Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

_МЯСТО Тракия - Placemaking в Пловдив

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Check these out next

1 of 17 Ad

_МЯСТО Тракия - Placemaking в Пловдив

Download to read offline

Как чрез Placemaking процесите беше преобразено междублоково пространство в ж.к. Тракия? И как сътрудничеството между граждани, общински структури, НПО и доброволци доказа, че Заедно можем да постигнем много. В този ресурс БГБА ви представя процесите на случване от първо лице.

Как чрез Placemaking процесите беше преобразено междублоково пространство в ж.к. Тракия? И как сътрудничеството между граждани, общински структури, НПО и доброволци доказа, че Заедно можем да постигнем много. В този ресурс БГБА ви представя процесите на случване от първо лице.

Advertisement
Advertisement

More Related Content

More from BG Be Active Association (20)

Advertisement

_МЯСТО Тракия - Placemaking в Пловдив

 1. 1. _МЯСТО Тракия Placemaking в Пловдив/2019
 2. 2. Нашите Места БГ Бъди активен създава мрежа от местни партньори – граждански сдружения, които подкрепя с опит, идеи и ресурси, следвайки подходът Placemaking. От 2017 г. до 2019 г. заедно с местните ни партньори помогнахме на жителите на 23 населени места да обновят различни зони в техните градове и квартали,и да реализират свои граждански проекти. През 2019г. в Плвдив, БГ Бъди активен, чрез платформата си Аз, Ти, Пловдив!, успя да осъществи различни Placemaking интервенции. С помощта на граждани, общности и партньори в Пловдив обновихме две публични места за срещи и почивка: МЯСТО Тракия и Приключенско МЯСТО, както и и три училища в Града под тепетата
 3. 3. Каквко е Placemaking? Placemaking - многостранен подход в планирането, дизайна и управлението на обществени пространства, който ангажира местните общности и цели създаване на условия за по-добро качество на живот и благоденствие. Чрез въвличане на общностите, администрацията, неправителствения и частния сектор, успяваме да: • Променяме средата. • Насърчаваме гражданска активност. • Подобряваме социалния живот на местните общости.
 4. 4. През годините сме развили множество проекти, базирани на принципите на Placemaking, а през 2019 за първи път успяхме да го направим и в нашия град. Локацията, която избрахме да облагородим беше предложена От местната общност в квартала. По време на кандидатстването бяха предложени още 6 пространства, измежду които най – подходящо се оказа междублоково пространство, намиращо се в близост до бл. 239 в квартала. МЯСТО ТРАКИЯ Пловидв
 5. 5. Обществено Обсъждане Един от основните принципи на Placemaking /място-правене/ е въвличането и допитването до местните общности. По време на общественото обсъждане, организирано от БГ Бъди активен, жителите в района дадоха своите идеи за това как искат да изглежда обновеното междублоково пространство. По време на обсъждането в диалог участваха доброволци, граждани и кметът на Район Тракия – Костадин Димитров, както и сектетарят на общината – Женя Петкова. Обществено обсъждане
 6. 6. Пространството Първоначалният план предвиждаше облагородяване на детската площадка и част от зелените площи наоколо. В последствие, благодарение на сътрудничеството между институции, администрация, граждани, бизнес, НПО и доброволци, беше облагородена площ, обхващаща над 4дка
 7. 7. План и действие След обсъждането и според нуждите на местната общност, урбанистът Ивайло Добрев-партньор на БГБА, съвместно с екипа на сдружението и администрацията на Район Тракия изготвиха урбанистичен план за действие и беше поставено началото на процеса по преобразяването на пространството. Местната общност се събра и с активното участие на деца, родители и доброволци бяха направени първите стъпки: - почистване на пространството, плевене и заравняване на терена
 8. 8. Работа на терен Запуснатото птостранство, често наричано от местните „змиярник„ и „храсталак“ постепенно започна да придобива различен вид. Зелените площи бяха разчистени от растителност, изравнени и оформени. Доброволци , деца и хора от квартала се включиха в оформянето на кътове. Децата се запознаха с характерни различни растителни видове, които преди това не се виждаха.
 9. 9. Обновена беше и детската площадка, която до скоро беше неизползваема. Обновени бяха пързалката, пясъчника, люлките, удароустойчивите повърхности, пейките и кошовете за боклук. Доброволци поставиха и осветление, захранващо се със слънчева енергия. В близост беше облагородена и пътека, прокарана от местните, която често причиняваше неудобства по време на обилни валежи.
 10. 10. На територията на почистените и изравнени площи бяха изградени кътове за отдих, направени от габиони и палети. На пространството бяха дарени и пейки с елементи от рециклирана пластмаса, част от кампанията Искам да съм пейка на платформата Аз, Ти, Пловдив,. Изградена беше и Тревна пейка, дело на урбаниста на проекта Ивайло Добрев.
 11. 11. След като множеството резултати бяха налице, в подкрепа на облагородяването се присъединиха и различни бизнеси, които залисиха част от новообразуваните зелени площи.
 12. 12. (пре)Откриващо събитие
 13. 13. (пре)Откриващо събитие През есента поставихме символичен край на дейностите, които кипяха в пространството до бл. 239 в ЖК Тракия и официално обявихме _МЯСТО Тракия за (пре)открито. По време на събитието всички местни жители, доброволци и експерти се събрахa, включвайки се в различни уъркшопове по озеленяване на пространството. По време на събитието беше направена и демонстрация на машина, рециклираща пластмаса, дело на варненската организация Зелени Мотиви. Това беше изключително полезно и интересно както за малки, така и за големи.
 14. 14. Променяме заедно’2020 През зимните месеци, работата по _МЯСТО Тракия продължи. Бяха поставени тенис маса и допълнителни осветителни тела. През 2020, поддръжката и грижите за новообразувалия се парк са в ръцете на новосъздалата се общност, обединена по време на дейностите по (пре)създаване на пространството. През 2020, наследник на платформата Аз, Ти Пловдив! е инициативата, която нарекохме “_МЯСТО България - Партньорство за красива и чиста градска среда”. Чрез нея продължаваме да развиваме и подкрепяме _МЯСТО Тракия, включвайки пространството в календара на събитията си през годината.
 15. 15. Placemaking ти допада? thespot.bgbeactive.org bgbeactive.org Placemaking Наръчник Можеш да откриеш много полезна информация, статии и ресурси по темата “място-правене” (placemaking) в уебсайтовете на БГ Бъди активен. На уебстраницата theSpot ще научиш и повече за 23+ места, които през годините преобразихме, чрез placemaking, заедно с местните партньори и общности.
 16. 16. Инициативите Аз, Ти, Пловдив! и _МЯСТО България се реализират благодарение на подкрепата на Coca-Cola Foundation – партньор, с който от 2014г. работим в името на позитивнте промени.
 17. 17. Проект на: С подкрепата на: В партньорство с:

×