Aplikasi Ict Dalam PnP

10,939 views

Published on

Slaid ceramah bertajuk Aplikasi ICT dalam Pengajaran dan Pembelajaran.
Oleh Azmi Sulaiman

Published in: Education
4 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
10,939
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
336
Actions
Shares
0
Downloads
652
Comments
4
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aplikasi Ict Dalam PnP

 1. 1. Mohd Azmi Sulaiman
 2. 2. Mohd Azmi Bin Sulaiman Lahir/Umur: 37 tahun (24.April.1972) Asal: Selangor Tempat Tinggal: Tmn Gemilang, Sg.Bsr. Keluarga: Isteri: Zunaidah Binti Latiff Anak-anak: Amirul Hazim, Iman Firdaus & Ahmad Adly Kerjaya: Mulai : 01.12.1993 (DGA29) UPSI (Ijazah): 2000-2003 Tempat Bertugas: SMK Dato Mustaffa Gred : GC DG44 (Februari 2009) Kepakaran/Penglibatan : JU ICT Negeri & Daerah. JU Web Selangor, KL & N.9 J/Kuasa ICT Selangor & Daerah Sumbangan lain: Webmaster/Programming Web Modul PPK – ICTL (Web) Biodata Penulisan Tutorial Web CMS Kajian Tindakan Web 2.0 (JPNS)
 3. 3. Pengenalan ICT Untuk Pembelajaran Tutorial ICT Untuk Pembelajaran Penerokaan ICT Sebagai Alat Aplikasi ICT Sebagai Alat Komunikasi
 4. 4. PENGENALAN Penggunaan ICT dalam P&P bermaksud menggunakan ICT secara berfikrah, terancang dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan proses dan keberkesanan P&P .
 5. 5. ✓ Berupaya meningkatkan kefahaman dan penguasaan murid terhadap pelajaran. ✓ memberi peluang pembelajaran yang sama kepada semua murid yang pelbagai keupayaan. ✓ meningkatkan motivasi murid. ✓ membolehkan pembelajaran bersendiri (individualise learning).
 6. 6. Untuk memperoleh manfaat mengguna ICT dalam P&P perkara -perkara berikut perlu diberi perhatian: •Penggunaan ICT dalam P&P dirancang dengan baik, bukan secara "bidan terjun" atau sebagai aktiviti sampingan yang tidak ada kaitan dengan kurikulum. •Penggunaan ICT bersesuaian dengan keperluan kurikulum dan menyokong pendekatan P&P
 7. 7. •Penggunaan ICT bersesuaian dengan keperluan kurikulum dan menyokong pendekatan P&P •Ada perkakasan dan perisian yang sesuai yang boleh diguna dalam aktiviti pembelajaran
 8. 8. Guru tidak perlu menjadi pakar, cukup sekadar menguasai kemahiran asas ICT yang boleh diperolehi melalui aktiviti kelab komputer sekolah yang melaksanakan program Literasi Komputer Kementerian Pendidikan.
 9. 9. • Dalam konteks penggunaan ICT dalam P&P tiada satu cara pun boleh dikata sebagai terbaik dan mesti digunakan. •Pendekatan terbaik yang sebenarnya ialah apabila penggunaan ICT sesuai dengan keperluan murid, serta dapat membuahkan hasil yang diharapkan dalam jangka masa yang munasabah.
 10. 10. Penggunaan ICTdalam P&P dapat dilihat dan dua aspek, ( i ) Aspek pengajaran iaitu (guru mengguna ICT), dan ( ii ) Aspek pembelajaran ( murid mengguna ICT).
 11. 11. • Tutorial, • Penerokaan (eksploratori), • Aplikasi dan • Komunikasi. Dalam konteks pengajaran pula, ICT boleh diguna sebagai alat persembahan dan alat demonstrasi.
 12. 12. ICT dikatakan untuk pembelajaran tutorial apabila diguna untuk menyampaikan kandungan pelajaran berdasarkan urutan yang telah ditetapkan.
 13. 13. Pembelajaran tutorial ini merangkumi : •pembelajaran ekspositori, •demonstrasi sesuatu fenomena yang ditunjukkan dan dikawal urutan, babaknya oleh sistem, dan •latihan atau latihtubi yang disampai dan dikawal oleh sistem.
 14. 14. Alat ICT yang selalu diguna untuk pembelajaran tutorial ialah komputer dan perisian pendidikan sama ada yang disimpan di dalam CD- ROM, cakera keras ataupun laman web.
 15. 15. lstilah Computer Assisted Instruction (CAl) diguna untuk menggambarkan penggunaan komputer dalam P&P. Kemudianya istilah Intelligent Computer Assisted Instruction atau Intelligent Tutoring System pula digunakan.
 16. 16. Perubahan ini seiring dengan perkembangan yang berlaku dalam reka bentuk perisian pendidikan yang bercirikan kecerdasan. Ciri ini melahirkan perisian pendidikan yang berupaya menyesuai maklumat yang disampai dengan kemampuan dan keperluan murid. Dengan perkembangan ICT, perisian kursus yang ada pada hari ini kebanyakannya berciri multimedia.
 17. 17. Secara umum, setiap perisian pendidikan mengandungi satu atau lebih daripada komponen berikut: mempersembahkan maklumat, membimbing, menyediakan / memberi latihan, dan menilai pencapaian
 18. 18. (Clack dan Sun, 1996).
 19. 19. Apa Situasi Yang Sesuai Untuk Guna Pendekatan ini ?
 20. 20. Apa Maksud ICT Untuk Pembelajaran Penerokaan? ✔ Mencari dan mengakses maklumat daripada CD-ROM, Internet, portal maklumat dan sebagainya.
 21. 21. ✔ Mengalami, mempelajari dan mengkaji sesuatu fenomena secara simulasi. ✔ Melihat demontrasi sesuatu kejadian yang urutan babaknya boleh dikawal oleh murid.
 22. 22. Bagaimana ICT Diguna Untuk Pembelajaran Penerokaan ?
 23. 23. ICT sesuai digunakan untuk pembelajaran penerokaan dalam situasi: * pembelajaran yang berbentuk inkuiri penemuan. * pembelajaran yang menjurus kepada penyelesaian masalah kehidupan sebenar. *
 24. 24. * Aktiviti yang berkaitan kajian masa depan. * Aktiviti pembelajaran yang berbentuk simulasi.
 25. 25. Memberi peluang kepada murid untuk menentukan haluan dan kemajuan pembelajaran masing-masing.  Mendorong murid terlibat secara lebih aktif dalam pembelajaran. Memberi peluang kepada murid untuk menangani masalah sebenar di dalam kelas.
 26. 26. Memberi peluang kepada guru menerapkan teori pembelajaran moden seperti constructivism, multiple intelligence dan lain-lain.
 27. 27. ICT dikatakan diguna sebagai alat aplikasi apabila membantu murid melaksanakan tugasan pembelajaran, bukan sebagai mekanisma penyaluran maklumat P&P Contohnya penggunaan perisian aplikasi umum seperti pemproses perkataan oleh murid dalam menghasilkan karangan atau penggunaan perisian hamparan elektronik untuk memplot graf.
 28. 28.  Perisian aplikasi khusus seperti editor grafik, Computer Aided Design (CAD) dan lain-lain, juga termasuk dalam kategori alat aplikasi yang boleh digunakan untuk membantu murid melaksanakan aktiviti pembelajaran.
 29. 29. Murid boleh memberikan tumpuan kepada melakukan aktiviti pembelajaran yang autentik. Guru boleh mengemuka masalah yang lebih mencabar minda murid. Murid dapat meningkat kecekapan dan ketepatan hasil pembelajaran.
 30. 30. Apa Maksud ICT Sebagai Alat Komunikasi?
 31. 31. teks, grafik, audio, video, atau kombinasi pelbagai mod.
 32. 32. Terdapat empat teknik untuk komunikasi melalui ICT, iaitu: Teknik Seorang - Sendirian, Teknik Seorang kepada Seorang, Teknik Seorang kepada Ramai, dan Teknik Ramai kepada Ramai.
 33. 33. Boleh melaksana pembelajaran kolaboratif. Tingkat penglibatan murid dalam proses pembelajaran melalui “peer group” yang bersifat global. Boleh melibat pakar di dalam dan luar negara dalam proses pembelajaran.

×