Successfully reported this slideshow.

Uniunea bibliotecarilor maghiari

428 views

Published on

Prezentare in intalnirea metodica din 29 noiembrie 2013. Prezentarea a fost sustinuta de TErezia Kerekes, membra a acestei uniuni, si de Tavaszi Hajnal, director de specialitate.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Uniunea bibliotecarilor maghiari

 1. 1. RMKE
 2. 2. Uniunea Bibliotecarilor Maghiari din România Organizarea vizează reprezentarea intereselor bibliotecarilor maghiari și deservirea cititorilor. Evenimentele, proiectele cele mai importante ale Uniunii: -organizarea întâlnirilor -cursuri de formare profesională
 3. 3. Revistă lunară digitală: ReMeK-e-hírlevél romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele Revista până în 2007 : Könyvesház Aparține la organizației civile: EMKE www.emke.ro/ ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA (művelődési civil szervezetek szövetsége)
 4. 4. Echipa de management (2009-):   Președinte: Kopacz Katalin (Miercurea Ciuc) Președinte de onoare: Kiss Jenő (Sf. Gheorghe) Vicepreședinte : Róth András Lajos (Odorheiu Secuiesc) Vicepreședinte: Kiss László (Sf. Gheorghe) Secretar: Csergő-Benedek Csilla (Sf. Gheorghe) Comitetul de audit: Okos-Rigó Ilona (Cluj), Csiki Emese (Tg. Mureș), Szabó Károly (Odorheiu-Secuiesc). Reprezentanții teritoriale: Okos-Rigó Ilona (Cluj) -- în județele Cluj, Bihor, Hunedoara; Valean Erika (Carei) – in județele Satu Mare și Sălaj; Szabó Károly (Odorheiu-Secuiesc) – în județele Timiș și Arad. Competențele comitetului executiv: prezintă Adunării generale activitățile desfășurate în perioada anterioară, prezintă raportul financiar, prezintă planul de activitate a Asociaţiei; încheie documente juridice în numele Asociaţiei, aprobă structura şi politica de personal; realizează sarcinile stabilite de Adunarea generală. Competențele președintelui: să asigure managementul operaţional al Asociaţiei, pune în aplicare obiectivele stabilite, reprezintă Asociaţia acasă şi în străinătate. Competenţele Comitetului Cenzorul (sau de audit): controlul gestionarii patrimoniul asociaţiei, pregăteşte rapoarte financiare, îndeplinește sarcinile stabilite de Adunarea generală. Echipa de management este aleasă de Adunărea generală pentru o perioadă de cinci ani.
 5. 5. Crearea unui catalog comun Transilvănean( EKKA ) Fundația Progress în colaborare cu Fundația Puskas Tivadar (Ungaria) a ajutat realizarea proiectului. Creare EKKA cuprinde următoarele etape : - construirea sistemului central de EKKA (server , achiziționarea de software , instalare ) -furnizarea cu criterii tehnice bibliotecile din Cluj, pentru intrarea in sistem de EKKA -pasul următor: aderarea bibliotecilor din Transilvaniei in EKKA – Momentan următoarele biblioteci au module directe de catalogare: Societatea Bolyai - Universitatea Babes-Bolyai -Universitatea Teologiei Catolică Fundația Istorică Geza Entz –Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE)– Societatea Maghiară Tehnico Stiintifică din Transilvana –(EMT)Asociația Muzeelor- din Ardeal (EME) - Fundația Bibliotecară Heltai Gaspar – Fundația Jakabffy Elemer – Societatea Folclorică Kriza Janos- Fundația Sociologică Max Weber - Centrul Regional Educațional Gal Kelemen (RMPSZ) - Asociația Economică a Maghiarilor din România (RMKT) -
 6. 6. Premiul Monoki István 2013 Emődi András (Oradea) –Bibliotecar, arhivar, cercetător științific a Bibliotecii Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, pentru activitatea sa de explorare și salvare în domeniul cărților vechi din Partium.
 7. 7. Premiul "Bibliotecarul tânăr a anului" a fost predat pentru prima dată în 2007, la Gheorgheni. La premiere conducerea ia în vedere următoarele criterii: cel puțin trei ani de experiență în bibliotecă, vârsta cel mult 35 de ani, performanțe remarcabile într-o anumită temă, angajamentul fa ță de profesia de bibliotecar, abilități de expansiune în dezvoltarea profesională și cunoștințe generale. Jankó Magdolna Tünde (Biblioteca Centrală Universitară Cluj)
 8. 8. Conferințe itinerante: Conferința a VIII-a a Asociația Bibliotecarilor Maghiari din România Cluj, 26–28 mai 2011 Interoperabilitatea /rețelele serviciilor in biblioteci, în Biblioteca Centrală Central Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca
 9. 9. Cursuri profesionale Baze de date literare On-line –Asociația Bibliotecarilor Maghiar i din România cu Institutul Bibliotecar OSZK din Ungaria a organizat si până acum o serie de cursuri. În acest an s-a repornit programul de colaborare . Cursul a avut loc în 7-8 octombrie 2013, în Biblioteca Kájoni Janos, județul Harghita. Instruirea a fost susținută de Fondul Bethlen. http://ki.oszk.hu/content/online-irodalmi-adatbazisok
 10. 10. konyvtar.hargitamegye.ro Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” este cea mai mare bibliotecă publică din judeţul Harghita. Instituţia este prezentă în viaţa comunităţii prin oferta variată de lectură, manifestări culturale, activităţi pentru timpul liber. Prezervarea şi diseminarea valorilor culturale locale şi regionale constituie elemente esenţiale ale activităţii. Bibliotecii Judeţene “Kájoni János” au la bază un fond de aproximativ 200 000 de documente: cărţi, periodice, audiovizuale, electronice şi sunt utilizate anual de peste 4000 de persoane.
 11. 11. Ziua internațională a persoanelor vârstnice în bibliotecă  In 1991, a fost sărbătorită prima dată ziua internațională a persoanelor vârstnice. Și în acest an, la 1 octombrie Consiliul Județean Harghita a organizat o serie de programe. Biblioteca Județeană Kájoni Janos, de asemenea a salutat pe cei vârstnici. Au fost invitați intre alții și cursanții Nu numai tinerilor e ... net! În Ziua Internațională a persoanelor vârstnice cei care au împlinit șaizeci de ani au avut posibilitatea să ne înscrie gratuit în Bibliotecă.
 12. 12. Program național de educație financiară Bani IQ Bibliotecile din județul Harghita au intrat in program in iulie 2013. Programul a fost derulat în parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Educatiei, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si băncile membre ale Visa Europe și a propus să ofere acces la educa ție financiară în special tinerilor, dar si oricărei persoane care are nevoie de informa ții pentru a-si administra mai bine finanțele personale. In bibliotecile harghitene 114 persoane a terminat cursurile Bani IQ.
 13. 13. Bobiță și Buburuza Bartos Erika autoarea cărților de mare popularitate, Bobiță și Buburuza a făcut un turneu in Transilvania. In 28 iunie a sosit in Miercurea Ciuc,unde s-a întâlnit cu numeroși cititori la Biblioteca Județeană Kájoni Janos. În total au venit aproximativ 450 de oameni, dintre care a fost de cel puțin 300 numărul copiilor.
 14. 14. Concurs de prăjituri Întâlnire gastronomică la mai multe biblioteci Harghitene.
 15. 15. Tineri voluntari, stagiari în Biblioteca Județeană Kájoni János Tineri voluntari i-au ajutat pe bibliotecarii după mutare în noul sediu. Instituţia nouă, modernă este mult mai atragătoare pentru tineri și ei sunt cei care ar dori să încerce în practică cunoştinţele dobândite la universitate, sau petrec practicile profesionale la instituţie. De exemplu, a fost o iniţiativă voluntarei Beata Makai, esteticeană de film, prin lansarea Clubului CarteFilm în bibliotecă. Tinerii adesea ajută cu creativitatea lor, cu idei noi. Benedek Bernadett și Gercuy Ildikó de la Facultatea Babeș-Bolyai au ajutat la executarea invitațiilor, afișelor pentru evenimente, activități. Rangyák Susana a ajutat la organizarea evenimentelor, programelor şi la traducerea site-ului bibliotecii in versiunea engleză.
 16. 16. Ruccola, acum și la Târgu Mureș rukkola.hu este o platformă de schimb carte online, până-n prezent unică in Ungaria. Aici oricine poate să încarce ”să arunce în comun” cărțile sale plictisitoare, sau existente în două exemplare sau chiar necitite. În schimb puteți alege după preferință din restul cărților încărcate de alții. Începând de luna iunie va fi și la Târgu-Mureș un punct de schimb Ruccola (Happont). În afară de promovarea lecturii unul din beneficiile sale este impactul pozitiv social. În lumea online de astăzi, izolat, rupte de contact utilizatorii la tranzacţii de carte se fac cunoștințe și de multe ori se leg cunoștințe, prietenii.
 17. 17. Proiectul ATES (Alimentaţia Tradiţională Sănătoasă şi Echilibrată), derulat de Biblioteca Comunală Tulgheş, a fost premiat la concursul "Idei pentru mâine @ biblioteca ta", în cadrul Programului Naţional BIBLIONET. Fundaţia IREX a iniţiat un concurs cu premii pentru cele mai interesante proiecte finalizate de bibliotecile publice în ultimii şase ani. Au fost premiate treizeci de biblioteci publice (judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale) din ţară, printre care şi Biblioteca Comunală Tulgheş, pentru derularea proiectului ATES (Alimentaţia Tradiţională Echilibrată şi Sănătoasă). Valoarea totală anunţată a premiilor este de 10 000 USD, sumă ce se va distribui bibliotecilor câştigătoare, dar toate bibliotecile incluse în BIBLIONET vor avea de câştigat, deoarece vor obţine volumul cu exemple de bune practici, realizat pe baza proiectelor înscrise în concurs.
 18. 18. Esterházy în noaptea română La 29 mai -2013, în București a avut loc evenimentul intitulat Noaptea Literaturii Europene. Prin finanțarea rețelei de instituții culturale ale țărilor Europene (EUNIC), împreună cu Institutul Cultural Român și Institutul Balassi, treisprezece instituții culturale române și ambasade au participat la organizarea evenimentului. Din lucrările scriitorilor și poeților europeni mai mulți actori au citit în locuri neconvenționale: restaurante, pub-uri, stații de benzină, sedii bursiere și alte locații mai puțin convenționale. Au fost citite fragmente și din cartea O femeie, de Péter Esterházy.
 19. 19. Tot orașul povestește: Ziua Basmului Popular În acest an, Biblioteca Județeană „Bod Peter“ din Sf. Gheorghe a invitat locuitorii orașului, tineri și bătrâni, să ia parte la Ziua Basmului Popular, 30 septembrie, (ziua de naștere a povestitorului Benedek Elek) sa asculte o poveste scurtă.  S-au implicat școlile locale și grădinițele, dar evenimentul s-a desfășurat și în alte locații (parcuri , cafenele, magazine, în fa ța teatrului, în spital, în piața de legume, la sediul primăriei jude țene) unde în același timp, la orele 11:30, a fost prezentată povestea populară „Jankó și păinea uscată“, citită de elevii Liceului „Plugor Sandor“. Povestea a fost citită atât la filiala cât și la sediul central al bibliotecii, dar și la posturile de radio locale ( Fresh FM, Sepsi Radio, Music Radio).    
 20. 20. Acord de cooperare între bibliotecile Pécs și Arad Ziua Aradului la Pécs, s-a desfăşurat pe 13 septembrie2013. Eveniment devenit tradiţional, aflat la a zecea ediţie şi punctând festiv excelenta colaborare dintre administraţiile celor două oraşe. Cu ocazia asta a fost deschisă o expoziție de colaj, iar pe piața Széchenyi au fost prezentate programe de dans și de muzică. După cum a subliniat primarul adjunct al Aradului Paladin Bognar, cel mai important eveniment al vizitei a fost semnarea unui acord de cooperare între Biblioteca A. D.Xenopol din Arad și Biblioteca Csorba Győző din Pécs.

×