Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lucian blaga

1,159 views

Published on

Lucian Blaga

Published in: Science
  • Login to see the comments

Lucian blaga

  1. 1. Lucifericul filosof al culturii românești Lucian Blaga
  2. 2. Blaga este un geniu. S-a afirmat ,ca atare, in două mari domenii: literatură (prin poezie, teatru, proză) și în filosofie( prin trei mari sisteme filosofice : Trilogia cunoașterii, Trilogia valorilor și Trilogia culturii).
  3. 3. Pax magna (Poemele luminii, 1919) De ce-n aprinse dimineţi de vară mă simt un picur de dumnezeire pe pământ şi-ngenuchez în faţa mea ca-n faţa unui idol? De ce-ntr-o mare de lumină mi se-neacă eul ca para unei facle în văpaia zilei? .
  4. 4. De ce în nopţi adânci de iarnă, când sori îndepărtaţi s-aprind pe cer şi ochi de lupi prădalnici pe pământ, un glas îmi strigă ascuţit din întuneric, că dracul nicăiri nu râde mai acasă ca-n pieptul meu?
  5. 5. Pe semne - învrăjbiţi de-o veşnicie Dumnezeu şi cu Satana au înţeles că e mai mare fiecare dacă-şi întind de pace mâna. Şi s-au împăcat în mine: împreună picuratu-mi-au în suflet credinţa şi iubirea şi-ndoiala şi minciuna.
  6. 6. Filosofia și-a constituit-o ca o replică la filosofia evoluționistă a lui Henri Bergson. Ideile din filosofie le-a folosit și în literatură ( EU nu strivesc corona de minuni a lumii, Luntrea lui Caron, Meșterul Manole)
  7. 7. De-a lungul vieții a avut mai multe ocupații : diplomat, profesor universitar, librar și bibliotecar (după ce a fost demis de comuniști din funcția de profesor universitar, în 50
  8. 8. Blaga a inspirat generații de intelectuali români (vezi Cercul literar de la Sibiu). El continuă să fascineze noi generații prin geniul său.
  9. 9. Bibliografie http://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Blaga

×