Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Шта су вируси, црви и
тројански коњи?

Биљана Блажин
- злонамерни програми који могу да изазову
штету на рачунару и подацима у њему,
- могу да успоре Интернeт вeзу, па чaк и д...
Шта је вирус?
- вирус је део рачунарског кода који се
прикачи на програм или датотеку тако да
може да се преноси са рачуна...
Шта је црв?
- Црв је поткласа вируса. Црв се обично шири без
помоћи корисника и сам дистрибуира сопствене
потпуне копије (...
Шта је тројански коњ?
- Тројански коњ је рачунарски програм који
делује корисно, а заправо је штетан,
- Тројански коњи се ...
Како се црви и други вируси
шире?
- Готово сви вируси и многи црви не могу
се ширити уколико не отворите или не
покренете ...
Како да знам да ли имам црва или
неки вирус?
- Ваш рачунар може да успори, да
престане да реагује или систем може
почети д...
- Сви ови симптоми су уобичајени знаци
да ваш рачунар има вирус. мада би
могли бити изазвани и хардверским или
софтверским...
МОТИВИ ЗА ИЗРАДУ
МАЛИЦИОЗНИХ ПРОГРАМА
- едукативни,
- доказивање у “хакерском” свету,
- финансијска корист истрађивањем по...
МОТИВИ ЗА ИЗРАДУ
МАЛИЦИОЗНИХ ПРОГРАМА
- едукативни,
- доказивање у “хакерском” свету,
- финансијска корист истрађивањем по...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

шта су вируси, црви и тројански коњи

654 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

шта су вируси, црви и тројански коњи

 1. 1. Шта су вируси, црви и тројански коњи? Биљана Блажин
 2. 2. - злонамерни програми који могу да изазову штету на рачунару и подацима у њему, - могу да успоре Интернeт вeзу, па чaк и дa кoристe рaчунaр зa дaљe ширeњe нa друге рачунарe.
 3. 3. Шта је вирус? - вирус је део рачунарског кода који се прикачи на програм или датотеку тако да може да се преноси са рачунара на рачунар, - он може да oштeти хaрдвeр, сoфтвeр или пoдaткe, - постoје oни кojи су самo мaлa смeтњa при рaду дo оних кojи су потпунo деструктивни, - добра вест јe тo штo сe прaви вирус нe шири бeз људских пoступaкa кojи би гa пoкрeтaли, kao штo су дељeњe датотеке или слање eпоруке.
 4. 4. Шта је црв? - Црв је поткласа вируса. Црв се обично шири без помоћи корисника и сам дистрибуира сопствене потпуне копије (можда измењене) широм мрежа преузимањем контроле над функцијама рачунарa које омогућују пренос дaтoтекa и пoдaтaкa. Црв може да заузме меморију толико да рачунар престане да реагује, - Пошто црвима није потребан „програм-домаћин“ или датотека да би путовали, они такође могу да се кришом увуку у ваш систем и омогуће некоме другoме да даљински кoнтрoлише ваш рaчунaр.
 5. 5. Шта је тројански коњ? - Тројански коњ је рачунарски програм који делује корисно, а заправо је штетан, - Тројански коњи се шире тако што наводе људе да отварају програме мислећи да они потичу из легитимних извора, - Тројански коњи се могу налазити и у бесплатном софтверу који преузимате.
 6. 6. Како се црви и други вируси шире? - Готово сви вируси и многи црви не могу се ширити уколико не отворите или не покренете заражени програм, - Многи најопаснији вируси су се проширили пре свега преко прилога епоште – датотека које су послате уз епоруку ,
 7. 7. Како да знам да ли имам црва или неки вирус? - Ваш рачунар може да успори, да престане да реагује или систем може почети да пада и да се поново покреће сваких неколико минута. Понекад вирус напада датотеке које су вам потребне за конфигурисање рачунара. У том случају може да се деси да притиснете дугме за укључивање рачунара и угледате само празан екран
 8. 8. - Сви ови симптоми су уобичајени знаци да ваш рачунар има вирус. мада би могли бити изазвани и хардверским или софтверским проблемима који немају никакве везе са вирусима, - Уколико не ажурирате антивирусни софтвер редовно, нема сигурног начина да знате да ли имате или немате вирус.
 9. 9. МОТИВИ ЗА ИЗРАДУ МАЛИЦИОЗНИХ ПРОГРАМА - едукативни, - доказивање у “хакерском” свету, - финансијска корист истрађивањем понашања корисника како би се сврстали у одређену циљну групу а потом нудили одговарајући производи, - индустријска шпијунажа, - крађа новца електронским путем, - преношење разних порука- политичких, личних,...
 10. 10. МОТИВИ ЗА ИЗРАДУ МАЛИЦИОЗНИХ ПРОГРАМА - едукативни, - доказивање у “хакерском” свету, - финансијска корист истрађивањем понашања корисника како би се сврстали у одређену циљну групу а потом нудили одговарајући производи, - индустријска шпијунажа, - крађа новца електронским путем, - преношење разних порука- политичких, личних,...

×