33. CATEDRAL NÔTRE DAME. PARÍS

3,361 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
 • GOTHIC VAULTS MYSTERY- BOVEDAS GOTICAS

  The vaults of Gothic cathedrals have subliminal symbolism. I inform also with photos, and who will have read, never get into a Gothic cathedral and continue seeing the temple as before. http://webspace.webring.com/people/or/ramonetriu/gotic-enigmatic.html

  SPANISH TEXT BELOW

  EL MISTERIO DE LAS BOVEDAS GÓTICAS: OFRECEN UNA IMAGEN DE ROSTRO

  Las bóvedas de las catedrales góticas de los siglos XI al XIV, incluyen un símbolo subliminal consistente en un rostro humano en esquema. Después de conocer esta investigación personal, que está ilustrada con fotos y dibujos, quien la haya leído no volverá a entrar en una catedral gótica sin observarla de modo diferente ha como la veía antes.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
3,361
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
171
Actions
Shares
0
Downloads
144
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

33. CATEDRAL NÔTRE DAME. PARÍS

 1. 1. Fitxa 33. Catedral Nôtre-Dame Margalida Agnès Sastre Flexas (2nbB) H. Art (curs 2010-11) Assumpció Granero
 2. 2. Fitxa Tècnica Títol Catedral de Nôtre Dame Comitent Bisbe Maurice de Sully Cronologia Anys 1163-1345 Estil Gòtic Tipologia Arquitectura Material Pedra Localització Île de la Cité , 4t districte de París Dimensions 32,90 m (alçat) 130,20 x 64m (planta)
 3. 3. Introducció La Catedral de Nôtre-Dame és l'església més coneguda de París, sens cap dubte, essent l’obra representativa, per excel·lència, de l'estil gòtic a nivell mundial.
 4. 4. Dedicada a la Verge Maria (Nôtre-Dame és la forma francesa de dir "Nostra Senyora"), se situa a la plaça del Parvis, a la petita Île de la Cité , al 4t districte de París, i envoltada per les aigües del riu Sena .
 5. 5. Context històric <ul><li>Gòtic és el nom que els teòrics de l'art del Renaixement italià ( Giorgio Vasari , segle XVI) donaren a l'art de l'Edat Mitjana, amb un significat pejoratiu, considerant-lo impropi de gent civilitzada; consideraven que els bàrbars gots (origen de la paraula gòtic ) havien acabat amb l'art clàssic. </li></ul>
 6. 6. Límits geogràfics i cronologia El gòtic apareix a l‘ Île de France , es difon per tot Europa occidental, i és assimilat i adaptat de diverses maneres a cada lloc. Els límits cronològics se situen entre l' últim terç del segle XII i finals del segle XV . Els segles XIII, XIV i XV és el període per excel·lència de l'estil gòtic. Al nord de França , a la segona meitat del segle XII, es basteixen les primeres grans catedrals gòtiques, període en que es troba Nôtre-Dame. Aquest període s'anomena Protogòtic .
 7. 7. Mapa d’expansió de l’art gòtic des de París
 8. 8. Arquitectura gòtica L'originalitat del Gòtic es manifesta, fonamentalment, en l'arquitectura i, més concretament, en els edificis religiosos. L'aparició del nou estil és la conseqüència d'un seguit d'avenços tècnics, dels quals l' arc apuntat i la volta de creueria serien els més importants.
 9. 9. L'arquitectura gòtica constitueix la recerca d'un nou llenguatge, en el qual són fonamentals elements immaterials com la llum , la verticalitat o les proporcions . La Seu de Palma
 10. 10. Orígens del gòtic. La catedral i el marc urbà L'aparició de les primeres grans catedrals gòtiques està lligada al desenvolupament urbà , al naixement de la burgesia i de les llibertats urbanes, al comerç i a la consolidació del poder reial.
 11. 11. Elements constructius i formals L'edificació de la catedral afavoreix el desenvolupament tècnic i científic i actua com a motor de l'economia, però més enllà de qualsevol altra consideració, és un edifici de culte cristià, i els seus orígens hem de buscar-los en una renovació del pensament cristià i de la concepció del temple. La planta és de tipus basilica l de tres o cinc naus, amb la central més ampla i de major alçada.
 12. 12. A la planta hi ha tres parts : la capçalera, el transsepte i les naus. La capçalera presenta una girola o deambulatori que, amb freqüència és doble, i capelles absidals o radials. Capella radial
 13. 13. El creuer o transsepte tendeix a ser molt ample, però curt i poc sortint en relació a l'amplada de les naus. Creuer
 14. 14. L'art gòtic té un o riginal sistema de suports : els grans pilars interiors reben els nervis de la volta, i a l'exterior l'estructura es reforça mitjançant els arcbotants que transmeten el pes als contraforts exteriors ( estreps) , rematats per pinacles .
 15. 15. La distribució dels paraments interiors es fa en tres o quatre nivells: arcades , tribuna, trifori i finestrals (claristori).
 16. 16. El sentit vertical queda marcat per les dues torres de la façana occidental i, a vegades, del creuer, sovint rematades per fletxes. La sensació de verticalitat és remarcada pels pinacles i gablets , i per les torres laterals , mentre que l'espai central queda dominat per la rosassa . Torre de creuer
 17. 17. Pel que fa als elements decoratius , els més freqüents són les traceries , les arcades i els gablets , així com l' escultura (gàrgoles) i els vitralls .
 18. 18. Temàtica i finalitat Cal tenir en compte que en el pensament medieval la realitat material no interessa per si mateixa, sinó com a símbo l. La catedral és una imatge del regne de Déu sobre la terra, una imatge del cel. Es planteja la catedral amb un nou enfocament com un edifici de contacte i ascens espiritual. L'edificació va coincidir amb el període de prosperitat i de creixent domini de la ciutat, per la qual cosa l'obra devia reflectir aquest poder .
 19. 19. Descripció formal La planta presenta una forma basilical amb cinc naus i doble deambulatori , amb una capçalera força desenvolupada . Naus Doble girola Capçalera
 20. 20. El transsepte és curt i no sobresurt en planta, però la seva alçada és igual a la de la nau central, de forma que la vista exterior reflecteix clarament la forma de creu .
 21. 21. <ul><li>El segle XIV, s'hi van afegir capelles entre els contraforts, tant a les naus com a la girola. </li></ul>
 22. 22. Els suports són els característics pilars rodons als quals s'adossen les columnetes en què descansen els nervis de les voltes. La nau central es cobreix amb voltes de creueria sexpartides , sense que això comporti una alternança de suports.
 23. 23. L' alçat interior estava estructurat en quatre pisos : arcades, tribuna, pis de finestres circulars i els finestrals. Amb les reformes del segle XIII, es van eliminar els òculs (finestres circulars) i s' ampliaren els finestrals.
 24. 24. L'altra novetat estructural important de Notre Dame són els arcs boterells exteriors, que a més de complir la seva funció estructural, es converteixen en un element clau en l'articulació dels volums exteriors, en reflectir-s'hi el ritme dels trams de les naus.
 25. 25. L'extraordinària alçada de la nau central i del transsepte (32,5 m) i la il·luminació que proporcionen els finestrals i les rosasses dels peus i dels braços del creuer creen una atmosfera d' espiritualitat i assossegament .
 26. 26. La façana occidental és també un prodigi d' harmonia .
 27. 27. La façana principal és del prototip francès, amb un esquema en forma d'”H”. S'ordena en tres carrers verticals que corresponen a les tres grans portalades i en quatre pisos. 2 1 3 4
 28. 28. El pis inferior està completament ocupat per les tres grans obertures atrompetades i cobertes amb arquivoltes, en les quals es desenvolupen conjunts escultòrics . Pòrtic de la Verge , rodejada de sants i reis, composició estatuària del segle XIII.
 29. 29. Sobre el trencallums de la porta principal, s'obri el timpà dividit en tres parts : a la primera es representa el “ Limb (limbo) dels Justos” , a la segona “ Els elegits” i, a la darrera, el Senyor mostrant les ferides de les seves mans, acompanyat dels àngels que sostenen els símbols de la Passió. Limb dels Justos Els elegits Senyor acompanyat dels àngels Les arquivoltes apuntades estan plenes de figures que recullen la disposició de l'arc. Per tota la façana hi ha nínxols que contenen escultures de profetes i sants.
 30. 30. <ul><li>Damunt de les portalades hi ha la Galeria dels Reis, amb 28 estàtues dels reis d'Israel, avantpassats de Crist. </li></ul>En el tercer pis , el carrer central està ocupat per la gran rosassa de més de deu metres de diàmetre amb magnífics vitralls , mentre que als laterals s'hi troben f inestres geminades.
 31. 31. El rosetó oest emmarca a la Verge en un medalló de rics vermells i blaus. Finestres geminades
 32. 32. Per sobre del pis de la rosassa hi ha una galeria d'arcades amb traceries que amaga la teulada. Finalment dues torres quadrades coronen els carrers laterals (69 m). La torre sud conté la famosa campana Emmanuel de la catedral. 0
 33. 33. De la façana principal (oest) destaquen les llegendàries gàrgoles ( chimières ) , que es dissimulen amb la galeria superior entre les torres. De les façanes laterals, destaquen els dos rosetons (sud i nord) del transsepte. El rosetó sud , amb la imatge de Crist, té 13 m de diàmetre. El nord , amb una imatge de la verge rodejada per personatges de l'Antic Testament, té 21 m de diàmetre Façana sud Rosetó Nord
 34. 34. Altres construccions que destaquin : El tresor , que guarda els objectes de la catedral, fins i tot, inclou manuscrits antics i relíquies. L' agulla, dissenyada per Viollet-le-Duc , s'eleva a 90 m.
 35. 35. Construcció al llarg de la història L'any 1160, el bisbe Maurice de Sully considera l'església de San Esteve (primera església cristiana de París) poc digna, i la mana enderrocar. La Catedral de Nôtre Dame de París es va començar a edificar cap el 1163 , i s'hi va treballar de forma ininterrompuda fins a finals del segle XII; posteriorment, s'hi fan reformes i ampliacions al llarg dels segles XIII i XIV. Diuen que la primera pedra de la Catedral la va posar el Papa Alexandre III .
 36. 36. Després dels danys importants durant la Revolució, l'any 1846 la catedral fou restaurada per Eugène Viollet-le-Duc . Entre les modificacions que es feren estan: la i nserció de gablets en les finestres; el rosetó sud és inventat per ell; canvia la pedra dels arcbotants per pedra nova; reconstrueix totes les c apelles interiors i els altars ; en la façana, posa estàtues noves en la Galeria dels Reis i, com que li faltaven alguns caps d'estàtues, les copia de catedrals properes (fins i tot, hi ha algunes que són retrats de Viollet).
 37. 37. Models i influències Existeix una dualitat d'influències : El romànic llombard , amb la seva forta i compacta unitat i, per una altra banda, l'aprofitament de les evolucions gòtiques , que li donen lleugeresa i facilitat amb la construcció vertical i amb el suport del pes de la seva estructura . Catedral de St. Vicenç, Roda d'Isàvena Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia Catedral de Laon
 38. 38. El sistema constructiu representa un pas endavant respecte d'altres edificis del gòtic inicial com la Catedral de Laon . Laon
 39. 39. Nôtre Dame forma part del grup de les primeres catedrals gòtiques, en les quals s'introdueixen les principals innovacions estructurals i decoratives que desembocaran en l'esplendor del Gòtic Clàssic ( Chartres, Reims, Bourges i Amiens ) del segle XIII. Chartres Reims Amiens Bourges
 40. 40. El gòtic clàssic, segons el model francès, s'introdueix a Castella el segle XII, amb la construcció de les grans catedrals de Burgos, Toledo i Lleó . A finals del segle XII, s'introdueixen els models francesos a Anglaterra , a la Catedral de Canterbury. Burgos Toledo Lleó Canterbury Wells
 41. 41. Dins Itàlia , a la Llombardia es dóna més forta la influència francesa, i és a la seva capital on s'edificarà l'obra que més s'ajusta als models del gòtic francès: la Catedral de Milà.
 42. 42. Mapa d’expansió de l’art gòtic des de París
 43. 43. Bibliografia http://verdadyverdades.blogspot.com/2010/12/comentario-la-fachada-de-notre-dame.html http://es.wikipedia.org/wiki/Catedral_de_Notre_Dame_(Par%C3%ADs) www.Imatges.Google.es Guías Visuales Peugeot, París. El País.
 44. 44. Fitxa 33. Catedral Nôtre-Dame Margalida Agnès Sastre Flexas (2n batx B) H. Art curs (2010-11) Assumpció Granero

×