HMC. COMUNA PARÍS.

465 views

Published on

Published in: Education, News & Politics, Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
465
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

HMC. COMUNA PARÍS.

  1. 1. A partir de 1868, la Internacional va viure amb preocupació la creixent tensió política i militar entre França i Alemanya La Internacional va fer una crida al moviment obrer perquè mostrés la clara oposició a la guerra. Però el conflicte va esclatar al juliol de 1870. França va ser derrotada a la batalla de Sedan i l'exèrcit alemany va arribar a les portes de París , la qual cosa va provocar l'enfonsament de l'imperi de Napoleó III , que va quedar presoner de Bismarck .
  2. 2. 1871 Formació d’un govern encapçalat per Thiers, de caràcter conservador , que va preparar la capitulació davant els alemanys Les classes populars de París no van acceptar: Insurrecció popular. Nou govern Les seves intencions de capitular En aquest context es van realitzar unes eleccions que van portar a la constitució de la Comuna de París : un govern popular que responia a l'ideal d'una república democràtica i social . Govern va haver de refugiar-se a Versalles
  3. 3. La Comuna va organitzar la resistència de París i va emprendre un conjunt de reformes que es van convertir en el referent per al moviment obrer i democràtic : Nacionalització dels béns del clergat Reforma de la justícia Substitució de l' exèrcit per milícies populars Abolició de la policia Lliurament de les empreses abandonades a Cooperatives obreres Projecte d'ensenyament laic i gratuïta .
  4. 4. Al maig , les tropes de Versalles i els prussians van aconseguir prendre París . El bombardeig sobre la ciutat seria l'1 de maig i el 21 la van ocupar definitivament després d'una setmana de lluita . La repressió va ser duríssima , amb milers d'afusellaments, detencions i deportacions . El obrerisme francès va quedar desarticulat i trigaria anys a recuperar-se. L'enfrontament ideològic entre Bakunin i Marx La guerra francoprussiana La derrota de la Comuna CRISI EN L’AIT L'AIT , acusada d'instigar la insurrecció , va ser il·legalitzada en la majoria de països i els seus membres van resultar perseguits.
  5. 5. Al 1872 al Congrés de l’Haia Bakuninistes Ruptura entre el dos sectors quan la majoria va ratificar la decisió de procedir a la formació de partits obrers nacionals com a nova forma d’organització pròpia del proletariat. No van acceptar la resolució Van ser expulsats i van formar una nova organització: LA INTERNACIONAL ANTIAUTORITÀRIA que va perdurar fins a 1881 L’AIT oficial , molt afeblida , es va traslladar a Nova York , on va llanguir fins a 1876 , any en què es va dissoldre. S'havia consolidat la primera gran escissió en el moviment obrer entre marxistes i anarquistes.
  6. 6. En definitiva, tot i que el nombre dels seus adherits era reduït, l'AIT va exercir essencialment una influència moral , pel seu caràcter de tribuna de discussió pública d'idees sobre l'emancipació dels obrers i per l'elaboració d'un programa comú per a tots els treballadors . A més va posar les bases per a la creació futura dels partits socialdemòcrates.

×