[NL] Beyond Budgeting casestudy: Kessels & Smit (Dutch version)

1,468 views

Published on

[NL] Beyond Budgeting casestudy: Kessels & Smit (Dutch version)

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,468
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

[NL] Beyond Budgeting casestudy: Kessels & Smit (Dutch version)

  1. 1. Outperformance International Center for Beyond Budgeting casestudy Kessels & Smit
  2. 2. Beyond Budgeting casestudy Kessels & Smit "Uw medewerkers weten veel meer over het oplossen van problemen, ze hebben meer kennis dan boven hiërarchie. Maar deze kennis is alleen vrijgegeven wanneer de werknemer een zekere mate van emancipatie, vrijheid en vertrouwen. In de wetenschap werkt, is het duidelijk dat we moeten organiseren anders dan in de oude beheer hiërarchie. Als de mensen wennen aan dat het management maakt de beschikking, ze zullen nooit de eigen verantwoordelijkheid voor hun werk. En dan een deel van hun kennis verdwijnt. Rigide management systemen zijn zeer efficiënt op korte termijn. Op de lange termijn leiden zij tot silly bedrijven met werknemers die hebben geleerd dat het systeem is niet geïnteresseerd in hun eigen initiatief." Joseph Kessels "Niemand kan worden in een positie van waaruit hij / zij kan instrueren anderen. Zoiets zou ondraaglijk voor mij. Cora en ik zijn de oprichters, en niet de bazen." Joseph Kessels "Het is een van onze fundamentele principes, die niemand zou moeten maken van een werk dat niet van belang hem." Joseph Kessels "Ik geloof niet in het principe dat de betaling biedt motivatie. Men kan niet kopen motivatie. We vragen onszelf, wij geïnteresseerd zijn, waar we iets leren en we kunnen blijven ontwikkelen. Dit is de eerste stap. De bestellingen en betalingen zijn het gevolg - niet omgekeerd." Robert van Noort, adviseur bij Kessels & Smit Inhoud Inleiding tot de case study ...............................................................................................................................3 Over Kessels & Smit ........................................................................................................................................3 Beheerspraktijken ............................................................................................................................................4 Resources.........................................................................................................................................................5 License.............................................................................................................................................................5 Version 1.0: August 2009 (Dutch translation of the Kessels & Smit case study)
  3. 3. Inleiding tot de case study De Kessels & Smit zaak werd in april 2009 ontdekt door ons. Zoals het geval is erg nieuw is niet volledig onderzocht. Momenteel bevestigd zijn leiding beginselen. Met verwijzing naar de evolutie traject Kessels & Smit onderhouden het alternatieve model sinds haar oprichting in 1977. Veronderstellingen over de menselijke natuur vertegenwoordigen Theorie Y. Over Kessels & Smit Kessels & Smit is een netwerk van 50 onafhankelijke professionals met een passie voor leren en ontwikkeling. De ontwikkeling van verantwoordelijk leiderschap, duurzaamheid en maatschappelijk ondernemerschap zijn een belangrijk aandachtspunt voor Kessels & Smit. Eigenlijk Kessels & Smit biedt consultancy hoofdzakelijk op het gebied van het Beyond Budgeting leiding beginselen. Opgericht in 1977 door Joseph Kessels en Cora Smit in Utrecht in Nederland, Kessels & Smit uitgebreid naar België (2003), Duitsland (2008), VS (2008), India (2006), en Zuid-Afrika (2007). Klanten zijn particulieren, organisaties en gemeenschappen, zoals bijvoorbeeld overheidsinstanties, zorginstellingen, educatieve organisaties en bedrijven op het gebied van opleiding, verdiencapaciteit, kennis en innovatie en productiviteit omvatten bv. de Nederlandse Spoorwegen, een Nederlandse supermarktketen, Heineken en Alcatel-Lucent. Kessels & Smit noemt zichzelf het leren onderneming, want als Kessels & Smit wijst zichzelf uit: • “leren de kern is van wat we doen – zonder leren is er geen groei, verbetering of innovatie. Onze focus is daarom het stimuleren en faciliteren van krachtige leerprocessen. • we graag goed gezelschap willen zijn: we werken samen met collega’s, opdrachtgevers, onderzoekers en betrokkenen in ontwikkelprocessen. Het is onze overtuiging dat je in samenwerking komt tot de beste oplossingen. • we onze eigen benaderingen en organisatie blijven vernieuwen. Onze werkomgeving is ons ‘laboratorium’, waar we experimenteren en antwoorden vinden voor de leer- en ontwikkelvraagstukken die horen bij een kennisintensieve organisatie”
  4. 4. Het idee om gevonden Kessels & Smit was een nare ervaring door Cora Smit en Joseph Kessels toen ze werkte zowel samen op een klein bedrijf te creëren opleiding films voor moederplanten. Beide ontdekte bij toeval dat de twee bestuurders van de vennootschap uitgegeven meer geld voor hun lease-auto's dan het salaris van de twee medewerkers. "Maar Cora en ik maakte de productieve werk, wij verdiende inkomsten. Al de rest was overhead." herinnert Kessels. Dan zowel aangekondigd: "Wij vonden het werk, maar in een dergelijk klimaat we niet willen werken." Aangezien beide stoppen in hun baan, voormalige klanten gevraagd of ze niet willen werken als free-lancers voor hen. Vervolgens stichtte Kessels & Smit. En beide wisten wat ze nooit willen worden: Managers van een bedrijf. Eigenlijk wilden zij hebben geen managers of het management op alle. Hun eigen bedrijf is slechts een middel om een einde te maken aan het werk zo efficiënt mogelijk, aangenaam, en zodat het past bij de eigen principes te organiseren. "We wilden onze collega's om een milieu als wij willen voor onszelf. Wij werken met de kennis ontwikkelen we ideeën - en een zeer hiërarchische omgeving is niet bijzonder aantrekkelijk voor kenniswerkers.", zegt Kessels. Vandaag Kessels & Smit is in handen van de medewerkers. Cora Smit en Joseph Kessels besloten een dag om de onderneming te verkopen aan hun partners. Beheerspraktijken Momenteel bevestigd zijn de Beyond Budgeting's leiderschap beginselen. Kessels & Smit de cellen structuur wordt vertegenwoordigd door een netwerk van onafhankelijke adviseurs die vorm project gerichte teams. Verder zijn er geen functieomschrijvingen, vacatures of een HR-afdeling bij Kessels & Smit. De hiërarchie wordt vervangen door samenwerking en eigendom. Salarissen worden verstrekt aan alle werknemers en de werknemers stellen. Er zijn geen vaste kantoren, zelfs niet voor de twee oprichters, maar leeg, met mooie tafels en stoelen ingerichte kamers, waar iedereen met zijn / haar laptop kan plaatsvinden. Verder een interne HR / talent markt bestaat bij Kessels & Smit.
  5. 5. Resources • Website: http://www.kessels-smit.com • Article: “Lernende Firma” by Peter Laudenbach in BrandEins 5/2008 • English version of the Kessels & Smit case study: International Center for Outperformance (www.intco.org) License This paper except all logos and except the front cover picture is licensed under a Creative Commons BY-SA License. Credit: "International Center for Outperformance (www.intco.org)" within the reference list. The exceptions from this license concerns only derivative works. Front cover picture: Utrecht University, the Netherlands: Creative Commons 2.0 BY NC SA: by lazymood: http://www.flickr.com/photos/snapping/195516127/

×