Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bespreking artikels omtrent economisch onderwerp

a

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Bespreking artikels omtrent economisch onderwerp

  1. 1. 11 Bespreking artikels omtrent economisch onderwerp 11.1 Artikel 1 Gemiddelde Belg verdient 3.261 euro bruto per maand 21 november 2014 15:54 Minder dan de helft van de werknemers is tevreden over zijn loon, maar toch is amper een vijfde actief op zoek naar een andere job. Gemiddeld verdient de werknemer 2.068 euro netto per maand. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse salarisenquête van Vacature en de KU Leuven, ingevuld door ruim 33.000 Belgische werknemers. Uit de enquête blijkt dat de gemiddelde Belg 3.261 euro bruto verdient per maand. 'De lonen evolueren behoorlijk constant', zegt Fabrice Dekerf, adjunct-algemeen directeur bij Vacature. In 2010 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3.004 euro; in 2012 was dat 3.133 euro. Die evolutie heeft vooral te maken met indexaanpassingen, anciënniteitstoeslagen of baremaverhogingen, zo blijkt ook uit de rondvraag. Van de werknemers die hun loon het afgelopen jaar zagen stijgen (de helft van de populatie), verwijst de grote meerderheid naar die mechanismes. Slechts een vijfde van hen kreeg opslag. Alternatieven Dekerf stelt vast dat er momenteel voor weinig werknemers opslag is weggelegd, en dat minder dan de helft (46 procent) tevreden is met zijn loon. 'Maar de meeste werknemers gaan ook niet op zoek naar alternatieven, omdat die er volgens hen niet zijn.' Zo geeft amper een vijfde aan actief op zoek te zijn naar een andere job. 'De arbeidsmobiliteit is al twee enquêtes na elkaar zeer laag', zegt Dekerf. 'De mensen zijn op zoek naar stabiliteit.' Daarbij is er 'een zekere berusting' dat die stabiliteit momenteel niet gepaard gaat met grote loonstijgingen. Bron : http://netto.tijd.be/loopbaan/Gemiddelde_Belg_verdient_3_261_euro_bruto_per_maand.9570508- 2211.art Auteur :ANP XTRA Datum : 21 november 2014 Titel : Gemiddelde Belg verdient 3261, 00 euro per maand 11.1.1 Samenvatting: Vraag : Hoe komt het dat de lonen gestegen zijn? Uit de enquête blijkt dat de gemiddelde Belg 3.261 euro bruto verdient per maand. In 2010 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3.004 euro; in 2012 was dat 3.133 euro. Die evolutie heeft vooral te maken met indexaanpassingen, anciënniteitstoeslagen of baremaverhogingen. Er zijn geen werknemers opzoek naar alternatieven voor stabilisatie van hun lonen.
  2. 2. 11.1.2 Raakpunten Loonindexering Handel zes module 6. Hoofdstuk 1 sociale zekerheid en verzekeringen. 2.3 loonindexering pg 32 11.2 Artikel 2 Kris Peeters: ‘Indexsprong goed voor bijna 60.000 extra jobs’ 26/11/2014 om 15:09 door jns | Bron: BELGA Foto: Photo News Aan het eind van deze legislatuur, in 2019, zal het reëel beschikbaar inkomen van de Belgen ondanks de indexsprong slechts met 0,4 procent gedaald zijn. Dat besluit federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uit nieuwe berekeningen van de Nationale Bank. ‘Tegen dan kunnen er ook zowat 60.000 extra jobs gecreëerd worden, maar dan is sociaal overleg absoluut noodzakelijk’, klinkt het. Peeters vroeg de Nationale Bank om een studie naar de impact van de indexsprong, de vermindering van de werkgeversbijdragen, de verhoogde aftrek voor beroepskosten en de werkbonus voor lage lonen. Daaruit blijkt dat die het bbp met 1 procent en de export met 0,8 procent zal doen toenemen tegen 2019, aldus de minister. Ondanks de 2 procent loonverlies door de indexsprong, zal het uiteindelijke loonverlies bovendien een stuk lager liggen. ‘Het reëel beschikbaar inkomen van de Belgen zal tegen 2019 met hooguit 0,4 procent zijn afgenomen’, concludeert Peeters. ‘En dan zijn de positieve effecten van een reeks andere maatregelen nog niet meegerekend, zoals de inspanningen uit de welvaartsenveloppe en andere sociale correcties.’ Meer werkgelegenheid Daarnaast is er ook de impact op de werkgelegenheid. De Nationale Bank schat die op 59.000 extra jobs: 33.300 via de indexsprong, 19.000 door het verlagen van de werkgeversbijdragen, 5.900 door de beroepskosten en 800 via de werkbonus. ‘Maar dit is een macroeconomisch model. Sociaal overleg is absoluut noodzakelijk om dat ook effectief te kunnen omzetten in reële jobs’, onderstreepte Peeters nog. Auteur :JNS Datum : 26 november 2014 Titel : Kris Peeters: ‘Indexsprong goed voor bijna 60.000 extra jobs’
  3. 3. 11.2.1 Samenvatting: Vraag : Zijn er voordelen aan verbonden als onze lonen dalen? In 2019 gaan de lonen van de werknemer maar gedaald zijn met 0,4 %. Maar er zullen tegen dan ook 60.000 nieuwe jobs zijn. Ondanks de 2 procent loonverlies door de indexsprong, zal het uiteindelijke loonverlies bovendien een stuk lager liggen. En dan zijn de positieve effecten van een reeks andere maatregelen nog niet meegerekend, zoals de inspanningen uit de welvaartsenveloppe en andere sociale correcties. 11.2.2 Raakpunten Indexsprong, werkgeversbijdragen, loonverlies Handel zes module 6. Hoofdstuk 1 sociale zekerheid en verzekeringen. 2.3 loonindexering pg 32 Hoofdstuk 2 sociale rechten en plichten van de zelfstandige en de werknemer 2.1 de zelfstandige / werkgever Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20141126_01397354 11.3 Artikel 3 Gezinsbond woedend om plannen met kinderbijslag © photo news. POLITIEK De Gezinsbond is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regering met de kinderbijslag. Volgens de Gezinsbond wil de regering de leeftijdsbijslagen op 6, 12 en 18 jaar afschaffen. Als elk kind dezelfde kinderbijslag krijgt, zonder leeftijdsbijslagen, gaan zelfs gezinnen met 2 kinderen er op achteruit eens ze de lagere school ontgroeien Voorzitter Frans Schotte "Voor gezinnen met grotere kinderen wordt dit een zeer bittere pil", klinkt het. Een petitie voor het behoud van de leeftijsbijslagen is intussen ondertekend door meer dan 10.000 mensen (online of op papier). De Gezinsbond is ook niet van plan het daarbij te laten. "Verdere acties zullen volgen", waarschuwt de organisatie. De kinderbijslag is een Vlaamse bevoegdheid geworden en de Vlaamse regering wil het bijslagstelsel vanaf 2017 aanpassen. "Wat daarover in het regeerakkoord staat, baart de Gezinsbond grote zorgen. Er komt één bedrag dat gelijk is voor alle kinderen. Probleem is dat dat bedrag niet verhoogt met de leeftijd", luidt het. "Hoe groter gezin, hoe groter verlies" Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond: "Als elk kind dezelfde kinderbijslag krijgt, zonder leeftijdsbijslagen, gaan zelfs gezinnen met 2 kinderen er op achteruit eens ze de lagere school ontgroeien. Dat verlies kan oplopen tot honderden euro's per maand als de kinderen verder studeren.
  4. 4. Hoe groter het gezin, hoe groter het verlies. We willen dat de leeftijdsbijslagen behouden blijven, want kinderen kosten meer naarmate ze ouder worden." "Voor gezinnen is de maat nu vol", stelt de Gezinsbond. De afschaffing van de leeftijdsbijslagen komt volgens de organisatie bovenop alle andere besparingen, gaande van de indexsprong tot de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Dreigen met acties "Wij aanvaarden niet dat de Vlaamse regering de leeftijdsbijslagen afschaft. Met de petitie roepen we gezinnen op om samen met ons te strijden voor het behoud van de leeftijdsbijslagen. Verdere acties zullen volgen", besluit de gezinsorganisatie. Auteur :niet vermeld Datum : 5 december 2014 Titel : Gezinsbond woedend om plannen met kinderbijslag 11.3.1 Samenvatting: Vraag : Wordt het één zelfde bedrag voor kinderbijlsag? De Vlaamse regering wil dat de bedragen voor de kinderbijslagen allemaal het zelfde bedrag zijn. Maar dat bedrag gaat nooit meer omhoog gaan. Nu is er op de leeftijden van 6, 12 en 18 jaar een verhoging van de kinderbijslagen 11.3.2 Raakpunten Kinderbijslag Handel zes module 6. Hoofdstuk 1 sociale zekerheid en verzekeringen. 1.2 sociaal statuut van de zelfstandige versus sociaal statuut van de werknemer 3 De Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen versus Rijksdienst voor Sociale Zekerheid Bron : http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2142810/2014/12/05/Voor-gezinnen-is-de- maat-nu-vol.dhtml

    Be the first to comment

    Login to see the comments

a

Views

Total views

413

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

3

Actions

Downloads

2

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×