Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Experts en informació 1r ESO

429 views

Published on

Dossier de treball que els alumnes de 1r d'ESO realitzen a la biblioteca durant el 1r trimestre de curs. Així, aprenen com funciona, a cercar al catàleg i a conèixer les diverses fonts d'informació...

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Experts en informació 1r ESO

 1. 1. EXPERTS EN INFORMACIÓ Coneguem la biblioteca de secundària. Sessions de formació per 1r d’ESO ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 2. 2. PRESENTACIÓ 1. En aquest dossier treballarem quatre fitxes, on trobarem una part teòrica que anirà acompanyada d’activitats complementàries en les quals treballarem els continguts explicats a cada sessió. 2. L’aprofitament de les sessions i la presentació de les feines fetes, seran avaluades per la bibliotecària, formant part de la nota global de l’assignatura de català. CONTINGUT DEL DOSSIER FITXA 1. CONÈIXER LA BIBLIOTECA DE L’ESCOLA. FITXA 2. LES FONTS D’INFORMACIÓ. FITXA 3. LA RECERCA AL CATÀLEG DE LA BIBLIOTECA. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 3. 3. FITXA 1. CONÈIXER LA BIBLIOTECA DE L’ESCOLA. • Aprenem a orientar-nos i a localitzar el fons La biblioteca de la nostra escola compta amb 16.700 volums, entre llibres, vídeos, cdroms i dvd’s. L’espai del qual disposem no ens permet tenir tota la documentació a l’espai de biblioteca. Per tant, hem ubicat les matèries més consultades a la biblioteca, i la resta de materials están guardats en el subterrani, on tenim un magatzem. • Quines matèries trobareu a la biblioteca : 1. A la planta principal hi trobareu : • Les enciclopèdies generals • Els diccionaris ( català, castellà, anglès, francès, llatí i grec) • Les novel·les juvenils pensades per a la vostra edat • Els llibres d’Art, esports, música… • Els llibres de religió i mitología • Els dossiers de prensa que elaborem sobre temes d’actualitat • Totes les revistes que rebem a l’Escola. • Les pel·lícules cinematogràfiques en format dvd. • Les novel·les d’adult pensades per als vostres pares, personal de l’escola… 2. Al pis superior hi trobareu: • • • • Els llibres d’història i geografia Els llibres de literatura Els de ciències naturals i aplicades Els de filosofia i ètica ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 4. 4. • Com están organitzats els documents en una biblioteca  Totes les biblioteques del món están organitzades seguint un sistema de classificació que permeti tenir els documents endreçats i saber-los trobar ràpidament.  Un dels sistemes més utilitzat és la Classificació Decimal Universal, més coneguda com la CDU.  Aquesta classificació distribueix tots els coneixements en 10 apartats, i cadascun d’aquests a la seva vegada es pot tornar a subdividir i així successivament. Quant més xifres afegim més estem concretant la matèria del document. Com localitzem els documents a les prestatgeries? Ho fem gràcies a la signatura topogràfica, el codi que trobem en el llom dels documents. A la signatura hi anotem el número de CDU que li correspon més les tres primeres lletres del cognom de l’autor. Quant tenim més de 3 autors hi posarem les 3 primeres lletres del títol del llibre. Exemple de signatura : 9 (46.71) “19” RIQ ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 5. 5. LA CLASSIFICACIÓ DECIMAL UNIVERSAL 0. Obres de referència 01. Bibliografies 02. Biblioteconomia i documentació 03. Enciclopèdies 1. Filosofia 14. Sistemes filosòfics 15. Psicologia 16. Lògica 17. Moral. Ètica 2. Religió 22. La Bíblia 28. Sectes 29. Mitologia 3. Ciències socials 31. Demografia 32. Política 33. Economia 34. Dret 35. Administració Pública.Govern 36. Serveis Socials.ONG’s 37. Educació. Ensenyament. Temps lliure 38. Folclore. Costums 4. Filologia. LLengua 42. Llatí 43. Llengües Romàniques 433 Català 434 Castellà 44. Llengües germàniques 441. Anglès 5. Ciències Pures 51. Matemàtiques 52. Astronomia 53. Física 54. Química 55. Geologia 57. Biologia 58. Botànica 59. Zoologia ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 6. 6. 6. Ciències Aplicades 61. Medicnia 62.Tecnologia 63. Agricultura 64. Alimentació 65. Transports.Empresa 67. Manufactures 68. Informàtica 69. Construcció 7. Belles Arts. Jocs. Esports 71. Urbanisme 72. Arquitectura 73. Escultura 74. Dibuix. Manualitats 75. Pintura 76. Arts gràfiques 77. Fotografia 78. Música 79. Jocs, espectacles, esports 8. Literatura 80. Literatura general 833. Literatura Catalana 833.4 Prosa Catalana 833.5 Poesia Catalana 833.6 Teatre Català 834. Literatura Castellana JN Novel·la Juvenil N Novel·la C Còmics 9. Història i Geografia 9(100) Hª universal 9(12) Prehistòria 9(46) Hª d’Espanya 9(46.71) Hª de Catalunya 91. Geografia 92. Biografies ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 7. 7. UNA ALTRA MANERA DE RECORDAR LA CDU. En el 0, posem Obres generals, les enciclopèdies i obres que tracten una mica de tot, com devia passar quan les persones van començar a pensar una mica en totes les coses. En el 5 trobareu els llibres de com són i quines lleis tenen els éssers que ens envolten, petits i grans, propers i llunyans, i els fenòmens del món natural. Són els llibres sobre els nombres, els astres, els experiments, els animals i les plantes... Aquests són els llibres de Ciències Pures. En l'1 hi ha els llibres que el ser humà ha escrit com ell mateix pensa, estudia, imagina; se'ls anomena els llibres de Filosofia. En el 6 hi ha els llibres que tracten de com els humans transformen el que coneixen i com utilitzen el que saben per millorar el món. Aquests llibres expliquen per a què serveixen les matemàtiques, o la biologia, o la física... poden servir per fer carreteres, per curar malalts o per fer ordinadors... Els llibres que parlen d'això són els de Ciències Aplicades. En el 2 trobareu els llibres del que les persones creuen: les religions, les pregàries; són els llibres de Religió. Però no creieu pas que hem acabat. En el 7 posarem els llibres que parlen de coses belles que fan les persones i també de les coses que fan per entretenir-se en les estones de lleure. Són els llibres d'Art, Jocs i Esports. En el 3 hi ha els llibres que expliquen com els homes i les dones viuen junts, treballen, s'eduquen, s'organitzen. Són els llibres de Ciències socials. I en el 8 trobarem les novel·les, els llibres de poesia i teatre. Són els llibres de Literatura. Aquests són els llibres per a adults; els llibres de contes i narracions per a vosaltres els trobareu ordenats a part, a la secció Infantil. És el que coneixem com a llibres d'imaginació i a diferència de tota la resta, s'ordenen de forma diferent (s'ordenen per ordre alfabètic d'autor) En el 4 trobareu els llibres sobre les llengües, que són els que més han ajudat els éssers humans a viure junts, a comunicar-se i a entendre's; són els llibres de Filologia, que vol dir Llengua. I finalment, en el 9, hi ha els llibres que expliquen tot allò que han descobert, pensat i fet els humans, el que ha succeït al llarg dels segles i com tot això ha quedat ara a la Terra. També s'ordenen aquí els llibres que narren la vida d'un personatge. Són els libres d'Història, Geografia i Biografies. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 8. 8. INFORMACIÓ GENERAL DE LA BIBLIOTECA 1. HORARI: Podeu venir a la biblioteca entre les 9 del matí fins les 19 hores de la tarda de dilluns a dijous. El divendres fins les 18 hores. (No tanquem cap dia al migdia). 2. NORMES D’ÚS A LA BIBLIOTECA:  A la biblioteca heu d'estar en silenci i mantenir un ambient d'estudi i treball.  Per accedir a la biblioteca cal apuntar-se a la llista de control d’assistència que trobareu al taulell de la bibliotecària. Ens serveix per avaluar l’ús de la biblioteca.  Qualsevol material de la biblioteca perdut o trencat s’haurà de reposar.  No és permés entrar beguda ni menjar a la biblioteca.  Cal desconnectar els telèfons mòbils a la biblioteca.  Tots els materials són de lliure accés excepte la hemeroteca, la videoteca i la zona dels multimèdies.  Els llibres i documents de la biblioteca s'han de tractar bé evitant doblegar o trencar pàgines.  És molt important que els llibres estiguin ben ordenats, per això cal deixar-los un cop utilitzats en els carretons que trobareu als dos pisos de la biblioteca. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 9. 9.  El servei de préstec és de quinze dies, tant pels llibres de coneixements com pels llibres de ficció. Us podeu endur fins a tres documents per persona.  Les pel·lícules, les deixem durant el cap de semana, o el dimecres fins divendres.  Les enciclopèdies i diccionaris no es deixen en préstec.  Per utilitzar un ordinador s'ha de sol·licitar aquest servei a la bibliotecària. Us recomanem que ens reserveu hora amb antel·lació.  L'accés a Internet és per a fer recerques d'informació, està prohibit fer xats, jocs o altres aplicacions no educatives.  Qui no respecti les normes podrà ser sancionat.  Es poden imprimir les recerques o treballs fets a la biblioteca en un màxim de cinc fulls. Per a impressions més extenses us haureu de portar els fulls de casa.  Si us emporteu diccionaris o altre material per treballar a la classe, ens ho heu de notificar. Cal tornar-lo a la biblioteca en finalitzar la classe.  Mai us emporteu res sense notificar-ho a la bibliotecària.  El lloc de treball dels alumnes d’ESO, és la planta baixa de la biblioteca.  Només els alumnes a partir de Batxillerat poden pujar a estudiar al pis de dalt. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 10. 10. QUÈ HI PUC TROBAR A LA BIBLIOTECA  A la biblioteca hi podràs trobar llibres de coneixements, són aquells que us ajudaran a fer treballs i a localitzar informació per saber més d’un tema. Els trobareu endreçats a les prestatgeries, seguint l’ordre de la CDU.  Els llibres de ficció són aquells que llegim com a entreteniment. En el vostre cas, serien les novel·les juvenils. També tenim novel·les d’adult, per als vostres pares i per al personal de l’escola ( professorat i personal de serveis). Els trobareu ordenants per JN (juvenil novel·la) o N (Novel·la)  També disposem de material audiovisual que també podeu agafar en préstec i que us pot servir per ampliar informació sobre un tema del vostre interès. (pintura, historia, biografíes de personatges…)  Gestionem i organitzem totes les revistes que arriben a l’Escola. Trobareu el darrer número exposat i la resta guardats durant dos cursos. En trobareu de literatura, informàtica, historia, art i d’altres de caire pedagògic per als mestres…  Cada dia rebem el diari, pots venir a llegir-lo. Guardem durant un mes tots els diaris que es reben a l’Escola . La Vanguardia, El País, l’Avui i el Periódico. Podeu consultar-los i fotocopiar notícies. No podeu retallar-ne fulls !  Treballs de recerca . Guardem els treballs de recerca fets pels alumnes de Batxillerat que han tret molt bona nota. (trobareu al C.Virtual a l’espai de Biblioteca la relació de títols guardats). ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 11. 11.  Els còmics . Tenim una petita sel·lecció de còmics. Trobareu títols de Mortadelo y Filemón, Tintín, Asterix i Obèlix, Els Simpson, Witch… Els trobareu ordenats per C (Còmic) .  Els dossiers de premsa. Durant anys hem elaborat dossiers de premsa sobre temes d’actualitat i dels que sovint no hi ha gaire material publicat. ( racisme, dones, globalització…) Els trobareu ordenats en unes caixes de color verd a la planta baixa de la biblioteca Sabieu que… • Els recursos de la biblioteca passen un procés de selecció en què tenim en compte les demandes que ens fan arribar els professors, els alumnes i les que des de biblioteca detectem. • Els recursos de la biblioteca són gratuïts perquè els puguis fer servir. Endur-se llibres, revistes i pel·lícules en préstec no et costarà diners. • Els recursos de la biblioteca passen un procés de preparació per estar disponibles. És el que anomenem “catalogació”. • Entre els recursos disponibles a les biblioteques, en pots trobar de molt actuals i d’altres que no ho són tant, però que encara són útils. • Periòdicament realitzem “esporgades” on donem de baixa els llibres més antics i que ja no són vàlids per què la seva informació està desfasada. • A les biblioteques trobaràs una persona que et pot ajudar a localitzar allò que busques. Pregunta’ns. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 12. 12. ACTIVITAT 1 FITXA 1 Omple el mapa buit de la biblioteca. Planta Altell ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 13. 13. ACTIVITAT 1 FITXA 1 Omple el mapa buit de la biblioteca. Planta Baixa ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 14. 14. ACTIVITAT 2 FITXA 1 Resoldrem enigmes descobrint les signatures dels llibres practicant amb la CDU. 1. ( Ensenyament +Biologia+Pintura)-91= Autor del llibre : Martín, J.M. 2. (Biografies +Medicina+Dret)-119= Autor del DVD : Alonso, M. 3. (Psicologia +LLatí+Mitologia)-18= Autor del llibre : Rotler, P. 4. (Fotografia+Geografia+Política)-163= Autor del llibre : Mata, M. 5. (Botànica+Tecnologia+Urbanisme)-160= Autor del llibre: Puig, E. 6. (Esports+ Lògica+Català)-495= Autor del llibre : Canudas,N. 7. (Matemàtiques+Física+Escultura)-125= Autor del llibre: Newman, E. 8. (Història+Ètica+Literatura General)-41= Autor del llibre: Martínez, M. SIGNATURA: SIGNATURA: SIGNATURA: SIGNATURA: SIGNATURA: SIGNATURA: SIGNATURA: SIGNATURA: 9. (Costums+Arts grafiques+Agricultura)-162= Autor del llibre: Freud, S. SIGNATURA: 10. (Zoologia+Història+Literatura Catalana)-848= Autor del llibre: Tipler, P. SIGNATURA: ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 15. 15. FITXA 2. LES FONTS D’INFORMACIÓ.  Aprendrem a utilizar diferents tipus de fonts d’informació i a conèixer diferents formats documentals. Què és una font d’informació És tot aquell material, que independentment del seu seu format físic : llibres, revista, pàgina web…, ens permet trobar la informació que necessitem.  Podem distingir diverses fonts d’informació. Tot seguit les comentem:  Les obres de consulta o també anomenades obres de referència ens serveixen com a punt de partida de la nostra recerca d’informació. Ens resolen dubtes puntuals.  Són les enciclopèdies generals, els diccionaris, els atles, els anuaris…  Les monografies ens aporten molta informació d’un sol tema.  Utilitzen un llenguatge més tècnic i sovint afegeixen gràfics, glossaris i bibliografia sobre el tema.  Les revistes i la premsa. La seva avantatge és la seva actualitat.  Si cerquem informacions de fets molt recents ens seran molt útils.  Existeixen publicacions en sèrie especialitzades, que recullen informacions d’un sol tema. Ex: història, esports, … ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 16. 16.  Sovint amb els articles de les revistes i diaris, les biblioteques elaborem dossiers de premsa sobre temes d’actualitat.  Avui dia, Internet també ens permet la possibilitat d’accedir a la prensa digital.  Web La Vanguardia: www.lavanguardia.es  Web El Periódico: www.elperiodico.cat  Web l’Avui: www.avui.cat  Web El País: www.elpais.com La informació pot presentar-se en diversos formats documentals :       En format text Text escrit. En format gràfic Imatges, gràfics, icones ... En format audio Representacions sonores. En format audiovisual Combinació de so i imatge en moviment. En format multimèdia Combinació de text, so i imatge. En format hipertext Estableix connexions amb altres informacions.  Aquests formats configuren diferents tipus de documents: • Documents impresos. • Documents d'àudio. • Documents audiovisuals. • Documents multimèdia. • Documents web. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 17. 17. ACTIVITAT 1 FITXA 2 RELACIONA CONCEPTES: OBRES DE REFERÈNCIA (1) DOCUMENTS DE LECTURA (2) MONOGRAFIES (3) ARTICLES DE REVISTA (4)  Troya [enregistrament vídeo]  Harry Potter i el calze de foc [llibre]  Diccionari d’anglès [llibre]  L’Ecologia a Catalunya [dvd]  El Periódico de Catalunya [premsa]  Biografia d’Albert Einstein [llibre]  Enciclopèdia Encarta 2011 [cd-rom]  Anuario de los hechos 2010 [dvd]  “Cómo hacer rentable tu web”. En: Emprendedores. nº134 (novembre 2008).  Història del teatre [llibre] ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 18. 18. ACTIVITAT 2 FITXA 2 1. Relaciona amb números aquests conceptes de manera correcta. Documents impresos (1) So i imatge en moviment. Documents d’audio (2) Text, so i imatge. Documents audiovisuals (3) Text i imatge. Documents multimèdia (4) Estableix connexions amb altres informacions. Documents web (5) Representacions sonores. 2.Quins fonts d’informació utilitzaries per saber… PREGUNTA Com s’escriu llibre en anglès DICCIONARI ENCICLOPÈDIA MONOGRAFIA Qui va inventar el telèfon On va néixer Picasso Un sinònim de “demanar” Vull saber algun fet que va pasar l’any 2010 Vull saber la cartellera del Cinema Balañà ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle) ANUARI PREMSA
 19. 19. FITXA 3. LA RECERCA AL CATÀLEG DE LA BIBLIOTECA Aprendrem què és un catàleg i com s’utilitza.  El catàleg ens permet saber quins materials té una biblioteca.  A més ens indica mitjançant la signatura topogràfica on estan col·locats i si estan disponibles o prestats els llibres, els cd-roms, els dvd’s…  El bibliotecari s’ocupa de mantener al dia el catàleg, introduint tota la informació referent a les característiques dels documents : matèria, autor, títol, pàgines, editorial, col·lecció…. en una base de dades. Com han evolucionat els catàlegs durant el temps…  Fins el Segle XIX els catàlegs eren escrits de manera manual pels bibliotecaris.  Després varem pasar als catàlegs en fitxes on escribiem les dades dels documents amb màquina d’escriure . Aquesta tipologia de catàlegs van ser utilizats fins a mitjans del S.XX  Actualment els catàlegs són automatitzats i els bibliotecaris emplenem una pantalla amb les dades de cada document : autor, títol, editorial, any publicació, col·lecció, matèria, pàgines. Aquests són consultables mitjançant Internet des de qualsevol lloc. document.  I ens permet esbrinar saber molta informació sobre el Independentment del seu format , un catàleg ens ha d’informar de: • Quins documents té la biblioteca d’un autor ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 20. 20. • Quins documents té sobre una matèria en concret • I esbrinar si la biblioteca disposa d’un document del qual només sabem el títol.  A part d’aquestes tres preguntes bàsiques, també podem demanar-li recerques més concretes, són les recerques avançades o booleanes.  En aquestes recerques li demanem al catàleg que ens busqui per més d’un concepte. Per exemple : un autor i una editorial alhora.  Utilitzem els operadors booleans (I, O i NO) per definir la cerca. Catàleg de les Biblioteques Públiques de la comarca de Barcelona. http://sinera.diba.cat/  El catàleg de la nostra escola està en procés de creació, tenim introduïts uns 6.500 volums, d’un total de 16.500 documents disponibles a la biblioteca.  Podeu consultar el catàleg des de la pàgina principal del Campus Virtual de l’Escola.  Tingueu en compte que si no us apareix un document en concret, pot ser que encara no estigui introduït en l’e-pèrgam.  Si teniu qualsevol dubte a l’hora de fer una recerca, pregunteu-nos-ho. Pantalla de consulta al catàleg de l’Escola: http://aplitic.xtec.cat/epergam/web/biblioteca.jsp ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 21. 21. ACTIVITAT 1 FITXA 3 Practicarem la recerca en el catàleg de la biblioteca de l’Escola. 1) Entra al Campus Virtual i busca el catàleg. 1. Busca quants llibres de J.K. Rowling hi ha a la biblioteca del centre. Anota nº d’ exemplars: 2. Vull saber l’autor de la novel·la juvenil : Diagnòstic anorèxia. Anota el nom de l’autor/a: 3. He de fer un treball sobre ecologia. Busca quants documents sobre aquesta materia hi ha a la biblioteca. Anota el nº d’exemplars: 4. Busca en el catàleg un títol d’ Anne Rice. Anota el títol i la signatura topogràfica: Ara ho complicarem una mica més… farem una cerca avançada. 1. Hi ha cap llibre a la biblioteca de la col·lecció Periscopi i del qual sigui autor Jordi Sierra i Fabra? Anota el títol: ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 22. 22. FITXA 4. LA RECERCA A INTERNET • Aprendrem les característiques de la informació que hi ha a Internet  Internet és una xarxa que connecta telefònicament ordinadors de tot el món. Això, facilita la difusió de moltíssimes dades.  Les informacions en el WWW prenen forma de pàgina, que anomenem “pàgina web” o simplement web.  Per accedir a Internet cal estar connectats a la xarxa mitjançant un servidor, el qual ens facilita la connexió telefònica.  Cada plana té la seva adreça o URL perquè pugui ser localitzada fàcilment. Ex: (http://www.lavanguardia.es) HTML ( Hipertext Markup Lenguage) és el llenguatge que permet reproduir documents en la www.  A Internet pots trobar en línia les fonts d'informació més habituals disponibles en una biblioteca.  També podem trobar nous recursos d'informació específics de la xarxa: 1. 2. 3. 4. 5. Portals especialitzats. Webs institucionals. Webs corporatives o comercials. Webs personals. Webs de grups (col·lectius, associacions ...)  I finalment també trobarem el que s'anomenen fonts secundàries útils per a localitzar els documents disponibles en una biblioteca o bé per a localitzar recursos web que hagin estat seleccionats. Ex: Catàlegs de biblioteques. Per trobar documents en una biblioteca. Bases de dades especialitzades. Per trobar dades d'articles de revista. 3. Biblioteques digitals. Per trobar seleccions de recursos web. 1. 2. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 23. 23. Sabies que… CARACTERÍSTIQUES DE LA INFORMACIÓ QUE HI HA A INTERNET • • • • • La informació es multiplica exponencialment i en diferents formats. La informació no és permanent. La informació no està organitzada. La major part de la informació no passa un procés de revisió. Cal valorar el grau de credibilitat de les fonts d'informació. Què són els cercadors  Els cercadors guarden informacions sobre el contingut de les pàgines i les agrupen per temes, per nacionalitats, o bé, per paraules clau.  No guarden el seu contingut, però sí que les organitzen i presenten enllaços cap a elles.  Segons el tipus d’informació que ens presenten, els cercadors poden ser: CERCADOR TEMÀTIC o especialitzat en un tema GENÈRIC que troben informació de qualsevol tema Alguns dels cercadors més utilitzats són:  Altavista: http://es.altavista.com  Cercador.com Enciclopèdia catalanahttp://www.grec.net/cgibin/cercador.pgm  Cercat (en català) http://www.cercat.com  Google: www.google.es  Vilaweb (en català) http://vilaweb.com ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 24. 24. Els directoris  En un directori la informació està organitzada per temes, a partir d’un llistat de matèries generals que es pot subdividir en matèries més específiques.  Les planes que hi trobem han estat revisades per persones i els recursos que contenen han estat seleccionats tenint en compte la seva qualitat. Alguns dels directoris més utilitzats són:  A2Z: http://a2z.lycos.com.Índex temàtic de la base de dades del directori Lycos  ADL: http://alexandria.sdc.ucsb.edu  Elcano: http://www.elcano.com  Yahoo: htp://www.yahoo.com Estratègies per cercar a Internet… Per cercar informació a Internet cal ser estratègic. Cal decidir on buscar la informació que necessites i triar quina és la font d’informació més adequada. Per a cercar informació hi ha tres preguntes clau que t'has de plantejar: • Què busco i per què ? Definició clara i concerta de l’objectiu de cerca. • Com ho busco i on ho busco ? Tria del camí més apropiat que faré servir. Què he trobat del que buscava ? L'anàlisi crítica dels resultats de la cerca • I a partir d’aquí, començaré a fer la recerca. ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)
 25. 25. ACTIVITAT 1 FITXA 4 1. Quines són les preguntes claus a fer-me abans de fer una recerca a Internet? 2. Quins tres tipus de fonts d’informació puc trobar a Internet? 1. 2. 3. 3. Indica les diferències entre cercadors i directoris? ESCOLA JOAN PELEGRÍ. BIBLIOTECA (Cristina Batlle)

×