Ritmuri de invatare

1,011 views

Published on

Lucrare prezentata la simpozionul national -" Noile educatii- o sansa pentru viitor" Oradea , aprilie 2010

Published in: Education, Business, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,011
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ritmuri de invatare

 1. 1. Ritmuri de învăţare . Colaborări nonformale în spijinul procesului educaţional. Minima cerinţă a oricărui sistem de învăţământ democratic este aceea de a oferi şanse egale de instrucţie şi de educaţie copiilor Ritmurile de învăţare şi de percepţie sunt diferite. Trebuie respectat dreptul fiecărei persoane de a-şi trăi „unicitatea şi specificitatea sa”.
 2. 2. A caută soluţii pentru un sistem educaţional optim este o obligaţie faţă de copiii noştri .
 3. 3. Colaborarea între şcoală şi bibliotecă la momentul actual este una întâmplătoare dictată de nevoi de relaţionare între instituţii. Parteneriatele educaţionale între şcoli şi biblioteci işi dovedesc de foarte multe ori eficienţa.
 4. 4. Sistemul bibliotecilor este unul foarte stabil, principiile de bază în organizarea colecţiilor şi serviciilor sunt aceleaşi de sute de ani. Dezvoltarea şi lărgirea orizontului meseriei de bibliotecar a venit odată cu dezvoltarea tehnologică
 5. 5. Biblioteca este un sistem deschis, necoercitiv cu vaste posibilităţi de explorare.
 6. 6. Se lucrează cu grupuri mici de copii de grădiniţă sau cu clasele mici de copii romi, pe teme de alfabetizare, lectură , socializare, vizionări , educaţie pe teme de igienă personală.
 7. 7. Copii de clasele 1-5 îşi dezvoltă abilităţile de lectură, cursivitate în lectura cu voce tare, interacţiune şi socializare în grupuri mici prin tot felul de jocuri interactive.
 8. 8. Programul pentru tinerii cu sindrom Down . Se încearcă dezvoltarea abilităţilor de socializare, se încurajează comunicarea şi se pun în evidenţă toate reuşitele individuale.
 9. 9. Programe after school- copii navetişti sau localnici îşi rezolvă o parte din temele date de profesori, în bibliotecă.
 10. 10. Obiective care ar putea fi atinse în spaţiul bibliotecii Utilizarea unor metodologii de învăţare centrate pe copil sau grup mic de copii. Implicarea comunităţii în viaţa şcolară. Oferirea de servicii educaţionale adaptate nevoilor personale. Programe de tip „A doua şansă“ dedicate persoanelor care au abandonat şcoala Imbunătăţirea atitudinilor adulţilor şi copiilor faţă de diversitatea culturală, umană şi etnică dintr-o comunitate .
 11. 11. Colaborarea între instituţiile care participă la formarea viitorilor membri ai societăţii – familia-şcola- biblioteca- se poate creiona în afara oricărui cadru legislativ, în afara oricărui ritm impus de dinafară având ca unic scop un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri .
 12. 12. Vă mulţumesc pentru atenţie  Delia Pantea , bibliotecar metodist Biblioteca Gheorghe Şincai Oradea

×