Detyre kursi BQ&Politikat Monetare

4,183 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,183
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
41
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Detyre kursi BQ&Politikat Monetare

 1. 1. Makroekonomi Detyre kursi : Banka Qendrore & politika monetarPunoi: Mariglen Kadiasi Pranoi: Manjola Tavanxhi
 2. 2. Permbledhja1. Funksionet e Bankes Qendrore2. Tregu monetar, mekanizmi i politikes monetare3. Politikat Fiskale4. Mekanizmat fiskale5. Pasojat ekonomike te borxhit qeveritar
 3. 3. Funksionet e Bankes qendrore1. :Banka Qendrore ka te drejten e emetimit te parase2. B.Q sherben si banke e bankave te nivelit te dyte3. B.Q mban gjithashtu edhe rezervat e institucioneve depozituese4. B.Q ju siguron kredi bankave5. B.Q sherben dhe si banke e qeverise6. B.Q rregullon oferten monetare7. B.Q nderhyn dhe rregullon tregjet monetare
 4. 4. Tregu monetar Mekanizmi i politikes monetare• Ndikimi i politikes monetare ne variablat kryesore makroekonomike realizohet nepermjet nje mekanizmi te caktuar, ku nje vend qendror ze tregu monetar. Tregu monetar perfshin nje bashkesi institucionesh ku realizohet shitja dhe blerja e letrave afatshkurtera me vlere• Dy jane kategorite kryesore te tregut monetar: kerkesa dhe oferta per para• Kerkesa per para, mbeshtetet ne tre motive 1. Motivi i transaksioneve 2. Motivi mbrojtes 3. Motivi i spekullimit
 5. 5. Politika fiskale• Politika fiskale konsiston nga njera ane, ne politiken e shperndarjes se shpenzimeve qeveritare per mallra dhe sherbime dhe per kryerjen e pagesave te transferueshme dhe nga ana tjeter, ne politiken e sigurimit te te ardhurave dhe para se gjithash te taksave. dhe fiskale realizohet per te arritur qellime te caktuara makroekonomike, si ulja e papunsise, stabilizimi i cmimeve, rritja ekonomike. Llojet e politikes fiskale: 1. ekspansioniste aktive 2. kontrantuese aktive 3. ekspansioniste automatike 4. kontraktuese automatike
 6. 6. Mekanizmat fiskale1. Projektet e investimeve publike2. Projektet publike te punesimit3. Ndryshimi i normave te taksave
 7. 7. Lidhja sasi e kerkuar e parase-norme interesi
 8. 8. Pasojat ekonomike te borxhit qeveritar• Huate e akumuluara nga Qeveria per te mbuluar deficitin buxhetor, perbejne borxhin qeveritar ose publikPasojat: Borxhi qeveritar perfaqson nje barre per ekonomine dhe popullsine e vendit qe e ka ate borxh. Disa pasoja:• Nevoja per ti sherbyer borxhit te jashtem• Humbja e eficences per shkak te rritjes se taksave ne menyre qe te paguhen interesat dhe vete kestet e borxhit• "Zhvendosje e kapitalit"
 9. 9. Referencat:• Informacione nga interneti / Wikipedia• www.albforum.com• www.scribd.com• Te dhena nga raporti i Bankes Qendrore
 10. 10. Referencat:• Informacione nga interneti / Wikipedia• www.albforum.com• www.scribd.com• Te dhena nga raporti i Bankes Qendrore

×