Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Moviments de massa

1,759 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Moviments de massa

  1. 1. Què farem, què direm? Els moviments de massa Quan sentim parlar de riscos naturals, generalment pensem en inundacions, incendis forestals, terratrèmols, allaus... Avui parlarem d’un risc menys conegut: els moviments de massa. Els moviments de massa inclouen tots els moviments de material d’un vessant deguts fonamentalment a la gravetat de la Terra. A Andorra se’n poden observar de diferents tipus, que teniu descrits a continuació. La gravetat és la força d’atracció Els despreniments exercida per la Terra sobre els cossos, i Els despreniments són cicatriu especialment les roques, caigudes de blocs que a causa La gravitació s’acumulen aleshores al peu de la gravitació. és la força dels vessants en forma de tarteres. per la qual els cossos s’atrauen mútuament. fractures fractures tarteres L’exemple més evident de vessant rocós amb activitat de despreniments és el Solà d’Andorra la Vella.Algunes vegades L’expansió de l’aigua en glaçar-se,es produeixen dins les fractures del vessant,com bolcades. afavoreix els despreniments.
  2. 2. Els lliscaments lliscament de translació Els lliscaments són moviments de Lliscament d’un bloc de terreny massa relativament lents (màxim sobre una fractura que segueix alguns metres/dia) que s’enduen una superfície plana o poc material d’un vessant pendent avall. ondulada. Hi ha tres tipus de lliscaments: lliscament complex Lliscament de gran volum que combina moviments delliscament de rotació translació i de rotació.Lliscament d’un blocde terreny sobre unasuperfície còncavaamb un movimentgiratori. Els corrents Els corrents són desplaçaments ràpids de materials fins (corrents de terra), o bé argilosos (colades de fang) o que contenen blocs (corrents d’arrossegalls). El que em fa anar a mi cap avall no és la gravetat! solifluxió Fins aviat... Els moviments Moviment dels materials superficials superficials pendent avall en forma lòbuls aplanats Es tracta de moviments en pendents suausi de de massa continus i lents garlandes en pendents que es produeixen forts. a la superfície del terreny. reptació Moviment molt lent que afecta alguns centímetres de la superfície del terreny. S’identifica observant el corbament del tronc dels arbres. A mesura que es van tombant pel moviment, es redrecen buscant la verticalitat.

×