UNIVERSITETI I PRISHTINËS
FAKULTETI I BUJQËSISË DHE VETERINARISË
DEPARTAMENTI I BIOTEKNOLOGJISË NË ZOOTEKNI

 

Punim D...
HYRJE
Karakteristikat e deleve 
 Delet janë  një familje ripërtypëse të gjinisë 
Ovis dhe  familjes  Ovinae
 Prejardhja e dele...
Karakteristikat e deleve 
  Latësia e xhidavisë :
Delet   55-100 cm 
Deshët  60- 110 cm 

   Pesha e tyre :
Delet 30 ...
Karakteristikat e deleve 
 Pjekuria seksuale: 5-7 muaj
 Mënyrat e çiftëzimit:
­Natyrale
­Artificiale
 barrёshmëria zgja...
Karakteristikat e deleve 
Delet e rritura - 32 dhëmbë
Ndërrimi i dhëmbëve 12- 18 muaj
Ngjyra e qimeve të deleve:
­ Bardhë
...
Karakteristikat e deles së Sharrit dhe
Virtembergut
 Mufloni evropian
 Badem- Wirtemberg dhe Bavari
• Karakteristikat e ...
Objekti për vendosjen e deleve

• Dimensionet e objektit
• Faktorët klimatik
• Të ushqyerit e deleve tё hulumtara
QЁLLIMI I HULUMTIMEVE
• Qëllimi i hulumtimit tonë ka qenë të njihemi me
karakteristikat fenotipore prodhuese dhe
riprodhue...
MATERIALI DHE METODAT E PUNЁS
• Delet metis Sharrit x Virtemberg
• Parametrat:
Pesha e qengjave të sapo lindur dhe përcje...
MATERIALI DHE METODAT E PUNЁS
• Peshorja
• Vizorja
• Gërshërët
REZULTATET DHE DISKUTIMET
Tabela 1. Shtimi mesatar ditor i qengjave meshkuj
Nr.

Parametri

n

X

Sd

Se

Cv%

Min

Max

1...
REZULTATET
Tabela 2. Shtimi mesatar ditor i qengjave femra
Nr.

Parametri

n

X

Sd

Se

Cv%

Min

Max

1.

Masa nё lindje...
REZULTATET
Tabela 3. Shtimi mesatar ditor i qingjave binjakё
Nr. Parametri

n

X

Sd

Se

Cv%

Min

Max

1.

Masa e qengja...
REZULTATET
Tabela 4. Pёrmasat e gjatёsisё sё shtapelit dhe masës sё bashkёs
Nr.

Parametrat

n

X

Sd

Se

Cv%

Min

Max

...
REZULTATET
Tabela 5. Përcjellja e periudhës së laktacionit tek
delet

Muajt e Laktacionit

n

X

Sd

Se

Cv%

Min

Max

I
...
REZULTATET

Periudha e llaktacionit
Konkluzione
* Qengjat meshkuj lindin me masё mesatare 4.94 kg me gjёrёsi tё
variacionit 3.9-6.1 kg, ndërsa femrat lindin m...
Konkluzione
* Në fund të mëmëzimit qengjat meshkuj arrijnë masёn mesatare
23.83 kg, me gjёrёsi tё variacionit 19.75-31.1 k...
Konkluzione
* Sipas rezultateve tё fituara mund tё konstatojmë se kryqëzimi i
deles sё Sharrit me Delen e Virtembergut dre...
JU
FALEMINDERIT
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Parametrat prodhues dhe riprodhues të metiseve Sharr & Virtemberg

760 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
760
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Parametrat prodhues dhe riprodhues të metiseve Sharr & Virtemberg

 1. 1.   UNIVERSITETI I PRISHTINËS FAKULTETI I BUJQËSISË DHE VETERINARISË DEPARTAMENTI I BIOTEKNOLOGJISË NË ZOOTEKNI   Punim Diplome Parametrat prodhues dhe riprodhues tek delet metis Sharri x Virtembergut Udhëheqes : Prof.Dr. Hajrip Mehmeti   Kandidati: Prishtinё, 2012 Azem Zogaj
 2. 2. HYRJE
 3. 3. Karakteristikat e deleve   Delet janë  një familje ripërtypëse të gjinisë  Ovis dhe  familjes  Ovinae  Prejardhja e deleve:   Moufloni – Ovis musimon dhe   Argali  - Ovis amoni 
 4. 4. Karakteristikat e deleve    Latësia e xhidavisë : Delet   55-100 cm  Deshët  60- 110 cm     Pesha e tyre : Delet 30 -100 kg Deshët  45- 180 kg
 5. 5. Karakteristikat e deleve   Pjekuria seksuale: 5-7 muaj  Mënyrat e çiftëzimit: ­Natyrale ­Artificiale  barrёshmëria zgjatë midis 145 – 155 ditë  Qengjat posalindur : 3-7 kg
 6. 6. Karakteristikat e deleve  Delet e rritura - 32 dhëmbë Ndërrimi i dhëmbëve 12- 18 muaj Ngjyra e qimeve të deleve: ­ Bardhë ­ Zezë ­ Gri dhe - Larme
 7. 7. Karakteristikat e deles së Sharrit dhe Virtembergut  Mufloni evropian  Badem- Wirtemberg dhe Bavari • Karakteristikat e trupit dhe të leshit • Laktacioni
 8. 8. Objekti për vendosjen e deleve • Dimensionet e objektit • Faktorët klimatik • Të ushqyerit e deleve tё hulumtara
 9. 9. QЁLLIMI I HULUMTIMEVE • Qëllimi i hulumtimit tonë ka qenë të njihemi me karakteristikat fenotipore prodhuese dhe riprodhuese të deles metis Sharri x Virtemberg në komunën e Malishevës
 10. 10. MATERIALI DHE METODAT E PUNЁS • Delet metis Sharrit x Virtemberg • Parametrat: Pesha e qengjave të sapo lindur dhe përcjellja e tyre për çdo 30-60-90-120 dhe deri në 150 ditë. Përcaktimin e raportit të gjinisë së qengjave,  Përcaktimi i gjatësis së shtapelit,  Përcaktimin e peshës së bashkës  Përcjellja e periudhës llaktative gjerë në gjashtë muaj
 11. 11. MATERIALI DHE METODAT E PUNЁS • Peshorja • Vizorja • Gërshërët
 12. 12. REZULTATET DHE DISKUTIMET Tabela 1. Shtimi mesatar ditor i qengjave meshkuj Nr. Parametri n X Sd Se Cv% Min Max 1. Masa nё lindje (kg) 15 4.94 0.71 0.50 14.37 3.9 6.1 2. Masa trupore pas 30 ditёve (kg) 15 11.25 2.11 4.45 18.97 8.8 15 3. Masa trupore pas 60 ditёve (kg) 15 17.5 3.29 10.82 18.8 13.9 23.55 4. Masa trupore pas 90 ditёve (kg) 15 23.83 4.40 19.36 18.46 19.75 31.1 5. Masa trupore pas 120 ditёve (kg) 15 31.57 5.18 26.88 16.41 25.1 39.45 6. Masa trupore pas 150 ditёve (kg) 15 40.25 4.29 18.39 10.65 33.7 48.1
 13. 13. REZULTATET Tabela 2. Shtimi mesatar ditor i qengjave femra Nr. Parametri n X Sd Se Cv% Min Max 1. Masa nё lindje (kg) 13 4.13 0.49 0.24 11.86 3.25 4.9 2. Masa trupore pas 30 ditёve (kg) 13 9.21 1.42 2.02 15.41 7.1 11.95 3. Masa trupore pas 60 ditёve (kg) 13 15.64 2.67 7.17 17.06 11.45 19.8 4. Masa trupore pas 90 ditёve (kg) 13 21.73 2.32 5.38 10.67 18.75 26.35 5. Masa trupore pas 120 ditёve (kg) 13 27.90 2.42 5.86 8.67 22.85 29.75 6. Masa trupore pas 150 ditёve (kg) 13 34.52 2.00 4.03 5.76 30.95 36.95
 14. 14. REZULTATET Tabela 3. Shtimi mesatar ditor i qingjave binjakё Nr. Parametri n X Sd Se Cv% Min Max 1. Masa e qengjave nё lindje 22 3.83 0.51 0.26 13.82 2.9 4.6 2. Masa trupore pas 30 ditёve (kg) 22 8.45 1.12 1.27 13.25 6.1 9.8 3. Masa trupore pas 60 ditёve (kg) 22 12.52 1.08 1.17 8.71 10.1 14.45 4. Masa trupore pas 90 ditёve (kg) 22 19.09 1.49 2.29 7.81 16.0 22.45 5. Masa trupore pas 120 ditёve (kg) 22 25.60 1.92 3.69 7.5 21.55 29.45 6. Masa trupore pas 150 ditёve (kg) 22 33.54 2.61 6.84 7.77 28.9 37.45
 15. 15. REZULTATET Tabela 4. Pёrmasat e gjatёsisё sё shtapelit dhe masës sё bashkёs Nr. Parametrat n X Sd Se Cv% Min Max 1. Gjatёsia e shtapelit 40 4.42 1.06 1.12 23.92 3 7 2. Masa e bashkёs 40 1.79 0.59 0.35 32.97 1.4 3.45
 16. 16. REZULTATET Tabela 5. Përcjellja e periudhës së laktacionit tek delet Muajt e Laktacionit n X Sd Se Cv% Min Max I 30 0.456 0.15 0.022 32.89 0.200 0.800 II 30 0.605 0.16 0.025 24.79 0.400 1.00 III 30 0.796 0.14 0.020 17.58 0.600 1.200 IV 30 0.650 0.14 0.020 21.53 0.400 1.00 V 30 0.430 0.13 0.017 30.23 0.200 0.800 VI 30 0.100 0.09 0.009 90.0 0.100 0.500
 17. 17. REZULTATET Periudha e llaktacionit
 18. 18. Konkluzione * Qengjat meshkuj lindin me masё mesatare 4.94 kg me gjёrёsi tё variacionit 3.9-6.1 kg, ndërsa femrat lindin me masё mesatare 4.13 kg me gjёrёsi tё variacionit 3.2-4.9 kg, ku masa në lindje favorizon qengjat meshkuj mesatarisht për 0.81 kg. * Qengjat meshkuj nё 30 ditё arrijnё masёn mesatare trupore 11.12 kg me gjёrësi tё variacionit 8.8-15 kg, ndёrsa femrat masën mesatare nё 30 ditё e arrijnë 9.21 kg me gjёrёsi tё variacionit 7.111.95 kg. * Në këtë periudhë qengjat meshkuj tregojnë afinitet me të lart për trashje kundrejt atyre femra edhe atë për 1.91 kg.
 19. 19. Konkluzione * Në fund të mëmëzimit qengjat meshkuj arrijnë masёn mesatare 23.83 kg, me gjёrёsi tё variacionit 19.75-31.1 kg, ndёrsa femrat arrijnë masën mesatare 21.73 kg, me gjёrësi tё variacionit 18.7526.35 kg.pra qengjat meshkuj për 2.1 kg shtohen me teper * Qengjat meshkuj nё ditёn e 150 (fundi i të qenit qengj) e arrijnё masёn mesatare 40.25 kg, me gjёrësi tё variacionit 33.7-48.1 kg, ndёrsa femrat e arrijnё masёn mesatare 34.7 kg, me gjёrёsi tё variacionit 30.90-36.95 kg. pra shtim me i lart tek meshkujt për 5.5 kg. *Qengjat meshkuj kundrejt atyre ferma kanë afinitet më të lartë për 5.73 kg, ndërsa kundrejt binjakëve 6.71 kg, kurse fermat kundrejt binjakëve kanë afinitet rreth 0.98 kg.
 20. 20. Konkluzione * Sipas rezultateve tё fituara mund tё konstatojmë se kryqëzimi i deles sё Sharrit me Delen e Virtembergut drejton në dobi të sasisë dhe cilësisë së leshit dhe mishit. * Metisët e fituar me kryqëzim të Deles së Sharrit me merinosin Gjerman nuk përfitojn në sasi dhe cilësi të qumështit pasi që merinosi gjerman është dele e drejtimit të prodhimit mish – lesh. * Gjithmonë sipas rezultateve që kemi fituar mund të konkludojm se kёto metise janë tё përshtatshme pёr mbarështimin e mëtutjeshëm dhe kanё njё prodhimtari tё kënaqshme nё llojllojshmёrinё e prodhimeve dhe ju pёrshtaten mirё kushteve klimatiko-metrologjike tё regjionit (Malishevёs).
 21. 21. JU FALEMINDERIT

×