Bloc 5. Tema 18. Promoció interna a Cos de gestió GenCat

1,399 views

Published on

Tema 18. L’organització administrativa: principis. L’òrgan administratiu: concepte, elements, naturalesa. Classes d’òrgans. Els òrgans col·legiats.

Published in: Government & Nonprofit
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
104
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bloc 5. Tema 18. Promoció interna a Cos de gestió GenCat

 1. 1. 18. L‘organització administrativa: principis. L’òrgan administratiu: concepte, elements, naturalesa. Classes d’òrgans. Els òrgans col·legiats. 5. L'Administració pública. El dret administratiu.
 2. 2. L‘organització administrativa: principis Art. 103 CE: 1. L’Administració pública serveix amb objectivitat els interessos generals i actua d’acord amb els principis d’eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació, amb submissió plena a la llei i al Dret. 2. Els òrgans de l’Administració de l’Estat són creats, regits i coordinats d’acord amb la llei.
 3. 3. L‘organització administrativa: principis Jerarquia = estructuració entre els diferents òrgans d’una mateixa branca d’una AP, dotats de competèncaia pròpia, mitjançant una ordenació esglaonada, en virtut de la qual els superiors podran dirigir, coordinar i controlar la conducta dels inferiors, resolent també els conflictes entre ells.
 4. 4. L‘organització administrativa: principisPrincipi d’autonomia > potestat autoorganitzadora (a través de la potestat reglamentària). Correspon a cada AP delimitar, el seu àmbit competencial, les unitats administratives que configuren els òrgans administratius propis de les especialitats derivades de la seva organització. Creació, modificació i supressió: a GenCat correspon al Govern per sobre de secció al HC per sota.
 5. 5. L‘organització administrativa: principis La creació d’un òrgan administratiu exigeix: • La determinació de la seva forma d’integració a l’AP i la seva dependència jeràrquica. • La delimitació de les seves funcions i competències. • La dotació dels crèdits necessaris pel seu funcionament. • La no duplicació, si no hi ha supressió.
 6. 6. L’òrgan administratiu Per òrgan administratiu s’entén, amb caràcter general, la unitat diferenciada de l’aparell organitzatiu intern d’una Administració pública a la qual s’atribueixen un conjunt de competències l’exercici de les quals produeix efectes jurídics externs.
 7. 7. L’òrgan administratiu Règim jurídic:  Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú: Títol II arts. 11- 29  Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya: Títol I arts. 6 a 20.
 8. 8. Classes d’òrgans Òrgans unipersonals i òrgans col·legiats: Òrgans unipersonals: tenen com a titular una única persona física. Òrgans col·legiats: són aquells la titularitat dels quals correspon a un conjunt de persones físiques ordenades horitzontalment, de manera que totes es presenten en la formació de la voluntat de l’òrgan administratiu col·legiat.
 9. 9. Classes d’òrgans Òrgans centrals i òrgans perifèrics: Òrgans centrals: aquells la competència dels quals s’estén a tot el territori d’actuació de l’AP. Òrgans perifèrics: aquells la competència territorial dels quals està limitada a una part del territori.
 10. 10. Classes d’òrgans Òrgans actius, òrgans consultius i òrgans de control: Òrgans actius: funció exclusiva o primordial de dictar resolucions o actes administratius de contingut decisori (declaracions de voluntat). Òrgans consultius: encarregats d’emetre informes i dictàmens (declaracions de judici) basant-se en els seus coneixements jurídics o tècnics. Òrgans de control: encarregats de fiscalitzar l’activitat d’altres òrgans administratius.
 11. 11. Els òrgans col·legiats
 12. 12. Els òrgans col·legiats
 13. 13. Els òrgans col·legiats
 14. 14. Els òrgans col·legiats
 15. 15. Els òrgans col·legiats

×