Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Penswastaan

22 views

Published on

pembangunan bandar mapan

Published in: Environment
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Penswastaan

  1. 1. PEMBANGUNAN BANDAR MAPAN BADRUL AMIN BIN MUTADZA A160753
  2. 2. soalan Sebuah Majlis Perbandaran hendak menaik taraf stesye keretapi dan hendak manyatukannya dengan stesyen bas. Akan tetapi ia tiada dana kewangan untuk menjalankan projek sebesar itu. Apa yang ada ialah tanah seluas 20 ekar di sekeliling stesyen keretapi tersebut. Cadangkan bagai mana hendak menjalankan projek tersebut.
  3. 3. cadangan - Pada pendapat saya, pihak Majlis Perbandaran boleh menswastakan projek tersebut kepada pihak pemaju yang layak untuk mengambil projek tersebut untuk menyatukan stesen keretapi dan stesen bas - Penswastaan ialah satu milikan bukan kerajaan untuk penambahbaikkan dalam sesuatu ekonomi negara. Konsep penswastaan juga lebih kepada keuntungan berbanding dengan milikan kerajaan yang bersifat kebajikan untuk rakyat.
  4. 4. - Cadangan yang terbaik adalah pihak Majlis Perbandaran perlu memberi projek untuk menaik taraf stesen keretapi dan stesen bas tersebut kepada pihak swasta. - Hal ini demikian kerana, pihak swasta mempunyai peruntukkan dana yang lebih baik berbanding pihak kerajaan. - Pihak swasta perlu menggunakan tanah terbiar selas 20 ekar dengan sebaiknya dengan menggunakannya 100%
  5. 5. Cadangan yang terbaik - Pihak swasta boleh melaksanakan projek mega dengan menggabungkan stesen keretapi dan stesen bas supaya ia menjadi pusat tumpuan utama sector pengangkutan di sebuah bandar. - Menaik taraf lebih banyak platform bas dan menabah sistem rel keretapi untuk menghubungkan dengan bandar- bandar utama. - Meluaskan tempat menunggu bas dan keretapi untuk memudahkan pengguna dan memberi servis yang terbaik kepada pengguna - Membenarkan penyediaan kemudahan infrastruktur dan teknologi yang canggih untuk memudahkan pengguna di stesen tersebut.
  6. 6. kesimpulan - Pihak Majlis Perbandaran perlu memberi alternatif atau kaedah yang terbaik untuk keselesaan dan kemudahan kepada pengguna dengan mencari syarikat yang terbaik untuk menyelesaikan masalah ini - Pihak swasta perlu memberi komitmen yang terbaik apabila mendapat projek daripada pihak Majlis Perbandaran untuk menyediakan yang terbaik kepada orang ramai

×