Tècniques d'estudi

2,500 views

Published on

Guió de la xarrada realitzada per Sandra Sancho Anglés a Alcanar, divendres 25 d'abril de 2014, organitzada per l'AMPA i amb el suport de la Regidoria d'Educació del municipi.

Published in: Education
 • Be the first to comment

Tècniques d'estudi

 1. 1. TÈCNIQUES D’ESTUDI Abril 2014 Sandra Matamoros Anglès
 2. 2. QUINS FACTORS INTERVEN EN L’ÈXIT ACADÈMIC? -Motivació -Capacitat cognitiva -Entorn -Professor / Mestre -Autoestima -Tècniques d’estudi -Capacitat de memòria -Capacitat d’atenció
 3. 3. QUÈ SÓN LES TÈCNIQUES D’ESTUDI?  Estratègies/eines que fan que el procés d’aprenentatge sigui més fàcil, ajudant-nos així a memoritzar/aprendre d’una manera duradora, senzilla i adaptada.
 4. 4. ABANS DE POSAR-ME A ESTUDIAR  Condicions ambientals.  Bioritmes.  Horari (planificació).  Higiene mental/física.  Quin estil d’aprenentatge tinc.  Quin tipus d’intel·ligència tinc.
 5. 5. CONDICIONS AMBIENTALS  L’´habitació  L’ordre  La il·luminació  La postura  La cadira  Les distraccions
 6. 6. Com ha de ser l’entorn?  Preferiblement hem d’estar sols  Hem de tenir-ho tot preparat i a mà  Planificar el temps de descans i d’estudi  NO estudiar amb música, la televisió o altres distractors  Estar en un entorn sense distraccions, i confortable, amb suficient lloc per a treballar.
 7. 7. ELS BIORITMES  És important saber en quin moment del dia està més receptiu el nen/a.  Coneixer els bioritmes del nen/a ens ajudarà a poder dissenyar un millor horari d’estudi, adaptat segons les necessitats o característiques personals.
 8. 8. L’HORARI  L’horari serà personal e intransferible per a cada nen/a ja que es té en compte el que necessita i les seves característiques personals. L’horari ha de ser realista Ha de ser flexible Personalitzat Revisable Equilibrat Escrit
 9. 9. LA HIGIENE MENTAL I FÍSICA Els nens/es han de dormir bè i un temps mínim de 8-9 hores diàries. La pràctica de qualsevol tipus d’esport facilita tenir un bon estat físic, el que millora l’estat mental.
 10. 10. ESTILS D’APRENENTATGE  Actius. Les persones que tenen predomini de l’estil actiu s’impliquen plenament i sense prejudicis en noves experiències. Són de mentalitat oberta, no són gens escèptics i emprenen les noves feines amb entusiasme. Són persones de caire grupal que s’impliquen en els afers dels altres i són l’eix de totes les activitats que els envolten.  Reflexius. A les persones reflexives els agrada considerar les experiències i observar-les des diferents perspectives. Fan un recull de dades i les analitzen detingudament abans d’arribar a una conclusió. Són persones a les que els agrada considerar totes les alternatives possibles abans de fer cap moviment. Gaudeixen observant el comportament dels altres, els escolten i no fan cap intervenció fins que no consideren que tenen un cert domini de la situació.
 11. 11.  Teòrics. Les persones amb predomini d’estil d’aprenentatge teòric s’adapten i integren les observacions dins d’un marc teòric lògic i complex. Tenen certa tendència a ser perfeccionistes. Integren els fets amb teories coherents. Els agrada analitzar i sintetitzar. Són profunds en el seu sistema de pensament, quan és el moment d’establir principis, teories i models.  Pragmàtics. El punt fort de les persones amb predomini de l’estil pragmàtic és l’aplicació pràctica de les idees. Troben l’aspecte positiu a cada nova idea i n’aprofiten la primera ocasió per a experimentar-les. Els agrada actuar ràpidament i amb seguretat amb totes aquelles idees i projectes que els atreuen.
 12. 12. TIPUS D’INTEL·LIGÈNCIA 
 13. 13. EL CON DE L’APRENENTATGE
 14. 14. TÈCNIQUES D’ESTUDI  La lectura  El subratllat  Els resums  Els esquemes  Els mapes conceptuals
 15. 15. LA LECTURA PRELECTURA RÀPIDA  La seva finalitat és explorar de què va el tema  Preparar el llibre, pel tema en concret  Mirar el títol i els epígrafs  Observar els dibuixos, gràfics els peus de foto LA PRE-LECTURA ÉS UNA LECTURA RÀPIDA QUE ENS PERMET EXTREURE LA IDEA GENERAL DEL TEMA o LLIÇÓ.
 16. 16. LECTURA COMPRENSIVA  Lectura detinguda La finalitat és obtenir una informació clara i precisa Lectura atenta i comprensiva de cada apartat Para en les paraules desconegudes Busca les que no coneguis al diccionari La lectura comprensiva és una lectura lenta de tot el tema per entendre'l bé. Totes les paraules que no coneguis, cerca-les en el diccionari.
 17. 17. EL SUBRATLLAT Consisteix en posar una o més ratlles baix de les idees principals i secundàries. El que volem és poder centrar la nostra atenció en les idees importants per mitjà de senyals o anotacions. Més que buscar paraules, hem de buscar idees. Aquesta tècnica ens permet, si està ben feta, seguir la idea principal del text, només amb les paraules subratllades Un excés de subratllat indica una mala lectura o comprensió del que s’ha llegit, el que ens dificultarà seguir la idea principal del text.
 18. 18. Com hem de subratllar?  Podem utilitzar llapis de diferents colors, el que ens ajudarà a distingir entre les idees principals i les secundàries.  Podem utilitzar diferents tipus de ratlla per diferenciar entre principal, secundari.  Podem fer requadres, cercles , fer  Podem fer un subratllat en vertical  Podem fer un subratllat ondulat  Posar signes d’admiració  No s’ha de fer en la primera lectura
 19. 19. Com ens ajuda subratllar?  És una tècnica que ens permet arribar amb rapidesa a la comprensió de l’estructura i l’organitació d’un text.  Ajuda a fixar l’atenció, evitant les distraccions i la pèrdua de temps.  Afavoreix l’estudi actiu i l’interés per captar allò essencial de cada paràgraf.  Al destacar allò important sobre el que no ho es s’incrementa el sentit crític de la lectura.  Constitueix una ajuda extraordinària per a repassar molta matèria en poc temps.  És condició indispensable per a confeccionar bé els esquemes i resums.  Afavoreix l’assimilació i desenvolupa la capacitat d’anàlisi i síntesi.
 20. 20. EL RESUM EL RESUM consisteix en escriure el més important del tema (les paraules subratllades), el que hem de saber. EL RESUM es fa sempre després d'haver subratllat el tema. És condensar en poques frases la substància del text, conservant la seva estructura argumental. Suposa un 25-35% d’espai. Potencia la atenció. Millora l’expressió escrita Reforça la capacitat d’organització. Facilita els repassos
 21. 21. L’ESQUEMA Síntesi de les idees fonamentals d’un tema, ordenades de forma lògica en una estructura global.
 22. 22.  L’esquema ens facilita els exercicis mentals d’anàlisi i de síntesi imprescindible per a l’aprenentatge.  Contribueix a un estudi més actiu, ja que obliga a prendre notes, sintetitzar.  Desenvolupa la capacitat de comprensió, ja que aprofundeix en el text per a descobrir els elements essencials.  Permet captar de manera intuïtiva l’estructura d’un tema.  Desenvolupa la memòria lògica, ja que fa relacionar, ordenar conceptes.  Facilita la fixació, la retenció i l’evocació dels continguts.
 23. 23. MODELS MÉS UTILITZATS D’ESQUEMA Sistema de claus
 24. 24. Model d’esquema decimal
 25. 25. ELS MAPES CONCEPTUALS
 26. 26. EL MAPA CONCEPTUAL  Un mapa conceptual és una representació gràfica de la informació.  Permeten la organització i jerarquització del coneixement.  Faciliten una ràpida visualització dels continguts d'aprenentatge.  Afavoreixen el record i l'aprenentatge de manera organitzada i jerarquitzada. Permeten una ràpida detecció dels conceptes clau d'un tema, així com un model pel que els alumnes aprenen a elaborar mapes conceptuals, altres temes o continguts d'aprenentatge.  Permeten que l'alumne pugui explotar els seus coneixements previs sobre un nou tema, així com per a la integració de la nova informació que ha après.
 27. 27. REPASSAR •Convé que el repassis amb el resum o l'esquema davant. •Els pots repassar en silenci o en veu alta. •Després digues el tema amb les teves pròpies paraules, sense mirar el resum ni l'esquema, •Prova d'explicar el que has après a una altra persona; t'ajudarà a aprendre'l millor. •També pots provar d'escriure el que has après,però sense mirar el resum, amb les teves paraules. REPASSAR ens ajuda a RECORDAR. RECORDAREM amb facilitat si COMPRENEM bé el tema. EL QUE REALMENT INTERESSA ÉS COMPRENDRE LA NOVA INFORMACIÓ, REFLEXIONAR SOBRE ELLA I RELACIONAR-LA AMB LA QUE JA CONEIXEM.
 28. 28. RECURSOS NEMOTÈCNICS  Totes les tècniques esmentades fins ara ens ajudaran, sense adonar-nos, a memoritzar la informació sobre el tema que hem estat treballant, però hi ha tipus d’informació o temes que requeriran de més ajuda per tal de memoritzar dades determinades com ho podem fer? TÈCNICA DE L’HISTORIETA Hem de recordar; 007-727-180-7-10-2230-2300-2 L’agent 007 va pujar a l’avió 727 i va veure una hostessa que media 1.80, es va prendre 7 cafès per tal de poder parlar amb ella, eren les 10 ja però l’avió no aterraria fins les 22.30, a les 23.00 ja estaven junts sopant i van parlar fins a les 2 de la matinada.
 29. 29.  Tècnica de l’associació  A llocs que ens són familiars o que ceoneixem  A nombres, dates d’aniversaris, neixements o altres que ens ajuden a recordar el fet concret.  A imatges, representar mentalment una imatge xocant, extravagant que ens ajudi a recordar un conjunt de paraules ( dona, gata, finestra, cadira, xocolata, diners, llum). • Tècnica de la cadena • Relacionar paraules d’un resum o esquema a través d’una frase senzilla. LITIO-BERILIO-BORO-CARBONO-NITROGENO-FLUOR – NEON ( LA BBC NO FUNCIONA). •L’oració creativa •Consisteix a crear una paraula real o no en la que poguem concentrar tota la informació referent a un tema. • Ej.: Aratota Puental: dona pistes del recorregut del Tajo (Aranjuez, Toledo, Talavera de la Reina, Puente del Arzobispo, Alcántara).

×