics vivien en domus que eren cases unifamiliars d’una sola planta. Però la majoria vivien en insulae, uns edificis amb poques finestres i uns habitatges molt petits. Al camp es van fer viles que eren grans explotacions agrícoles. A dins hi havia una mansió pel propietari i els seus familiars i unes casetes pels esclaus i treballadors. </li></ul><ul><li>Les principals activitats econòmiques van ser la mineria, l’artesania i l’agricultura. </li></ul>
 4. 4. ARCS I COLUMNES DE TRIOMF Els romans van alçar arcs i columnes de triomf commemoratives per celebrar-hi les grans victòries. Aquests tipus de monuments solia decorar-se amb relleus que narraven les gestes. L'arc va passar de tenir un ull a tenir-ne tres i el seu espai cobert es va anar tornant més complex a mesura que avançaven els anys.
 5. 5. EL TEMPLE <ul><li>El temple era el lloc on els sacerdots feien el culte religiòs. </li></ul><ul><li>El temple romà tenia unes característiques semblants a les del grec, però presentava dues diferencies: </li></ul><ul><li>S’elevava sobre un podi. </li></ul><ul><li>S'havia d'accedir a l'interior del temple per la façana principal que donava lloc a un pronaos de gran profunditat </li></ul>
 6. 6. LES TERMES Totes les ciutats romanes disposaven de termes. Eren edificis grandiosos que ocupaven una àrea d'uns 110.000 metres quadrats. Generalment les termes eren provistes de sales de massatge, gimnàs, palestra, biblioteca i jardins.A mesura que s'introduïa en l'edifici l'aigua i l'atmosfera s'anava escalfant, primer al frigidari (aigua freda), després al tepidari (aigua temperada) i finalment al caldari (aigua calenta).
 7. 7. EL TEATRE Inicialment el teatre romà era de fusta, ja que no era permesa la seva construcció amb pedra. A partir d'August va començar a construir-se amb pedra. Com a diferència del grec la càvea i l'orquestra eren semicirculars i darrere de l'escena es van incorporar edificacions.
 8. 8. L’AMFITEATRE L'amfiteatre s'usà preferentment per a la celebració d'espectacles massius de lluita de gladiadors i feres cosa que exigia que l'edifici fos molt gran. Tenia una planta ovalada amb grades pels espectadors. El més important va ser el Colosseu de Roma.
 9. 9. EL CIRC Al circ hi tenien lloc les curses de cavalls de les quals els romans eren aficionats. El circ romà prové de l’hipòdrom grec. Eren de planta allargadaamb una barrera axial central que separava l'anada i tornada d'un circuit continu.
 10. 10. EL FÒRUM El fòrum era una plaça a la cruïlla del cardo, que era un carrer que anava de nord a sud i el decumanus, que anava d’est a oest. Al fòrum hi construïen els edificis més importants: -La cúria era l’edifici on es runia el senat. -El capitoli era el santuari principal de la ciutat -La basílica era el lloc on es feien els intercanvis comercials.
 11. 11. L’AQÜEDUCTE L’aqüeducte servia per dur aigua a les ciutats. Es tractava de conduccions artificials que travessaven diversos quilómetres de vegades de manera subterrània i de vegades elevades amb grans arcs.
 12. 12. ELS PONTS I ELS VIADUCTES Els desnivells del terreny i dels rius se salvaven amb ponts molts sòlids i amb llargs viaductes alguns del quals encara s’utilitzen.
 13. 13. LA CALÇADA ROMANA Els romans van construir una xarxa de calçades de pedra per el transport terrestre. Hi circulaven les persones i les mercaderies, les legions i els correus de l’emperador. Les calçades partien de roma i arribaven a totes les ciutats de l’imperi.

×