Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Games in het secundair

312 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Games in het secundair

 1. 1. “Spel is ouder dan cultuur.De dieren hebben niet op de mensgewacht om te leren spelen.”Johan HuizingaIn: Homo Ludens, 1938
 2. 2. “Hij schoor zijn haar af endoste zich in quasi-militairekledij voor hij naarAntwerpen trok.Daar kocht hij een geweer.Net zoals de speler van GTAeen geweer moet kopenvoor hij aan zijngewelddadige tocht begint.GTA is een populairekillergame.Het staat vast dat VanThemsche fan was vangewelddadige games,waaronder GTA.”De Standaard, 16/05/06
 3. 3. Paniek: The Nerd!
 4. 4. Paniekgolf 1:Brossen & verkwisting!
 5. 5. Paniekgolf 2:Vetzucht en verslaving!
 6. 6. Paniekgolf 3:Bloed en geweld!
 7. 7. Paniekgolf 4:Imitatie in RL!
 8. 8. CULTUUR‘Vanuit cultuurwetenschappelijk oogpuntzijn games een medium als film ofpopmuziek. Ze doen beroep op verhalen,tekenstijlen, personages en schuivendenkbeelden naar voor. Cool en gevaarlijktegelijk, kortom jongerencultuur.’‘Vanuit cultuurwetenschappelijk oogpuntzijn games een medium als film ofpopmuziek. Ze doen beroep op verhalen,tekenstijlen, personages en schuivendenkbeelden naar voor. Cool en gevaarlijktegelijk, kortom jongerencultuur.’
 9. 9. “Als Shakespeare vandaag leefde,schreef ie gamescenario’s.”
 10. 10. Het is verbazingwekkend om te zien hoedigitale omgevingen gebouwd worden.Vertrekpunt is een eenvoudige foto vaneen eerder neutraal ogend steegje.
 11. 11. Op basis van de foto wordt een 3Dmodel zonder huid (texture) gemaakt.Studenten Digital Arts & Entertainmentwerken hierop met kleur, stijl enfantasie.De oefening bewijst dat eenvoud siert.Zeven shots brengen je opevenveel locaties.
 12. 12. Kenny Deriemaekers tafereel doetdenken aan een stad in het MiddenOosten, het bloed en de krijtlijnen op degrond zijn goed gevonden.
 13. 13. Jeroen Matton heeft oog voor detailhier in deze industriestad in de VS: deafbrokkelende verf, schitterendeschaduwpartijen, de fascinerendeachtergrond en het vliegtuig in dewolken.
 14. 14. Kirill Postnoys steegje is een moeilijkeom te localiseren (Ruslandmisschien?).Het kleurgebruik is een schot in deroos.
 15. 15. Stijn Fastenaekels ontwerp is monotoonen gestileerd en zou aldus in Kortrijkkunnen zijn.
 16. 16. Niels Biliets situatie doetdenken aan Venetie. Let op het golvendewater, de wakke muur en deweerspiegeling van het rechter gebouw.
 17. 17. En Laurens Corijn voet ons naar hetOosten. Ik ben benieuwd naar debetekenis van de opschriften.Deze oefening doet hard denkenaan Eduard Manet en zijnKathedraal van Rouen, maar dandigitaal. Bij de volgende oefeningstel ik Le déjeuner sur l’herbe voorals inspiratiebron.
 18. 18. SOCIAAL‘Het sociale is belangrijk. Als ik inlog en eris niemand, kan ik met mijn wapensenkele vijanden verslaan en ronddolen,maar dit verveelt snel. Als er niemand is,log ik uit. Het plezantste is dat ik mensentegenkom en een gesprek voer.’Gamer‘Het sociale is belangrijk. Als ik inlog en eris niemand, kan ik met mijn wapensenkele vijanden verslaan en ronddolen,maar dit verveelt snel. Als er niemand is,log ik uit. Het plezantste is dat ik mensentegenkom en een gesprek voer.’Gamer
 19. 19. GeobserveerdrealismeSOCIAAL REALISME“Ik heb in online games waardevolle contacten.”KEUZEVRIJHEID(Kiezen, beslissen,inspelen)SIMULATIE REALISME(Labo, Training, Sims, SL)AUTHENTICITEIT(Geloofwaardigheid,onderzoek aan basis)ZINTUIGELIJK REALISME(Kleur, grafisch detail, geluid)BETROKKENHEID(Subjectieve inleving)
 20. 20. “Ik maak mij en mijn vriend zo echt mogelijk na,om te zien hoe ons kind er zou uitzien.”
 21. 21. S E X T I NG
 22. 22.
 23. 23. _POLITIEK?‘Nooit van Nazi-games gehoord?Zoek maar in de rubriek Nazi Computer-Spiele en je komt ze zo op het spoor:Rattenjagd, Der SA-Mann, Nazi Doom,Die Säuberung, Épuration en France...één voor één gratis te downloaden.’‘Nooit van Nazi-games gehoord?Zoek maar in de rubriek Nazi Computer-Spiele en je komt ze zo op het spoor:Rattenjagd, Der SA-Mann, Nazi Doom,Die Säuberung, Épuration en France...één voor één gratis te downloaden.’
 24. 24. VERSLAVING1. “Moet”2. Overmatig ≠ verslaving (reactie op…)3. Ernstig (media overdrijven)HERKENNEN1. Als alle vrije tijd gamen is. Maaltijden missen,geen sociale activiteit, sport of hobby meer.Uitbreiden vrije tijd: vroeg opstaan en laat gamen.2. Als gamen de ‘niet vrije tijd’ doorkruist: slechtepunten, slapen in les, obsessief praten, prikkelbaar.Inkrimpen ‘niet vrije tijd’: te laat, afspraak missen.3. Liegen, stiekem spelen, afspraken nietnakomen.
 25. 25. 1. Vertel enkel wat je tegen collegas zou zeggen.2. Beken geen misdrijf voor de grap. De politie is uwvriend zonder humor.3. Wees zuinig met gegevens zoals je gsm of je adres.4. Google jezelf en corrigeer fouten.5. Hou rekening met anderen als je iets schrijft.6. Chat niet met iedereen even vertrouwelijk.
 26. 26. WAAROM?:ç
 27. 27. Tja… mmm:-/
 28. 28. 5. Visualiteit ‘vette graphics’4. Uitdaging ‘ik rust niet voor ik dit level haal’3. Gameplay of verhaallijn ‘hoe loopt het af’2. Groepsgevoel en identiteit1. Competitie ‘Ik moét nummer één zijn’Gamers: top 5Mix deze ingredienten en je console ratelt dag en nacht. Voorbeelden zijn: World of Warcraft,Killzone 2, Modern Warfare 2 en Fifa 10. Hoe langer je speelt, hoe beter je wordt en hoe meerbeloningen je krijgt. Gamers zijn instant rewarding gewoon:direct respect of waardering via punten.
 29. 29. OVERHEID
 30. 30. De activiteit creëert flow…• vereist doelgerichte concentratieEXIT zelfbewustzijnEXIT tijdsbesef• geeft feedback én beloont• geeft een controlegevoel• evenwicht tussen uitdagingen vaardighedenMihaly Csikzentmihalyi: Flow
 31. 31. _EDUCATIEF!‘Toen mijn oudste zoon hoorde dat ikwerkte aan een brochure ie het gamen inde klas promoot, wist hij geen raad metzijn euforie..’Benedict Wydooghe‘Toen mijn oudste zoon hoorde dat ikwerkte aan een brochure ie het gamen inde klas promoot, wist hij geen raad metzijn euforie..’Benedict Wydooghe
 32. 32. VERBOD OF ALLES TOELATEN?
 33. 33. EEN SPEL…1. … is een vrije handeling2. … neemt de speler geheel in beslag3. … levert geen materieel gewin op4. … is niet het ‘echte’ leven5. … begrenst zich in tijd en ruimte6. … is onderworpen aan regels7. … roept gemeenschappen in het leven“die zich met geheim en vermommingen omringen”Johan Huizinga, 1938
 34. 34. Enfin
 35. 35. PLAYAGAIN?Y/NFAQ’s?

×