Zoek mij en leef!

524 views

Published on

preek 3 maart 2013
evangeliegemeente Salem
door: Judith Westerink

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
524
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
48
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zoek mij en leef!

 1. 1. Zoek Mij en leef! Amos 5:4
 2. 2.  Wie was Amos Wat was zijn tijd Wat was zijn opdracht Wat was zijn boodschap Wat was het effect Wat zegt Amos ons
 3. 3. Hier volgen de woorden envisioenen van Amos, eenschapenfokker uit Tekoa. (1:1) ‘Ik ben helemaal geen profeet, en ook geen profetenleerling. Ik ben veeboer en vijgenteler. Maar de HEER heeft me van achter mijn schapen vandaan gehaald, en het is de HEER die tegen me heeft gezegd: “Ga naar mijn volk Israël en profeteer daar.” (7:14-15)
 4. 4. Toen stuurde Amasja, de priester van Betel, deze boodschapaan Jerobeam, de koning van Israël:‘Amos hitst de Israëlieten tegen u op; het volk zal geenweerstand aan zijn woorden kunnen bieden. Hij zegt datu, Jerobeam, door het zwaard zult sterven en dat Israël van zijngrond zal worden verbannen.’Daarna zei hij tegen Amos:‘Ziener, verdwijn! Ga naar Juda en verdien daar je brood, gadaar maar profeteren. Hier in Betel mag je niet langerprofeteren, want dit is het heiligdom van de koning, de tempelvan het koninkrijk.’ (7:10-13)
 5. 5. Misdaad op misdaad heeftDamascus begaan… (1 en 2)…Gaza……Tyrus……Edom……Ammon……Moab……Juda……ISRAEL…!
 6. 6. Misdaad op misdaad heeft Israël begaan – daaromzal ik mijn vonnis niet herroepen! Ze verkopen derechtvaardigen voor zilver en de armen voor eenpaar sandalen. Ze zijn eropuit de zwakken in hetstof te laten kruipen, en de machtelozen dringenze opzij. (2:6-7) Want jullie veranderen het recht in alsem en vertrappen de gerechtigheid. (5:7) Jullie verachten hen die in de poort het recht verdedigen, jullie verafschuwen hen die de waarheid spreken. Jullie vertrappen de zwakken en eisen een deel van hun graan op. (5:10-11)
 7. 7. Daarom zal de aarde beven, en al waterop leeft gaat in rouw gehuld. Ze zal inhaar geheel omhoog komen, zoals deNijl; ze zal kolken en weer wegzinken,zoals de rivier van Egypte. (8:8) De HEER, de God van de hemelse machten, raakt de aarde aan en ze beeft, al haar bewoners gaan in rouw gehuld. Ze komt omhoog als de Nijl, zinkt weg als de rivier van Egypte. (9:5)
 8. 8. Amos profeteerde over Israël toen Uzziain Juda regeerde en Jerobeam, de zoonvan Joas, koning was in Israël, twee jaarvoor de aardbeving. (1:1) …zoals jullie ook gevlucht zijn bij de aardbeving in de tijd dat koning Uzzia regeerde over Juda. (Zach. 14:5)
 9. 9. Kom naar de bergen rond Samaria om te zienhoe groot de verwarring in die stad is, hoehevig de onderdrukking! Tot rechtvaardigheidzijn ze daar niet in staat – spreekt de HEER –, zij die hun burchten vullen metonderdrukking en geweld. (3:9-10) Dan zal ik de winterverblijven en de zomerverblijven verwoesten, de ivoren paleizen zullen verloren gaan, en vele huizen zullen worden vernietigd – spreekt de HEER. (3:15)
 10. 10. Wee jullie die denken dat de onheilsdag nogver is en die zelf de heerschappij van hetgeweld dichterbij brengen.Jullie liggen maar op je ivoren bedden, hangenop je divans, eten lammeren uit de kudde enkalveren uit de stal.Luidkeels zingen jullie bij de harp, en julliedenken te spelen als David zelf.Uit grote schalen drinken jullie wijn, en met debeste olie wrijven jullie je in, maar jullie lijdener niet onder dat Jozefs volk ten onder gaat.Daarom gaan jullie nu als eersten inballingschap; het gefeest en geluier is voorbij.(6:3-7)
 11. 11.  honger droogte korenbrand, meeldauw, sprinkhanen pest …maar jullie zijn niet naar brand mij teruggekeerd – spreekt de HEER. (x5, Amos 4)Aardbeving (2 jaar later)Ballingschap (40 jaar later)
 12. 12. Ik heb een afkeer van jullie feesten, ik wijsze af, jullie samenkomsten verdraag ik niet.Ik schep geen behagen in de brand- engraanoffers die jullie mij brengen; devetgemeste beesten van jullie vredeofferskeur ik geen blik waardig. Bespaar mij hetgeluid van jullie liederen; de klank van jullieharpen wil ik niet horen.Laat liever het recht stromenals water, en de gerechtigheidals een altijd voortvloeiendebeek. (5:21-24)
 13. 13. (5:4,6) Dit zegt de HEER tegen Israël:Zoek mij en leef!Zoek de HEER en leef. Zoek het goede, niet het kwade. Dan zullen jullie leven, en dan zal de HEER, de God van de hemelse machten, met jullie zijn, zoals jullie altijd zeggen. (5:14)
 14. 14. Jezus zegt: Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. (Matt. 6:33) Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. (Matt. 7:7)
 15. 15. Dan….Dan zal ik het vervallen huis van Davidherbouwen…Ik zal het lot van mijn volk Israël tengoede keren…Ik zal hen terugplanten in hun grond…(9:11-15)

×