Liceul Pedagogic, dumitrascu steluta

318 views

Published on

Concursul Monumentele Brailei, 4 decembrie 2012, organizat de Primaria Brailei, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila, Inspectoratul Scolar Judetean Braila si Cercetasii Romaniei - Centrul Local Braila

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
318
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Liceul Pedagogic, dumitrascu steluta

 1. 1. “Nu e decor de teatru,nici muzeu, ori o arhiva extraordinara a umanitatii.Nu e nici un album de amintiri,nici sursa de senzatii exotice, e un oras, e Braila."
 2. 2. Dateaza din 1909 si esteamplasat pe latura de vest a Pietii vechi.Realizat in stil baroc de Carol Sakar in1909, este o piesa simbol a municipiuluiBraila cu o inaltime de 11.5 metri,declarata monument istoric.
 3. 3. In anul 1906 , cand se implineau 18 veacuri de lacucerirea Daciei de catre romani , brailenii ridicau in mijlocul urbeilor un frumos monument comemorativ dedicat imparatului Traian.Pe soclul monumentului sunt incastrate trei basoreliefuri din bronzreprezentand lupoaica alaptand pe Romulus si Remus, o scena dinrazboaiele daco-romane si o miniatura a Columnei lui Traian. Labaza monumentului se afla un batran care arata unui copil calea deurmat catre imparat.
 4. 4. A fost transformata dintr-o vechemoschee, in anul 1832. In 1923 i s-a adaugatclopotnita actuala. Este singurul monumentde acest gen din tară si al treilea din Europa.Deoarece vechea moschee dateaza din 1667,actuala biserica este cea mai veche cladire aorasului. Biserica poseda o icoana de aur aSfantului Mihail donata in anul 1834 defamilia imperiala rusa.
 5. 5. Realizat in anul 1972 estecea mai inalta cladire a orasului,simbol al contemporaneitatii. Inspatele hotelului se afla un mic parcdenumit "Poligon" (din el pornescradial 6 strazi) in care se afla bustulfilozofului Nae Ionescu, iar alaturicasa artistului Petre Stefanescu -Goanga.
 6. 6. Centrul Cultural Nicăpetre a fostînfiinţat la 6 decembrie 2001, pentru a adăpostidonaţia sculptorului Nicăpetre şi funcţioneazăîn sediul fostei Case a Colecţiilor de Artă (1986-2001). A fost redeschis pentru public în data de12 noiembrie 2010, după ample lucrări dereabilitare.
 7. 7. Muzeul Brăilei a fost înfiinţat în 1881, prindecretul regelui Carol I.În 1968 s-a reorganizat expoziţiapermanentă a muzeului pe structura a două secţii: de istorieşi de artă. Muzeul ocupă o clădire - monument arhitectonic,construită în 1870, având destinaţii diverse de-a lungultimpului (restaurant-hotel, alte utilităţi publice). Imobilul afost grav afectat de cutremurul din mai 1990 şi a fostrestaurat.
 8. 8. Este o instituţie de prestigiu a teatruluiromânesc, având o tradiţie de 150 de ani, dintre care 50de ani de activitate permanentă. Clădirea teatrului afost construită în jurul anului 1850 şi este azi unmonument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor carefac parte din patrimoniul cultural naţional.
 9. 9. Str. Regala, a epocii cu adevarat "deaur" a orasului (1881-1938), reprezinta unansamblu de arhitectura de valoare europeana,facand din Braila "un mic Paris" la Dunareade Jos.
 10. 10. Parcul „Monument” are aceiasi vechime cu „Gradina Mare”,fiind mentionat cu ocazia construirii unui pod pe drumul Calarasilor pentrulegatura cu „Monumentul eroilor de la 1828”. Desi monumentul nu maiexista denumirea parcului a ramas legata de acesta.Se stie ca a fost realizatde arhitectul francez Villaye in 1833 si infatisa o spada cu doua taisuriaflata pe un soclu langa care se gaseau doi lei. Monumentul a fost distrusin 1916 de ocupantii turci. Avand o suprafata de 90 ha este unul dintre cele mai mari parcuriaflate in interiorul oraselor romanesti.
 11. 11. Cu o suprafata de 6,6 ha, gradina a fostrealizata imediat dupa recucerirea orasului, in anul 1833,pe o parte a perimetrului fostei cetati turcesti. Initial s-anumit gradina „Belvedere”, iar din 17 mai 1863 a primitnumele de "Alexandru Ioan Cuza“. In anul 1895 s-aconstruit Castelul de Apa, astazi restaurant. In mijloculgradinii se afla un ceas floral unic in tara in fata caruiase gaseste o fantana arteziana datand de la 1914. In parcsunt amplasate busturile a trei mari scriitori nationali:Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu si Panait Istrati.
 12. 12. Muzeul a fost infiintat cu prilejulcentenarului scriitorului Panait Istrati (1884 - 1935).Se afla in Casa Gradinarului, cladire construita lasfarsitul secolului al XIX-lea, cu destinatieadministrativa. Sunt valorificate expozitionalmanuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, carticu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document, obiecte care au fost cumparate in cea maimare parte de la ultima sotie a scriitorului.
 13. 13. Aflat la zece metri adâncime, păienjenişul detunele a ţesut legende de-a lungul timpului, toate legate debogăţiile cetăţii. Aproape trei secole, Brăila a fost substăpânire turcească. Bogăţiile Ţării Româneşti luau drumulStambulului prin portul „Ibrailei”, astfel că turcii auconstruit aici o cetate formidabilă, de necucerit, precum şiun sistem defensiv ce cuprindea o reţea ingenioasă detunele. Brăilenii le spun „hrube”. Prin hrube, turcii transportau pulberea şighiulelele şi se retrăgeau din calea invadatorilor. Tot aicierau ascunse comorile Semilunii. Astfel de tunele se maigăsesc la Iannina, în Grecia.
 14. 14. Imobilul este înscris în Lista Naţională aMonumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice. Vechea casăa familiei Ştefan şi Ecaterina Panaitescu a fost construită înjurul anului 1880. Aici s-a născut (la 21 octombrie 1891) şi alocuit, până la vârsta de 19 de ani Dumitru S. Panaitescu, celcare îşi va adăuga ulterior pseudonimul Perpessicius.În 1971,după moartea lui Perpessicius, pe faţada imobilului din stradaCetăţii 58, a fost amplasată o placă comemorativă.La puţin timp, casa a fost demolată. A fost recuperată doarplaca comemorativă. Greşeala a fost îndreptată rapid, imobilulfiind reconstruit, însă cu materiale moderne.Din 1977, clădirii i se atribuie funcţiunea de muzeu.
 15. 15. A fost ridicata in memoria eroinei care s-a jertfit pentruapararea patriei in luptele de la Masaresti in Primul RazboiMondial.Statuia a fost dezvelita in 1928 , cu prilejul implinirii unui deceniude la Marea Unire in 1918.Pe fatada principala a piedestalului, labaza, se afla un meplat din bronz care reda scena atacului in caresublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a decedat pe campul de lupta.La baza statuii sunt prezentate o casca militara si un vulture cuaripile intinse.
 16. 16. Biserica armenească cu hramul Sfânta Maria este amplasatăîn centrul oraşului.A fost construită din iniţiativa armeanului Artin Ceangi şi cu sprijinulcomunităţii armeneşti din oraş, între anii1867 şi 1871, pe un teren donat de Maria şi Hagi Ovanez Bosnechian.Din păcate la cutremurul din 1940, acesta s-a prăbuşit parţial şi nu a maifost reconstruită în totalitate. În exterior, structura planimetrică estereflectată de compoziţia faţadelor, sobră şi unitară,având în centru câte o amplă arcadă semicirculară, princare se marchează braţele crucii.
 17. 17. Parohia Romano-Catolică din Brăila aluat fiinţă în anul 1835. Cu banii adunaţi dincolecta publică, primul paroh, abatele franciscanBernard Fontanelia, ridica începând cu anul 1839o capelă şi o casă pentru locuinţa preotului, pe unteren obţinut prin bunăvoinţa domnitoruluiAlexandru Ghica. În 1855, în timpul pastoratuluipreotului franciscan Ambrozie Bogdanfi, se ridicăactuala biserică, cu contribuţia financiară a luiNicoleto Armelin, şi folosind construcţia dejaexistentă. Biserica are Hramul “Adormirea MaiciiDomnului” şi este construită din cărămidă,respectând stilul arhitectonic romanic, prinfolosirea arcului semicircular ca unic motivdecorativ al faţadelor, cu utilizarea compozițieivolumetrice ce pune în valoare fiecare unitatespatiala prin dominanța plinurilor.
 18. 18. Biserica Greacă“Buna Vestire” din Municipiul Brăila afost construită la iniţiativa comunităţii greceşti care a cerut şi primit dela domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 26 februarie 1863, aprobarea dea ridica din fonduri proprii o biserică. Finalizarea lucrărilor s-a facut în 1872, iar sfinţirea bisericii pe data de 29 octombrie al aceluiaşi an. La data finalizării lăcaşului de cult era o biserică de mari dimensiuni, egalând ca marime biserica Mitropoliei Atenei.
 19. 19. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae" este situatăîn incinta Ansamblului Centrului Istoric Brăila.In anul 1894 cu ocazia vizitării oraşului Brăila de cătreregele Carol I, Biserica ,,Sfântul lerarh Nicolaie" a fostrecunoscută drept catedrală a oraşului, nume sub care estecunoscută şi în zilele noastre. Pentru acest motiv bisericaeste prevazută cu o piaţetă care folosea la manifestaţiileprilejuite de sărbătorile religioase mari şi de sărbătorilenaţionale.
 20. 20. Bibliografie:1. Buculei, Toader , Istoria modernă a oraşului Brăila, Ed. Centrului de creaţie, Brăila, 2008;2. Munteanu, Ioan, Povestea unei străzi – Regala, Ed. Ex Libris, Brăila, 2006;3. Anastasiu, Florian, Vicol ,Ana-Maria, Monumentele judeţului Brăila, muzeul Brăilei, 1977;4. Album Brăila, 2001.

×