Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Els Murals Dels PaïSos

549 views

Published on

Els alumnes de 4t ESO van fer murals per presentar els sues països d'origen.

Published in: Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Els Murals Dels PaïSos

 1. 1. Els murals dels països IES Sòl-de-Riu Curs 2007/08
 2. 2. Romania Moldàvia Polònia Ucraïna Marroc Colòmbia Brasil
 3. 3. Ro ma nia <ul><li>Una gran part de la frontera de Romania amb Sèrbia i Bulgària està formada pel riu Danubi. Cap al final del seu recorregut, el Danubi s'ajunta amb el Prut, que marca el límit amb la Repú-blica de Moldàvia. </li></ul><ul><li>Els Carpats dominen la part occidental de Romania amb pics de més de 2.500m d'altitud, el més elevat dels quals, el Moldoveanu, arriba als 2.544 m. </li></ul>
 4. 4. L’economia: Fins a la Segona Guerra Mundial, Romania era un país predominantment agrícola i malgrat els esforços per a desenvolupar la indústria i mecanitzar el camp durant l’etapa socialista, encara el 1994 aquest sector representava el 32% de la població activa. La riquesa mineral és molt important sobretot de gas natural i petroli, dels quals Romania és un dels primers productors europeus. Tot i això, les produccions són insuficients per a satisfer les necessitat energètiques del país, que n’ha d’importar. En caure Ceausescu (1989) el nou govern emprengué una reforma per a la introducció del sistema del lliure mercat.
 5. 5. Marc històric: El territori de l’actual Dàcia, ja estava habitat l’any 200 aC pel poble dels dacis. Va formar part de l’Imperi romà, fet que marca el caràcter de llanitinat, en una zona d’influència eslava. A l’any 1600 Miquel El Valent (Mihai Viteazu) va aconseguir unificar tots els principats romanesos sota el seu domini. El 1877 Romania va aconseguir la independència respecte al Imperi Otomà. L’any 1881 Carles I va ser coronat rei, així Romania va esdevenir una monarquia. Amb la segona guerra mundial va formar part de l’antiga URSS i, amb la desaparició del règim comunista es va obrir a Romania una nova etapa en tots els àmbits. Actualment Romania és un estat democràtic dins de la Unió Europea.
 6. 6. Moldàvia <ul><li>El límit occidental de Moldàvia és delimitat pel riu Prut, el qual s'uneix al Danubi abans de desembocar al mar Negre. Cap a l'est, el Dnièster és el riu principal, i travessa el país de nord a sud; la franja entre el Dnièster i la frontera ucraïnesa és la regió anomenada Transnistria </li></ul><ul><li>El país no compta amb una sortida al mar, tot i que es troba ben a prop del mar Negre. La part nord del país compta amb turons que no superen els 430 metres . </li></ul><ul><li>Moldàvia posseeix un clima continental temperat amb estius calorosos però hiverns moderats. </li></ul><ul><li>Les ciutats principals moldaves són la capital Chişinău, al centre del país i vora un milió d'habitants, i Tiraspol, Bălţ i i Tighina, totes amb més de cent mil habitants. </li></ul>
 7. 7. <ul><li>El territori de l’actual Moldàvia va ser habitat en temps antics pels dacis. Situada sobre una ruta estratègica entre Àsia i Europa, Moldàvia ha estat víctima de nombroses invasions. La part occidental es va mantenir com a principat autònom i el 1859 es va unir amb Valàquia per formar el regne de Romania. Sota el govern soviètic es va anomenar República Socialista Soviètica de Moldàvia, la qual cobria l’actual territori de Moldàvia. A l’agost de 1991, Moldàvia va declarar la indepen- dència i es va convertir en membre de la Comunitat d’Estats Independents. </li></ul><ul><li>. </li></ul>
 8. 8. <ul><li>Economia: Moldàvia és una de les repúbliques més pobres del continent europeu. L’economia es basa en l'agricultura, especialment alimentària. Actualment s'hi dedica més de la meitat de la població activa. La producció agrícola de Moldàvia és variada: gira-sol, tabac, raïm, productes de l’hort, patata. </li></ul><ul><li>A Moldàvia hi ha petroli en poques quantitats i s’extrau sal de les mines. </li></ul><ul><li>L’economia de Moldàvia ha sofert una reculada després de la independència. El conflicte amb la zona rebel de Transnistria ha agreujat encara més la situació </li></ul>
 9. 9. Ucraïna Geografia: Ucraïna es un estat de l’Europa de l’est que limita al nord amb Bielorrússia i Polònia, al sud amb Romania, Moldàvia i la mar Negra, a l’est amb Rússia i a l’oest amb Eslovàquia i Hongria. Ucraïna te grans rius com el Dnièper i el Bug que desemboquen al Mar Negre. Les muntanyes només es troben a l’oest on hi ha la serralada dels Carpats, el punt més alt és el mont Goverla de 2.061 m.
 10. 10. Ubicació al marc històric: L'actual territori que forma Ucraïna va ser la part meridional del primer estat eslau oriental: el Principat de Kíev. Durant els segles X i XI el territori ucraïnès es va convertir en l'estat més important d'Europa i es va forjar la identitat ucraïnesa que ha perdurat fins a l'actualitat. Fins l’any 1992, que es va independitzar, formava part de l’antiga URSS. A partir d’aleshores neix la República d’Ucraïna.
 11. 11. Economia: Avui dia, Ucraïna és el país europeu amb l'índex de creixement econòmic més alt. El creixement econòmic ha seguit mantenint-se en l'actualitat, encara que ha tingut tensions econòmiques amb Rússia a causa de la Guerra del Gas, que va tenir com a fons la tendència prooccidental del president Víktor Yushchenko. Tot i aquest creixement, el sou mitjà al començament de 2007 era de 200 euros al mes. Ucraïna produeix gairebé tots els tipus de vehicles de transport: automòbils, autobusos, carros, naus, aeroplans, i fins i tot naus per a l'espai. El sector immobiliari augmenta molt pel que fa a les propietats.
 12. 12. Polònia Limita al nord amb el mar Bàltic, la regió russa de Kaliningrad i Lituània, a l’est amb Bielorússia i Ucraïna, al sud amb Eslovàquia i la República Txeca i a l’oest amb Alemanya.
 13. 13. En el segle X es van assentar les bases del futur estat polonès: i el cristianisme va ser adoptat com a nova religió oficial. El segle XVI, amb els jagelló, va ser conegut com el &quot;segle d'or&quot; de l'estat polonès-lituà. El 1918 es proclama la Segona República Polonesa A la II Guerra Mundial el país va ser envaït pel III Reich i la Unió Soviètica, de manera que en menys d'un mes estava totalment ocupat. Durant la guerra Polònia va perdre sis milions de persones, la meitat d'ells jueus. En 1980 es va produir una gran onada de vagues, dirigides per la central sindical &quot;Solidaritat&quot; que van aconseguir reformes profundes i es va recuperar la independència.
 14. 14. Sectors econòmics actuals: Manufactura de maquinària industrial, producció de ferro i acer, mineria de carbó, productes químics, drassanes, indústria d'aliments, vidre, begudes, teles i teixits. Agricultura Patates, fruites, verdures, blat, avicultura i ous, i carn de porc.  
 15. 15. Marroc Marroc limita al nord amb la mar Mediterrània i l'estret de Gibraltar, al sud amb el Sàhara, a l’est amb Algèria i a l’oest amb l’oceà Atlàntic. La muntanya més alta és el Toubkal a la serralada de l’Atlas.
 16. 16. L'actual territori del Marroc ha estat poblat des de temps del neolític, almenys des de l'any 8000 aC, un temps en què el Magrib era menys àrid del que ho és actualment. Després de la Segona Guerra Mundial, el país assoleix la independència. L'any següent fou admès a l’ONU i el 1957 es proclama la monarquia constitucional. El 1958 el Marroc entrà a la Lliga Àrab
 17. 17. El sector majoritari és l’agricultura; produeix blat, civada, olives i fruita, però la producció de blat i de civada és insuficient per alimentar a tota la població. La pesca és important tant a la Mediterrània com a l’Atlàntic. Hi ha jaciments de fosfats a Yusufia i Kuribga. El país té un gran potencial turístic però encara està escassament explotat.  
 18. 18. Colombia <ul><li>Colòmbia esta situada al nord d'America del sud. Limita al nord amb Panamà i el Carib, a l'est amb Veneçuela, al sud amb Brasil i Perú i a l'oest amb Equador i l'oceà Pacífic. </li></ul><ul><li>Es divideix en sis zones geogràfiques: La regió Amazònica, l'andina, la caribenya, la insular, la orinoquina i la pacífica. </li></ul>
 19. 19. <ul><li>A la arribada dels espanyols en el segle XVI, pobles indígenes de diferents famílies lingüístiques ocupaven gran part del territori, entre ells els Arawak, caribe i Chibcha. </li></ul>
 20. 20. Sectors econòmics actuals Dos dels principals productes colombians son: el cafè i el petroli i afronten un futur incert perquè només el 5 % del preu total del cafè arriba als pagesos. La distribució per activitat econòmica és: 14 % d’agricultura, 30 % d'industria i 56 % serveis.
 21. 21. Brasil Extensió: 8.514.876 km (5è)‏ Habitants: 184.101.109 (5è)‏ Densitat: 22 h.km2 (184è)‏ Renda per càpita: 10.637$ Llengües oficials: Portuguès Capital: Brasília Sistema polític: República Brasil limita al nord amb la Guyana Francesa, Suriname, Guyana, Veneçuela, i Colòmbia; a l sud amb Uruguai; a l’oest amb Perú , Bolívia i Paraguai , i a l'est amb l'oceà atlàntic.

×